Greengaz 05.04.2014 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Również mam spadek tyle, że w kierunku bramy i odpływ pod nią. Również w garażu mam regały, a i trochę klamotów na podłodze się znajdzie. Nic też nie stoi i nie stało w wodzie. Brak śladów soli na gresie i przed bramą pewnie również dlatego, że ostatnie 5 km nigdy nie było sypane solą. Trochę błota również mogę na bieżąco spłukiwać, tylko nie widzę takiej potrzeby. W miejscu gdzie stoją samochody, nie bawią się małe dzieci. Raz do roku Karcher i na wionę generalne sprzątanie razem z podjazdem. W trakcie zimy to co spadnie pod samochód jest sprzątane. Samochody stają dokładnie w tym samym miejscu, więc zbiera się pod nimi. Wychodzi się na suchą i czystą powierzchnię.Jak widać i to rozwiązanie spełnia swoja rolę. Jeszcze raz. Ostatecznie o wybranej opcji decyduje inwestor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
portaga 05.04.2014 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 A to ile założenie takiego odpływu kosztuje na etapie budowy domu?Bo jak 10 tys. to można się jeszcze zastanawiać. Ale jak 2-3 tys. to chyba nie ma o czym dyskutować, prawda?A z tego, co widzę, to najwięcej dyskutują Ci, którzy odpływu nie mają. Więc morał sam się nasuwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 05.04.2014 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 A ty masz? jak nie to po co piszesz w tym temacie? tytuł chyba jasny. nie chodzi o koszta tylko czy potrzeba czy nie bo zapewne same plusy to nie są takiego odwodnienia to raz a dwa , że czasami już zapóźno jest je zrobić albo trzeba dużo kuć jak np u mnie i sie zastanawiam czy jest sens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rbinkow 06.04.2014 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 ja u siebie odplyw liniowy zalozylem, bardziej nad dywagacjami czy naprawde jest potrzebny czy nie przemowiła moja chęć posiadania. Jak będę sobie chciał umyć garaż przy zamkniętych drzwiach garażowych to sobie go umyje, snieg w zimie też bedie gdzie miał z auta lądować. Teraz mam garaż bez takiego odwodnienia i nie raz sie zdarzało, że pies po prostu w nim pływał. Koszt odprowadzenia liniowego to raptem kilkadziesiąt złotych za mb więc nie jest to koszt wysoki. Nie chcę się wdawać w kłotnie forumowe, ale spadek w strone drzwi garażowych, gdzie mam brame segmentową z potężną gumową uszczelką w kontakcje z posadzką jakoś do mnie nie przemawia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
portaga 07.04.2014 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 A ty masz? jak nie to po co piszesz w tym temacie? tytuł chyba jasny. nie chodzi o koszta tylko czy potrzeba czy nie bo zapewne same plusy to nie są takiego odwodnienia to raz a dwa , że czasami już zapóźno jest je zrobić albo trzeba dużo kuć jak np u mnie i sie zastanawiam czy jest sens Ja nie mam, ale planuję mieć. A co ja napisałam takiego, że ci się nie spodobało? Jeśli u Ciebie koszta nie grają roli, to se zrób i nie zawracaj tyłka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 14.04.2014 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Odświeżę temat, może jeszcze ktoś się wypowie kto ma garaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 14.04.2014 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Ja się wypowiem bo mam garaż ale nikt już się nie wypowie bo wszystko zostało powiedziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 14.04.2014 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Ponownie wróciłeś. A sio do wątków o jedzeniu, uzupełniania dziennika, komentarzy lub robienia zdjęć gabinetogarażomyjni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 14.04.2014 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 niktspecjalny jesteś wrzodem którego nie da się usunąć a szkoda. Jest multum ludzi na forum którzy mają garaże więc mam nadzieję , że napiszą np mam garaż i nie mam odwodnienia i jest ok lub odwrotnie mam garaż nie mam odwodnienia i jest lipa. Takie informacje mnie interesują. A nie twoje puste wypowiedzi w każdym temacie , mimo , że jasno każdy ci daje do zrozumienia abyś nie pisał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 14.04.2014 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Mam garaż z ogrzewaniem podłogowym i odwodnieniem liniowym i jest OK:bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 14.04.2014 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Mam garaz tez OP i kratka odplywowa na srodku, spadek kopertowy( nie chcialem spadku w kierunku do bramy) polecam taki pomysl:yes: skuteczny i nie drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 14.04.2014 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Mam garaz tez OP i kratka odplywowa na srodku, spadek kopertowy( nie chcialem spadku w kierunku do bramy) polecam taki pomysl:yes: skuteczny i nie drogi. Mam dokładnie tak samo....koszt - to było kilka rur pcv+kratka odpływowa , jak robiło się kanalizę w domu (przed zalaniem chudziaka) garaż ok 50m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 15.04.2014 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Ponownie wróciłeś. A sio do wątków o jedzeniu, uzupełniania dziennika, komentarzy lub robienia zdjęć gabinetogarażomyjni. Masz garaż z odwodnieniem czy bez jak nie to pal gumę bo wrzodem na du..pie zostaniesz jak ja. Wróciłem bo ciekawi mnie jak ludzie naprowadza jeszcze autora topiku na to co jest trafniejsze.Jak widzisz trzy już go naprowadziły jeden nawet ma podłogówkę nich mądry inaczej wypowie się bardzo jestem ciekaw jego i twojej-waszej opinii.Tylko tak jak to mi odpowiadacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 15.04.2014 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 bo wrzodem na du..pie zostaniesz jak ja Powoli zaczyna do Ciebie docierać kim jesteś. Szkoda, że tak późno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 15.04.2014 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Powoli zaczyna do Ciebie docierać kim jesteś. Szkoda, że tak późno. zielony na gazie zadałem pytanie pomocne autorowi.czy podłogówka w garażu z odwodnieniem czy bez???Wrzody już przerobione.Masz garaż z odwodnieniem??? Również mam spadek tyle, że w kierunku bramy i odpływ pod nią. Również w garażu mam regały, a i trochę klamotów na podłodze się znajdzie. Nic też nie stoi i nie stało w wodzie. Fotka dla zobrazowania.Odpływ pod nią.Czy brama garażowa opuszcza się na odpływ liniowy???.Sprecyzuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 15.04.2014 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Polecam wpis #8, tam znajdziesz odpowiedź. zielony na gazie Jeśli w tym stylu chcesz prowadzić dyskusję to proponuję cofnąć się 8 lat, do 2006 r., i odświeżyć temat w dziale ""Psycholog dyżurny" http://forum.muratordom.pl/showthread.php?70496-Z-kim-Niktspecjalny-nie-chce-rozmawia%C4%87&highlight=niktspecjalny. Myślę, że to będzie odpowiednie miejsce. Przy okazji wyjaśnia kwestię chronicznego posiadania /nie leczonych/ wrzodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 15.04.2014 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Wyluzujcie , wiosna idzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 15.04.2014 10:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Greengaz ten odpływ masz w garażu czy przed bramą na zewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 15.04.2014 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Zależy co rozumieć przez odpływ.Woda przywieziona na/pod samochodem ścieka spadkiem w stronę bramy garażowej praktycznie fugami. W garażu mam położony gres. Fugami wycieka na zewnątrz pod bramą i wsiąka pomiędzy kostką na podjeździe.Uprzedzając. Brama nie przymarza, nie robi się zamarznięta kałuża na podjeździe, nie ma wykwitów soli na kostce.Wg.mnie to rozwiązanie się sprawdza, tak jak pewnie sprawdza się również odprowadzenie liniowe.U mnie odpada czyszczenie kanałów, syfonu. Jak napisałem co kilka/kilkanaście dni resztki błota pośniegowego muszę zebrać i wyrzucić. Garaż, z uwagi na spadek również mogę spłukać wodą, tyle że tego nie robię, bo po co.Mając odprowadzenie liniowe mogę- zbierać błoto z podłogi- zgarniać je do odprowadzenia, a następnie odprowadzenie i syfon czyścić. Co sprowadza się do tego samego co przy braku takiego odprowadzenia, jeśli nie jest nawet bardziej pracochłonne.To moje zdanie. Czy mam rację lub inaczej, czy chciałbym mieć odpływ liniowy? Nie chciałbym. Może to kwestia przyzwyczajenia?I jeszcze. Garaż poza bryłą domu /przyklejony/. Ocieplony tak jak dom. Podłoga nie ocieplona, grzejnik niby jest ale załącza się tylko w największe mrozy, tak, że temperatura w garażu zawsze pow. zera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 15.04.2014 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Również mam spadek tyle, że w kierunku bramy i odpływ pod nią. sugerowałem się tym o już nie wiedziałem czy masz odpływ czy nie czyli nie masz i jesteś zadowolony. Jestem zwolennikiem prostoty i aby było jak najmniej obsługowe dlatego ciągle myślę aby nic nie robić tylko właśnie spadek w stronę bramy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts