malux20 28.08.2014 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 napiszę wprostjeśli ktoś kieruje się obecnymi normami przy budowie domu na 30 lat zycia to gratulujemoże warto usiąść na tyłku i policzyć na co mnie stać tearaz i za 30 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.08.2014 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 Teren to skała kilka metrów, miejscami dochodząca do 15m pod powierzchnią ziemi i gliny. Czy przez to da rade przewiercić? Pewnie koszta będą ogromne? Można. Oczywiście za metr odwiertu wyjdzie więcej, za to można ich zrobić nieco mniej. W skale jest więcej energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 28.08.2014 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 (edytowane) Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tereska77 28.08.2014 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 DOBRE DOBRE ponad normę he he za dwa lata normy się zmienią i będzie nieponadnormę he he wiadomo myślenie nie boli Napisalam "ponad norme" w cudzyslowiu, chodzilo mi o wytyczne w projekcie;) akurat wiem jakie normy wchodzą i w 2017 i w 2020 a co to znaczy ponad normę zprojektu? się śmieje z tego jak ludzie uznają coś za normę , a potem wmawiają sobie że ok jest Ja tez wiem, bo sprawdzilam przed zrobieniem ocieplenia. Dla mojej sciany U=0,1532, wiec bedzie spelnialo "normy" i 2021r. napiszę wprost jeśli ktoś kieruje się obecnymi normami przy budowie domu na 30 lat zycia to gratuluje może warto usiąść na tyłku i policzyć na co mnie stać tearaz i za 30 lat No widzisz, a wczoraj zostalam wyszydzona, ze bede ocieplala dach, bo przeciez w parterowkach nie ociepla sie dachow:P Tylko, ze ja mam swiadomosc, ze jesli nie zrobie tego teraz, to nie zrobie nigdy i nie interesuje mnie czy tak sie robi czy nie, ja swoj dach ocieple. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.08.2014 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 No widzisz, a wczoraj zostalam wyszydzona, ze bede ocieplala dach, bo przeciez w parterowkach nie ociepla sie dachow:P Tylko, ze ja mam swiadomosc, ze jesli nie zrobie tego teraz, to nie zrobie nigdy i nie interesuje mnie czy tak sie robi czy nie, ja swoj dach ocieple. I w dalszym ciągu podtrzymuje,że w domach z poddaszem nie użytkowym nie ociepla się dachu,no chyba że ktoś ma za dużo kasy to wtedy tak jak i może mieć podwójną parę drzwi do każdego pomieszczenia. Ile cm izolacji masz w lub na stropie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 28.08.2014 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 No widzisz, a wczoraj zostalam wyszydzona, ze bede ocieplala dach, bo przeciez w parterowkach nie ociepla sie dachow:P Tylko, ze ja mam swiadomosc, ze jesli nie zrobie tego teraz, to nie zrobie nigdy i nie interesuje mnie czy tak sie robi czy nie, ja swoj dach ocieple. Tereska tutaj muszę poprzeć tych co uważają za bzdurę ocieplanie dachu w takim budynku. Tu powinno się dobrze ocieplić strop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 28.08.2014 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 strop ma mniejszą powierzchnie czyli mniej za materiały i mniejsza powierzchnia wymiany ciepła, ta sama grubość a mniej na ogrzewanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.08.2014 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 strop ma mniejszą powierzchnie czyli mniej za materiały i mniejsza powierzchnia wymiany ciepła, ta sama grubość a mniej na ogrzewanie I przede wszystkim jeśli izolacja w stropie jest mikra to myszkom grzejemy całe poddasze stratami ciepła z parteru. Dlatego myślę wyszło tak bogate zapotrzebowanie na ciepło. Ciekawy jestem izolacji w stropie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 28.08.2014 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 (edytowane) Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.08.2014 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 Znalazłem wypowiedź w innym wątku 20tys to są wszystkie koszta? Jest ktoś w stanie mi polecić jakąś firmę? Do tego doszła kotłownia za 7000zł. Dobrze by było pytanie zadać w dziale z pompami ciepła. Tutaj tylko się kłócimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 28.08.2014 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 (edytowane) Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 28.08.2014 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 Do tego doszła kotłownia za 7000zł. Dobrze by było pytanie zadać w dziale z pompami ciepła. Tutaj tylko się kłócimy Ależ jakie znowu 7tys za kotłownię, 15 najmniej, no i komin z 15 zapewne albo i 20 Co do ocieplania dachu to teresko77 jak już wszyscy powyżej wspomnieli lekki absurd. No chyba, ze masz parter z poddaszem nieogrzewanym ale z planem wykorzystania do przechowywania rzeczy, które nie lubią mrozów. Po pierwsze to dla drewnianej konstrukcji dachu zdrowsze jest nie upychać w nim wełny tylko pozwolić jej się wentylować jak należy, pod drugie to zdecydowanie efektywniej wykorzystasz tą izolację, którą planujesz dać pod dach dając ją na strop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 28.08.2014 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 Do tego doszła kotłownia za 7000zł. Dobrze by było pytanie zadać w dziale z pompami ciepła. Tutaj tylko się kłócimy Czyli jednak masz kotłownię ? i też nie za darmo ? czyli wybudowana jednak ? To to jest typowy wątek pompiarzy poświęcony kłótnią ? A co w wątku o pompach cena niestety wzrośnie ? No ciekaw jestem jak kolega pytający zrelacjonuje poniesione koszty po zakończeniu prac. Pewnie zostanie wyśmiany że nie potrafił negocjować i pompy nie dali mu za darmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 28.08.2014 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 (edytowane) Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tereska77 28.08.2014 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 Tereska tutaj muszę poprzeć tych co uważają za bzdurę ocieplanie dachu w takim budynku. Tu powinno się dobrze ocieplić strop. Co do ocieplania dachu to teresko77 jak już wszyscy powyżej wspomnieli lekki absurd. No chyba, ze masz parter z poddaszem nieogrzewanym ale z planem wykorzystania do przechowywania rzeczy, które nie lubią mrozów. Po pierwsze to dla drewnianej konstrukcji dachu zdrowsze jest nie upychać w nim wełny tylko pozwolić jej się wentylować jak należy, pod drugie to zdecydowanie efektywniej wykorzystasz tą izolację, którą planujesz dać pod dach dając ją na strop. Mam ogromny strych (prawie 200m2 po podlodze). Bedzie tam rekuperator i sklad rzeczy wszelakich, stad decyzja o ociepleniu dachu. Sami wiecie ile ma sie klamotow czesto potrzebnych tylko sezonowo i czasem nie wiadomo gdzie to upchac. Walizki, torby podrozne, srylion bombek swiatecznych i innych "przydasiow";) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 28.08.2014 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 Kolega chciałby poznać tą firmę która zrobi mi to na gotowo za 20tys, i za kilka dni będę miał ciepło? Czekam na kontakt lub oferte... bo zima się zbliża. Ta oferta będzie pewnie dostępna ale tylko w wyobraźni Liwka i pleciugi Arturka, hehe Gruntowa z odwiertami za 20 tysi, hehe Ja tam nie znam się na tych wynalazkach ale chętnie posłucham, za dwie dychy to pewnie sam zlecę montaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 28.08.2014 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 Myślę, że ciężko będzie znaleźć samą pompę do 20tys netto, a co z resztą? Odwierty, osprzęt itd...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 28.08.2014 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 (edytowane) Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 28.08.2014 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 (edytowane) Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 28.08.2014 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 (edytowane) Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts