Piotrek42 05.04.2014 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 ooo za tyle można pokusić sie na PC http://allegro.pl/pompa-ciepla-meeting-18kw-powietrzna-md50d-jakosc-i4091257320.html Ty Arturo a czemu jak podajesz linki to 2x drożesze od tej ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 05.04.2014 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 czego zakażenia? Błąd, nie zakażenia a skażenia? Tobie nic nie zagraża (w/g starego przysłowia) Dlaczego uważasz, że należy przemilczeć problemy związane z brakiem terminowej wymiany filtrów. W odróżnieniu od Ciebie około 10 lat temu zamontowałem kilka PC woda- woda i woda powietrze. Mam kontakt z użytkownikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tereska77 05.04.2014 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 A właśnie, dlatego ja optuję za wprowadzeniem zakazu ogrzewania nowych domów paliwami stałymi. Zmusiło by was to do pomyślenia od razu nad sposobem ogrzewania CO i CWU. Zwiększył by się rynek, zwiększyła konkurencja, ceny by spadły, nikt by się nie babrał z węglem czy drewnem, nikomu by nie śmierdziało na osiedlu i wszyscy byśmy byli zadowoleni. No może poza branżą kopciuchów Jakos mi sie wierzyc nie chce, ze ceny by drastycznie spadly. Niektorym udaje sie kupic pompe tanio, w moim przypadku pompa oznacza 4x wiekszy koszt niz jakbym kupila piec na ekogroszek. Dla mnie oznacza to przedluzenie budowy o kilka miesiecy, gdybym budowala na kredyt i pracowala w Pl, nie zdecydowalabym sie na to:no: Nie wiem czy w ogole zdecydowalabym sie na budowe domu:sick: A teraz pytanie. Kupuję projekt bez kotłowni lub z bardzo malutką. Czy jak chcę grzać węglem to muszę powiększyć kotłownię dobudowując metry domu lub rezygnując z przestrzeni bytowej? Oczywiście według grzejących węglem to w drugą stronę nie działa Odpowiem na moim przykladzie. Nie zmienialabym nic. Kupilam projekt majac swiadomosc, ze kotlownia jest mala, ze nie bede miala oddzielnej garderoby, ze salon moglby byc wiekszy itd.... Trudno. Ale to mial by TEN dom, ten i zaden inny. To tak jak z wyborem meza:D Jesli wiesz, ze to ten jedyny, to bierzesz jaki jest i nie starasz sie na sile zmienic:cool: Jesli musisz wprowadzic duzo zmian, zeby dom Ci odpowiadal, to chyba lepiej poszukac innego projektu? A meza wymienic na lepszy model:lol2: Liwko wiesz, ze jestem calym sercem za pompa, ale wykaz troche zrozumienia dla innych ludzi. Dla niektorych budowa jest tak ogromnym wyrzeczeniem, ze chocby pompa byla tylko 5tys drozsza od pieca to i tak by nie byloby ich na to stac:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.04.2014 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 (edytowane) Pieprzysz !!!! 1- koszt samej PC 2-koszt podłaczenia 3-koszt przegladów 4-koszt komina ( można pominąć bo groszkowcy mają komin w kotłowni a PC w salonie) 5-koszt kominka 6-koszt wybudowania tego kominka 7- koszt drewna do kominka Na chwile obecną paliwo stałe jest NATAŃSZYM nośnikiem ciepła i basta , koszt kotła jest również tańszy i choćby nie wiem co, nie ma na obecną chwilę alternatywy dla tego zródła ciepła.... pokaż mi sprzedawce PC (niech kosztuje 10tys) -roczne koszty mają wyjść na poziomie opalania domu ekogroszkiem, czy da mi ktoś gwarancję że tak będe miał jak zmienię kocioł na PC??? Da mi ktos to na pismmie???? wywalam kocioł dzisiaj..... Już jestem litościwy i liczę,że koszt systemu na ekogroszek to tylko 10tys.zł,dokładasz 10-15tys.zł i masz bezobsługowy system grzewczy z pompą ciepła,bez syfu i trucia,bez sadzy na parapetach. Koszt systemu na prąd to tylko 3tys.zł czyli oszczędzasz względem ekogroszka 8tys.zł i masz bezobsługowy system grzewczy,bez syfu i trucia,bez sadzy na parapetach. To jakie będziesz miał rachunki przy jednym i drugim zależy tylko i wyłącznie od tego jakie będzie zapotrzebowanie domu na ciepło czyli od tego czy budujesz dom z głową czy z du..ą a ekogroszkowcy z głową raczej nie budują... Przy prądzie zależą od ceny kWh,przy pompie mniejsze o COP w stosunku do prądu ale zawsze w odniesieniu do zapotrzebowania domu na ciepło bo to nie jest syf,że spalanie zależy od wielu czynników a najmniej od domu. Tego nie możecie pojąć,to Wam się w głowie nie mieści,to XXI w a nie PRL,w końcu to fizyka a nie wungiel. Nie wiem czemu wkładasz kominek do systemu grzewczego,to tylko kaprys inwestora,że go ma a nie bezpośrednia zależność,że prąd czy pompa to kominek. Obudź się,można wybudować dom gzrany pompą bez żadnego komina na dachu,większość pompowców tak ma a i wsród prądowców też jest sporo osób bez komina na dachu. Edytowane 5 Kwietnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 05.04.2014 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 http://cdn28.pgotowe.smcloud.net/t/pliki/thumbnails/murator-c281d-lubiany-wariant-iv-Domy_2886_3_38953_377x0_rozmiar-niestandardowy.jpghttp://cdn24.pgotowe.smcloud.net/t/pliki/thumbnails/murator-c108-kolorowa-jesien-dom_297_3_377x0_rozmiar-niestandardowy.jpghttp://cdn20.pgotowe.smcloud.net/t/pliki/thumbnails/murator-c266-naturalny-dom_2297_3_30315_377x0_rozmiar-niestandardowy.jpgto projekty gdzie sposób ogrzewania i wielkość kotłowni nie mają wpływu na pozostałe pomieszczenia poza garażemniezależnie co wybierzemyhttp://cdn14.pgotowe.smcloud.net/t/pliki/thumbnails/murator-c287-okreslony-Domy_2504_3_32102_300x0_rozmiar-niestandardowy.jpghttp://cdn13.pgotowe.smcloud.net/t/pliki/thumbnails/murator-c113-drobny-dom_329_3_377x0_rozmiar-niestandardowy.jpga te dają możliwość powiększenia sypialni lub korytarza przy wyborze innego niż kocioł na paliwo stałe sposobu grzaniawszystko zależy zatem jaki wybierzemy projektjeden da nam wymierne korzyści przy zmianie sposobu ogrzewania a inny nic nie zmienigeneralizowanie zatem jak to robi Liwko i twierdzenie że koniecznie trzeba rezygnować z metrów pomieszczenia gospodarczego przy grzaniu PC jest nie na miejscu już napisałem raz ale chyba admin sprzątał i wyciętenie zamierzam dopasowywać życia do projektu i sposobu ogrzewaniato dom nalezy dopasować do swoich potrzebpisanie że jak kogoś nie stać też działa w dwie stronyjak ktoś pazerny i żałuje 2m2 więcej na pomieszczenie gospodarcze tylko dlatego że wybiera pompę to po co się budujea poszedł precz do bloków -tam każdy cm jest dobrze rozplanowany i grzane jest ciepłem systemowym bezobsługowym wszystkie projekty mimo powierzchni 90-110m2 są oczywiście z kotłęm na paliwo stałejest nawet projekt z kotłownią 3,3m2 i zaplanowanym kotłem węglowymjak widać wielkość pomieszczenia gospodarczego jest niezależna od sposobu ogrzewania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tereska77 05.04.2014 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Tereska kupiła projekt, a dopiero później myślała. Nie tędy droga do oszczędności. Tereska w trakcie budowy trafila na forum i zaczela czytac:D I zamiast oszczednosci wydaje wiecej;) Bo okna musialy byc "lepsiejsze", wm i teraz jeszcze pompe chce miec. W doopie sie Teresce poprzewracalo;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 05.04.2014 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Już jestem litościwy i liczę,że koszt systemu na ekogroszek to tylko 10tys.zł,dokładasz 10-15tys.zł i masz bezobsługowy system grzewczy z pompą ciepła,bez syfu i trucia,bez sadzy na parapetach. . Czyli razem 25 koła.... z tych 25 tys sciagasz 4 no nich bedzie 5 tysi ,kupujesz kondensacyjny kocioł gazowy i za 20 tys jedziesz na Hawaje Ponoć Lech wyjechał za takie właśnie oszczedności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.04.2014 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 (edytowane) Czyli razem 25 koła.... z tych 25 tys sciagasz 4 no nich bedzie 5 tysi ,kupujesz kondensacyjny kocioł gazowy i za 20 tys jedziesz na Hawaje Ponoć Lech wyjechał za takie właśnie oszczedności Jeśli nie chcesz prądu,nei masz domu pod prąd,gdzie gaz nie będzie zasadny ekonomicznie to tak. Generalnie to prąd traktuję jako zamiennik gazu. Koszt kWh podobny, jednak koszt inwestycji niższy o około 8k złotych. Zdziwiony,że gaz może być droższy od prądu i dla mnie tak było ? Doucz się... Edytowane 5 Kwietnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 05.04.2014 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 nie zamierzam dopasowywać życia do projektu i sposobu ogrzewania to dom nalezy dopasować do swoich potrzeb przymus noszenia węgla to jest to dopasowanie domu do swoich potrzeb i to polecasz w nowych domach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 05.04.2014 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 jak rozsądnie dyskutować jeśli do składowania węgla nie trzeba mieć miejsca a przy przejściu na bezobsługowy system grzania kotłownie i tak trzeba wybudować mimo, że nie jest potrzebna ...ale ma być. jeszcze bym zrozumiał, że metry kotłowni zamienią się w pomieszczenie gospodarcze czy powiększą jakiś pokój ale budowanie kotłowni żeby powiesić kocioł gazowy (żeby nie było że pompę ciepła, chociaż gabarytami niewiele się różnią) jak można go wrzucić do gospodarczego/garażu/spiżarni gdzie zajmie 1m^2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 05.04.2014 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Nie wiem czemu wkładasz kominek do systemu grzewczego. Dlatego że 100% właścicieli PC go ma.... tak dla klimatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 05.04.2014 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 A więc jednak musiałeś dostosowywać kotłownie do kotła na węgiel! Nie mam pytań. Do mieszkalnej nie, ale musiałeś za nie zapłacić czy ktoś ci je dał za darmo? I znów wiesz lepiej niż ja ?? Gdybym wybrał kocioł taki jak oferował deweloper i chciał go tak postawić jak chciał deweloper to nie musiałbym powiększać kotłowni. Ja chciałem aby on stał sobie na tej ścianie gdzie jest bojler , ale okazało się że źle policzyłem i na siłę by tam wszedł (na długośc wnęki) ale w razie awarii nie mógłbym go rezebrać (podajnika). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 05.04.2014 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 I dlaczego "węglowcy" nie interweniują jak Jurgonka wypisuje takie głupoty na temat wentylacji, bo stoi po waszej stronie? Nie stoję po niczyjej stronie, no chyba, że po stronie rozumu. Niedouczeni handlowcy zrobili wodę z mózgu wielu inwestorom. Liwko mieszkasz już kilka lat w swoim domu, a nie wiesz ile kosztują filtry i jak często się je wymienia. To trzeba wiedzieć nawet jak liczymy na elektronikę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 05.04.2014 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Sens generalnie jest taki, że twierdzicie, że nie stać was na pompę ciepła, A kto powiedział że nie stać ? Nie widzą sensu zakupu , nie widzą sensu wydawać kwoty kilka razy wyższej za coś co zaoferuje rachunki za ogrzewanie zbliżone (lub wyzsze) od źródła ciepła kilka razy tańszego ... I tego pompiarze nie mogą zrozumieć ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 05.04.2014 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 imrahila czytałeś moje posty czy ja polecam jedynie węgiel w nowych domach?ja nie jestem nawiedzony i jak ktoś chce i tak wybiera to doradzam zgodnie z jego wyboremjak widzę mały dom o niewielkich potrzebach odradzam węgielale po co poszukać lepiej generalizować i peplać marketingowe formułki i twierdzić że jak ktoś ma inaczej to jest gorszyja twierdzę że najgorsi jesteście wy nie wszyscy którzy mają pompytylko ci co nie potrafią zrozumieć że pompa to nie wszystko i żeby było jasneto nie przymus noszenia węgla tylko wybór noszenia węglakiedy nauczycie się odróżniać świadomy wybór - niekoniecznie taki jak wasz od przymusuprzymus to presja wywierana na kogoś w celu zmuszenia do czegoś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 05.04.2014 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 i to jest najlepsze podsumowanie. tylko nikt się nie przyzna, że źle policzył i teraz ma zabawę z paleniem, bo myślał że będzie taniej. wszystkim same się pojawiają dodatkowe metry, bo skoro i tak mieli te dodatkowe metry to kotłownia nic nie zmienia, tylko po co chcieli budowac pomieszczenia które były niepotrzebne? nadmiar pieniedzy? to wtedy nie patrzyliby na koszty ogrzewania. czy raczej pęd do budowania na pokaz, salony, gabinety, pokoje gościnne a za kilka lat dzieci się wyprowadzą i do śmierci będa mieszkać w 2 i będą się zastanawiać po co to budowali i pół życia oszczędzali zeby spłacić kredyt a zamiast spędzic czas z dziećmi to pracują od rana do nocy żeby finansować swoje domy na pokaz Zazdrość Cię bierze czy co ? Ja ogrzewam 165 m2. Nie oszczędzam na ogrzewaniu (22-23stopnie). Za ogrzewanie za CO + CWU od końca września zapłaciłem około 1400zł. Czy to dużo ? Według mnie NIE . Ani razu nie musiałem odpalać kominka ... Ja nie narzekam bo i czemu miałbym ? Jest zadowolony z kosztów ... Co do metrażu to pierwszą zimę grzałem 105m2 bo taki kupiłem dom i za tyle "zapłaciłem" deweloperowi. W następnym sezonie robiłem adaptację poddasza i uzyskałem 60m2. Nie mam żadnego pomieszczeni które nie jest używane. Nie mam żadnego pokoju "gościnnego" ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 05.04.2014 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 imrahil a czytałeś moje posty czy ja polecam jedynie węgiel w nowych domach? ja nie jestem nawiedzony i jak ktoś chce i tak wybiera to doradzam zgodnie z jego wyborem jak widzę mały dom o niewielkich potrzebach odradzam węgiel ale po co poszukać lepiej generalizować i peplać marketingowe formułki i twierdzić że jak ktoś ma inaczej to jest gorszy ja twierdzę że najgorsi jesteście wy nie wszyscy którzy mają pompy tylko ci co nie potrafią zrozumieć że pompa to nie wszystko i żeby było jasne to nie przymus noszenia węgla tylko wybór noszenia węgla kiedy nauczycie się odróżniać świadomy wybór - niekoniecznie taki jak wasz od przymusu przymus to presja wywierana na kogoś w celu zmuszenia do czegoś ja akurat pompy nie mam, więc nie trafiłeś wątek jest o nowych domach i jesteś chyba pierwszym, który napisał że odradza węgiel, bo jak do tej pory wszyscy tutaj mają kotłownie, składy na opał i kominy za darmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 05.04.2014 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 myślę że tu nie chodzi tylko o pompę a bardziej o to że jakby pisać o kotłach gazowych to by bylo że nie wszedzie jest gaz i byłaby wielka tragedia na forum a pompa jest taką rzeczą że wszędzie mozną ją mieć, bo każdy ma prąd, oba urządzenia są podobnych gabarytow i oba są bezobsługowe, więc ci co mają gaz niech sobie zamienią pompe na kocioł gazowy i większośc wypowiedzi będzie aktualna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 05.04.2014 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Zazdrość Cię bierze czy co ? . nie chodzi o zazdrośc a o "alternatywne" liczenie bez uwzględniania wszystkich składnikow. ludzie budują przewymiarowane domy, których nie wykorzystają, tracą np. 100 tys zł a piszą że pompa za 20 jest niesamowicie droga. to jest tak jak z samochodami, kupowanie drogich marek mimo, że nie stac na utrzymanie ale znaczek musi byc dobry i z domami to samo, muszą być salony itd a później groszek żeby 500 zlotych zaoszczedzić rocznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 05.04.2014 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 (edytowane) jak rozsądnie dyskutować jeśli do składowania węgla nie trzeba mieć miejsca a przy przejściu na bezobsługowy system grzania kotłownie i tak trzeba wybudować mimo, że nie jest potrzebna ...ale ma być. jeszcze bym zrozumiał, że metry kotłowni zamienią się w pomieszczenie gospodarcze czy powiększą jakiś pokój ale budowanie kotłowni żeby powiesić kocioł gazowy (żeby nie było że pompę ciepła, chociaż gabarytami niewiele się różnią) jak można go wrzucić do gospodarczego/garażu/spiżarni gdzie zajmie 1m^2 Tereska napisała, to gdzie będzie stała pompa możesz nazwac pomieszczeniem gospodarczym, nie musi się to zwac kotłownia. Inne osoby też pisały,że to pomieszczenie jest, baaa wyżej masz wklejone kilka przykładów projektów domów Jak widziałeś albo nie dojrzałeś na głębokości 113cm jest kocioł i to jest miejsce, gdzie się otwierają drzwiczki i wyciąga się skrzynkę, bo gabarytowo to urządzenie zajęło 62cm a w drugą stronę z koszem 112cm (62cm x 112cm) Tam np. zamiast tego może wisiec gazowy czy pompa ciepła, czy to coś zmieni odnośnie tego pomieszczenia? Teresce odpadłby koszt komina, reszta już nie, tak ciężko to zrozumieć? Podałą też koszt pompy - 40tysięcy, nie handluje nimi, tylko ją kupuje. Widziałeś też jak jest u Kaszpira, widziałeś,że nie ma składu na węgiel, tylko leży sobie obok na ścianie w garażu. Po co dorabia się tutaj jakieś inne filozofie? Edytowane 5 Kwietnia 2014 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts