Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego system grzewczy na ekogroszek nie jest opłacalny ekonomicznie w nowych domac

Gość Arturo72

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przekonywać? Palących węglem? Przekonywać to chcę tych, którzy jeszcze w to szambo nie wdepnęli! Wam to się tylko dziwię, że do tych systemów namawiacie innych. Po jakiego grzyba im to? Mogą mieć przecież lepiej jak wy!!! Mogą???

ale nikt nie przekonuje - tylko pisze jak to w realu wygląda - widzisz różnicę??

Czy faktem jest według Ciebie, że kocioł na węgiel, komin i skład opału wymagają jakiegoś miejsca i są pewnym dodatkowym kosztem? Tak czy nie?

a tam zamiast tego kotła mógłby byc kocioł gazowy? Czy zmieniłby się charakter tego pomieszczenia?

Właśnie to już wiele osób Wam wybijało z głowy i tłumaczyło...

Ba nawet Tereska, która wybrała PC tłumaczyła, i nadal nie kumacie? Mi to wygląda, że chcecie na siłę wmawiac rzeczy i fakty, które nie istnieją

Nie??? Haha, nie mam pytań :D

no nie właśnie - coś pisałeś o czytaniu ze zrozumieniem...

nikt nie każe/zmusza w przeciwieństwie do np Ciebie pokazując, że PC to najlepsze źródło ciepła w domu.

Może to na zasadzie u PCowców - nic mi nie wyszło innego w trakcie budowy domu tylko PC - więc się chwalę i chwalę?

Ba nawet Tereska, która wybrała PC tłumaczyła, i nadal nie kumacie? Mi to wygląda, że chcecie na siłę wmawiac rzeczy i fakty, które nie istnieją

Tereska kupiła projekt, a dopiero później myślała. Nie tędy droga do oszczędności.

A teraz pytanie. Kupuję projekt bez kotłowni lub z bardzo malutką. Czy jak chcę grzać węglem to muszę powiększyć kotłownię dobudowując metry domu lub rezygnując z przestrzeni bytowej?

Oczywiście według grzejących węglem to w drugą stronę nie działa :p

Tereska kupiła projekt, a dopiero później myślała. Nie tędy droga do oszczędności.

Czego nie zrozumiałes w jej odpowiedzi.

Wyraźnie napisała,że ten projekt jej sie podobał i tak by go wybrała.

Nie wybudowałaby ani jednego metra mniej domu... pomieszczenia by zostały jak są.

Tego już nie sposób doczytać prawda?

Gość Arturo72

nikt nie każe/zmusza w przeciwieństwie do np Ciebie pokazując, że PC to najlepsze źródło ciepła w domu.

Po tysiąckroć lepsze od syfu w domu a droższe od niego tylko o 10-15tys.zl czyli jakieś 2-3% kosztów budowy domu.

Podobnie jak każde inne bezobsługowe źródło ciepła w tym najtańsze czyli prąd.

Jakim trzeba być ignorantem,żeby to kwestionować.

Wy(ekogroszkowcy) zrobiliście ten błąd to niech nowi inwestorzy wybiorą sobie z pełną świadomością.

Jak czytam jakie mity powstają na temat prądu i pomp ciepła,szerzonych głownie przez użytkowników ekogroszka to jasnym jest,że trzeba je prostować dla dobra innych.

Edytowane przez Arturo72

Czego nie zrozumiałes w jej odpowiedzi.

Wyraźnie napisała,że ten projekt jej sie podobał i tak by go wybrała.

Nie wybudowałaby ani jednego metra mniej domu... pomieszczenia by zostały jak są.

Tego już nie sposób doczytać prawda?

Skoro nikt z moich adwersarzy za podobne słownictwo ostatnio nie wyleciał, to i ja sobie pozwolę.

Co za beton :bash:

Wybrała projekt z kotłownią. Gdyby identyczny projekt był z kotłownią mniejszą to by go nie wybrała? Jeżeli ktoś rezygnuje z garażu dwustanowiskowego na rzecz jedno, bo okazało się w między czasie że wystarczy mu jedno to zmienia m2 powierzchni mieszkalnej???

Z kim tu dyskutować skoro żadne argumenty nie trafiają :bash:

No wiesz, napisałaś tyle głupot o wentylacji, że trudno nawet to komentować :yes:

Wentylacja (budowli) istniała jeszcze przed tym niż wyznawcy PC wynaleźli prąd. Niestety współcześnie - bierzesz rurkę wstawiasz w nią wentylator i powietrze się przesuwa - eureka. Ale macie racje dyskusja z WPC jest bezprzedmiotowa.

W instalacje wody za licznikiem wstawiam filtr sznurkowy. wymiana co 1/2 roku, Koszt 8zł. Po dwóch latach filtr nie wymieniono - dlaczego ?? kryzys finansowy. Jeszcze gorzej jest z filtrami z wentylacji, ale o tym cicho. Mu sprzedajemy, montujemy. PC a może dla odmiany ktoś opisze problemy z filtracją wody pomiędzy ujęciami. Oczywiście chodzi o PC zasilane z odwiertów.

W instalacje wody za licznikiem wstawiam filtr sznurkowy. wymiana co 1/2 roku, Koszt 8zł. Po dwóch latach filtr nie wymieniono - dlaczego ?? kryzys finansowy. Jeszcze gorzej jest z filtrami z wentylacji, ale o tym cicho. Mu sprzedajemy, montujemy. PC a może dla odmiany ktoś opisze problemy z filtracją wody pomiędzy ujęciami. Oczywiście chodzi o PC zasilane z odwiertów.

Buahaha :lol2:

Wiesz ile kosztują mnie rocznie filtry do rekuperatora? Jakieś 4zł. Słownie; cztery złote!!! :D

Instalacje PC woda-woda są niezmiernie rzadkie, wręcz marginalne.

Po tysiąckroć lepsze od syfu w domu a droższe od niego tylko o 10-15tys.zl czyli jakieś 2-3% kosztów budowy domu.

.

Pieprzysz !!!!

1- koszt samej PC

2-koszt podłaczenia

3-koszt przegladów

4-koszt komina ( można pominąć bo groszkowcy mają komin w kotłowni a PC w salonie)

5-koszt kominka

6-koszt wybudowania tego kominka

7- koszt drewna do kominka

Na chwile obecną paliwo stałe jest NATAŃSZYM nośnikiem ciepła i basta , koszt kotła jest również tańszy i choćby nie wiem co, nie ma na obecną chwilę alternatywy dla tego zródła ciepła.... pokaż mi sprzedawce PC (niech kosztuje 10tys) -roczne koszty mają wyjść na poziomie opalania domu ekogroszkiem, czy da mi ktoś gwarancję że tak będe miał jak zmienię kocioł na PC??? Da mi ktos to na pismmie???? wywalam kocioł dzisiaj.....

Buahaha :lol2:

Wiesz ile kosztują mnie rocznie filtry do rekuperatora? Jakieś 4zł. Słownie; cztery złote!!! :D

Instalacje PC woda-woda są niezmiernie rzadkie, wręcz marginalne.

WPC=beton??? Tym razem napiszę powoli. Filtrów nie wymienia się z różnych powodów i zawsze jest to możliwe miejsce - źródło zakażenia. Ponieważ PC woda woda są na marginesie??? nie będziemy pisać o przemilczanych problemach dotyczących tych pomp.