Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściany z suporexu 18 cm + ocieplenie - czy to dobry wybór?

Recommended Posts

witam serdecznie to mój pierwszy post na forum, ponieważ zaszła potrzeba rozbudowy domu, potrzebował będę Waszej pomocy odnośnie kosztów i doboru materiałów.

wiec w skrócie tak.... dom to piętrówka 3 poziomowa z lat 70tych ( 3 poziomy)... patrząc od przodu domu jest z boku murowany garaż na wspólnych fundamentach z domem, na tym garażu będzie budowana kładka schodowa o wymiarach ok 4 na 3.5 metry wysokość ok 2.2metra później będzie strop schody na gore i znowu analogicznie pomieszczenie 4 na ok 3.5 metra i 2.2 m wysokości. wszystko będzie stało na garażu i przylegało do domu. moje pytanie

czy wystarczy grubość ścian 18cm plus później ocieplenie. ?

powstanie ok 70m kw ścian ( minus drzwi i wejściowe i ew małe okna) jaki może być koszt wybudowania tej powierzchni ścian bez obróbki tynków gładzi itp

pytania moja sa może zbyt ogólnikowe ale z kolejnych postach sprecyzuje ja bardziej bo jestem już umówiony z projektantem...

ps

budowlanka to nie jest moja mocna strona ale służę pomocą z zakresu elektroniki samochodowej.

patrząc od przodu domu jest z boku murowany garaż na wspólnych fundamentach z domem, na tym garażu będzie budowana kładka schodowa o wymiarach ok 4 na 3.5 metry wysokość ok 2.2metra

Kładka schodowa ??

Rozumiem, źe masz na myśli "klatkę schodową" ?

Trochę dziwne, źe pytasz tutaj, skoro sam piszesz, że jesteś umowiony z projektantem.... Przeciez to on ma wiecej danych, żeby ocenić, czy 18cm gazobetonu da radę....

• 2 weeks później...