Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa Ciepła powietrze/powietrze dla domu o powierzchni 110 m2

karol_6

Recommended Posts

Witam,

Postanowiliśmy rozpocząć batalię budowlaną i od samego początku jest więcej pytań niż odpowiedzi.

Po wysłuchaniu opinii wielu "ekspertów" i własnym przemyśleniom postanowiliśmy że na CO wybierzemy

pompę ciepła powietrze/powietrze. Taki wybór gdyż walczymy o koszty, a warunki zabudowy nie pozwalają na

ogrzewanie paliwami stałymi tylko gaz, olej lub energia. Mam wielki respekt przed ludźmi na tym forum gdyż

widzę, że sporo osób zna się na temacie. Bardzo proszę o podpowiedź jakie urządzenie wybrać gdyż na rynku

jest dość duży wybór, a ja niestety nie wiem na co zwrócić uwagę. Jeśli chodzi o sam dom to bardzo prosty projekt.

Dom w granicy dach dwuspadowy, bez dodatkowych balkonów i wystających elementów, bez facjatek tylko okna dachowe.

Ściany porotherm, styropian na ścianach 20 cm, 0,5 m wełna od góry, planuję rekuperację i piec kaflowy ale też słyszałem

że nie jest to najlepsze połączenie. Chcielibyśmy zrobić dom jak najbardziej energooszczędny. Będę wdzięczny za uwagi.

Po pierwsze izolacja!!! bez mostków.

Ogrzewanie to dostarczanie energii.Montowałem system ogrzewania w oparciu o jednostkę zewnatrna i jednostki wewnętrzne w pomieszczeniach.

Wady dźwięki ,szum czynnika , stuki.coś rośnie w środku jak chłodzi.kondensat od jednostek

Zalety brak kanałów,klima,łatwa regulacja,brak zapachów,

Skoro robisz requ to zrób tak kanały żeby też grzały .

Zatrudnij fachowca chociaż do projektu

bo w zimie wentylujesz 25-30m3/h na osobę. To za mało żeby ogrzać dom.

Poza tym gorące powietrze nawiewane pod sufitem nie opadnie. Stąd w wentylacji powietrze nawiewane powinno mieć 2-3oC niższą temp. niż temp. w domu.

W budynku o małym zapotrzebowaniu ciepła nie potrzeba dużo powietrza ciepłego .A rekuperacja może nawiewać powietrze w dolnej części pomieszczenia a pobierać w górnej.

Da się zrobić tylko trzeba policzyć

W budynku o małym zapotrzebowaniu ciepła nie potrzeba dużo powietrza ciepłego .A rekuperacja może nawiewać powietrze w dolnej części pomieszczenia a pobierać w górnej.

Da się zrobić tylko trzeba policzyć

Da się, ale żeby nie przepalić powietrza nawiewanego i ogrzać dom przepływem 150m3/h to dom musi być pasywny.