QIM 29.05.2014 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 A ciekawe, ciekawe. Jakąż też szacowną uczelnię zaszczycił kolega umieszczeniem w niej swojej osoby? Z tych odzwierzęcych skojarzeń wynikałoby że coś jakby - zootechnik? Z drugiej jednak strony patrząc - pieprzyć się lubi na brudno ( no bo skoro 30 lat z węglem się pieprzył ... ). Inseminator może? Może propagator szuwaksu z Prudnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 29.05.2014 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 A kto powiedział, że nie, bo przecież nie Ty Teściowa to też przecież czyjaś córka... Podziwiam Twój upór i logikę. Mógłbyś napisać jakie zioło bierzesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 29.05.2014 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Widzę,że ekogroszkowcy śmieją się z siebie nawzajem a oczekiwanie na dalsze robienie z siebie pajacy przez sprzedawców węgla i kotłów węglowych to podobny masochizm jak ekogroszek w nowym domu. Następny " myślący inaczej " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 29.05.2014 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Tesel Ty skubańcu, konkurencję mi robisz ? Tu wszyscy którzy palą węglem to sprzedawcy węgla i kotłów węglowych, hehe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 29.05.2014 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Widzę,że ekogroszkowcy śmieją się z siebie nawzajem a oczekiwanie na dalsze robienie z siebie pajacy przez sprzedawców węgla i kotłów węglowych to podobny masochizm jak ekogroszek w nowym domu. Faktycznie... @Map78, jedynie Artur tu poziom trzyma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 29.05.2014 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Tesel Ty skubańcu, konkurencję mi robisz ? Tu wszyscy którzy palą węglem to sprzedawcy węgla i kotłów węglowych, hehe. Nie chodzi mi co,kto pali( za wyjątkiem ziół ) Rozbieramy na czynniki zdanie Jeden woli córkę,drugi teściową .I z tego się śmieję.A raczej z tego co,kto z tego zdania zrozumiał. Logika niektórych mnie powala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 29.05.2014 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 A może by tak każdy z was przeczytał tytuł tego posta i zaczął pisać na temat. Dawno mnie tu nie było, a po powrocie widzę że tam gdzie szanowna dwójka pompiarzy się pojawia tam niezmiennie zaczyna tworzyć się syf... no kuźwa panowie ile jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 29.05.2014 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 A może by tak każdy z was przeczytał tytuł tego posta i zaczął pisać na temat. Dawno mnie tu nie było, a po powrocie widzę że tam gdzie szanowna dwójka pompiarzy się pojawia tam niezmiennie zaczyna tworzyć się syf... no kuźwa panowie ile jeszcze? Zakabluj, to przecież umiecie robić najlepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 29.05.2014 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Zakabluj, to przecież umiecie robić najlepiej ... Liwko wyluzuj ... Ciebie też "ciepłownicy" prześladują ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 29.05.2014 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 ... Liwko wyluzuj ... Ja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 29.05.2014 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Podziwiam Twój upór i logikę. Mógłbyś napisać jakie zioło bierzesz? Po co zioło, jeśli tutaj tak wesoło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 29.05.2014 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Po co zioło, jeśli tutaj tak wesoło? Może dropsy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.05.2014 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 A może by tak każdy z was przeczytał tytuł tego posta i zaczął pisać na temat. Dawno mnie tu nie było, a po powrocie widzę że tam gdzie szanowna dwójka pompiarzy się pojawia tam niezmiennie zaczyna tworzyć się syf... no kuźwa panowie ile jeszcze? Proszę: Ja też nie jestem przeciwnikiem ekogroszku, na początku jak zaczynałem planować budowę też myślałem o kotle stało palnym. Później coraz więcej czytając zauważyłem że dla małego domu o w miarę dobrym ociepleniu po prostu się nie opłaca. Gdybym budował dom 200m2, o trochę gorszym ociepleniu to nie wiem czy bym się nie zdecydował na ekogroszek, chociaż może bardziej pompa ciepła gruntowa bo już różnica niewielka a bezobsługowość to dla mnie ważna rzecz. Żony nie będę obarczał dokładaniem do pieca i noszeniem opału a jak pisałem przez pracę więcej mnie w domu nie ma niż jestem. Po prostu trzeba wszystko przekalkulować PRZED budową a nie postawić komin, kotłownię 15m2, skład opału koło domu i udowadniać wszystkim wokoło że przecież ekogroszek wychodzi taniej bo to już mam i tamto też, tak piję do zwolenników ekogroszku. Tak samo kable moim zdaniem nigdy nie wyjdą taniej w dłuższej perspektywie czasu niż jakakolwiek pompa ciepła więc w drugą stronę nie ma co przeginać, tu też piję do zwolenników z kolei kabli. A co będzie w przyszłości to wróżenie z fusów ale jakieś założenia na podstawie ostatnich lat można przyjąć. Sprawdzą się one bardziej lub mniej. Kalkulować, kalkulować i jeszcze raz kalkulować. A jak ktoś nie poradzi sobie z tym to są ludzie co za opłatą to zrobią a zapłata, w ciągu wielu lat grzania droższym nośnikiem się 30 razy zwróci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.05.2014 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 I jeszcze: Mówienie że kotłownia jest już w projekcie to jak mówienie że skoro projekt ma garaż to go budujemy. Po to się adaptuje i wybiera projekt żeby wybrać coś dopasowanego do siebie. Dla mnie upierdliwość palenia w piecu z ekogrochem warta jest 500zł rocznie w stosunku do źródła bezobsługowego dla kogoś innego to przyjemność, nie neguję tego I tego nie pisze jeden z dwóch czy z kilku pompiarzy tylko inwestor,który buduje i zastanawiał się nad systemem grzewczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 29.05.2014 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Artur masz anielską cierpliwość do tych prześmiewców ekogroszkowych. Musisz zrozumieć, że chłopaki muszą odreagować swe liczne niepowodzenia w krzewieniu kultury palenia paliw stałych u właścicieli kotłów z ręcznym załadunkiem opału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 30.05.2014 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2014 Tak jeszcze zapytam - jakiż to bufor z grzałką kupiłeś za 1500 pln? Jakiej pojemności i jaka moc grzałki? Rozsądny bufor 1000 litrów ( to się tak mniej więcej liczy - około 10 litrów na metr powierzchni domu ) z dobrą izolacją i konkretną grzałką? to się tak nie liczy, bo to zależy od domu. może jeszcze zaproponuj moc kotła 1 kW na każde 10 m2. u mnie bufor 1000 L się nie opłaci mam ciężki i zaizolowany dom, grzane 123 m2, bufor 200 L z izolacją Galmeta głównie po to, żeby mieć komfortową temperaturę od godz. 18 do 22, grzałka 6 kW też od Galmeta. zaraz napiszesz, że mały bufor i kiepska grzałka, ale możesz przy okazji wyjaśnić po co mi więcej. chcesz namiary na sprzedawcę? bufor mam zamiast kotła elektrycznego, bo mogę uzyskać lepszy komfort w podobnej cenie. przy okazji - żeby było uczciwie to powinieneś napisać sobie w stopce, że sprzedajesz węgiel. teraz jesteś jak niegdyś Arturo, który miał udawać zadowolonego użytkownika. to że gdzieś tam o tej sprzedaży wspominasz nie robi różnicy, bo ludzie nie zaglądają na Twój profil ani nie czytają wszystkich Twoich postów. albo dodawaj info do każdego posta, że sprzedajesz węgiel. a w ogóle najuczciwszym rozwiązaniem byłby profil płatny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 30.05.2014 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2014 Nie będę polemizował z tym co piszesz o sytuacji mojej i Arturo 72 Wii Wskazówki Bis - bo to albo oczywista manipulacja albo świadczy o konieczności intensywniejszego zażywania gimnastyki intelektualnej. Skupmy się na tym buforze. Jaką pojemność wodną ma Twoja instalacja? To podłogówki? Do jakiej temperatury zamierzasz grzać bufor ( zakładam że zamierzasz się z grzaniem zmieścić w taniej taryfie )? I w końcu - jak będziesz grzał CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.05.2014 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2014 Nie chodzi mi co,kto pali( za wyjątkiem ziół ) Rozbieramy na czynniki zdanie Jeden woli córkę,drugi teściową .I z tego się śmieję.A raczej z tego co,kto z tego zdania zrozumiał. Logika niektórych mnie powala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 30.05.2014 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2014 ekogroszek nie jest zły ale udowadnianie że w nowobudowanych domach jest to optymalne rozwiązanie świadczy o tym że ktoś się zatrzymał na poziomie 1kw na 10m2[brawo imrahil] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 30.05.2014 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2014 A może by tak każdy z was przeczytał tytuł tego posta i zaczął pisać na temat. Dawno mnie tu nie było, a po powrocie widzę że tam gdzie szanowna dwójka pompiarzy się pojawia tam niezmiennie zaczyna tworzyć się syf... no kuźwa panowie ile jeszcze? faktycznie pompiarze to wredoty- bez ich kosztów świat byłby kolorowszy i piękniejszy a ekogroszki autentycznie żyliby w przekonaniu że jest super iak u muńka w piosence Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts