Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego system grzewczy na ekogroszek nie jest opłacalny ekonomicznie w nowych domac

Gość Arturo72

Recommended Posts

Ja tez nie rozumiem afery o te dodatkowe metry....

Kupilam gotowy projekt muratora, przewidziany piec na paliwo stale. KOTLOWNIA ma 6m2. Bede miala pompe, ale to nadal bedzie dla mnie KOTLOWNIA. Mozecie to nazywac pomieszczeniem gospodarczym, pralnia, nawet pokojem goscinnym, dla mnie to jest kotlownia:yes: Zmiana systemu ogrzewania nie powoduje "wyciecia" z projektu kotlowni, po prostu zamiast pieca, bedzie tam stala pompa i tyle.

No widzisz , jesteś inteligentniejsza od większości "pompowców" ...

Jeśli w domu jest pomieszczenie w którym jest zamontowane tam jakieś żródło ciepła (pompa ciepła , kocioł na gaz , kocioł na paliwo stałe) , będą tam inne elementy CO (bojler , rekueprator i itd) to jest to KOTŁOWNIA.

A to że może być używana także do innych celów (np tak jak u mnie jako pralnio-suszarnia jak i spiżarnia) to ciągle jest to kotłownia.

Jeśli ktoś nie ma takiego pomieszczenie WOGÓLE w domu a źródło ciepła , rekueprator , bojler ma np. na korytarzu czy w innym pomieszczeniu wtedy może mówić że nie ma kotłowni ...

Niby proste i zrozumiałe ale widać mimo setek wiadomości ciągle wielu tego nie może zrozumieć ...

• Odpowiedzi 8,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

imrahil

nie jestem ortodoksem

ktoś chce węgiel- proszę bardzo

chce prąd- w niech ma- tyle że w tym temacie nie wiem nic prawie zatem odsyłam na wątki

chce pellet- a dam mu - tylko pokażę różnicę w kosztach i kaloryczności opału w porównaniu z węglem

chce gaz- uświadomię o kosztach i zaproponuję alternatywę(również pompę ale i węgiel)

podam za i przeciw

nie trawię typów co potrafią tylko formułki klepać i COPy z sufitu cytować

znam tylko jednego użytkownika który podłączył urządzenie pod ciepłomierz i napisał wprost że nie nadaje się ponieważ parametry podane przez producenta są nieosiągalne w warunkach eksploatacyjnych. znam też takich co obiecywali różne rzeczy a nadal tego nie zrobili a mimo to uważają ze wiedzą wszystko i mają najlepszy system ogrzewania a każdy kto ma co innego jest gorszy.

jakoś żaden z krzykaczy nigdy nie zadał sobie trudu postawić osobie której doradza pytań w stylu jaka strefa klimatyczna, jaki etap budowy, jakie materiały użyte, jaka instalacja

potrafią tylko używać epitetów w stylu ekosyf czy ciemnogród

odnoszę wrażenie że zbyt często tak mówią do siebie patrząc w lustro i czasem muszą też komuś dowalić żeby nie czuli się samotni.

nie każdy ma czas na to by siedzieć na budowie pilnować ekip i czytać fora całymi dniami aby się edukować w temacie energooszczędności

ludzie ciężko pracują w czasie gdy ekpia buduje ich dom i liczą że jeśli tak jest w projekcie to tak będzie dobrze.

jeśli ktoś tego nie potrafi zrozumieć to to jest ciemnogród

Nie stoję po niczyjej stronie, no chyba, że po stronie rozumu. Niedouczeni handlowcy zrobili wodę z mózgu wielu inwestorom. Liwko mieszkasz już kilka lat w swoim domu, a nie wiesz ile kosztują filtry i jak często się je wymienia. To trzeba wiedzieć nawet jak liczymy na elektronikę.

Rozum chyba nie za bardzo ma pozytku z faktu ze stoisz po jego stronie. Koszt filtrów w jan-gazie to 6 zł, 2 wymiany na rok to 12 zł. Trzeba jednak wziąć pod uwagę fakt ze filtry jakby nie było oczyszczają powietrze, jezeli nie byłoby reku i filtrów to powietrze nie przefiltrowane wlatuje do domu. Jak mozna załować tych kilkunastu złotych kosztem czystszego powietrza. Zapytaj tych którzy mieszkają chocby na Śląsku jak wygladają ich filtry podczas wymiany, niektóre sa calkiem czarne. Ale po co słuchac handlowców, przeciez mozna zaoszczedzić kilkanascie złotych i oddychac nie filtrowanym powietrzem, wentylatory pobiorą mniej energii. Czysty zysk.

Czyli razem 25 koła.... z tych 25 tys sciagasz 4 no nich bedzie 5 tysi ,kupujesz kondensacyjny kocioł gazowy i za 20 tys jedziesz na Hawaje :) Ponoć Lech wyjechał za takie właśnie oszczedności :lol2:

Kocioł gazowy trzeba czymś zasilać a tego w pakiecie z kotłem nie dostajesz i w dodatku za free. kWh z gazu to ok. 0,25 zł z PC poniżej 0,1zł czyli ok 0,15zł mniej, przy domu o zapotrzebowaniu 15000kWh na co i cwu/rocznie wychodzi ponad 2200 zł różnicy w rachunkach. To już lepiej prądem w II taryfie - oszczędniej w inwestycji i podobnie w rachunkach. Przy węglu będzie ok 1500 zł taniej niż gazem czy prądem i ok 750 zł drożej niż PC. Każdy wybiera co mu pasuje. Ale nie traktujcie wszystkich jak urodzonych palaczy i tragarzy opału. Dla niektórych to jest czarna magia. Pamiętam telefon do pracy do kolegi od żony że ,, dom się pali!" Okazało się że monter powiedział mu że obsługa sprowadza się do załadunku węgla i wyrzucania popiołu. Był bardzo zdziwiony że przyczyną były zapchane kanały w kotle i dym zamiast kominem wychodził wszystkimi nieszczelnościami. Dodatkowo uszczęśliwiony został też kominkiem z płaszczem wodnym bo też instalator mu powiedział że ,,tak będzie dobrze". Znając jego znajomość tematu powiedziałem tylko żeby tego kominka w żadnym wypadku nie rozpalał, zwłaszcza gdy w pobliżu są dzieci lubi inne osoby.

Czego nie zrozumiałes w jej odpowiedzi.

Wyraźnie napisała,że ten projekt jej sie podobał i tak by go wybrała.

Nie wybudowałaby ani jednego metra mniej domu... pomieszczenia by zostały jak są.

Tego już nie sposób doczytać prawda?

A mnie sie wydaje, że napisala, że gdyby wiedziała o PC, to pomniejszyłaby kotłownię, zyskując dodatkowe metry w garazu.

Nie doczytałeś ?

WPC=beton??? Tym razem napiszę powoli. Filtrów nie wymienia się z różnych powodów i zawsze jest to możliwe miejsce - źródło zakażenia. Ponieważ PC woda woda są na marginesie??? nie będziemy pisać o przemilczanych problemach dotyczących tych pomp.

Ty juz o pompach ciepła w ogole nie pisz, to takie bzdury, jakimi pare miesiecy błysnąłes to mistrzostwo świata :)

Teraz pompę glikol-woda mylisz z woda-woda, czyli nadal jesteś w lesie....

Gość Arturo72
\

Że co???? każdy buduje co mu sie podoba i na co go jest stać !!! a czym to ogrzeje to jest jego sprawa... niech i nawet drewnem pali to jest jego wybór i jego marzenia !!

Faktycznie czytasz bezrozumnie,wszyscy tu piszący i nie tylko tu,nawet z domami ponad 300m2,grzejacy ekogroszkiem bawią się z syfem nie dlatego,że to lubią i to było ich marzenie ale dlatego,że pompa ciepła,prąd był i jest drogi a to nie jest prawda.

Ciekawy jestem co dla takiego inwestora z domem za 500-700tys.zł znaczy słowo "drogo" ?

mar1173

Nie lubię uproszczania

PC - poniżej 0,1PLN, więc pytam każda? u każdego operatora prądu w każdej taryfie? a sprawdziłeś z ciepłomierzem, czy COP podany w karcie katalogowej jest prawdziwy?

Może jednak wychodzi drożej?

GAZ- znowu różne konstrukcje kotłów, różne rejony Polski i różne taryfy, ba różny jest też gaz, widzisz ja mam swoje drugie lokum i tam jest gaz zaazotowany, to są inne grupy taryfowe. Skąd zatem taki konkretny koszt?

Węgiel - znowu temat kotła, palnika i tego co ten palnik może spalić. Koszt zależy tutaj od ceny za tonę, od tego jaki opał trawi palnik. Wpływ na cenę 1kWh ma tutaj cena zakupu danego węgla... może być od ok.360-380zł/tone dla 17-21MJ po 900zł za 28MJ

itd.

Tereska napisała, to gdzie będzie stała pompa możesz nazwac pomieszczeniem gospodarczym, nie musi się to zwac kotłownia.

chodzi mi o to że w tym przypadku tereska zyskała kilka nieplanowanych metrów które może wykorzystać a skoro są nieplanowane to gdyby wiedziała o tym od początku to moglaby wybudować sobie dom o te kilka metrów mniejszy. wiem że to nie jest wielka zmiana ale dla niektórych zaoszczędzone 10 tys to powód do zmiany, w szczególności dla tych którzy muszą spłacać kredyt. albo za zaoszczedzone 10 tys. można by było przejśc na ogrzewanie bezobsługowe. mimo kilku metrów mniej powierzchnia "zyciowa" nie zmieni sie a zyska sie komfort przy tych samych kosztach i o to głównie chodzi pompowcom

mar1173

Nie lubię uproszczania

PC - poniżej 0,1PLN, więc pytam każda? u każdego operatora prądu w każdej taryfie? a sprawdziłeś z ciepłomierzem, czy COP podany w karcie katalogowej jest prawdziwy?

Może jednak wychodzi drożej?

GAZ- znowu różne konstrukcje kotłów, różne rejony Polski i różne taryfy, ba różny jest też gaz, widzisz ja mam swoje drugie lokum i tam jest gaz zaazotowany, to są inne grupy taryfowe. Skąd zatem taki konkretny koszt?

Węgiel - znowu temat kotła, palnika i tego co ten palnik może spalić. Koszt zależy tutaj od ceny za tonę, od tego jaki opał trawi palnik. Wpływ na cenę 1kWh ma tutaj cena zakupu danego węgla... może być od ok.360-380zł/tone dla 17-21MJ po 900zł za 28MJ

itd.

to ma sens instalować węglową kotłownię w małym domu? nie odpowiedziałeś na pytanie o sterowniki do kotłów

\

Że co???? każdy buduje co mu sie podoba i na co go jest stać !!! a czym to ogrzeje to jest jego sprawa... niech i nawet drewnem pali to jest jego wybór i jego marzenia !!

nie potrafie zrozumieć że ktoś może marzyć o tym żeby nosić opał i go dokładać, rozładowywać i się brudzić

ludzie budują przewymiarowane domy
A ja nie mogę tego zrozumieć !!! patrz posiadam 3 osobowa rodzine ! wiecznie niema mnie w domu ! czyli na stałe jest zona i syn, syn zaraz pojdzie na studia zostanie żona sama w 150m2 + garaz 50m i co dom wg Ciebie jest przewymiarowany? taki chciałem taki wybudowałem i co komu do tego?? nie raz i nie dwa pisałem ze kocioł na eko traktuje przejsciowo !zamontowałem go jako PEWNE zródło ciepła! jak podłaczą mi gaz to pewnie przejde na na gaz z rury...

Rozum chyba nie za bardzo ma pozytku z faktu ze stoisz po jego stronie. Koszt filtrów w jan-gazie to 6 zł, 2 wymiany na rok to 12 zł. Trzeba jednak wziąć pod uwagę fakt ze filtry jakby nie było oczyszczają powietrze, jezeli nie byłoby reku i filtrów to powietrze nie przefiltrowane wlatuje do domu. Jak mozna załować tych kilkunastu złotych kosztem czystszego powietrza. Zapytaj tych którzy mieszkają chocby na Śląsku jak wygladają ich filtry podczas wymiany, niektóre sa calkiem czarne. Ale po co słuchac handlowców, przeciez mozna zaoszczedzić kilkanascie złotych i oddychac nie filtrowanym powietrzem, wentylatory pobiorą mniej energii. Czysty zysk.

Liwko rocznie na wymianę filtrów wydaje 4 zł. Moje wpisy mają uzmysłowić konieczność wymiany filtrów, i co się dzieje gdy na tym zaoszczędzisz. Jeśli masz wiedzę na temat poprawnej wentylacji w pralnio-suszarni to proszę.

Ty juz o pompach ciepła w ogole nie pisz, to takie bzdury, jakimi pare miesiecy błysnąłes to mistrzostwo świata :)

Teraz pompę glikol-woda mylisz z woda-woda, czyli nadal jesteś w lesie....

Proszę - skąd PC glikol - woda. Czy już wiesz, że nie ma sprężarek inwertorowych, czy dalej wiedza=reklamy.