Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Łóżko w stylu minimalistycznym

maggikk

Recommended Posts

Witam,

chcę zrobić samodzielnie łóżko do naszej sypialni. Będzie ono wyglądać mniej więcej tak:

img_2_0_0.jpg

Będzie zrobione z płyty wiórowej laminowanej i wewnątrz kantówki drewniane.

Proszę o poradę czy standardowa płyta 18mm wystarczy? Dzwoniłem o firmy w okolicy sprzedającej takie płyty i niestety grubszych nie posiadają. Można dublować 2x18 ale efekt będzie słaby :/

Jaki jest sposób dobrego połączenia kantówki bocznej (podtrzymującej stelaż) z płytą laminowaną tak aby było to solidne?

Edytowane przez maggikk

W domowych warunkach, to starannie dobrane długości wkrętów (aby wchodziły w płytę na te 15-16 mm) i odpowiednia ich liczba. Ja w łóżku dla dzieci dałem na wylot, ale tam pasowały mi łby śrub do drewna do estetyki całości, tobie by to pewnie zepsuło efekt.

Płyta 18mm wystarczy.

Czy pod łóżkiem coś planujesz (miejsce na pościel)?

Chciałem użyć kantówki 40x40. Wychodzi na to, że będę musiał dobrać wkręty o długości 55 mm tak, żeby te 15-16 mm wchodziły w płytę ale nie przechodziły na jej wylot. Tak jak pisze kolega m.k.k zepsuło by to efekt.

Środek chcę zrobić tak:

Bett_im_Minimaldesign1_434x321_434_321.jpg

w środku 3 kantówki + noga dla podparcia w środku i na to stelaż.

W przyszłości będę chciał dorobić szuflady pod łóżko na kółkach, dlatego bok będzie miał wysokość 20 cm i umieszczę go na wysokości również 20 cm nad podłogą.

Proszę o dalsze opinie i wskazówki :)

Pozdrawiam!

@ theme:

Pierwsze zdjęcie przedstawia łóżko w takiej formie jak ma wyglądać finalnie, z tą różnicą, że u mnie płyta przy nogach nie będzie wystawać ponad boki. Drugie zdjęcie wkleiłem tylko aby pokazać jak chcę zrobić środek. Łóżko będzie z wezgłowiem o wysokości 65 cm od podłogi.

Klej również dam między kantówkę a boki + wkręty. Mam nadzieję, że wytrzyma :)

@Kubencki:

Mógłbyś wstawić zdjęcie swojego łóżka? Profile metalowe to dobry pomysł :)

@theme:

Płyty zaokrąglając to 2,5m2, z docięciem i oklejeniem boków koszt 100 zł, do tego kantówki, kątowniki, wkręty itp. Bez stelaża w 250 zł powinienem się zamknąć. Stelaże dokupowane oddzielnie są w różnych cenach (od 200 zł w górę). Ja zdecyduję się pewnie na prosty stelaż z litego drewna łączony taśmą, zamówiony u stolarza więc będzie taniej niż te gotowe.

Robię sam gdyż nie znalazłem takiego łóżka w kolorze białym (a takie małżonka sobie zażyczyła) :)) Do tego proporcje elementów dobieram jak chcę a na dokładkę wyjdzie sporo taniej niż gotowiec :)

• 2 weeks później...
  • 2 months później...