kasiaprzemekmuszka 30.03.2014 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 Mieszkamy z żoną w domu z lat 60/70. Postanowiliśmy odsłonić tynk ze ścianki działowej, gdzie znajduje się przewód kominowy, kilkadziesiąt centymetrów obok stać będzie mała koza o mocy 11 KW. Póki co zbiłem większość tynku. Może nie każdemu spodoba się bieżący efekt, ale mam kilka preparatów, które poprawią kolor cegły (stosowałem miejscowo i efekt jest widoczny). Najpierw zamierzaliśmy pomalować cegłę na szaro, ale jednak zostawimy oryginalną. Mam pytania: - wystarczy uzupełnić braki fugą atlasu?- czy gruntować (np. Unigruntem) i impregnować (olejem do cegły) wobec obecności piecyka (kozy), który będzie grzał nieopodal? - jeszcze co do preparatów na cegłę - stosowałem Leona i Fasadę Czyścik. Leon jest kiepski. Fasada Czyścik jest lepsza, bo z tego co widzę patrząc na skład jest mocniejszym kwasem i ma dodatkowy składnik. Mimo to kolor cegły nadal nie jest tak jaskrawy, jakiego byśmy sobie życzyli;) Znacie jeszcze jakieś sposoby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik bfc 30.03.2014 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 Tak...piaskowanie. Wtedy efekt jest najlepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowi 27.04.2014 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2014 (edytowane) Witam. Nie wiem czy nie za póżno, pewnie już poradziłeś sobie z wykończeniem ściany. Ja robiłem to samo, tez odkrywałem cegłę i wstawiałem koze , zerknij tu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?224427-Poka%C5%BC-swoj%C4%85-koz%C4%99-piec-wolnostoj%C4%85cy-aran%C5%BCacje&p=6463061#post6463061 Sądze że piaskowanie w pomieszczeniu to zły pomysł. Ja aby oczyścić cegłę z resztek tynku użyłem szlifierki kątowej z tarczą z listkami z papierem ściernym o gradacji 60. Wyszło super. Potem umycie ściany woda za pomocą opryskiwacza ogrodowego takiego ręcznego z pompką. i gąbką Potem użyłem impregnatu do kamienia firmy stegu który tez naniosłem opryskiwaczem. Do uzupełniania fugi użyłem najtańszego kleju do płytek o nazwie Huzar ok 12zł za wór - jego tez użyłem jako zaprawy gdy wymieniałem cegły i obrabiałem rurę dymowa. Dał fajny szary kolor spoiny. Fugi moim zdaniem są za drogie do takich rzeczy tym bardziej że spoiny miały po cm szerokości Po fugowaniu znów użyłem wody z opryskiwacza i na koniec naniosłem dwie warstwy impregnatu Stegu. Edytowane 27 Kwietnia 2014 przez kowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts