cypryski 15.04.2014 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Mam tak samo jak Greengaz (z tym, że garaż w bryle) i jak wcześniej pisałem, również nic bym nie zmienił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 22.04.2014 06:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 To przecież Cyprisik ma garaż w bryle domu? o co Ci chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 22.04.2014 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 niktspecjalny ma wyjątkowy dar mieszania, pisania bez sensu + wrodzona kłótliwość.Cel - 10 000 postów i nobilitacja do tytułu "Rekordzista forum". To, że wpisy bez zawartości merytorycznej, z błędami w składni i ortograficznymi nie znaczenia - byle komuś przypieprzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 22.04.2014 08:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Greengaz przecież Ty też masz garaż w bryle domu tak jak w moim ? (projekt w podpisie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 22.04.2014 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 (edytowane) Trochę inaczej lub źle się wyraziłem, gdyż nad garażem nie ma pomieszczeń. Wysokość garażu wyznacza dach. Dom parterowy jest w kształcie krzyża. Stanowi jedną bryłę jeśli chodzi o dach, gdzie dwu-stanowiskowy garaż jest jednym z bocznych ramion. Dlatego pisałem, że jest tak jakby przyklejony. Wygląda to tak Garaż jest pod tą dużą płaszczyzną dachu od strony północnej. Edytowane 22 Kwietnia 2014 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 23.04.2014 07:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 Czyli ma wspólną ścianę z resztą domu wiec garaż w bryle, nie wiem o co ci znowu chodzi nikt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CzarnyIwan 25.09.2014 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 Podnoszę temat. W tej chwili w garażu mam chudziaka(podłoga na gruncie), na to położę folię i 10-12cm styropianu. Miedzy gotową posadzką a chudziakiem mam 20,5cm w świetle bramy, w głębi więcej z racji spadku w kierunku bramy. Zostawiając ok 2cm na płytki pozostaje ok 8-6cm na wylewkę. W tym miejscu chce zatopić odpływ liniowy (ok 5m szerokości- jak brama). Pytanie: odpływy mają ok 8-5cm wysokości, czy taki odpływ może leżeć bezpośrednio na styropianie podłogowym, ew na cienkiej warstwie wylewki czy należy to jakoś od doły wzmacniać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CzarnyIwan 26.09.2014 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2014 help? anyone... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 27.09.2014 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2014 Kilka spraw: - 2 cm na płytki to trochę dużo, zakładając że chcesz standardowe płytki (7-8mm) i będziesz miał w miarę równą powierzchnię wylewki to ja zostawiłbym na płytki 12-15mm. No chyba że dla wyrównania jakieś jeszcze zaprawy wyrównujące czy więcej kleju pod płytki to wtedy 2cm. W przypadku równej powierzchni i standardowych płytek zostanie Ci ok. 12mm na klej - za dużo i drogo. Już lepiej grubszą wylewkę a beton będzie tańszy. - Generalnie trzeba by dać zbrojenie na całą wylewkę(chyba że będziesz stosował jakieś dodatki do betonu) a w szczególności zazbroiłbym wyjazd z garażu i okolice tego odpływu liniowego. Dałbym niższy odpływ tak aby zmieścić pod nim kilka cm betonu ze zbrojeniem. Odpływ będzie się ruszał położony tylko na styropianie w momencie wjechania na niego samochodem. Jeśli odpływ byłby wzdłuż garażu, pod samochodem, to mógłby leżeć na styropianie bo jak na niego wjedziesz rowerem czy kosiarką to nic się nie stanie. Ale samochód to inna kategoria wagowa. Poza tym obawiałbym się przy takim ruchomym odpływie przy bramie uszkodzenia, wyszczerbienia, ułamania i popękania płytek lub wylewki stykającej się z odpływem. Dlatego dałbym zbrojenie szczególnie przy wyjeździe z garażu. Zastrzegam że specjalistą nie jestem a sam swój garaż dopiero wykańczam ale taka moja opinia skoro nie ma innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carpenter78 27.09.2014 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2014 (edytowane) Witam! Akurat odpływu nie montowałem na styropianie tylko na gruncie, ale chyba zasada podobna. Dałem stare płytki betonowe aby zwiększyć pole nacisku, mocny beton i na tym osadziłem odpływ z betonu polimerowego. Generalnie wylewka dochodzi do odpływu, za nim styrodur 3 cm a potem będzie docelowo kostka na podjeżdzie. Pozdrawiam! P.S. Aha, mocny beton pod odpływem połączyłem zbrojeniem ze zbrojeniem całej wylewki (dodałem też micro włókna). Edytowane 27 Września 2014 przez Carpenter78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 27.09.2014 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2014 Tak to ja rozumiem - tak zamontowany opływ jest stabilnie oparty na podłożu. I zbrojenie też jest:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carpenter78 28.09.2014 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2014 Po kilku latach dam znać czy spełnia zadanie tak jak trzeba! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CzarnyIwan 29.09.2014 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 Dziekuje za pomoc. Zbrojenie idzie na cały garaż. W weekend położyłem sam styro w garażu. Na razie 10cm w dwóch warstwach. Wyszło mi z obliczeń że zostało mi jeszcze ok 13cm do podłogi na gotowo. 13cm wylewki to trochę dużo. W miejscach gdzie nie ma odpływu dołożę chyba jeszcze 3-4cm gr styro. Wypożyczyłem ze składu bud. 1 kawałek takiego odpływu ma on ok 10cm wysokości i drugi w wersji kompakt ma jakieś 5cm wys- wygląda dość mało przekonująco. Teoretycznie ten wysoki bedzie leżał na 3cm betonu- trochę cienka ta warstwa nawet ze zbrojeniem. Może podskubie pas pod odpływem by dać tam więcej betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CzarnyIwan 12.11.2014 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Odpływ od miesiąca na miejscu, cieszy oko i sprawnie działa. Zdecydowałem się na wersje kompaktową 5cm wys, na moje potrzeby spokojnie wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 12.11.2014 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Jak zamontujesz brame to pare cm wylewki bedzie wystawac poza dom. Odplyw porzadny. Betonowy czy z tworzywa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CzarnyIwan 14.11.2014 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 Brama też już jest, wystaje ok 3,5-4cm, jak dla mnie bez tragedii, nie potnę się. Obym tylko takich rzeczy sie nie dopatrzał Odpływ z tworzywa., rura zamontowana od dołu wychodzi na zew do studzienki. pod rynną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 15.11.2014 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 Brama też już jest, wystaje ok 3,5-4cm, jak dla mnie bez tragedii, nie potnę się. Obym tylko takich rzeczy sie nie dopatrzał Odpływ z tworzywa., rura zamontowana od dołu wychodzi na zew do studzienki. pod rynną. Jak masz zamiar obrobic te 3,5-4cm? Kafle z garazu beda wystawac czy jak? Ja mam tak samo dlatego sie pytam. Odplyw masz klasy A15 wiec nie nadaje sie pod samochody. Mam nadzieje ze mimo wszystko jest on wystarczajaco wytrzymaly na tak znikomy ruch. Jestem ciekaw jak bedzie sie sprawowal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CzarnyIwan 15.11.2014 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 Widziałem tej klasy odpływ w garażu który jest już w użytku klika lat i nic mu nie jest. Wytrzyma spokojnie, ciągnika tam nie parkuje. Dobre pytanie z tym wystającym kawałkiem, jeszcze sie nie zastanawiałem ale pierwsza myśl to rzeczywiście dojechać kaflami do końca, będą wystawać ale nie powionno się to rzucać w oczy. Skuwanie tych 3cm nie ma sensu.... zobaczymy jak wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 15.11.2014 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 (edytowane) Ja zrobiłem odpływ prostopadle do bramy garażowej, między dwoma stanowiskami samochodów. Później kolanko na zewnątrz i doprowadzenie do rynny, odpływ rynny idzie na ogród. Spadek nie do bramy tylko do odpływu. Narazie jeszcze zimy nie było ale już parę razy się przydał odpływ, jak żona wylała całe wiadro wody niechcący w garażu. Albo jak czyściłem płytki karcherem.Nie mam syfonu bo nie podłączałem sie do kanalizacji tylko do rynny. Jedyna wada że szumi woda jak deszcz pada. Jednak coś tam słychać. Narazie korytka nie czyściłem, ale myślę że użyje karchera i jakoś pójdzie bez zdejmowania kratek - z nimi może być ciężko bo ciasno siedzą. Edytowane 15 Listopada 2014 przez julo23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 20.11.2014 11:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Macie fotki jak to macie podłączone do rynny ? W sumie taki liniowy przy brami można by zrobić , wypuścić z boku na dwór, tylko jak to podłączyć , żeby w zimie nie zamarzało ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts