kobra64 28.05.2014 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 :stirthepot: A pobawmy sie mysla.... nawet 2 PC P/P w takim domku 100m2.... razem za 6000-7000:- ... kiedy sie splaca? roczny SCOP ca 3 i bezweglowo.... Dziala caly rok ( latem nawet chlodzi )... innych mozliwosci nie ma co juz drazyc... No niech bedzie nawet te 8000:- bezobslugowo i bez syfu.... dla "malego" domku... Mowa jest o PC PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.05.2014 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 (edytowane) Podobnie jak frajerstwem jest montaż w takim domu pompy - ona się nigdy nie spłaci. To znaczy jej koszt w porównaniu do równie bezobsługowego kotła elektrycznego - jak wyliczyłem wcześniej trzeba minimum 50 lat bezawaryjnej pracy pompy żeby się zwróciła. Masz błąd w kalkulatorze lub przestawiłeś cyferki przy wklepywaniu cyferek. Mi wychodzi max.8 lat "zwrotu" cokolwiek to znaczy przy zużyciu 9500kWh na c.o+cwu w stosunku do prądu gdzie w obu przypadkach grzanie jest w G12. A ten kocioł na 2 kW będzie pracował ze sprawnością minimum 80% - jak będzie dobrze dobrany opał i poustawiany sterownik. Co nie zmienia faktu, że do tak ocieplonego 100m2 domu też bym sobie go nie założył. PS. No ale z drugiej strony trzeba by jakiejś kolosalnej katastrofy finansowej, żebym sobie taki dom zbudował. Ponownie masz problem z cyferkami,matematyką i fizyką. Przywołaj przykłady z esterownik na dowód swoich tez. Chłopaki grzeją tam cwu ze średnią mocą 2kW gdzie po pierwsze temperatura zasilania jest wyższa a po drugie sprawność wychodzi ok.50% gdzie przy niższej temperaturze zasialnia sprawność będzie automatycznie niższa. Gdzie te 80% ? Jeśli się mylę,pokaż wykres sprawności tego kotła od producenta zależnie od mocy grzewczej i temperatury zasilania. 28000000/(4200*150)=44 stopnie. Woda z wodociagu ma dajmy na to 10stopni. Uwzględniając sprawność (a niech tam ) 50% mamy z 2kg węgla 150l wody o temperaturze (44+10) 54 stopni. Karoka,jaką sprawność osiąga kocioł o mocy nominalnej 7kW pracujący z mocą 2kW i temperaturą zasilania max.35st.C ? Edytowane 28 Maja 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 28.05.2014 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 Masz błąd w kalkulatorze lub przestawiłeś cyferki przy wklepywaniu cyferek. Mi wychodzi max.8 lat "zwrotu" cokolwiek to znaczy przy zużyciu 9500kWh na c.o+cwu w stosunku do prądu gdzie w obu przypadkach grzanie jest w G12. Ponownie masz problem z cyferkami,matematyką i fizyką. Przywołaj przykłady z esterownik na dowód swoich tez. Chłopaki grzeją tam cwu ze średnią mocą 2kW gdzie po pierwsze temperatura zasilania jest wyższa a po drugie sprawność wychodzi ok.50% gdzie przy niższej temperaturze zasialnia sprawność będzie automatycznie niższa. Gdzie te 80% ? Jeśli się mylę,pokaż wykres sprawności tego kotła od producenta zależnie od mocy grzewczej i temperatury zasilania. Mój kalkulator jest OK, ze 3 strony wcześniej jest całe wyliczenie. Dla Twojego zużycia, Twojego domu i z uwzględnieniem kosztu obsługi dodatkowej kwoty kredytu na zakup tej pompy. Masz 400 PLN rocznie oszczędności w stosunku do Kospela. Forum esterownik nie czytam - nie interesuję się ich produktami. Popatrz na moje statystyki z palenia na CWU - około 2,5 do 3 kilogramów opału 22 MJ. Znaczy - przy założeniu 100% sprawności średnio jakieś 15 - 18 kWh na dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 28.05.2014 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 Masz błąd w kalkulatorze lub przestawiłeś cyferki przy wklepywaniu cyferek. Mi wychodzi max.8 lat "zwrotu" cokolwiek to znaczy przy zużyciu 9500kWh na c.o+cwu w stosunku do prądu gdzie w obu przypadkach grzanie jest w G12. Ponownie masz problem z cyferkami,matematyką i fizyką. Przywołaj przykłady z esterownik na dowód swoich tez. Chłopaki grzeją tam cwu ze średnią mocą 2kW gdzie po pierwsze temperatura zasilania jest wyższa a po drugie sprawność wychodzi ok.50% gdzie przy niższej temperaturze zasialnia sprawność będzie automatycznie niższa. Gdzie te 80% ? Jeśli się mylę,pokaż wykres sprawności tego kotła od producenta zależnie od mocy grzewczej i temperatury zasilania. 28000000/(4200*150)=44 stopnie. Woda z wodociagu ma dajmy na to 10stopni. Uwzględniając sprawność (a niech tam ) 50% mamy z 2kg węgla 150l wody o temperaturze (44+10) 54 stopni. Karoka,jaką sprawność osiąga kocioł o mocy nominalnej 7kW pracujący z mocą 2kW i temperaturą zasilania max.35st.C ? Czy szanowny Pan wie, o jakiej sprawności mówi przytoczony cytat? Czy chodzi o sprawność spalania, czy może o sprawność odbioru energii cieplnej ze spalin, czy może o sprawność ładowania bojlera, którą pomniejszają na przykład straty ciepła z kotła do otoczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.05.2014 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 (edytowane) Mój kalkulator jest OK, ze 3 strony wcześniej jest całe wyliczenie. Dla Twojego zużycia, Twojego domu i z uwzględnieniem kosztu obsługi dodatkowej kwoty kredytu na zakup tej pompy. Błędny i kłamliwy kalkulator ponieważ porównywałeś moje zużycie w G11 do zużycia przy Kospelu w G12. 9000kWh za ogrzewanie przy Kospelu przy G12 daje 3600zł gdzie przy COP2,5 i grzaniu również w G12 daje 9000kWh/2,5=1400zł a więc różnica między Kospelem a pompą przy grzaniu w G12 jest 2160zł. Z tego wynika przy różnicy w cenie Kospela a pompy 16tys.zł,że pompa zwróci się po 16000zł/2160zł=7,4 latach. Lub jak wolisz całość w G11 czyli 9000kWh*0,55zł=4950zł a przy COP2,5=3600kWh*0,55zł=1980zł A więc 4950zł-1980zł=2970zł a wtedy 16000zł/2970zł=5,38 lat Przy Kospelu sądzę,że zuzylbym więcej drewienka... Dodatkowy kredyt ? 16tys.zł ? Jakie to ma znaczenie do całości kredytu 400tys.zł ? Żadne. Edytowane 28 Maja 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.05.2014 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 (edytowane) Czy szanowny Pan wie, o jakiej sprawności mówi przytoczony cytat? Czy chodzi o sprawność spalania, czy może o sprawność odbioru energii cieplnej ze spalin, czy może o sprawność ładowania bojlera, którą pomniejszają na przykład straty ciepła z kotła do otoczenia? Sprawność kotła przy grzaniu cwu wg rzeczywistego wzoru znanego z fizyki na ilość energii potrzebną do ogrzania określonej ilości wody do określonej temperatury wg podanego zużycia węgla. Podobnie można określić sprawność kotła przy grzaniu c.o wg rzeczywistego wzoru znanego z fizyki na ilość energii potrzebnej do uzupełnienia określonej ilości strat ciepła wg podanego zużycia węgla,odczytanego z esterownik. Przy okazji esterownik jest antyreklamą systemu na ekogroszek... Edytowane 28 Maja 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 28.05.2014 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 Sprawność kotła przy grzaniu cwu wg rzeczywistego wzoru znanego z fizyki na ilość energii potrzebną do ogrzania określonej ilości wody do określonej temperatury wg podanego zużycia węgla. ... A znasz tę ilość wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.05.2014 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 A znasz tę ilość wody? Pewnie,że wiadomo ile litrów jest w instalacji c.o,jest to w miarę stała wartość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 28.05.2014 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 ...... No ale dobrze - ja tam jestem Rusin zgodny. Więc trzeba jednak policzyć koszt samego prądu na CO i CWU. W taniej taryfie po 0,28 PLN. 3300 kWh to jest 924 PLN + drewno i kominiarz - razem 1110 PLN z pompą. I 8580 kWh bez pompy - czyli 2400 PLN. Różnica wynosi 1300 PLN. Minus 900 koszt kredytu - daje 4 stówki rocznie. Czas zwrotu pompy przy takim najprostszym liczeniu - 50 lat. Cierpliwości życzę. I dobrego, trwałego urządzenia. Tak liczyłem - dla obu źródeł w taniej taryfie jak widzisz. Ja Rusin zgodny jestem - wyliczenie było dla 20 tysięcy kredytu. Obniżamy koszt zakładając te 16 tysięcy o których piszesz - odsetki rocznie będą kosztować przy taniutkim 4,5% kredycie 720 PLN. czyli 1300 - 720 daje 580 PLN - tyle rocznie zyskujesz grzejąc pompą. Już absolutnie zgodny będę i odpuszczę Ci kominiarza i drewno - bo zakładam że przy Kospelu też się będziesz wspomagał kominkiem. Czyli dodajemy 180 PLN - masz różnicę 760 PLN. 16 000/ 760 - to daje 21 lat. Już bardziej przyjaźnie policzyć Ci nie potrafię. Po 21 latach bezawaryjnej pracy pompy urządzenie się zamortyzuje. Jeżeli jednak w tym czasie 1 raz padnie sprężarka - czas amortyzacji będzie zmierzał do nieskończoności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 28.05.2014 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 Dodatkowy kredyt ? 16tys.zł ? Jakie to ma znaczenie do całości kredytu 400tys.zł ? Żadne. A to już jest brednia totalna - karalna powinna być. To jest koszt określony w oprocentowaniu kredytu oraz ewentualnej prowizji, nieuchronny jak śmierć. Każda kolejna złotówka kredytu generuje policzalny koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 28.05.2014 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 (edytowane) Żona nie chce brudnego paliwa do kotła CO. Co mam począć? To chyba nie ten temat. Nie chce sprzątać piwnicy i domu z syfu z kotłowni (ech te kotły bez podajnika). Muszę dopłacić te kilkanaście stówek do czystej piwnicy. A może zrobię sobie tam siłownię? Spalanie paliwa (piwka) już nie te co dawniej. Tłuszczyk rośnie () A może pobiegać wzdłuż ulicy z pampersami lecącymi z kominów? Może czas na zmianę żony ? Edytowane 28 Maja 2014 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 29.05.2014 00:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 rzadko czytuję już ten temat, ale jak już zajrzę to, ... ogólnie jesteście zdrowo pieprznięci - jedni pozytywnie, inni nie Normalnie nic, tylko strzelić sobie z łuku w potylicę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 29.05.2014 04:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Pewnie,że wiadomo ile litrów jest w instalacji c.o, jest to w miarę stała wartość. To teraz wytłumacz jak to o czym tu napisałeś przekłada się na zużycie dobowe CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.05.2014 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 A to już jest brednia totalna - karalna powinna być. To jest koszt określony w oprocentowaniu kredytu oraz ewentualnej prowizji, nieuchronny jak śmierć. Każda kolejna złotówka kredytu generuje policzalny koszt. Ty zdaje się masz pisać o nie opłacalności ekogroszka w nowym domu. Zatem czy policzyles ile zaoszczędziłem na nie wzieciu dodatkowego kredytu na dodatkowe "wydzielone miejsce na kocioł" ? Obojętnie czym bym nie grzal to zawsze jest to realna kasa,która zostaje w kieszeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 29.05.2014 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Czy zawsze sie zaklada zakup PC na kredyt? A moze ktos sobie uzbieral.... No własnie. Na przykład ja. Nie palę do 8 lat jednej paczki dziennie papierosów znanej marki na literę M. 8 x 365 dni= 2920 dni Mnożymy to przez średnią cenę w ciągu tych ośmiu lat, czyli około 11 zł to wychodzi 32 120 zł. Zaoszczędziłem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 29.05.2014 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 (edytowane) Ty zdaje się masz pisać o nie opłacalności ekogroszka w nowym domu. Zatem czy policzyles ile zaoszczędziłem na nie wzieciu dodatkowego kredytu na dodatkowe "wydzielone miejsce na kocioł" ? Obojętnie czym bym nie grzal to zawsze jest to realna kasa,która zostaje w kieszeni. Ja mam pisać o czym zechcę, nie Tobie Arturo Wii Wskazówko Bis o tym decydować. Ale jak już koniecznie chcesz - w Twoim domu koszt montażu kotła na ekogroszek byłby niższy ( zdecydowanie niższy ) od obecnie przez Ciebie stosowanego systemu grzewczego. Koszt eksploatacji tego kotła również byłby niższy od Twoich obecnych rachunków. Całość systemu na ekogroszek wraz z kotłownią ( w zakładzie mam 4 m2 ) i kominem to 6500 za dobry kocioł + 8000 kotłownia ( po 2 tys za m2 ) + 3000 komin. Razem 17500 PLN -ów. Kominek zbędny. Twój system to 20000 pompa + 3000 komin + 4000 kominek. Razem 27000 PLN -ów. Jesteś dychę w plecy. Koszt roczny masz 2 tysiące ( prąd + drewno + kominiarz ). Ja ekogroszkiem ogrzeję ten dom wraz z CWU za 1500 PLN-ów + kominiarz - razem 1600. Jesteś co rok 4 stówki w plecy. Nie policzyłem Ci jeszcze miejsca zajmowanego przez pompę - niechby 1m2, miejsca zajmowanego przez kominek - niechby 2 m2 - ale to masz ode mnie w gratisie. PS - 1500 dotyczy prawdziwej zimy, nie tej chłodniejszej jesieni za którą tobie wyszło 2000. Takiej zimy z miesiącem mrozów w okolicach 20 stopni nocą i drugim w okolicach 10 nocą. W sezonie takim jak ubiegły nie powinienem przekroczyć 1200 PLN. Edytowane 29 Maja 2014 przez kobra64 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 29.05.2014 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Czy zawsze sie zaklada zakup PC na kredyt? A moze ktos sobie uzbieral.... Nie - nie zawsze. Ale rozpatrujemy przypadek Artura 72 Wii Wskazówki Bis - a on napisał że zbudował na kredyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 29.05.2014 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 u mnie licząc bez kredytu zwrot pompy ciepła w stosunku do bufora grzanego grzałką to kilkanaście lat. dla temperatury wewnętrznej dom 4300 kWh + 3000 kWh CWU, obciążenie projektowe 3,2 kW. zwrot inwestycji w kocioł na węgiel z całą resztą wychodzi 75 lat licząc bez kredytu. 1 kWh z węgla - koszt 0,15 zł, 1 kWh z Duon - 0,19 zł. różnica w koszcie instalacji, miejsca na opał, komina itd. = 30000 zł. różnica w koszcie ogrzewania - niecałe 300 zł rocznie. dajmy, że prądem 400 zł drożej. nie wliczamy żadnych dodatkowych kosztów węgla typu transport czy kominiarz. 30000/400 = 75 lat. do tego kredyt i spokojnie przekroczę 100 lat. grzałka z pewnością jest mniej awaryjna, ale to też pomińmy. jak założymy 1 kWh z prądu za 0,35 zł, to i tak czas zwrotu inwestycji w ekogroszek bez kredytu wychodzi ponad 15 lat. nie opłaca się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 29.05.2014 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 ( w zakładzie mam 4 m2 ) rozumiem, że tam trzymasz opał i uważasz to za wygodne i godne polecenia rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 29.05.2014 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 u mnie licząc bez kredytu zwrot pompy ciepła w stosunku do bufora grzanego grzałką to kilkanaście lat. dla temperatury wewnętrznej dom 4300 kWh + 3000 kWh CWU, obciążenie projektowe 3,2 kW. zwrot inwestycji w kocioł na węgiel z całą resztą wychodzi 75 lat licząc bez kredytu. 1 kWh z węgla - koszt 0,15 zł, 1 kWh z Duon - 0,19 zł. różnica w koszcie instalacji, miejsca na opał, komina itd. = 30000 zł. różnica w koszcie ogrzewania - niecałe 300 zł rocznie. dajmy, że prądem 400 zł drożej. nie wliczamy żadnych dodatkowych kosztów węgla typu transport czy kominiarz. 30000/400 = 75 lat. do tego kredyt i spokojnie przekroczę 100 lat. grzałka z pewnością jest mniej awaryjna, ale to też pomińmy. jak założymy 1 kWh z prądu za 0,35 zł, to i tak czas zwrotu inwestycji w ekogroszek bez kredytu wychodzi ponad 15 lat. nie opłaca się. No jasne że w tak maleńkim domku się nie opłaca - całkiem tak samo jak pompa. Ale może podałbyś składniki tych 30 tysięcy różnicy między buforem a kotłem? Doprawdy bardzo interesująca kwota Ci wyszła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts