Gierga 22.05.2004 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2004 Podsuńcie mi pomysł na ładne urządzenie stromych skarp. Na początku myślałam, aby na to położyć takie betonowe płyty z dziurami, ale porzuciłam ten pomysł, bo myśle, że wyglądałoby jak w jakiejś twierdzy. Poradzcie mi co zorbić aby skarpa była efektywna i się nie obsuwała...wystaczą same kamienie??. Jaka roślinność byłaby najlepsza. Byłabym wdzięczna za jakieś zdjęcia, aby ściągnąć pomysła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 22.05.2004 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2004 Podsuńcie mi pomysł na ładne urządzenie stromych skarp. Na początku myślałam, aby na to położyć takie betonowe płyty z dziurami, ale porzuciłam ten pomysł, bo myśle, że wyglądałoby jak w jakiejś twierdzy. Poradzcie mi co zorbić aby skarpa była efektywna i się nie obsuwała...wystaczą same kamienie??. Jaka roślinność byłaby najlepsza. Byłabym wdzięczna za jakieś zdjęcia, aby ściągnąć pomysła A jakiej wysokości jest ta skarpa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gierga 23.05.2004 10:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2004 HenoK, gdzieś z 2 metry będzie. Na razie tam jest sam piach i glina, będzie trzeba nawieść ziemi i jakoś to uformować [/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jatoja 23.05.2004 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2004 HenoK, gdzieś z 2 metry będzie. Na razie tam jest sam piach i glina, będzie trzeba nawieść ziemi i jakoś to uformować [/i] Wysokość jak wysokość ...ale ważne jest nachylenie - jeżeli spadek jest większy niz 1:1 to trzeba pomysleć o jakimś sposobie zabezpieczenia skarpy - same rośliny nie zabezpieczą jej przed erozją ( jest cała grupa roślin tzw. glebochronnych) koniczne może być budowanie niskich murków oporowych i formowanie tarasów łagodzących spadki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 23.05.2004 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2004 Ja mam "dom na górce2" więc też jest skarpa.Z wykopu było sporo gliny i głównie z niej jest zrobiona "górka" oczywiście na wierzchu jest cienka warstwa czarnej ziemi. Już drugi rok i nie ma obsunięć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bruner 23.05.2004 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2004 fajnie wyglada sciana z piaskowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gierga 23.05.2004 14:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2004 jatoja - własnie myślałam, o takich murkach. Ostatnio przekeżdżałam u siebie przez dzielnice domków na górce i na jednej działce skarpamiała takie murki z drewna. Fajnie to wyglądało, może też tak zrobię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts