timon120777 05.04.2014 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 jak Cię stać to ok ale sam widzisz, że chcesz się pozbyć groszka. na pewno znasz ludzi którzy budowali 20-30 lat temu domy po ponad 150 metrów a teraz siedzą w 2 i wydają duzo pieniedzy na ogrzewanie pustych pokoi i żałują że takie duże domy wybudowali. czemu tak daleko w przesżłość wybiegasz wystarczy 10 lat wstecz i porównanie cen nośników energii aby rozumieć dlaczego ludzie wybierali tak a nie inaczej równie dobrze może się sytuacja odwrócić i prąd moze być 10 krotnie droższy za 5 lat i co wtedy? nie można generalizować podobnie z wielkością domów Ty zapewne mieszkasz w bloku lub w domku działkowca o powierzchni25m2- przecież tyle też do życia wystarczy nikt planując budowę nie wie co się wydarzy w ciągu jego życia a może dzieci postanowią zamieszkać w domu rodziców? i będzie za ciasno? a może inwestor nie doczeka końca budowy?- to po co wogóle budować skoro się nie wie co będzie za X lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.04.2014 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 równie dobrze może się sytuacja odwrócić i prąd moze być 10 krotnie droższy za 5 lat i co wtedy? I dlatego najważniejszym jest,żeby dom potrzebował jak najmniej energii koniecznej do ogrzania domu. Grzejący ekogroszkiem nie zdają sobie z tego sprawy,nawet dzisiaj a to jest podstawa domu na lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 05.04.2014 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 ale skoro 10 lat temu był inny sprzęt to dlaczego teraz polecać coś ludziom na podstawie danych sprzed 10 lat, kto wtedy slyszał o pompach ciepła, ilu ludzi mialo kotły kondensacyjneale po co budować na zasadzie bo moze kiedys.... przed chwilą napisałem ze ludzie już tak kiedys budowali i teraz zaluja. bez sensu piszesz na ilu metrach mieszkam, jak bede potrzebował 80 to nie wybuduje 200 a jak bede potrzebował 200 to nie wybuduje 300w mieszkaniu mam ogrzewanie ze wspólnej kotłowni a w domu mam wegiel i uwierz mi że róznica w komforcie obsługi jest ogromna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 05.04.2014 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 chodzi mi o to że w tym przypadku tereska zyskała kilka nieplanowanych metrów które może wykorzystać a skoro są nieplanowane to gdyby wiedziała o tym od początku to moglaby wybudować sobie dom o te kilka metrów mniejszy. Cały kłopot jest w tym,że to Wy chcecie jej ten dom mniejszy budować, ona wyraźnie napisała,że tak by nie zrobiła. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?225505-Dlaczego-system-grzewczy-na-ekogroszek-nie-jest-op%C5%82acalny-ekonomicznie-w-nowych-domac&p=6438431&viewfull=1#post6438431 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?225505-Dlaczego-system-grzewczy-na-ekogroszek-nie-jest-op%C5%82acalny-ekonomicznie-w-nowych-domac&p=6438321&viewfull=1#post6438321 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?225505-Dlaczego-system-grzewczy-na-ekogroszek-nie-jest-op%C5%82acalny-ekonomicznie-w-nowych-domac&p=6438238&viewfull=1#post6438238 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?225505-Dlaczego-system-grzewczy-na-ekogroszek-nie-jest-op%C5%82acalny-ekonomicznie-w-nowych-domac&p=6438173&viewfull=1#post6438173 Podała kwotę pompy - 40tysi, wcześniej Kaszpir i Wuwok podali,że pi razy drzwi 12-15tysi to kocioł z kominem. 20-25tysi to jest różnica,są osoby kupujące za to samochody na kilka lat. Jak o tyle ma być droższy kredyt brany na dubowę domu na 30lat, to nie oddajesz 20-25tyis, tylko odpowiednio więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 05.04.2014 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 I dlatego najważniejszym jest,żeby dom potrzebował jak najmniej energii koniecznej do ogrzania domu. Grzejący ekogroszkiem nie zdają sobie z tego sprawy,nawet dzisiaj a to jest podstawa domu na lata. w pelni popieram, wydasz kasę na izolacje i masz w d.... czy grzejesz prądem, olejem, czy gazem, byle komfortowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 05.04.2014 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Cały kłopot jest w tym,że to Wy chcecie jej ten dom mniejszy budować, ona wyraźnie napisała,że tak by nie zrobiła. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?225505-Dlaczego-system-grzewczy-na-ekogroszek-nie-jest-op%C5%82acalny-ekonomicznie-w-nowych-domac&p=6438431&viewfull=1#post6438431 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?225505-Dlaczego-system-grzewczy-na-ekogroszek-nie-jest-op%C5%82acalny-ekonomicznie-w-nowych-domac&p=6438321&viewfull=1#post6438321 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?225505-Dlaczego-system-grzewczy-na-ekogroszek-nie-jest-op%C5%82acalny-ekonomicznie-w-nowych-domac&p=6438238&viewfull=1#post6438238 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?225505-Dlaczego-system-grzewczy-na-ekogroszek-nie-jest-op%C5%82acalny-ekonomicznie-w-nowych-domac&p=6438173&viewfull=1#post6438173 Podała kwotę pompy - 40tysi, wcześniej Kaszpir i Wuwok podali,że pi razy drzwi 12-15tysi to kocioł z kominem. 20-25tysi to jest różnica,są osoby kupujące za to samochody na kilka lat. Jak o tyle ma być droższy kredyt brany na dubowę domu na 30lat, to nie oddajesz 20-25tyis, tylko odpowiednio więcej ona by nie zmniejszyła bo ma taki kaprys ale ma te metry ponadplanowe a nie każdy ma tyle pieniędzy żeby sobie dla kaprysu dobudowywać dodatkowe metry, jak ktoś ma kasę niech buduje ale dla wielu ludzi budowa domu to szukanie swojego miejsca a nie budowanie pałacu dla zabawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 05.04.2014 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 a ty arturku jesteś jedynym oświeconym który sobie zdaje sprawę ty nadal nie masz pojęcia o mieszkaniu we własnym domu i o kosztach żyłeś sobie w bloku gdzie wszyscy za ciebie wszystko robili a ty tylko płaciłeś rachunki ciekaw jestem kiedy siniak na twoim tylku po kopniaku od życia urośnie na tyle abyś go dostrzegł i się opamiętał mam nadzieję że zdążysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 05.04.2014 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 ona by nie zmniejszyła bo ma taki kaprys ale ma te metry ponadplanowe a nie każdy ma tyle pieniędzy żeby sobie dla kaprysu dobudowywać dodatkowe metry, jak ktoś ma kasę niech buduje ale dla wielu ludzi budowa domu to szukanie swojego miejsca a nie budowanie pałacu dla zabawy Ona nie ma metrów ponadplanowych, tak ciężko to zrozumieć, zobacz ile razy o tym pisała! Ponadplanowe, to takie, z których by zrezygnowała! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tereska77 05.04.2014 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 chodzi mi o to że w tym przypadku tereska zyskała kilka nieplanowanych metrów które może wykorzystać a skoro są nieplanowane to gdyby wiedziała o tym od początku to moglaby wybudować sobie dom o te kilka metrów mniejszy. wiem że to nie jest wielka zmiana ale dla niektórych zaoszczędzone 10 tys to powód do zmiany, w szczególności dla tych którzy muszą spłacać kredyt. albo za zaoszczedzone 10 tys. można by było przejśc na ogrzewanie bezobsługowe. mimo kilku metrów mniej powierzchnia "zyciowa" nie zmieni sie a zyska sie komfort przy tych samych kosztach i o to głównie chodzi pompowcom Nieee, nie zyskalam zadnych nieplanowanych metrow. Jedyne co sie zmienilo to przeznaczenie garazu. Nie zrezygnowalabym z tych pomieszczen, nawet gdybym od poczatku budowy miala nastawienie na pompe. Dom musi miec pomieszczenia gospodarcze! Mam co prawda pralnie, ale mala i chce miec tam 2 pralki, suszarke, zlew gospodarczy i stacje uzdatniania wody. Rekuperator na strychu. W kotlowni bedzie pompa i zbiornik na wode (chyba, bo nie moge zdecydowac czy brac pompe z wbudowanym zbiornikiem czy oddzielnym). Chocbym chciala to nic tam juz nie wcisne:rolleyes: Przeznaczenie garazu zostalo zmienione, bo tak naprawde to bedzie moje jedyne pomieszczenie gospodarcze. Tam bedzie zamontowany odkurzacz i regaly na rzeczy wszelakie, ktorych kazdy z nas ma od groma;) Jedyne co bym zmienila budujac jeszcze raz (bez wzgledu na rodzaj ogrzewania) to powiekszenie kotlowni kosztem garazu, bo nawet jak na pompe to ona jest malutka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.04.2014 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Proszę - skąd PC glikol - woda. Czy już wiesz, że nie ma sprężarek inwertorowych, czy dalej wiedza=reklamy. Ha, ha... Wróc do montowania kominkow Nie zmuszaj mnie, bym sięgał do cytatów z naszej dyskusji w której pokazaleś źenujacy poziom wiedzy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 05.04.2014 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Ona nie ma metrów ponadplanowych, tak ciężko to zrozumieć, zobacz ile razy o tym pisała! Ponadplanowe, to takie, z których by zrezygnowała! ale nie ma ekogroszku . co ze sprzedażą sterowników/kotłów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 05.04.2014 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 bo nawet jak na pompe to ona jest malutka. to wyobraź sobie co by było przy węglu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tereska77 05.04.2014 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Podała kwotę pompy - 40tysi, wcześniej Kaszpir i Wuwok podali,że pi razy drzwi 12-15tysi to kocioł z kominem. Bede przeszczesliwa, serio, bede sie cieszyc, jesli sie w tych 40tys zmieszcze:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 05.04.2014 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 miala zaplanowaną kotłownie a że teraz ma pompę to może to pomieszczenie zamienić na gospodarcze, czyli ma pomieszczenie którego nie bylo w planach, z punktu widzenia funkcji jakie spełnia może inaczej, robie projekt, 3 pokoje, lazienka, kuchnia, wiatrolap, korytarz, gospodarcze kosztuje to pewną kwotę, zostaje mi do wydania 25 tys i tu mam wybóra) kotłownia +kocioł eko + instalacja+kominb) powiększenie gospodarczego o 2 metry + gaz/pompa+ instalacjakoszty praktycznie takie same, w pierwszym przypadku zostajesz palaczem w drugim ustawiasz sobie raz sterownik i śmiga przez zimę a w lato nie musisz palić na wodędla mnie wybór jest oczywisty że przy tych samych kosztach wybiore to co wygodniejsze, fakt że wybuduję troche mniejsze ale z tymi metrami nic nie zrobie bo leżałby tam węgiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 05.04.2014 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 ale skoro 10 lat temu był inny sprzęt to dlaczego teraz polecać coś ludziom na podstawie danych sprzed 10 lat, kto wtedy slyszał o pompach ciepła, ilu ludzi mialo kotły kondensacyjne ale po co budować na zasadzie bo moze kiedys.... przed chwilą napisałem ze ludzie już tak kiedys budowali i teraz zaluja. bez sensu piszesz na ilu metrach mieszkam, jak bede potrzebował 80 to nie wybuduje 200 a jak bede potrzebował 200 to nie wybuduje 300 w mieszkaniu mam ogrzewanie ze wspólnej kotłowni a w domu mam wegiel i uwierz mi że róznica w komforcie obsługi jest ogromna nie polecam nic na podstawie danych z przesżlości udzielam rad zgodnie z tym o co ludzie pytają- nie wciskam rozwiązania które ja posiadam jako jedynie słusznego tak jak usiłują niektórzy też mieszkałem w bloku ogrzewanym ciepłem systemowym. dosypanie opału raz w tygodniu i wyczyszczenie kotła to nie jest poświęcenie którego nie jestem w stanie udźwignąć. wybór mój był świadomy - w domu który kupiłem była kotłownia olejowa i instalacja kaloryferowa nie opłacało mi się inwestować w pompę nawet po termomodernizacji gdyż koszt byłby zbyt wysoki jednak niektórzy są tak zapatrzeni w swoje teorie że są gotowi kazać sie ludziom wyprowadzać ze swoich domów jeśli nie chcą zmiany sposobu ogrzewania. skąd wiesz czy jak już wybudujesz te 200 metrów to się nie okaże rok po budowie że jednak potrzebujesz tylko 100 bo się wszyscy wyniosą i zostaniesz tylko ze swoimi demonami? gdybym miał takie podejście do życia to bym się w trumnie położył i czekał na śmierć tylko wcześniej bym dobrze wieko podparł żeby mi głowy nie rozwaliło zanim zejdę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 05.04.2014 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Powiedzcie jak sie robi chcac wyjechac na miesiac w okresie grzewczym w domu z piecem? Pytam powaznie, bo nie wiem... Ja często wyjeżdżam i żona jest przeszczęśliwa, że będziemy mieć bezobsługowe ogrzewanie. polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tereska77 05.04.2014 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 to wyobraź sobie co by było przy węglu Piec bylby w tym samym miejscu, gdzie stanie pompa, a opal lezalby w garazu;) Calosc w plytkach. Odkurzacz koniecznie z gniazdem w jednostce, bo czy pompa czy piec, sprzatac trzeba;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 05.04.2014 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 to wyobraź sobie co by było przy węglu no co? 62 na 112cm dla przykładu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 05.04.2014 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Powiedzcie jak sie robi chcac wyjechac na miesiac w okresie grzewczym w domu z piecem? Pytam powaznie, bo nie wiem... Normalnie, każdy wybiera w/g potrzeb, trybu życia itd. baa możesz mieć nawet podgląd na to, co się w domu dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.04.2014 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 jednak niektórzy są tak zapatrzeni w swoje teorie że są gotowi kazać sie ludziom wyprowadzać ze swoich domów jeśli nie chcą zmiany sposobu ogrzewania. Zauważ,że nikt nic nie wciska inwestorom,którzy już popełnili błąd i weszli w ekogroszek. Nikt im nie każe kupować pomp,zakładać prądu czy ocieplać domów. Wpakowali się w g..o to teraz ich problem. Temat jest dla inwestorów dopiero chcących budować,żeby nie popełnili błędów innych grzejących syfem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts