nati313 30.03.2014 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 (edytowane) Witajcie. Mam do was ogromna prośbę. Potzrebuje pomocy przy wyborze systemu grzewczego do naszego przyszlego domku a bardziej polowy domu blizniaczego. Pow. domu ( polowy )wynosi 200 m2. Pow Uzytkowa wynosi na chwile obecna 120m2 ( W planach rozbudowa do ok 150 - 200m2 ). dom jest 3 pietrowy z poddaszem do zaadaptowania ( nie ocieplony blachodachowka ) rok prod. 1996. Na kazdym pietrze znajduja sie 3 pokoje w tym na parterze kotlownia oraz lazinka na kazdym z pietr.. W niedalekiej przyszlosci bedzie rowniez zadaptowane poddasze wiec dach bedzie ocieplony. Wys. Pomieszczen to o ile dobrze sie orientuje 2.5m. Dom jest zbudowany z Cegly takiej pustakowej niewiem jak to nazwac, na to jest styropian nie wiem dokaldnie jakiej grubsci a od zew. cegla licowa. W Salonie jest rowniez kominek lecz z tego co mi wiadomo on nie jest wlaczony w C.O wiec moge sobie nim palic tak dla nastroju bardziej niz do ogrzewania domu ( tak bynajmniej mi sie wydaje ). W chwili obecnej sa tam stalowe rury oraz jakis stary piec na drzewo. W chwili obecnej palet piecem na ekogroszek gdzie ogrzewam nim neicale 60m2. Pali sie nim okropnie... Pelno syfu w kotlowni, wiecznie brudni itp. myslalam nad picem na pellet + drewno. Rozwazam rowniez przylaczenie do miastowego gazu ale to juz w ostatecznosci bo pewnie bym musiala zmienic cale centralne. Wracajac do mysli nad piecem na pellet patzralam sie na firme KOSTRZEWIE ( Piec Compact Bio Luxury ), Enecom ( Piec EG PELLET ) oraz KOŁTON ( PELLMAX ). Pozdrawiam i dziekuje za szybka pomoc. Edytowane 31 Marca 2014 przez nati313 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nati313 31.03.2014 13:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Nikt nie jest w stanie pmoc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 31.03.2014 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 jesteś pewna co do tego LPG?jak nic nie chcesz robić to kocioł gazowy kondensacyjnygrzejniki masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nati313 31.03.2014 17:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 no nic innego procz pelet lub lpg nie widze. Po weglu syfu wiecej niz to warte, za wywoz popiolu musze placic. Grzejniki mam oczywiscie ale jakiej mocy i jakie to nie powiem dokladnie bo az tak sie nie przygladalam przyszlemu domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 31.03.2014 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 mi się wydaje że jednak z miasta masz gaz ziemny a nie LPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nati313 31.03.2014 18:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 napisalam LPG w sesie oolnym o gaz. Chodzi mi o gaz ktory idzie z miasta do piecykow gazowych , kuchenek itp. Gaz ziemny Moja pomylka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nati313 01.04.2014 18:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 Widze bedzie ciezko. No trudno musze sama se jakos poradzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 01.04.2014 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 zadaj konkretne pytanie bo nikt za Ciebie nie podejmie decyzji, pelet to jednak jakaś obsługa, gaz bezobsługowy, koszty jakoś orientacyjnie możesz sobie porównać, zależy na czym Ci bardziej zależy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nati313 01.04.2014 19:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 na czym mi zalezy. Na niskich kosztach opalu jak zapewne wszystkim.Po ekogroszku wiem juz czego moge sie spodziewac. syfu i jeszcze raz syfu.Po drewnie chociaz ladny zapach i brak takiego kurzy i sadzy.Po pellecie niewiem ale z tego co czytam to tak samo i popiolu malo.z gazem nie mialam doczynienia. co do obslugi to nie zalezy mi na tym by zagladac codziennie i codziennie rozpalac.w ekogroszku mam spokoj na 3-4 dni na pellecie slyszalam ze 5-10 dni w pelnym zasobniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 01.04.2014 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 nie dasz rady spalic peletu w swoim kotle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 01.04.2014 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 przy pelecie będziesz mieć wyższe zużycie niż przy ekopelet ma mniejszą masę i do zasobnika tej samej pojemności wejdzie mniej kg peletuspalisz go wiecej na dobę niż eko gdyż ma mniejszą kaloryczność i trzeba spalić więcej by wyprodukować tyle samo ciepłanie będzie więc rzadsze a częstsze zaglądanie do kotłowni - chyba że kupisz duży zasobnik(silos) wtedy owszem wizyta raz na 10 dnityle że aby ten silos zatankować to trzeba się będzie zdrowo worków nadźwigać poszukaj w sieci kalkulatorów nośników energiidadzą ci pogląd na koszty eksploatacjidodaj do tego komfort obsługi i wybierz c będzie najlepsze dla Ciebie najtaniej jest drewnemnajmniej obsługowo prądem i gazem wybierz to co Tobie będzie odpowiadać. jeden woli nacisnąć guzik i zapłacić drugi ma ochotę w spokoju piwko wypić np czyszcząc kociołek na eko i ładując do niego węgiela co Ty lubisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nati313 02.04.2014 16:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 Dam rade spalic pellet w tym piecu ale ten piec zostaje tutaj a ja przenosze sie do nowego domku. Co lubie.... oszczednosc, jestem w stanie nawet wydac 20tys na instalacje z piecem i pokusic sie nawet o bufor i kolektory sloneczne by jak najmniej wydawac i przy tym nie syfic sobie kotlowni oraz zycia.Jak wyliczalam eko - pellet roznica wynosila mnie ok 800zl drozej do pelletu na rok co moim zdaniem wyrownuje mi te meczarnie ze spiekami, czyszczeniem czestym pieca oraz czadem i syfem w kotlowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 02.04.2014 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 Hm z tych 3 które zaproponowałaś to wybrałbym EG pelet - Grenia. Lub Red Compact. Z peletu powinnaś być zadowolona kotły peletowe pracują troche inaczej niż eko- groszkowe - mają wyższą sprawność dobrej klasy kotły same się rozpalają i wygaszają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nati313 02.04.2014 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 dziekuje za szybka odpowiedz. Popatzralam eraz na tego Red Compact i widze calkeim duze pozytywy w nim.Tylko z tego co widze moze nie doczytalam nie posiada ( lamby ) ktora z tego co mi wiadomo reguluje przeplyw spalin do komina. Powtorze i nazwe inaczej moje zapytanie. Posiadam ok 20tys-25tys na nowe ogrzewanie ( nie wliczajac w to wymiany rur ze stalowych na miedziane ktore beda w pozniejszym terminie zrobione ).Potrzebuje Piec na pellet + biler 300l + bufor ( mysle ze sie przyda i bedzie duza oszczednosc z nim ). Zastanawiam sie rowniez nad solarami gdzie slyszalam ze idize dostac nawet 45% dotacji. Tylko nigdzie nie moge znalesc ile kosztuje Red Compact 14Kw a mysle ze bedzie wystarczajacy nawet jak pozniej powieksze dom do 150m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 02.04.2014 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 18 kW będzie lepszy. Moc minimalną mają identyczna a zaosbnik na paliwo w 18 jest prawie 3 x wiekszy. A bufor to w jakim celu ???? Te kotły mają bardzo dobrą modulację mocy i swobodnie radzą sobie bez bufora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 02.04.2014 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 zamiast solarów to na lato kup sobie pompę ciepla cwu, od razu masz zbiornik z wężownicą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nati313 04.04.2014 16:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Powiadacie ze to wyjdzie taniej i bardziej ekonomicznie ? Ale skoro jest piec tak jak np. RED Compact ( Co + CWU ) to i tak lepiej wziasc do tego PC z zbiornikiem ok 300l ? Wyciagnie latem temp. do min 45*C nizszym kosztem niz solary ? Przykladowo : Piec RED Compak 18KWt to wydatek ok 15.000 a pompa ciepla ? Plus montaz w kotlowni >.< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 04.04.2014 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 (edytowane) Przykład.Do samodzielnego montażu PC pw do ciepłej wody http://grzejka.pl/pl/junkers/50278-pompa-ciepla-junkers-supraeco-w-swo-270-1x.html Generalnie jak masz gaz ziemny pod płotem to tylko gaz. Pogadaj z kumatym instalatorem co trzeba zmodyfikować w instalacji i jakie będą koszty. Kocioł gazowy kondensacyjny kupisz za 4 500 zł, więc zostanie trochę na większą modernizację systemu grzewczego.Przede wszystkim najpierw ogać chałupę i dopiero na końcu dobieraj co wstawić do kotłowni. Edytowane 4 Kwietnia 2014 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 05.04.2014 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 a do gazu już masz przyłącze czy dopiero będziesz robić? ile to bedzie kosztować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nati313 05.04.2014 17:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 jak rozmawialm ze sprzedajacymi to istnieje mozliwosc podlaczenia do miejskiego gazu itp.niewiem ile to bedzie kosztowalo - licznik, rury itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts