imrahil 05.04.2014 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 no co? 62 na 112cm dla przykładu właśnie, że to: Piec bylby w tym samym miejscu, gdzie stanie pompa, a opal lezalby w garazu Calosc w plytkach. Odkurzacz koniecznie z gniazdem w jednostce, bo czy pompa czy piec, sprzatac trzeba;) a tak przy okazji, Jarecki79 czy Ty nie masz czegoś wspólnego z branżą węglową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 05.04.2014 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Ha, ha... Wróc do montowania kominkow Nie zmuszaj mnie, bym sięgał do cytatów z naszej dyskusji w której pokazaleś źenujacy poziom wiedzy... Tylko na to Cię stać - zamiast odpowiedzi na proste pytania, chyba nie były proste dla wynalazcy sprężarki inwertorowej. Widzisz nie jesteś w stanie nawet zrozumieć innowacyjności w "moim" sposobie montażu kominka. Gdybyś był w stanie zrozumieć jak należy przygotować drzewo do kominka i jak je palić, mógłbyś mieć odzysk ciepła ze spalin. Niestety jest jak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 05.04.2014 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Tylko na to Cię stać - zamiast odpowiedzi na proste pytania, chyba nie były proste dla wynalazcy sprężarki inwertorowej. Widzisz nie jesteś w stanie nawet zrozumieć innowacyjności w "moim" sposobie montażu kominka. Gdybyś był w stanie zrozumieć jak należy przygotować drzewo do kominka i jak je palić, mógłbyś mieć odzysk ciepła ze spalin. Niestety jest jak jest. ja myślę, że lepsze niż odzysk ciepła ze spalin w nowym domu jest ogrzewanie bezobsługowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 05.04.2014 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 wybór mój był świadomy - w domu który kupiłem była kotłownia olejowa i instalacja kaloryferowa nie opłacało mi się inwestować w pompę nawet po termomodernizacji gdyż koszt byłby zbyt wysoki i w Twoim przypadku mialo to sens bo nie musiałeś budować kotłowni a co innego jak budować się dopiero będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tereska77 05.04.2014 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 miala zaplanowaną kotłownie a że teraz ma pompę to może to pomieszczenie zamienić na gospodarcze, czyli ma pomieszczenie którego nie bylo w planach, z punktu widzenia funkcji jakie spełnia W moim konkretnym przypadku, nic to nie zmienia. http://img717.imageshack.us/img717/3821/dom1949328398500x0rozmi.jpg Zamiast pieca stanie pompa, a na sciane z oknem i tak bym nic nie wcisnela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 05.04.2014 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Imrahil, o to Ci chodzi?http://forum.muratordom.pl/showthread.php?225505-Dlaczego-system-grzewczy-na-ekogroszek-nie-jest-op%C5%82acalny-ekonomicznie-w-nowych-domac&p=6437700&viewfull=1#post6437700 ano można mieć w garażu nieco opału i samochód stoi i regały..... Sam swoje drugie lokum grzeję gazem, wcześniej wszyscy mieliśmy tam węgiel i kopciuszki (wiele lat temu) Trójka z nas przeszła na gaz a czwarty lokator nasłuchał się,że prądem będzie taniej....zimno, drogo.... mieszkanie sprzedał, od ok.2lat mieszkają nowi, rok temu stwierdzili,że ogrzeją to kominkiem, w tym roku zakładają już gaz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 05.04.2014 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 artura ilu tych nowych inwestorów zagląda na fora?1%?10%?99%?a ilu kupuje projekt i buduje bez zmian żadnych bo im pasuje?1% 10% czy może 99%jedyne co wymaga zmiany to podejście projektujących inwestor wiedzy mieć nie musi jeśli chcesz żeby budował ekologicznie czysto i tanio w eksploatacji to nie próbuj zmieniać jednostek na tym czy innym forumspróbuj zmienić system - to on jest zły zmieniając decyzję jednostki będziesz miał nadal brudne parapety od swojego rekreacyjnego kominka bo ta kropla utonie w morzu innych rozwiązańnapisz do redakcji aby wycofała wszystkie projekty z kotłami na paliwo stałe- potem napisz co ci odpisali i wtedy będziesz wiedział ile to całe twoje nawracanie jest warte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 05.04.2014 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 W moim konkretnym przypadku, nic to nie zmienia. Zamiast pieca stanie pompa, a na sciane z oknem i tak bym nic nie wcisnela. akurat masz male pomieszczenie w ktorym nie zmieści sie opał więc zostałaś zlym przykładem ale bardziej mi chodziło o przedstawienie idei niż konkretnie o Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 05.04.2014 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Zauważ,że nikt nic nie wciska inwestorom,którzy już popełnili błąd i weszli w ekogroszek. Nikt im nie każe kupować pomp,zakładać prądu czy ocieplać domów. Wpakowali się w g..o to teraz ich problem. Temat jest dla inwestorów dopiero chcących budować,żeby nie popełnili błędów innych grzejących syfem. Bo co by nie założyli (nie licząc inwestycji) to i tak by ich drożej wyszło w użytkowaniu , proste? ...proste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 05.04.2014 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 i w Twoim przypadku mialo to sens bo nie musiałeś budować kotłowni a co innego jak budować się dopiero będzie wszystko zależy co się będzie budować, gdzie, w jakich warunkach klimatycznych i infrastrukturalnych przy zbiegu niekorzystnych czynników kotłownia na paliwo stałe może być jedynym sensownym rowiązaniem(moze być na pellet żeby nie było tylko o węglu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 05.04.2014 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Imrahil, o to Ci chodzi? Tylko pytam, nie możesz odpowiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 05.04.2014 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 ja myślę, że lepsze niż odzysk ciepła ze spalin w nowym domu jest ogrzewanie bezobsługowe Odzysk ciepła ze spalin kominka jest OK tylko wymaga innego sposobu palenia (inne przygotowanie opału). Mój wpis o odzysku ciepła był nawiązaniem do pytania które w przeszłości zadał mój adwersarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 05.04.2014 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Bo co by nie założyli (nie licząc inwestycji) to i tak by ich drożej wyszło w użytkowaniu , proste? ...proste myślisz, że pompa gruntowa by wyszła drożej w użytkowaniu niż węgiel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 05.04.2014 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 jeszcze raz teoretycznie robie projekt, 3 pokoje, lazienka, kuchnia, wiatrolap, korytarz, gospodarcze kosztuje to pewną kwotę, zostaje mi do wydania 25 tys i tu mam wybóra) kotłownia +kocioł eko + instalacja+kominb) powiększenie gospodarczego o 2 metry + gaz/pompa+ instalacjakoszty praktycznie takie same, w pierwszym przypadku zostajesz palaczem w drugim ustawiasz sobie raz sterownik i śmiga przez zimę a w lato nie musisz palić na wodędla mnie wybór jest oczywisty że przy tych samych kosztach wybiore to co wygodniejsze, fakt że wybuduję troche mniejsze ale z tymi metrami nic nie zrobie bo leżałby tam węgiel prosze o opinie na temat mojego rozumowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 05.04.2014 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Ludzie buduja domy za setki tysiecy w 2014 i rozwazaja palenie weglem... Powiedzcie jak sie robi chcac wyjechac na miesiac w okresie grzewczym w domu z piecem? Pytam powaznie, bo nie wiem... Nic i nikt nie przekona palacza węglowego jak co najmniej 3-4 letnie korzystanie z pieca. Ładowanie, czyszczenie, znowu ładowanie,znowu czyszczenie. W tak zwanym międzyczasie wymiana zawleczki lub ślimaka po naładowaniu na full pojemnika itd. No miód malina. Ja mam dość i odliczam miesiące do przeprowadzki. Wyjazd na dłużej niż 5 dni nie wchodzi w rachubę jak zaufanego osobnika w pobliżu brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 05.04.2014 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 myślisz, że pompa gruntowa by wyszła drożej w użytkowaniu niż węgiel? Koszt inwestycji !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.04.2014 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 (edytowane) artur a ilu tych nowych inwestorów zagląda na fora? 1%? 10%? 99%? a ilu kupuje projekt i buduje bez zmian żadnych bo im pasuje? 1% 10% czy może 99% jedyne co wymaga zmiany to podejście projektujących inwestor wiedzy mieć nie musi jeśli chcesz żeby budował ekologicznie czysto i tanio w eksploatacji to nie próbuj zmieniać jednostek na tym czy innym forum spróbuj zmienić system - to on jest zły zmieniając decyzję jednostki będziesz miał nadal brudne parapety od swojego rekreacyjnego kominka bo ta kropla utonie w morzu innych rozwiązań napisz do redakcji aby wycofała wszystkie projekty z kotłami na paliwo stałe- potem napisz co ci odpisali i wtedy będziesz wiedział ile to całe twoje nawracanie jest warte System jest ok,to ludzi i ich myślenie trzeba zmieniać. W gminie Gliwice są dopłaty do pomp ciepła,do prądu a mimo to ludzie wybierają węgiel.Czemu ? Bo nie mają pojęcia o budowie,nie mają żadnego przykładu,żadnego sąsiada,który tak grzeje. W okolicy byłem prekursorem budowy domu na izolowanej płycie fundamentowej ze sporą izolacją a dodatkowo z rekuperacją,nie wiem czy dzięki temu,że sporo osób mnie odwiedzało czy dzięki forum,domów na takiej płycie przybyło w okolicy kilka a dokładnie wiem o 4 bo przychodzili i się dopytywali o szczegóły a ja im już na budowach doradzałem. Podobnie jest z pompą czy nawet zwykłą podłogówką,sąsiedzi się dziwią jak może być ciepło w domu bez węgla,bez grzejników i to grzejąc tylko kilka godzin na dobę a przy tym z niewiarygodnie dla nich niskimi rachunkami,dlatego też zapraszam ich do garażu gdzie mam licznik. Słowo do słowa,jeden powie o tym drugiemu i tak społeczeństwo będzie się edukowało w temacie budowy domu,w którym rachunki będą niższe niż grzejąc ekogroszkiem. Edytowane 5 Kwietnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 05.04.2014 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-rododendronach-11-ver-2/mafb1f92f7f51f - jeśli ktoś buduje taki dom, to według was też węgiel? możecie wyjaśnić gdzie ten kocioł i opał wstawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 05.04.2014 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Koszt inwestycji !!!! napisałeś: Bo co by nie założyli (nie licząc inwestycji) to i tak by ich drożej wyszło w użytkowaniu , proste? ...proste coś kręcisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.04.2014 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Tylko na to Cię stać - zamiast odpowiedzi na proste pytania, chyba nie były proste dla wynalazcy sprężarki inwertorowej. Widzisz nie jesteś w stanie nawet zrozumieć innowacyjności w "moim" sposobie montażu kominka. Gdybyś był w stanie zrozumieć jak należy przygotować drzewo do kominka i jak je palić, mógłbyś mieć odzysk ciepła ze spalin. Niestety jest jak jest. Widzisz, na szczęście wreszcie udało ci się pojać, że sa pompy ciepła, ktor potrafia modulowac swoja moc w zakresie 30-100%. Co do Twoich komiinków - jak jestes w tej branzy taki dobry, to sie w niej udzielaj, a nie kompromituj sie w tematach PC i WM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts