Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego system grzewczy na ekogroszek nie jest opłacalny ekonomicznie w nowych domac

Gość Arturo72

Recommended Posts

To 0,17 gr z ekl to wyliczyłeś z którego węgla? Wesołej, Chwałowice, czarna perła czy czeski eko? Jak zwykle naginasz pod siebie.

Po ile masz węgiel?

Jaka wartość opałowa?

Jaki kocioł?

Sprawność kotła ze świstka dołączonego do niego , należy traktować jako coś nierealnego.

Podaj te wartości :)

EDIT:

Znalazłem przypadkiem.

Ruski węgiel chyba najlepiej pali się na obrotowym Ardeo. Sam palę miałem- odsiewem i oprócz większej ilości popiołu wad nie widzę.
Edytowane przez klaudiusz_x

• Odpowiedzi 8,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

pozwolę sobie dodać pozycję:

1kWh z węgla zwanego eko-0,15-0,20zł - zależy od sprawności i poprawnie dobranego kotła

1kWh z miału zwanego eko- 0,08-?? zł

1kWh z gazu ziemnego-0,22-0,25zł

1kWh z prądu-0,28 - 0,33zł dla taryfy G12/G12w

1kWh z pompy ciepła g-w i p-w-0,07-0,12zł dla taryfy G12/G12w

Już to przerabialiśmy. Na etapie na któtym pomyślałem o PC było trochę za poźno i wtedy dowiedziałem się dopiero że coś takiego jak WM istnieje :) osobiście uważam że architekt przy adaptacji powinien mnie trochę dokształcić. Zainstalowanie PC było już ekonomicznie nie uzasadnione na etapie na którym byłem . Jednak instalacja CO pozwoli mi przejść bez żadnego bólu na PC. Kanały do WM też mam rozprowadzone. Nie chce mi się tego analizować tylko dla twojej uciechy. Wystarczy mi że w ogrzewaniu i CWU zmieszczę się w 2000. a jeśli groch będzie zbyt uciążliwy to jak kocioł zdechnie to zmieni się na PC Zrobiłem to co chyba mogłem najlepszego na tym etapie budowy. To Wy powinniście wykonać takie analizy (bezstronne analizy) jeśli chcecie kogoś nawracać, anie na siłę udowodnić mi że popełniłem błąd

Więc analizy były, że sparafrazuję, już to przerabialiśmy. Tylko co to za analizy, skoro jak się napisze o kosztach jakie trzeba uwzględnić, to wychodzi następująco. Koszt pieca - TAK (i to najlepszego na rynku!). Koszty komina - NIE (bo i tak być musi do wentylacji). Koszty kotłowni - NIE (bo i tak pralnia gdzieś być musi). Koszty składu opału - NIE (bo można postawić gdziekolwiek). Koszty obsługi - NIE (bo biceps rośnie, a od zamiatania i mopowania jeszcze nikt nie umarł). Koszty trucia - NIE (bo kogo to obchodzi, że za pare lat ktoś się będzie hospitalizował). Koszty paliwa - TAK (a kogo obchodzi, że same z nim kłopoty przy paleniu, skoro jest i tak "tanio"). W rezultacie zostają dwie zmienne, na których "eko"kochasie opierają cenę kWh, reszta jest zwyczajnie IGNOROWANA.

Pomóżcie bo łapy opadają. Maher ze sprzedawcą chcą mu wcisnąć do domu 100m2 węgiel!!! :bash:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?244500-Pomoc-w-wyborze-systemu-grzewczego-dom-100m2-z-podpiwniczeniem

Ja tam nie idę "pomagać", bo znowu będę musiał zapytać o zapotrzebowanie i znowu kolejny za ten fakt mnie zacznie szukać -- a już i tak wystarczająco pękam ze strachu, siedzę w piwnicy i nigdzie nie wychodzę z obawy przed bicepsem. :p

pozwolę sobie dodać pozycję:

1kWh z węgla zwanego eko-0,15-0,20zł - zależy od sprawności i poprawnie dobranego kotła

1kWh z miału zwanego eko- 0,08-?? zł

1 kWh z peletu 0,17 - 0,25 zł. :rolleyes:

aktualizacja

1kWh z węgla zwanego eko-0,15-0,20zł - zależy od sprawności i poprawnie dobranego kotła, ceny opału

1kWh z miału zwanego eko- 0,08-?? zł - zależy od sprawności i poprawnie dobranego kotła, ceny opału

1kWh z pompy ciepła g-w i p-w-0,13-0,15zł dla taryfy G11

1kwh z peletu 0,17 - 0,25zł - zależy od sprawności i poprawnie dobranego kotła, ceny opału

tomasziolkowski, fajna tabelka -problem z tymi tabelkami jest taki, że rzadko kiedy są tam obiektywne dane...bo służą zwykle do udowodnienia z góry narzuconej tezy - ale ta zalinkowana tabelka, wygląda nienajgorzej pod tym względem (trzeba by tylko sprawdzić 2xpropan i olej opałowy)

Więc analizy były, że sparafrazuję, już to przerabialiśmy. Tylko co to za analizy, skoro jak się napisze o kosztach jakie trzeba uwzględnić, to wychodzi następująco. Koszt pieca - TAK (i to najlepszego na rynku!). Koszty komina - NIE (bo i tak być musi do wentylacji). Koszty kotłowni - NIE (bo i tak pralnia gdzieś być musi). Koszty składu opału - NIE (bo można postawić gdziekolwiek). Koszty obsługi - NIE (bo biceps rośnie, a od zamiatania i mopowania jeszcze nikt nie umarł). Koszty trucia - NIE (bo kogo to obchodzi, że za pare lat ktoś się będzie hospitalizował). Koszty paliwa - TAK (a kogo obchodzi, że same z nim kłopoty przy paleniu, skoro jest i tak "tanio"). W rezultacie zostają dwie zmienne, na których "eko"kochasie opierają cenę kWh, reszta jest zwyczajnie IGNOROWANA.

Kocioł tak, mieszalniki tak, komin tak jeśli WG to częściowo, Kotłownia tak jeśli to tylko kotłownia, jeśli coś jeszcze w tej kotłowni to 50-50; 70- 30, 90-10 nie wiem ile? Koszt składowania paliwa- trudne do oszacowania ale tak. Koszt roboty raczej nie, ten rodzaj paliwa wymaga obsługi więc widziały gały co brały. Ekobzdury i taśmociąg z kopalni zdecydowanie nie. A co w sytuacji mojej jeśli zakładam że mogę kiedyś przejść na PC wywalę działówkę i przestanę składować paliwo,wtedy rośnie mi garaż to jak to policzyć??

Rezygnacja z komina nie przyczyni sie do tanszego wybudowania domu.Nawet wymusi zastosowanie innych technologi co zwiekszy koszty budowy.

A jesli chodzi o kotlownie to w nowych domkach sa to pomieszczenia niewielkich rozmiarow,i bez znaczenia czy bedzie ekogroch czy pompa takie pomieszczenie i tak bedzie w domu.Gdzies przeciez trzeba wstawic zbiornik CWU(przy pompach znacznie wiekszy)a do tego niekiedy i kolejny zbiornik jako sprzeglo(bufor)Wiec gdzie ta oszczednosc?

Rezygnacja z komina nie przyczyni sie do tanszego wybudowania domu.Nawet wymusi zastosowanie innych technologi co zwiekszy koszty budowy.

A jesli chodzi o kotlownie to w nowych domkach sa to pomieszczenia niewielkich rozmiarow,i bez znaczenia czy bedzie ekogroch czy pompa takie pomieszczenie i tak bedzie w domu.Gdzies przeciez trzeba wstawic zbiornik CWU(przy pompach znacznie wiekszy)a do tego niekiedy i kolejny zbiornik jako sprzeglo(bufor)Wiec gdzie ta oszczednosc?

Maro nawet największy pleciuga Arturo ma komin, tyle że on liczy oszczędność na tym że nie wybudował drugiego, wmawia ludziom że muszę mieć kilka kominów w domu z eko groszkiem :) Myślę prawie wszystkie pompki maja kominy bo oni strasznie lubią w ognień się gapić :)

Teraz zaczną uwielbiać bo zimę zapowiadają i trzeba będzie jakoś te liczniki powstrzymać bo zaczną się za mocno kręcić :)

Zaraz usłyszysz tu śpiewkę że palenie drewna nie jest opłacalne.

No panowie szykować lokomotywy bo ciężkie czasy nadchodzą, hehe

Sprawdź w przepisach wielkość kotłowni z kotłem na paliwo stałe.

Są pewne wymogi, nie przeskoczysz tego.

Sprawdź w przepisach wielkość kotłowni z kotłem na paliwo stałe.

Są pewne wymogi, nie przeskoczysz tego.

A ja Ci powiem że nie takie rzeczy ludzie przeskakują, teraz większość w projektach widnieje kocioł gazowy a kotłownia jeśli można to tak nazwać zazwyczaj jakieś przejście z części mieszkalnej do garażu z małą wnętrzką.

Przepisy swoje a życie swoje, będziecie mieli o czym zaraz pisać :) znaczy o karoce :)

Kolejny który plecie bzdury. Jeżeli masz za darmo ten komin i te metry kotłowni to mi je daj. Albo sprzedaj. Ile byś za to chciał?

Ale trochę racji ma.

Gdzie?

W projekcie miałem dwa kominy, wywaliłem jeden. Zaoszczędziłem?

W projekcie miałem pomieszczenie gospodarcze ze śmieciuchem. Wywaliłem komin i śmieciucha, wstawiłem PC i pralkę, suszarkę, zlew, miejsce na brudy, na miotły, stację uzdatniania wody i jest jeszcze przejscie do garażu. Zbiorniki wiszą pod sufitem. W pomieszczeniu ZAWSZE jest czysto i nic nie śmierdzi. Do tego mam tam wentylację mechaniczną.

Gdzie ta racja?

Gdzie?

W projekcie miałem dwa kominy, wywaliłem jeden. Zaoszczędziłem?

W projekcie miałem pomieszczenie gospodarcze ze śmieciuchem. Wywaliłem komin i śmieciucha, wstawiłem PC i pralkę, suszarkę, zlew, miejsce na brudy, na miotły, stację uzdatniania wody i jest jeszcze przejscie do garażu. Zbiorniki wiszą pod sufitem. W pomieszczeniu ZAWSZE jest czysto i nic nie śmierdzi. Do tego mam tam wentylację mechaniczną.

Gdzie ta racja?

Więc wywaliłeś tylko komin i piec bo pomieszczenie i tak wybudowałes wiec zaoszczedziles tylko na kominie,bo pieca do oszczednosci nie wliczam gdyz zamiast niego kupiles PC i to za duzo wieksze pieniadze.

Ja mogłem zrezygnować tylko z jednego przewodu dymnego koszt 1,5tys,zl i tylko tyle oszczednosci bym miał.No i masz przewage ze wysuszysz tam pranie ja niestety nie ale reszta gratów sie zmiesci tak samo jak u ciebie.

Gość Arturo72
Więc wywaliłeś tylko komin i piec bo pomieszczenie i tak wybudowałes wiec zaoszczedziles tylko na kominie,bo pieca do oszczednosci nie wliczam gdyz zamiast niego kupiles PC i to za duzo wieksze pieniadze.

Wybierając projekt wiedziałem,że nie będzie mi potrzebna kotłownia bo od razu byłem zdecydowany na grzanie prądem.

Zatem wybrałem projekt z kotłownią ale bez pralnio-suszarni która była priorytetem w nowym domu podobnie jak kominek,czyli wybrałem dom mniejszy o jedno pomieszczenie bo pomieszczenie kotłowni na etapie adaptacji przerobiłem na pralnio-suszarnie.

Takim sposobem zaoszczędziłem kasę i to dużą kasę na kotłowni czyli budowie mniejszego domu i na kominie bo go w pralnio-suszarni nie ma.

Jarzysz ?

Ja mogłem zrezygnować tylko z jednego przewodu dymnego koszt 1,5tys,zl i tylko tyle oszczednosci bym miał.No i masz przewage ze wysuszysz tam pranie ja niestety nie ale reszta gratów sie zmiesci tak samo jak u ciebie.

Kilka osób budowało ten sam dom co ja i porobiło kotłownie w garażu, ta by była za mała dla kotła z podajnikiem. Rozbudowa garażu i przystosowanie do kotłowni to są realne pieniądze. Ja natomiast te pomieszczenie (5m2) od razu przeznaczyłem na pralnię i suszarnię. Nigdzie indziej sobie takiego pomieszczenia bym nie wygospodarował, a nie wyobrażam sobie pralni i suszarni w pomieszczeniu z kotłem i w dodatku ze śmieciuchem! Gdybym wybrał ogrzewanie węglem, MUSIAŁBYM rozbudować przynajmniej garaż o kotłownię i MUSIAŁBYM wybudować komin! I wszystko w temacie.

Pompa ciepła+odwiert+zbiorniki CWU i instalacja=27tyś

Kocioł+komin+zbiornik CWU+instalacja+kilka m2= 27tyś.

Edytowane przez Liwko

Z rachunku ekonomicznego wynika, że PC jest tańsza. Trochę droższa na etapie instalacji, ale się zwraca.

Policz czas używania 15 lat i rachunki za węgiel średnio 60% wyższe niż za prąd w taniej taryfie do PC.

Mi pompa brała przez ostatnie dni średnio 3zł prądu na dobę. Od października średnio 3,49zł na dzień. Na sąsiednim wątku bieżące zużycie węgla to minimum 6-7kg na dobę. I to trzeba mieć duże umiejętności palacza do tego. Kosztowo wychodzi 60% więcej.

Kocioł kosztuje 5-7 tys. Pompę PW zainstalujesz już za 20 tys. GW za 30 tys. na gotowo. Wychodzi przez 15 lat używania to samo? Wychodzi.

Tylko że z pompą masz czysto, sąsiadów nie trujesz i siebie i wieczory spędzasz sam na sam z żoną, a nie z piecem.

A stopniowo - czy chcemy czy nie - węgiel będzie coraz mniej opłacalną formą ogrzewania.