karoka65 30.12.2015 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Maciejzi z tymi wieczorami to widać jak jest, nie z żoną a na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.12.2015 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Oooo, widze że już z 20-stu przeskoczyłeś na 27 za pompkę z odwiertami. Co ty pieprzysz? Gdzie ja kiedykolwiek napisałem, że dałem za system 20tyś? Za samą pompę dałem 10tyś i za odwierty 10tyś. Za resztę gratów i montaż dałem 7tyś. Zawsze tak pisałem. Jeżeli zarzucasz mi kłamstwo to udowodnij! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 30.12.2015 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Co ty pieprzysz? Gdzie ja kiedykolwiek napisałem, że dałem za system 20tyś? Za samą pompę dałem 10tyś i za odwierty 10tyś. No ja najczęściej to czytałem Może i gdzieś pisałeś o tych gratach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.12.2015 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 No ja najczęściej to czytałem Może i gdzieś pisałeś o tych gratach. Wiec czytaj ze zrozumieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaaarO 30.12.2015 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Wybierając projekt wiedziałem,że nie będzie mi potrzebna kotłownia bo od razu byłem zdecydowany na grzanie prądem. Zatem wybrałem projekt z kotłownią ale bez pralnio-suszarni która była priorytetem w nowym domu podobnie jak kominek,czyli wybrałem dom mniejszy o jedno pomieszczenie bo pomieszczenie kotłowni na etapie adaptacji przerobiłem na pralnio-suszarnie. Takim sposobem zaoszczędziłem kasę i to dużą kasę na kotłowni czyli budowie mniejszego domu i na kominie bo go w pralnio-suszarni nie ma. Jarzysz ? Ja tak ale Ty chyba nie i ciezko Ci będzie to wyjasnic.Chodzi o to ze te pomieszczenie i tak bys wybudował.Zmieniłeś tylko przeznaczenie tego pomieszczenia-inaczej go wykorzystałeś.Może reklama z ING z Kondratem pozwoli ci zrozumiec ze to co zaoszczedzone to w kieszeni badz na koncie ale nie w twoim przypadku bo Ty i tak wybudowałes te pomieszczenie.I nie pieprz mi o mniejszym domie specjalnie takim wybranym,bo aby na parterze miec dostep do 3 pokoi+lazienki+kuchni+pom.gospodarczego too trzeba miec wiekszy hol aby do kazdego pomieszczenia sie dostac.To jednak metry powierzchni budynku w nienajlepszy sposób zagospodarowane.Podejrzewam ze ten hol masz 2razy wiekszy niz ta twoja pralnio suszarnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 30.12.2015 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Wiec czytaj ze zrozumieniem. Liwko staram się tyle że Wy często motacie się w zeznaniach albo o czymś zapominacie dopisać Zobacz na tego drugiego oszołoma ( podobno to nie jest obraźliwe ), pamiętasz ? wiem że pamiętasz. Raz za pompkę dał 19,5 potem 22,5 to padła gdzie indziej cena 25 a nawet chyba 27 tysi a później znowu pisze że dostał ją za darmo za opóźnienie To musiała być jakaś majętna firma, chyba jego samego że miała taki gest I jak tu wierzyć w te bajki ? no nie wiem jak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 30.12.2015 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Nawet prawie 3x większy bo ponad 14m2 i otwarty na salon 32m2 Ale co kto wejdzie to od holu krzyczy,ale ten dom duży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 30.12.2015 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Ale co kto wejdzie to od holu krzyczy,ale ten dom duży To chyba starzy sąsiedzi z bloków z tych betonowych klitek po 40 czy 50 metrów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaaarO 30.12.2015 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Kilka osób budowało ten sam dom co ja i porobiło kotłownie w garażu, ta by była za mała dla kotła z podajnikiem. Rozbudowa garażu i przystosowanie do kotłowni to są realne pieniądze. Ja natomiast te pomieszczenie (5m2) od razu przeznaczyłem na pralnię i suszarnię. Nigdzie indziej sobie takiego pomieszczenia bym nie wygospodarował, a nie wyobrażam sobie pralni i suszarni w pomieszczeniu z kotłem i w dodatku ze śmieciuchem! Gdybym wybrał ogrzewanie węglem, MUSIAŁBYM rozbudować przynajmniej garaż o kotłownię i MUSIAŁBYM wybudować komin! I wszystko w temacie. Pompa ciepła+odwiert+zbiorniki CWU i instalacja=27tyś Kocioł+komin+zbiornik CWU+instalacja+kilka m2= 27tyś. Ja tez nie wyobrażam sobie suszenia w pomieszczeniu z kotłem na eko,pisałem wczesniej.Ale mogę suszyc gdzies indziej.Mimo wszystko koszty pomieszczenia dodatkowego poniosłeś wiec na PC z tych 5 mkw ci nie zostało prawda.Zrobiłes sobie za to suszarnie a ja za to mam kotłownie.Ale ani ja ani ty nie zaoszedzilismy na PC na tych pomieszczeniach.Jedyne to tylko komin i tu sie zgodze,i nic wiecej. Co do kosztów kotła i zbiornika to spokojnie w 10 tys sie zmieszcze.Pompy i zbiornika mimo wszystko ponizej 20 tys nie kupie.A instalacja to czy w pierwszym czy w drugim przypadku to praktycznie ta sama.Na najtansza na rynku pompe Miting z montazem i zbiornikiem cwu chcą prawie 20 tys zl.Jesli mam czekac 10 lat lub wiecej na zwrot kosztów poniesionych podczas inwestycji to troche sie obawiam czy ta pompa nie bedzie juz do wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.12.2015 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Liwko staram się tyle że Wy często motacie się w zeznaniach albo o czymś zapominacie dopisać Nie WY, a ja ponoć gdzieś kręciłem. W takim razie poproszę o dowód. Czekam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.12.2015 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Ja tez nie wyobrażam sobie suszenia w pomieszczeniu z kotłem na eko,pisałem wczesniej.Ale mogę suszyc gdzies indziej.Mimo wszystko koszty pomieszczenia dodatkowego poniosłeś wiec na PC z tych 5 mkw ci nie zostało prawda.Zrobiłes sobie za to suszarnie a ja za to mam kotłownie.Ale ani ja ani ty nie zaoszedzilismy na PC na tych pomieszczeniach.Jedyne to tylko komin i tu sie zgodze,i nic wiecej. Co do kosztów kotła i zbiornika to spokojnie w 10 tys sie zmieszcze.Pompy i zbiornika mimo wszystko ponizej 20 tys nie kupie.A instalacja to czy w pierwszym czy w drugim przypadku to praktycznie ta sama.Na najtansza na rynku pompe Miting z montazem i zbiornikiem cwu chcą prawie 20 tys zl.Jesli mam czekac 10 lat lub wiecej na zwrot kosztów poniesionych podczas inwestycji to troche sie obawiam czy ta pompa nie bedzie juz do wymiany. Jeszcze raz zapytam. Gdybym chciał przejść teraz na kocioł z podajnikiem, co bym potrzebował??? Zrozum!!! Ludzie do tego projektu co ja, jeżeli nie chcieli śmieciucha w przejsciu między domem a garażem, musieli dobudowywać kotłownię w garażu!!! Ponosili dodatkowe koszty czy nie??? Co do trwałości pompy ciepła, to kotły tylko mogą o takiej pomarzyć. A nawet gdyby coś się zepsuło, to wszystkie części są ogólnie dostępne i średnio kumaty chłodniarz czy elektryk je wymieni. Z kotłem może już nie być tak wesoło. Mi przez sześć lat zdarzyła się jedna drobna awaria (50zł) przez burzę, kolega na naprawę kotła z podajnikiem wydał w tym samym czasie już kilkaset złotych. Jak często kominiarz czyści ci komin, bo z tego co piszą na czysteogrzewanie.pl powinno się to robić cztery razy do roku. Robisz tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 30.12.2015 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Nie WY, a ja ponoć gdzieś kręciłem. W takim razie poproszę o dowód. Czekam. Artek lubi grzebać w "śmieciach" poproś go to coś może znajdzie, mi się nie chce. Może ma coś z swoich "złotych cytatach" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 30.12.2015 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Maciejzi z tymi wieczorami to widać jak jest, nie z żoną a na forum Żona sylwestra przygotowuje Jak chcesz, mogę ci zamontować gruntową pompę ciepła za 27 tys. Nawet za połowę tej ceny. U siebie zamontowałem sam, u ciebie też mogę po kosztach. A co tam, przynajmniej nie będziesz sąsiadów truł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 30.12.2015 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Zrozum!!! Ludzie do tego projektu co ja, jeżeli nie chcieli śmieciucha w przejsciu między domem a garażem, musieli dobudowywać kotłownię w garażu!!! Ponosili dodatkowe koszty czy nie??? Zapewniam Cię że zdecydowana większość z tych co znam ma właśnie te kotły w tych przejściach i nie budowali kotłowni. Co do trwałości pompy ciepła, to kotły tylko mogą o takiej pomarzyć. A nawet gdyby coś się zepsuło, to wszystkie części są ogólnie dostępne i średnio kumaty chłodniarz czy elektryk je wymieni. No czytałem te bajki i porównania do lodówki, tylko dlaczego lodówkę można kupić za 1,5 czy 2 tysie a tą Waszą lodówkę za 20 czy 25 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 30.12.2015 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Żona sylwestra przygotowuje Jak chcesz, mogę ci zamontować gruntową pompę ciepła za 27 tys. Nawet za połowę tej ceny. U siebie zamontowałem sam, u ciebie też mogę po kosztach. A co tam, przynajmniej nie będziesz sąsiadów truł Mi nie szykuję, ja ją zaprosiłem A co do pompki to wiesz ja mam już leciwą chałupę i wszędzie grzejniki ale w sumie teraz to już widzę dlaczego niektórzy "zadowleni" oczywiście użytkownicy czy też może i nie tylko użytkownicy siedzą cała dobę na forum skoro z marszu dostałem 50% rabatu. Chyba się przebranżowię, hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 30.12.2015 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Zapewniam Cię że zdecydowana większość z tych co znam ma właśnie te kotły w tych przejściach i nie budowali kotłowni. No czytałem te bajki i porównania do lodówki, tylko dlaczego lodówkę można kupić za 1,5 czy 2 tysie a tą Waszą lodówkę za 20 czy 25 ? Różne są lodówki, za 5 tys. też są. Pompę ciepła tańszą też kupisz - w cenie dobrego kotła na ekogroszek Zresztą, co tu dużo pisać. Nawet jak jest różnica w cenie instalacji 10.000 pln, to jest to 2-3% ceny budowy domu z działką. A porównaj wygodę - konieczność palenia codziennie czy co kilka dni, a konieczność włączenia przycisku na początku sezonu grzewczego. Czyli budujesz dom i potem musisz pracować, węgiel nosić, albo możesz w domu wypoczywać. Zobacz sobie na wątki o spalaniu węgla. Jakieś spieki, procent nadmuchu, mokry węgiel z kopalni przyjechał, ilość popiołu... Ja buduję dom, żeby w nim mieszkać, a nie drewno rąbać i węgiel do pieca sypać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.12.2015 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 No czytałem te bajki i porównania do lodówki, tylko dlaczego lodówkę można kupić za 1,5 czy 2 tysie a tą Waszą lodówkę za 20 czy 25 ? Moją 7kW można kupić za 10tyś. Ile kW ma lodówka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaaarO 30.12.2015 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Gdybym znalazł w tej cenie PC P/W to bym sie nie zastanawiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 30.12.2015 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Ja buduję dom, żeby w nim mieszkać, a nie drewno rąbać i węgiel do pieca sypać A ja szanuję Twój wybór tylko czy każdy tak musi bo inaczej naświatlejsi ze światłych zwyzywają go od nieuków, nieudaczników, neandertalczyków, brudasów, smierdzieli itp i itd ? Nie robię drewna, tak co kilka dni dosypuję groszek i wysypuję popiół, tak masz wg. Ciebie lepiej ode mnie, tyle że Ty może będziesz zadowolony z tego co zrobisz i ja już jestem, czyli potencjalnie będzie dwóch zadowolonych Dlaczego zatem ktoś chce mnie uszczęśliwiać na siłę ? bluzga na mnie i na innych i kreuje się na kogoś lepszego ? Chyba tylko dla tych 50% prowizji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 30.12.2015 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 A ja szanuję Twój wybór tylko czy każdy tak musi bo inaczej naświatlejsi ze światłych zwyzywają go od nieuków, nieudaczników, neandertalczyków, brudasów, smierdzieli itp i itd ? Nie robię drewna, tak co kilka dni dosypuję groszek i wysypuję popiół, tak masz wg. Ciebie lepiej ode mnie, tyle że Ty może będziesz zadowolony z tego co zrobisz i ja już jestem, czyli potencjalnie będzie dwóch zadowolonych Dlaczego zatem ktoś chce mnie uszczęśliwiać na siłę ? bluzga na mnie i na innych i kreuje się na kogoś lepszego ? Chyba tylko dla tych 50% prowizji. Ja pomp nie sprzedaję. Nie wiem, jaka jest marża na nich. Rynek pomp ciepła rośnie, ale dalej to jest mały pikuś przy rynku kotłów na węgiel. Kotłów się sprzedaje 200.000 rocznie, z czego 80% to najtańsze śmieciuchy. Pomp ciepła - zaledwie 10.000 rocznie. Czyli to 5% kotłów na węgiel. Taka u nas świecka tradycja... Jednak jak się wydaje 300 tys. albo 500 tys. na dom, to kilka tys. więcej na PC czy gaz ma sens. Zwłaszcza że nie trzeba potem ileś tam godzin w sezonie spędzać w kotłowni na paleniu. No ale jak kto lubi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts