Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płytki podłogowe na stary klej?

Recommended Posts

Witam

Jestem tutaj nowy więc na początku chciałem wszystkich powitać.

Mam mały dylemat i mam nadzieje, że mi pomożecie.

Podłoga którą mam zamiar wyremontować to korytarz + kuchnia powierzchnia łączna ok 20m. W tej chwili znajdują się tam płytki 30x30 ułożone w karo. Problem w tym że odkuwając płytki odchodzą one bez kleju. Po zerwaniu płytki powierzchnia podłogi jest gładka, gdyż na płytce którą odkuwa kleju praktycznie nie ma. Odkuwanie starego kleju jest bardzo czasochłonne jest on na tyle twardy, że skuwając go w wielu miejscach zostaje uszkodzona wylewka.podłogi. Zastanawiam się czy po zastosowaniu jakiegoś gruntu mógłbym położyć nowe płytki na warstwę starego kleju. Co o tym myslicie?

Dodam, że mieszkanie jest w bloku z 2006 roku, podłoga jest wymieniana pownieważ nie podoba nam się wzór płytek. Nowe płytki będa miały wymiary 30x60

Edytowane przez wujaszek_j

No właśnie dlatego pytam bo sam nie wiem co robić. Odkułem kilka płytek na próbę, do roboty zabiorę się za jakiś tydzień- dwa. Zdaje sobie sprawę, że zgodnie ze sztuką budowlaną powinno się klej skuć, problem w tym, że po odkuciu płytek powierzchnia kleju, która została na podłodze jest gładka i równa, widać tylko wytłoczone napisy prouducenta płytek - przy odkuwaniu płytki klej z nią nie odchodzi. Klej jest tak mocny że w miejscach gdzie udało się go skuć schodzi razem z podłogą :mad: Co się może stać jak położę płytki na warstwę tak mocnego kleju? Skoro są specjalne grunty i kleje, umożliwiające kładzenie nowych płytek na stare płytki, to zacząłem się zastanawiać nad położeniem, nowych płytek na stary klej. Stary klej się nie kruszy i nie pęka jest mega mocny i właściwie wygląda jak wylewka jakaś:rolleyes: Co się może stać jeśli położę nowe płytki na stary klej albo nowe płytki na stare płytki?