Liwko 18.05.2014 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 Gruntowa? Moja gruntowa zajmuje około 0,5m2 powierzchni domu. Przepraszam, 0,3m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo72bis 18.05.2014 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 taaa... szczególnie ta gruntowa z 300L zasobnikiem... Gruntowa z zasobnikiem 180l: adaptacje są za darmo... graciarnia to graciarnia i nic tobie do tego ... W stosunku do uzyskanych korzyści praktycznie za darmo. Gdyby nie adaptacja to musiałbym wybrać większy czyt.droższy w budowie projekt z dodatkowym pomieszczeniem na pralnio-suszarnię. twój komin od kominka to oczywiście zupełnie co innego... Mój komin do kominka to to samo i dlatego wiem ile zaoszczędziłem rezygnując z postawienia drugiego komina do kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 18.05.2014 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 Jakie podpiwniczenie? Mam stary dom... Bez piwnicy... Jest pralnia i jest gdzie suszyc pranie.... Przestan ze swoimi chorymi wywodami... Jak cie nie stac na pralnie to masz zle priorytety... Kazdy robi z wlasnymi pieniedzmi co chce... To co z Ciebie za Szwed Zmieniasz zeznania jak i Artek...zaczynam watpic w Twój bezinteresowny 'wklad' na forum... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 18.05.2014 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 Artek wklej zdjecie Twojego zasobnika tego jeszcze nie bylo w temacie! Reszte walkujesz od nowa i ten co przeczytal caly temat wie, że z kotlowni z grochem mozna zrobic jeszcze inny uzytek i ze nie trzeba 2 kominow do grocha i kominka itd itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 19.05.2014 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 I po co pajacujesz? Kazdy Szwed ma piwnice? Jakie zeznania , gdzie pisalem cos o piwnicach... Nie bede leczyl twoich urojen. Pisales pisales...takze nie pajacuj ...Wiesz wola miec rozwiniete pralnie i suszarnie w piwnicy.... Zamiast pralki obok zmywarki... Dziwne jest jak pompiarze szybko zapomonaja co pisali...szczegolnie w tym watku...to prawie jak TB w watku o pradzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo72bis 19.05.2014 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 (edytowane) Dziwne jest jak pompiarze szybko zapomonaja co pisali...szczegolnie w tym watku...to prawie jak TB w watku o pradzie Niezmiennie od ponad 4 lat uważam,że ekogroszek w nowym domu nie jest opłacalną inwestycją,wiedziałem to już na długo przed budową i dlatego budowałem bez ekogroszka,bez grzejników ściennych i bez kotłowni i bez wychodzącego z niej komina: Ogrzewanie będzie elektryczne tzn.piec elektryczny: http://www.elterm.pl/pl/files/karta_ekw_major.pdf +wodna podłogówka. +bojler do cwu: http://elektromet.pl/pl/technika-grzewcza/produkt/24/nordic-2400-elektronik lub jak kasa wg budżetu będzie na plus to do cwu zaszaleję i będzie coś tego typu: Całość będzie grzana prądem w II taryfie. A mój dom to nie jest akcja promocyjna jak uważają niektórzy... I nie jest prawdą,że ekogroszek jest dla ludzi,których nie stać na bezobsługowe źródła ciepła,ja przystępowałem do budowy domu z budżetem 250tys.zł a skończyło się na 310tys.zł na gotowo i nie budowałem domu samodzielnie. Sądzę,że większość domów z ekogroszkiem kosztowała inwestorów znacznie więcej kasy dlatego też tłumaczenie,że kogoś nie było stać na dom bez ekogroszka nie jest prawdziwym i zasadnym tłumaczeniem i wynika z braku wiedzy na temat systemów grzewczych jak i samej budowy. Edytowane 19 Maja 2014 przez Arturo72bis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 19.05.2014 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 Pajacujesz.... To bylo odnosnie domow wielorodzinnych.... I. e bloki .... Czytac ze zrozumieniem nie piotrafisz to moze dlatego cie na pralnie nie stac.... W koncu ty liczyles wsystkie gospodarstwa domowe.... Dla statystyki.... 1.1% A wiec czytaj uwaznie... To ze wole alvo wolalvym nie znaczy ze mam.... Moj dom nie ma.... Znajomych nie ma... I nie wychowalem sie z piwnica ( pralnia byla ) Zerknij na projekty z S... Chociaz nie... I tak niedoczytasz... A z grafika tez pokazales ze masz problem. Haha ale na nowy dom mnie stac takze z tym czytaniem tak zle nie jest...jak chcesz moge udzielic Ci korepetycji to moze i ty cos wybudujesz Bo jak narazie poza marketingowym belkotem na forum nic nie wnosisz :/ Kupilem mieszkanie w bloku 6 mieszkaniowym, kazdy ma osobny/wlasny system CO...nie wliczac do statystyk? Powtorze raz jeszcze 1.1% to wynik statystycznej sprzedazy pci per domostwo w Szwecji...ROCZNIE (wyliczenia bazuja na podstawie Twojego zrodla przypomne) !!!! Czytaj ze zrozumieniem i nie pajacuj:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 19.05.2014 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 Niezmiennie od ponad 4 lat uważam,że ekogroszek w nowym domu nie jest opłacalną inwestycją,wiedziałem to już na długo przed budową i dlatego budowałem bez ekogroszka,bez grzejników ściennych i bez kotłowni i bez wychodzącego z niej komina: A mój dom to nie jest akcja promocyjna jak uważają niektórzy... I nie jest prawdą,że ekogroszek jest dla ludzi,których nie stać na bezobsługowe źródła ciepła,ja przystępowałem do budowy domu z budżetem 250tys.zł a skończyło się na 310tys.zł na gotowo i nie budowałem domu samodzielnie. Sądzę,że większość domów z ekogroszkiem kosztowała inwestorów znacznie więcej kasy dlatego też tłumaczenie,że kogoś nie było stać na dom bez ekogroszka nie jest prawdziwym i zasadnym tłumaczeniem i wynika z braku wiedzy na temat systemów grzewczych jak i samej budowy. Większość może tak. Mój kosztował mniej i to z mebelkami. No, ale może to wyjątek od reguły. Nie wiem. P.s. kiedy spełnisz w końcu swoją, kilkukrotną, deklarację? Świat bez FM jest taki piękny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo72bis 19.05.2014 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 (edytowane) P.s. kiedy spełnisz w końcu swoją, kilkukrotną, deklarację? Świat bez FM jest taki piękny Jeśli zostanie spełniona moja prośba do Redakcji lub moderatorów,nie wiem kto jest władny do takich działań: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?163735-ZG%C5%81OSZONE-PROBLEMY-do-rozwi%C4%85zania-naprawy&p=6480511&viewfull=1#post6480511 Edytowane 19 Maja 2014 przez Arturo72bis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 19.05.2014 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 Większość może tak. Mój kosztował mniej i to z mebelkami. No, ale może to wyjątek od reguły. Nie wiem. Sporo tu też zależy od lokalizacji, poczucia estetyki, zasobności portfela i umiejętności własnych, czasu i chęci. Jak choćby tych kilka warunków "niekorzystnie" się nałoży to za taki domek jak Twój można dać i 600tys..... Dla mnie te 200tys. to jest dopiero jakaś utopia. Za tą kwotę to w promieniu 20km od Trójmiasta nawet działki budowlanej nie kupisz:) Z drugiej strony 200tys. to kwota, którą mniej, więcej wydałem na tzw wykończeniówkę i to raczej z średniej półki, więc sorry ale dla mnie wybudowanie i wykończenie domu + umeblowanie w tej kwocie to dopiero jest abstrakcja:yes: P.S. Masz może jakieś zdjęcia Swojego dzieła? Chętnie bym obejrzał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 19.05.2014 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 @ m&m A to ze Ciebie stac o niczym nie swiadczy... Twoi kumple od promowania kopcenia pisali ze sobie nie zdaje sprawy z czego ludzie domy buduja... Wiec nie mam pojecia czy masz dom za 50000:- 250000:- czy 700000:- a moze 1000000:- Nie umiesz czytac ze zrozumieniem ale moze pojmiesz ze dom nowy nie musi byc drozszy od starszego z ta twoja pralnia na ktora cie nie stac Moze tez byc tanszy... O wiekszym metrazu i nadal z pralnia... Pochwal sie jeszcze samochodem i komorka.... Bedziemy miec pelen obraz osobowosci. Jesli pajacuje to tylko dlatego, ze sprowadziles mnie do swojego poziomu Z moim czytaniem wszystko ok, ja tylko analizuje twoje źródła, ktorych podales dwa i sa ze soba sprzeczne... Nie za bardzo chytasz co to 'statystyka' - wytlumacze Ci wezmy 2 osoby plci meskiej 2 latka i 98 latka..statystyczna srednia wieku to 50...a zaden nie moze Bylo podac jedno a rzetelne zrodlo wynik bylby inny Co do majatku to zdaje sie ze cos wspominales o posiadaniu 2 domow i 2 pci... Teraz juz wiemy, ze ten wlasciwy jest stary...ze tak zapytam skoro nie jestes inwestorem, nie masz doswiadczenia i nie 'przerobiles' tematu systemu CO w nowobudowanym domu...to po co zabierasz glos? Bo jak dla mnie oczywiste jest ze masz w tym interes...ale nie masz jaj (jak udzielajacy sie na forum sprzedawcy wegla) aby sie przyznac do tego Piszac belkot marketingowy mam na mysli twoje argumeny przeciwko grochowi ala "groch syfi i jest be a pompka czaczy bo mam dwie" Co do pralni - nie napisalem, ze mnie na nia nie stac...napisalem, ze mnie nie stac budowac podpiwniczenia dla pralki...czytamy ze zrozumieniem - nie pajacujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 19.05.2014 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 Sporo tu też zależy od lokalizacji, poczucia estetyki, zasobności portfela i umiejętności własnych, czasu i chęci. Jak choćby tych kilka warunków "niekorzystnie" się nałoży to za taki domek jak Twój można dać i 600tys..... Dla mnie te 200tys. to jest dopiero jakaś utopia. Za tą kwotę to w promieniu 20km od Trójmiasta nawet działki budowlanej nie kupisz:) Z drugiej strony 200tys. to kwota, którą mniej, więcej wydałem na tzw wykończeniówkę i to raczej z średniej półki, więc sorry ale dla mnie wybudowanie i wykończenie domu + umeblowanie w tej kwocie to dopiero jest abstrakcja:yes: P.S. Masz może jakieś zdjęcia Swojego dzieła? Chętnie bym obejrzał wklep sobie w gogle wb-3303 - projekt gotowiec. Dom z zewnątrz wygląda dokładnie tak samo (nawet kolor elewacji identyczny). Wewnątrz - na górze te śmieszne balkoniki przerobione na okna, układ ścian działowych zachowany (jedynie na górze dwa małe pokoiki - brak ściany działowej, córka ma pokój dobrze ponad 20m2). Do garażu z kotłowni przejście. Zdjęć chałupy nie mam, a robić mi się nie chce. Wykończenie średnia półka, z tym, ze miałem dostęp do wielu materiałów w dobrych cenach. W ogóle dużo porównywaliśmy praktycznie wszystko co kupowaliśmy w różnych źródłach. Tak a szybko: podłogi - cały parter płyty gresowe Woodentic Brown, gabinet panele, piętro łazienka i przedpokój te same płytki, reszta panele. ściany i sufity - tynk c-w zatarty na gładko na to farba latex Tikurilla z mieszalnika drzwi wewnętrzne - okleinowane, firmy nie pamiętam schody wewnętrzne - samonośne z buczyny, robione przez wujasa CO - piec wiadomo , całość podłogówka + drabinki w łazienkach. elektryka - biały osprzęt Legrand biały montaż w łazienkach - Cersanit (kumpel przedstawiciel), baterie Ferro meble - różnie. U córki w pokoju drewniane, kuchnia na zamówienie (wysoki połysk, chyba akryl, nie pamiętam) to z takich głównych rzeczy, do tego masa pierdół, jak to w domu. Sporo dłubaliśmy i dłubiemy (teraz na zewnątrz) sami p.s. działka już była, kupiona wcześniej za gotowiznę. Rejon - Przedgórze Izerskie, okolice Świeradowa Zdroju. Generalnie zadupie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 19.05.2014 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 ...Dla mnie te 200tys. to jest dopiero jakaś utopia... Syty glodnego nie zrozumie...Map zapytaj kolegi co mysli o systemie CO za 40 tysi jak u Ciebie...poradzilbys koledze to moze sie skusi zamiast nieoplacalnego grocha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 19.05.2014 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 p.s. działka już była, kupiona wcześniej za gotowiznę. Rejon - Przedgórze Izerskie, okolice Świeradowa Zdroju. Generalnie zadupie Jeśli chodzi o lokalizację to może i zadupie, ale moim zdaniem jeden z najpiękniejszych zakątków Polski:yes: Kilka lat temu spędzałem urlop w miejscowości Stankowice, koło Leśnej (to chyba te rejony?) i były te jedne z najlepszych wakacji w moim życiu:) Co do domku, to jak mówiłem wcześniej - jeżeli większość prac się wykona samemu, ma się dostęp do tanich materiałów, a dodatkowo domek jest mały o prostej konstrukcji to pewnie i jest szansa się w tych 200tys. zmieścić, choć i tak ciężko mi sobie to wyobrazić Ale nigdy, przenigdy nie wsadziłbym śmierdziucha do takiej małej konstrukcji - tu aż się prosi o jakąś małą pompkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 19.05.2014 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 nie trzeba 2 kominow do grocha i kominka itd itd to była w końcu ironia, żart czy pisałeś poważnie? bo już się gubię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 19.05.2014 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 Tez pewnie masz jakis interes i taki ostry marketing stosujesz Zawody mamy w pewien sposob od siebie uzaleznione Jaki tam znowu ostry marketing;) Po prostu przydarzyło mi się w życiu zbłądzić (ekogroszek), ale przejrzałem na oczy i wróciłem na właściwą drogę, więc w wolnej chwili staram się podzielić swymi doświadczeniami. Świata nie naprawie, ale jak choć jednemu mój przypadek otworzy oczy i nie zrobi tego błędu to i taniej zapłaci i cieszyć się będzie fajnym systemem:yes: A, że z natury życzliwy jestem dla ludzi to cóż... jeden doceni, inny zignoruje, a jeszcze inny w twarz napluje:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 19.05.2014 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 Syty glodnego nie zrozumie...Map zapytaj kolegi co mysli o systemie CO za 40 tysi jak u Ciebie...poradzilbys koledze to moze sie skusi zamiast nieoplacalnego grocha Ależ ja rozumiem dlatego nikogo na siłę nie namawiam - tylko polecam, bo uważam, że warto, a to co innego. Natomiast grocha miałem i nie mógłbym z czystym sumieniem polecić, bo moim zdaniem nie ma czego, dlatego Twoje lobbowanie tego systemu jest dla mnie nie zrozumiałe:( Jeżeli jak twierdzisz nie miałeś z tym do czynienia to nie powinieneś do tego namawiać, bo nie masz o tym pojęcia. Sprzedawcy kotłów, czy węgla namawiają, bo to ich interes, a Ty dlaczego?, bezinteresownie:confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 19.05.2014 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 Jeśli chodzi o lokalizację to może i zadupie, ale moim zdaniem jeden z najpiękniejszych zakątków Polski:yes: Kilka lat temu spędzałem urlop w miejscowości Stankowice, koło Leśnej (to chyba te rejony?) i były te jedne z najlepszych wakacji w moim życiu:) Co do domku, to jak mówiłem wcześniej - jeżeli większość prac się wykona samemu, ma się dostęp do tanich materiałów, a dodatkowo domek jest mały o prostej konstrukcji to pewnie i jest szansa się w tych 200tys. zmieścić, choć i tak ciężko mi sobie to wyobrazić Ale nigdy, przenigdy nie wsadziłbym śmierdziucha do takiej małej konstrukcji - tu aż się prosi o jakąś małą pompkę Do Stankowic też mam sentyment, a ściślej mówiąc do dziewczyny z tej miejscowości . To raptem 10km ode mnie. A ja ze swego śmierdziucha jestem zadowolony. Sąsiad wsadził do chałupy gruntową PC 4 lata temu za sporą kasę. Teraz psioczy, że może błąd, bo co prawda czysto i tanio w eksploatacji, ale przez to kasy brakło na skończenie górnej £azienki, elewacja bez wyprawy, brak podjazdu. Kasy ni ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 20.05.2014 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 ... Tak samo jak niechec do psich odchodow nie robi z czlowieka producenta workow na nie... Podaj link do forum gdzie prowadzisz tak mocna i "bezinteresowna" kampanie spoleczna na rzecz kupowania i używania workow na psie odchody...z checia poczytam i zwroce honor... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 20.05.2014 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 Ależ ja rozumiem dlatego nikogo na siłę nie namawiam - tylko polecam, bo uważam, że warto, a to co innego. Natomiast grocha miałem i nie mógłbym z czystym sumieniem polecić, bo moim zdaniem nie ma czego, dlatego Twoje lobbowanie tego systemu jest dla mnie nie zrozumiałe:( Jeżeli jak twierdzisz nie miałeś z tym do czynienia to nie powinieneś do tego namawiać, bo nie masz o tym pojęcia. Sprzedawcy kotłów, czy węgla namawiają, bo to ich interes, a Ty dlaczego?, bezinteresownie:confused: Grocha nie trzeba lobbowac - ceny alternatywnych systemow go lobbuja. Temat jest czy groch jest opłacalny - ja twierdze, ze nadal tak szczególnie jak ktos ma mnieszy zasób gotówki... Pompiarze wypowiadajacy sie w temacie twierdza natomiast ze nie i ze pompka jest dla kazdego i na każdą kieszeń...wystarczy sobie odmówić kostki, ogrodzenia czy samochodu... hmmm smiem watpic... Na podstawie tylko tego watku - zarys klienta pci: Map78-system co 40 tysi, wykonczeniowka 200tysi (srednia półka) Liwko-system co 30tysi+, twierdzi, ze jest w stanie splacic hipoteke w kazdej chwili? Värmepumpsägare-posiada 2pci koszt systemu?, pracuje w Szwecji?zarobki o wiele wyzsze niz w PL? Arturo-sys co 20tysi+, wiceprezes? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts