Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak nie będzie Ciebie przez miesiąc i wybije główny bezpiecznik to co ci pompa da?. Taki sam argument jak Twój.;)

Krasnoludek z PC wyjdzie, włączy bezpiecznik i po temacie :wiggle:

• Odpowiedzi 8,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak nie będzie Ciebie przez miesiąc i wybije główny bezpiecznik to co ci pompa da?. Taki sam argument jak Twój.;)

czemu bezpiecznik ma paść? prędzej zawleczka od ślimaka :D bo w koncu zasobnik będzie załadowany na full

czemu bezpiecznik ma paść? prędzej zawleczka od ślimaka :D bo w koncu zasobnik będzie załadowany na full

Przerzucanie sie takimi argumentami jest bez sensu. Tak samo na kotłem trzeba mieć jakiś nadzór , jak i nad pompą. ;)

Jakbym miał 500 000zł na dom na pewno bym go nie grzał węglem :)

jaka jest róznica między podłogówką a grzejnikami? bo kotłownia i eksploatacja mniej więcej tyle samo wynosi i w tym chyba sie zgadzamy ale jestem ciekawy jaka wyszłaby różnica w instalacji w ekonomicznym domku czyli około 80 metrów

Przerzucanie sie takimi argumentami jest bez sensu. Tak samo na kotłem trzeba mieć jakiś nadzór , jak i nad pompą. ;)

wiem, ale jak często wywalają bezpieczniki? raz na kilka lat? dlatego tak napisałem poprzednio

Co byście tu nie pisali, nie dożyjemy tych czasów gdzie będą zakazy czy cuś :)

http://biznes.interia.pl/wiadomosci/news/polska-nadal-weglem-stoi,2003314,4199

I kociołki na węgiel były, są i będą wstawiane do nowych domów i powiem Wam że wstawia się ich coraz więcej :)

Pozdrawiam i życzę spokojnej nocki a jeszcze spokojniejszych obrad :)

A ja wierzę, że dożyjemy;) Pamiętam jeszcze jak jakieś 25-30 lat temu w domach na wsi zaczęły pojawiać się łazienki, a jak łazienki to i szamba. Wtedy każdy miał motopompę i szambo wylewało się prosto na pole, a że robili tak wszyscy nikomu to nie przeszkadzało. Spróbuj teraz wylać szambo na pole. Niestety zdaję sobie sprawę, że obecną sytuację osiągnięto przez zakazy i nakazy, bo przecież Polak jak może na czymś zaoszczędzić to nie obchodzi go czy komuś będzie śmierdzieć, itp. Na szczęście teraz ludzie pilnują się nawzajem i w tej kwestii sytuacja znacznie się poprawiła, choć wyjątki pozostały (jak mój sąsiad:()

Wierzę, że w ciągu parunastu lat taka sama sytuacja spotka węgiel - już teraz zdarzają się przypadki zgłaszania sąsiadów palących śmieciami, czy oponami, co oznacza, że w społeczeństwie zaczyna kiełkować dezaprobata dla tego typu zachowań, gdzie jeszcze kilka lat temu było to na porządku dziennym.

Jako ciekawostkę podam, że na mojej wsi zabitej dechami:) właśnie powstaje osiedle domów bliźniaczych 120m2 z ogrzewaniem gruntowa pompą ciepła Vaillant - cena domu w stanie deweloperskim (wraz z kompletną instalacją CO i pompą!) to 350tys. W Gdyni właśnie kończą osiedle bloków, gdzie źródłem ciepła również będzie PCi - także postęp się zbliża czy tego chcecie, czy nie i być może nie jest to kwestia najbliższych 6 lat, jak w linkowanym artykule, ale już 16 lat by mnie nie zdziwiło:no:

Podchodźmy do tematu z rozsądkiem.i z rzetelnymi obliczeniami. Wymyślanie tego i owego nie ma sensu.Znając życie każdy chwali swoje a wybór i tak bedzie zależał od inwestora. Dlatego mam prośbę. Panowie użytkownicy podawajcie rzetelne koszty. Panowie sprzedawcy wy też trzymajcie się tego , bo to jest w waszym interesie.:)
to ja podam minus pompy, całą kwotę ładujemy w jedno urządzenie, natomiast przy węglu kwota jest podzielona na różne składowe i daje to większe poczucie bezpieczeństwa bo np. jak się kupi kiepski kocioł i będzie trzeba go wymenić to zostaje kotłownia i komin a jak sie kupi złą pompe to nic nie zostanie
Bo balkonik musi być...

Bo lukarny muszą być...

Bo kolumienki muszą być...

:)

kolega wubudował 220m2 dom typu lukarenki

system grzewczy to piec na pelet za 12 tyś plus powietrzna do samej wody= z peletem walka nieustanna

pomijam że właściwie niewiele dokładając miałby gruntową

ale jego sytuacje znam dokładnie -nasz wspólny kumpel zajmuje się systemami grzewczymi -woli sprzedać taki kocioł i powietrzną [szybko i łatwo]

właściciel tego domku kupił nówkę bmw x3 coś pod 200 tyś - jak zobaczyłem jakie zimówki kupił do tego auta to:mad::( się uśmiałem-kupił NEXISY.

AHA szybko dobudował wiatę ponieważ w dwustanowiskowym garażu na jednym stanowisku składuje 4 tony peletu

No problemo, jak juz wyliczylismy:

Do tego doliczamy 4000kwh na cwu x 0.25zl = 1000zl i mamy 1200zl CO + CWU... czyli grzejemy bez pomki 300zl taniej niz Artek... a i jeszcze 18tysi w banku zostaje :p:P:P

jesteśmy 3 osobową rodziną zużywającą +- 10m3/miesiąc

zmywarka używana średnio 3-4 razy w miesiącu

na wodę idzie rocznie 1100-1200 kwh przy powietrznej

gdybyśmy używali zmywarki to urwalibyśmy z cwu 400kwh w rok.

Może Arturo policz przy pompie za grudzień- luty -20 . Czyli 1-1 Kospel-pompa, bo to jest możliwe w naszych warunkach. Wtedy Pompiarze co zaoszczędzą przy mniejszej zimie to mają nadwyżkę na tzw waciki dla żony.;) Takie zimy nadal są możliwe i trzeba się z tym liczyć, a nie manipulować danymi.;)

takie manipulacje to głupota przedszkolaka

proponuje sprawdzić dane statystyczne imgw

za np ostatnie 5 lat

średnio z tych 5 lat -20 zimą to kilkanaście godzin w sezonie

-15 jakieś 20do 30 h

no ale wiadomo imgw to niewiarygodne jest

to ja podam minus pompy, całą kwotę ładujemy w jedno urządzenie, natomiast przy węglu kwota jest podzielona na różne składowe i daje to większe poczucie bezpieczeństwa bo np. jak się kupi kiepski kocioł i będzie trzeba go wymenić to zostaje kotłownia i komin a jak sie kupi złą pompe to nic nie zostanie

To i ja dorzuce cos od siebie, to sa moje osobiste wnioski jakie wysnulem z tego tematu.

Wady pci:

- duzy jednorazowy koszt inwestycji (w jedno urzadzenie jak podkreślił kolega) szczegolnie dla tych co buduja za gotowke, tych co buduja z kredytem 5-10% wieksza rata nie zaboli

- nie uzasadniona ekonomicznie w domach o niskim zapotrzebowaniu na cieplo

- nie uzasadniona ekonomicznie w domach o b.duzym zapotrzebowaniu na cieplo

- w ogole nie uzasadniona ekonomicznie w domach z kominkiem i pomieszczeniem gospodarczym!

- uzaleznia od taryfy nocnej

- podnosi koszty bytowe

- wymagany 2-3 razy wiekszy/drozszy zasobnik cwu - zajmuje wiecej miejsca

- zywotnosc jednostki krotsza niz dlugosc przecietnego kredytu hipotecznego (gdy pompa padnie jeden kredyt jeszcze nie splacony a trzeba brac nastepny)

Zalety:

- besobslugowa

- zajmuje malo miejsca (pompa, zasobnik juz nie)

- niskie rachunki za co i cwu

- i b.wazne dla fanatykow czystosci - nie syfi :)

Wady ekogrocha:

- zajmuje wiecej miejsca (wada tyklko w domach bez piwnic czy tez innego planowanego pomieszczenia gospodarczego - podnosi koszt inwestycji)

- wymagany komin (wada tyklko w domach bez kominka czy tez kozy - podnosi koszt inwestycji)

- potrzeba obslugi

- nie uzasadniony ekonomicznie w domach o niskim zapotrzebowaniu na cieplo

- deklarowana zywotnosc krotsza od pci (jednak koszt wymiany nie powala)

Zalety:

- nizszy koszt inwestycji, szczegolnie w domach z kominkiem i pomieszczeniem gosp (jak zwal tak zwal)

- niskie rachunki za co i cwu

- uzasadniony ekonomicznie w domach o b.duzym zapotrzebowaniu na cieplo

- mniejszy zasobnik na cwu - czyli tanszy,zajmujacy mniej miejsca

- nie uzaleznia od nocnej taryfy

- nie podnosi kosztow bytowych

- syfi???...przeciwnicy twierdza, ze tak....zwolennicy, ze nie...

To chyba tyle....

najgłupszym jednak argumentem tu na forum jest

bo kogoś nie stać na porządne ocieplenie

ja przy swoim 123m2 dołożyłem około 10-12 tyś do izolacji-ale przede wszystkim sam wszystkiego pilnowałem na kolanach żeby dobrze izolacja wyszła.

o ile taki argument w domkach do 100m2 szanuję to tego typu teksty w domach 120, 150 ,200m2 to dowód na to że komuś potrzebne są dośzczęscia potrzebne przysłowiowe lukarny , balustrady.

jeśli kogoś nie stać na wybudowanie solidnie domu to tym bardziej nie powinno go stać na 150 m2

- duzy jednorazowy koszt inwestycji (w jedno urzadzenie jak podkreślił kolega) szczegolnie dla tych co buduja za gotowke, tych co buduja z kredytem 5-10% wieksza rata nie zaboli
Można wiedzieć jakie jest tańsze ogrzewanie? Jeśli chodzi o zakup i montaż instalacji?

przy piecu na ekogroszek warto żeby przemyśleć jedną rzecz

w domach gdzie zapotrzebowanie przy minus 20 w okolicach 3do 5 kwh to przez większość sezo0nu piec chodzi w okolicach z 1-2 kw -zdajecie sobie sprawę że lekko licząc połowa węgla idzie w podtrzymanie?

są piece typu 5-6 kw?

jesteśmy 3 osobową rodziną zużywającą +- 10m3/miesiąc

zmywarka używana średnio 3-4 razy w miesiącu

na wodę idzie rocznie 1100-1200 kwh przy powietrznej

gdybyśmy używali zmywarki to urwalibyśmy z cwu 400kwh w rok.

W Twoim przypadku cwu przy cop1 koszt 300/350zl rocznie - wiec jaki jest sens inwestycji grubych tysiecy w pci?

Ale chlopaki od pompek grzeja baniaki po 300l+ na 3os rodzinki to i zapotrzebowanie od razu wieksze :)

9500zł na dom 150m2 z instalacją wewnętrzną brutto? I ma chłodzenie?

Wiem do czego zmierzasz - ale ogrzewanie nadmuchowe raczej w pl sie nie przyjmie. Mieszkalem w takim domu w stanach chwile i ja osobiscie podziekuje...nawet za 5tysi nie wezme ;)