Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc przy wyborze Pieca do Domu blizniaczego

nati313

Recommended Posts

Witajcie.

Mam do was ogromna prośbę.

Potzrebuje pomocy przy wyborze systemu grzewczego do naszego przyszlego domku a bardziej polowy domu blizniaczego.

Pow. domu ( polowy ;) )wynosi 200 m2. Pow Uzytkowa wynosi na chwile obecna 120m2 ( W planach rozbudowa do ok 150 - 200m2 ).

dom jest 3 pietrowy z poddaszem do zaadaptowania ( nie ocieplony blachodachowka ) rok prod. 1996.

Na kazdym pietrze znajduja sie 3 pokoje w tym na parterze kotlownia oraz lazinka na kazdym z pietr.. W niedalekiej przyszlosci bedzie rowniez zadaptowane poddasze wiec dach bedzie ocieplony. Wys. Pomieszczen to o ile dobrze sie orientuje 2.5m.

Dom jest zbudowany z Cegly takiej pustakowej niewiem jak to nazwac, na to jest styropian nie wiem dokaldnie jakiej grubsci a od zew. cegla licowa.

W Salonie jest rowniez kominek lecz z tego co mi wiadomo on nie jest wlaczony w C.O wiec moge sobie nim palic tak dla nastroju bardziej niz do ogrzewania domu ( tak bynajmniej mi sie wydaje ). W chwili obecnej sa tam stalowe rury oraz jakis stary piec na drzewo.

W chwili obecnej palet piecem na ekogroszek gdzie ogrzewam nim neicale 60m2. Pali sie nim okropnie... Pelno syfu w kotlowni, wiecznie brudni itp.

myslalam nad picem na pellet + drewno.

Rozwazam rowniez przylaczenie do miastowego gazu ale to juz w ostatecznosci bo pewnie bym musiala zmienic cale centralne.

Wracajac do mysli nad piecem na pellet patzralam sie na firme KOSTRZEWIE ( Piec Compact Bio Luxury ), Enecom ( Piec EG PELLET ) oraz KOŁTON ( PELLMAX ).

Pozdrawiam i dziekuje za szybka pomoc.

Edytowane przez nati313

na czym mi zalezy. Na niskich kosztach opalu jak zapewne wszystkim.

Po ekogroszku wiem juz czego moge sie spodziewac. syfu i jeszcze raz syfu.

Po drewnie chociaz ladny zapach i brak takiego kurzy i sadzy.

Po pellecie niewiem ale z tego co czytam to tak samo i popiolu malo.

z gazem nie mialam doczynienia.

co do obslugi to nie zalezy mi na tym by zagladac codziennie i codziennie rozpalac.

w ekogroszku mam spokoj na 3-4 dni na pellecie slyszalam ze 5-10 dni w pelnym zasobniku.

przy pelecie będziesz mieć wyższe zużycie niż przy eko

pelet ma mniejszą masę i do zasobnika tej samej pojemności wejdzie mniej kg peletu

spalisz go wiecej na dobę niż eko gdyż ma mniejszą kaloryczność i trzeba spalić więcej by wyprodukować tyle samo ciepła

nie będzie więc rzadsze a częstsze zaglądanie do kotłowni - chyba że kupisz duży zasobnik(silos) wtedy owszem wizyta raz na 10 dni

tyle że aby ten silos zatankować to trzeba się będzie zdrowo worków nadźwigać

poszukaj w sieci kalkulatorów nośników energii

dadzą ci pogląd na koszty eksploatacji

dodaj do tego komfort obsługi i wybierz c będzie najlepsze dla Ciebie

najtaniej jest drewnem

najmniej obsługowo prądem i gazem

wybierz to co Tobie będzie odpowiadać. jeden woli nacisnąć guzik i zapłacić

drugi ma ochotę w spokoju piwko wypić np czyszcząc kociołek na eko i ładując do niego węgiel

a co Ty lubisz?

Dam rade spalic pellet w tym piecu ale ten piec zostaje tutaj a ja przenosze sie do nowego domku.

Co lubie.... oszczednosc, jestem w stanie nawet wydac 20tys na instalacje z piecem i pokusic sie nawet o bufor i kolektory sloneczne by jak najmniej wydawac i przy tym nie syfic sobie kotlowni oraz zycia.

Jak wyliczalam eko - pellet roznica wynosila mnie ok 800zl drozej do pelletu na rok co moim zdaniem wyrownuje mi te meczarnie ze spiekami, czyszczeniem czestym pieca oraz czadem i syfem w kotlowni.

dziekuje za szybka odpowiedz.

Popatzralam eraz na tego Red Compact i widze calkeim duze pozytywy w nim.

Tylko z tego co widze moze nie doczytalam nie posiada ( lamby ) ktora z tego co mi wiadomo reguluje przeplyw spalin do komina.

Powtorze i nazwe inaczej moje zapytanie.

Posiadam ok 20tys-25tys na nowe ogrzewanie ( nie wliczajac w to wymiany rur ze stalowych na miedziane ktore beda w pozniejszym terminie zrobione ).

Potrzebuje Piec na pellet + biler 300l + bufor ( mysle ze sie przyda i bedzie duza oszczednosc z nim ). Zastanawiam sie rowniez nad solarami gdzie slyszalam ze idize dostac nawet 45% dotacji.

Tylko nigdzie nie moge znalesc ile kosztuje Red Compact 14Kw a mysle ze bedzie wystarczajacy nawet jak pozniej powieksze dom do 150m2.

Powiadacie ze to wyjdzie taniej i bardziej ekonomicznie ?

Ale skoro jest piec tak jak np. RED Compact ( Co + CWU ) to i tak lepiej wziasc do tego PC z zbiornikiem ok 300l ?

Wyciagnie latem temp. do min 45*C nizszym kosztem niz solary ?

Przykladowo : Piec RED Compak 18KWt to wydatek ok 15.000 a pompa ciepla ? Plus montaz w kotlowni >.<

Przykład.

Do samodzielnego montażu PC pw do ciepłej wody http://grzejka.pl/pl/junkers/50278-pompa-ciepla-junkers-supraeco-w-swo-270-1x.html

Generalnie jak masz gaz ziemny pod płotem to tylko gaz. Pogadaj z kumatym instalatorem co trzeba zmodyfikować w instalacji i jakie będą koszty. Kocioł gazowy kondensacyjny kupisz za 4 500 zł, więc zostanie trochę na większą modernizację systemu grzewczego.

Przede wszystkim najpierw ogać chałupę i dopiero na końcu dobieraj co wstawić do kotłowni.

Edytowane przez Greengaz