maggikk 31.03.2014 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 (edytowane) Witam, chcę zrobić samodzielnie łóżko do naszej sypialni. Będzie ono wyglądać mniej więcej tak: Będzie zrobione z płyty wiórowej laminowanej i wewnątrz kantówki drewniane. Proszę o poradę czy standardowa płyta 18mm wystarczy? Dzwoniłem o firmy w okolicy sprzedającej takie płyty i niestety grubszych nie posiadają. Można dublować 2x18 ale efekt będzie słaby :/ Jaki jest sposób dobrego połączenia kantówki bocznej (podtrzymującej stelaż) z płytą laminowaną tak aby było to solidne? Edytowane 31 Marca 2014 przez maggikk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 31.03.2014 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 W domowych warunkach, to starannie dobrane długości wkrętów (aby wchodziły w płytę na te 15-16 mm) i odpowiednia ich liczba. Ja w łóżku dla dzieci dałem na wylot, ale tam pasowały mi łby śrub do drewna do estetyki całości, tobie by to pewnie zepsuło efekt.Płyta 18mm wystarczy.Czy pod łóżkiem coś planujesz (miejsce na pościel)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 31.03.2014 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Jeśli mają tam spać (i nie tylko) dwie dorosłe osoby, to zrobiłbym łóżko z kantówki jako stelaż i całość dopiero obiłbym płytami dla estetycznego wykończenia całości. Do tego stelaż na materac możesz kupić gotowy np. w Ikei. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maggikk 31.03.2014 13:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Chciałem użyć kantówki 40x40. Wychodzi na to, że będę musiał dobrać wkręty o długości 55 mm tak, żeby te 15-16 mm wchodziły w płytę ale nie przechodziły na jej wylot. Tak jak pisze kolega m.k.k zepsuło by to efekt. Środek chcę zrobić tak: w środku 3 kantówki + noga dla podparcia w środku i na to stelaż. W przyszłości będę chciał dorobić szuflady pod łóżko na kółkach, dlatego bok będzie miał wysokość 20 cm i umieszczę go na wysokości również 20 cm nad podłogą. Proszę o dalsze opinie i wskazówki Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 31.03.2014 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Boję się tylko o zagłówek z płyty 18-ki. Na pierwszym zdjęciu jest, na drugim go niema.Dodatkowo do łączenia kantówki z płytą dałbym klej. Tak dla świętego spokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FOXSTER 31.03.2014 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 z euro palet łóżka sa modne teraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubencki 31.03.2014 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Robiliśmy podobne łóżko wykonane z profili stalowych. Całosć ocynkowana i malowana proszkowo. Jedyna róznica polega na tym że z tyły byla ozdobna rozeta. W profilach wykonane były otwory na przelot z powiększeniem wewnętrznego. Płyty mocowane na wkręty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 31.03.2014 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Z ciekawości zapytam o koszty takiego przedsięwzięcia (bez materaca ale ze stelażem pod sam materac). Wyjdzie sporo taniej czy raczej kombinujesz aby Tobie się podobało i miało odpowiednie wymiary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maggikk 31.03.2014 22:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 @ theme: Pierwsze zdjęcie przedstawia łóżko w takiej formie jak ma wyglądać finalnie, z tą różnicą, że u mnie płyta przy nogach nie będzie wystawać ponad boki. Drugie zdjęcie wkleiłem tylko aby pokazać jak chcę zrobić środek. Łóżko będzie z wezgłowiem o wysokości 65 cm od podłogi. Klej również dam między kantówkę a boki + wkręty. Mam nadzieję, że wytrzyma @Kubencki: Mógłbyś wstawić zdjęcie swojego łóżka? Profile metalowe to dobry pomysł @theme: Płyty zaokrąglając to 2,5m2, z docięciem i oklejeniem boków koszt 100 zł, do tego kantówki, kątowniki, wkręty itp. Bez stelaża w 250 zł powinienem się zamknąć. Stelaże dokupowane oddzielnie są w różnych cenach (od 200 zł w górę). Ja zdecyduję się pewnie na prosty stelaż z litego drewna łączony taśmą, zamówiony u stolarza więc będzie taniej niż te gotowe. Robię sam gdyż nie znalazłem takiego łóżka w kolorze białym (a takie małżonka sobie zażyczyła) ) Do tego proporcje elementów dobieram jak chcę a na dokładkę wyjdzie sporo taniej niż gotowiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 31.03.2014 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Sorry za off t., ale czytając temat wątku zobaczyłem w wyobraźni materac na podłodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 01.04.2014 04:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 Drobna uwaga. Jak będziesz brał kantówkę 4 na 4 cm, to ją dokładnie zmierz. Moje doświadczenia z kilku składów drewna są takie, że centymetr w tartaku ma 9 mm metrycznych, a to spora różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 13.04.2014 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 Maggikk, zajrzyj na stronę ikea - łózko Malm białe. Bardzo podobne, proste. Cena od 529 (szer. 140cm) z najprostszym dnem z listew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kubencki 14.04.2014 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Łóżko o którym wspominałem robiliśmy dla klienta, niestety nie posiadam zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayonaka 18.06.2014 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 (edytowane) w sumie jeśli ściany będą bogato strojne to takie łóżko dobrze stonuje przepych [Nie reklamujemy się na forum - moderator] Edytowane 18 Czerwca 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Resoviax 24.06.2014 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 wypadało by kupić stelaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts