Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego system grzewczy na ekogroszek nie jest opłacalny ekonomicznie w nowych domac

Gość Arturo72

Recommended Posts

Czyli najpierw wybraliście projekt, a dopiero później przyszła zmiana z kotła na PC. Błąd. Gdybyście poszukali podobnego projektu mniejszego o kilka m2 mielibyście ten sam komfort i trochę grosza w kieszeni.

m2 wyrzucone w błoto czy jako że są wolne przeznaczysz je na coś innego?

Liwko moze niektorzy rodza sie z taka wiedza, ale jak kupywalismy projekt w 2010r, to ja nawet nie mialam wtedy pojecia, ze cos takiego jak pompa ciepla istnieje:D Nastawienie mielismy na ekogroszek i sklad opalu przewidziany byl w garazu. Garaz jako pomieszczenie gospodarcze, samochody w garazu wolnostojacym.

Projekt wybieralam pod katem rozmieszczenia pomieszczen i wielkosci domu. Gdybym miala teraz budowac jeszcze raz, majac juz nastawienie na pompe, to i tak nic bym nie zmienila:no: No moze ewntualnie zwiekszylabym troche rozmiar "kotlowni" kosztem garazu;) Nie zbudowalabym mniejszego domu.

• Odpowiedzi 8,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Liwko moze niektorzy rodza sie z taka wiedza, ale jak kupywalismy projekt w 2010r, to ja nawet nie mialam wtedy pojecia, ze cos takiego jak pompa ciepla istnieje:D Nastawienie mielismy na ekogroszek i sklad opalu przewidziany byl w garazu. Garaz jako pomieszczenie gospodarcze, samochody w garazu wolnostojacym.

Projekt wybieralam pod katem rozmieszczenia pomieszczen i wielkosci domu. Gdybym miala teraz budowac jeszcze raz, majac juz nastawienie na pompe, to i tak nic bym nie zmienila:no: No moze ewntualnie zwiekszylabym troche rozmiar "kotlowni" kosztem garazu;) Nie zbudowalabym mniejszego domu.

Tu nie chodzi o mniejszy dom. Gdybyście jednak poszli w węgiel ubyło by wam kilka m2 domu, które można by było przeznaczyć na cokolwiek, tak? A skoro byście ich nie mieli przy węglu, to przy PC można by było z nich zrezygnować i wyszło by na jedno, tak? To czy ten sam projekt (pomijam możliwość, chodzi o zasadę), można by było wybrać z kotłownią o te dwa m2 mniejszą? Te dodatkowe metry nikomu z nieba nie spadają, za nie się płaci.

Liwko moze niektorzy rodza sie z taka wiedza, ale jak kupywalismy projekt w 2010r, to ja nawet nie mialam wtedy pojecia, ze cos takiego jak pompa ciepla istnieje:D.

A właśnie, dlatego ja optuję za wprowadzeniem zakazu ogrzewania nowych domów paliwami stałymi. Zmusiło by was to do pomyślenia od razu nad sposobem ogrzewania CO i CWU. Zwiększył by się rynek, zwiększyła konkurencja, ceny by spadły, nikt by się nie babrał z węglem czy drewnem, nikomu by nie śmierdziało na osiedlu i wszyscy byśmy byli zadowoleni.

No może poza branżą kopciuchów :p

Widzę,że znowu się zaczyna obrażanie

Zasady sa takie:

- Kto nie ma takiego zdania jak Liwko - ten jest brudas, nie zna się i nie wie co budował i dlaczego. Nie umie też liczyć. Nie wie,że ma tanio bo z pewnością prądem czy pc miałby taniej, pod warunkiem,że sobie wprowadzi kilka zmian i dociepli to i tamto...

Mimo,że były zdjęcia udowadniające pisanie nieprawdy, to niczego to nie zmienia, taki jest front, tak to ma wyglądać.

Magda i co mu biznes psujesz?

Podpadłaś i teraz będziesz obrażana, nie ma litości, wojna to wojna, on kobiet i dzieci za jeńców nie bierze.

Magda i co mu biznes psujesz?

Komu? Nie miałem, nie mam, i mieć nie zamierzam nic wspólnego z produkcją, sprzedażą, instalacją, budową i ogólnie ze wszystkim związanym dookoła domu. Jest grupka osób na tym forum, która wie czym się zajmuję i mi to wystarczy.

Natomiast zastanawia mnie bardzo twoje nie dla nowych domów bez kotłów. Bo chyba o nich tu dyskutujemy, tak? :bash:

Bo chyba o nich tu dyskutujemy, tak? :bash:

Mam wątpliwości.

Musiałbym poszukać definicji słowa dyskusja.

Twierdzę,że tu się odbywa zwyczajne obrażanie rozmówców a argumenty i zdjęcia obalające nieprawdziwe tezy są zbywane.

Nie są zgodne z "nurtem" wątku i przeszkadzają w tworzeniu jedynie słusznego obrazu.

luzik Jarecki - skoro przekonywać ktoś nie umie to tym bardziej obrażać ;)

Przekonywać? Palących węglem? Przekonywać to chcę tych, którzy jeszcze w to szambo nie wdepnęli! Wam to się tylko dziwię, że do tych systemów namawiacie innych. Po jakiego grzyba im to? Mogą mieć przecież lepiej jak wy!!! Mogą???

Jest sens dyskusji? Wydaje mi się, że nie ma.

Szkoda czasu.

Na pewno szkoda czasu na wyznawców PC. Nie szkoda dla innych potrzebujących pomocy. Fachowcy są to (Wyznawcy PC) od wszystkiego. "Mam dom od 0,5 roku i jestem fachowcem od wentylacji". Tłumacz takiemu, że błędy budowlane związane z wentylacją uwidaczniają się nawet po 10 latach - konieczny kapitalny remont. itd itd

Mam wątpliwości.

Musiałbym poszukać definicji słowa dyskusja.

Twierdzę,że tu się odbywa zwyczajne obrażanie rozmówców a argumenty i zdjęcia obalające nieprawdziwe tezy są zbywane.

Nie są zgodne z "nurtem" wątku i przeszkadzają w tworzeniu jedynie słusznego obrazu.

Ty to już masz jakąś paranoję na punkcie obrażania i pisania nie na temat. Może na wykrzykniczek? Żałosne.

Na pewno szkoda czasu na wyznawców PC. Nie szkoda dla innych potrzebujących pomocy. Fachowcy są to (Wyznawcy PC) od wszystkiego. "Mam dom od 0,5 roku i jestem fachowcem od wentylacji". Tłumacz takiemu, że błędy budowlane związane z wentylacją uwidaczniają się nawet po 10 latach - konieczny kapitalny remont. itd itd

a to Ty jesteś fachowcem od wentylacji? szczególnie grawitacyjnej na podmokłych terenach? ;)

No wiesz, napisałaś tyle głupot o wentylacji, że trudno nawet to komentować :yes:

i i Ci nie w smak, że niektórzy woleliby bez smrodu i wygodniej :)

Chodzi o normalną dyskusję, bez kłamstw, bez pierdół i wrzucania do jednego wora wszystkich konstrukcji na paliwa stałe a rozgraniczanie konstrukcji pomp, bo ta chińska, ta lepsza a ta gorsza... tak jest ze wszystkim. Dlaczego przy PC patrzymy na karty katalogowe i mamy wierzyć producentowi a przy węglu mam sprawdzac ciepłomierzem, albo tu i tu wierzymy producentom i posługujemy się ich danymi albo tu i tu sprawdzamy osiągi ciepłomierzem....

Miał być smród, dym, miał byc syf w kotłowni, jak widać ze zdjęć i opisu kilku osób nie ma.

Ja jestem za tym, aby podchodzić do tematu normalnie,

jest wątek od PC, napisać do kogoś, kolego jak Cie interesuje PC, to zobacz tutaj chłopaki piszą, albo tutaj polecają to i owo.

ktos zapyta o kable- znowu można pomóc i zaprosić...

szuka ktoś kotła na ekogroszek- to podać miejsce, gdzie się o tym pisze.

Buduje ktoś malutki domek, któremu bliżej do pasywnego- zaprosić na odpowiedni wątek o budowie takich domów.

Dużo żądam? Chyba nie.....