coppi 31.03.2014 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Cześć wszystkim, Od roku mieszkamy w nowym mieszkaniu i przez zimę pojawiły się problemy z wentylacją grawitacyjną. Schemat mieszkania pod spodem (kolorem czerwonym wentylacja w kuchni, niebieskim z WC, a zielonym w łazience (pierwotnie WC i łazienka miały być jednym pomieszczeniem, więc komin jest w WC, a do łazienki jest poprowadzona chyba rura spiro 125mm poziomo). W zimie w łazienkce i WC nawiewa zimne powietrze kanałami wentylacyjnymi. W kuchni jest trochę lepiej. Chciałbym to jakoś poprawić w miarę możliwości. Myślałem o zastosowaniu stabilizatora wentylacji (stabiler DARCO) w kuchni. W łazience i WC mam tylko otowry 100mm w płytkach zrobione i podciągnięte kable elektryczny - także myślałem o wentylatorach z higroskopem albo czasowych. Co o tym myślicie i w jaki sposób najlepiej to poprawić?? Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/188893-wentylacja-rozwi%C4%85zanie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 04.04.2014 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Cześć wszystkim, Od roku mieszkamy w nowym mieszkaniu i przez zimę pojawiły się problemy z wentylacją grawitacyjną. Schemat mieszkania pod spodem (kolorem czerwonym wentylacja w kuchni, niebieskim z WC, a zielonym w łazience (pierwotnie WC i łazienka miały być jednym pomieszczeniem, więc komin jest w WC, a do łazienki jest poprowadzona chyba rura spiro 125mm poziomo). [ATTACH=CONFIG]252072[/ATTACH] W zimie w łazienkce i WC nawiewa zimne powietrze kanałami wentylacyjnymi. W kuchni jest trochę lepiej. Chciałbym to jakoś poprawić w miarę możliwości. Myślałem o zastosowaniu stabilizatora wentylacji (stabiler DARCO) w kuchni. W łazience i WC mam tylko otowry 100mm w płytkach zrobione i podciągnięte kable elektryczny - także myślałem o wentylatorach z higroskopem albo czasowych. Co o tym myślicie i w jaki sposób najlepiej to poprawić?? poczytaj chłopaku czemu ci nawiewa zimą - na forum jest o tym mnóstwo i ogarnij się - same wentylatory nie załatwią tematu Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/188893-wentylacja-rozwi%C4%85zanie/#findComment-6403769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coppi 09.04.2014 09:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 Czytałem i chyba nawet ze zrozumieniem. W oknach mam nawiewniki i na następny sezon będę tego pilnował i sprawdzał dokładnie jak wentylacja działa. Chciałem się upewnić czy wentylacja wiatrakami jest ok. Bo jak lustro po prysznicu jest zaparowane to nie działa poprawnie nawet w lecie przy otwartych oknach. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/188893-wentylacja-rozwi%C4%85zanie/#findComment-6409892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts