mitch 30.08.2014 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 Potrafiący liczyć użytkownik kotła na ekogroszek uzyska kWh za 10 do max 12 groszy. Potrafiący liczyć i mieszkający w nazwijmy to korzystnej dla zakupów okolicy spokojnie zejdzie poniżej 10 groszy - choćby w okolice 7 groszy jak mieszkaniec Krzeszowic. Widzisz. Słowa klucz: "korzystnej dla zakupów okolicy". W takim razie, w okolicach gdzie ja mieszkam, nikt nie potrafi liczyć, albo nie mieszka w korzystnej dla zakupów okolicy. Wybierz sobie sam. Problem w tym, że opierasz się na swojej okolicy. To jest poważny błąd w założeniach. Ile można to tłumaczyć? Jak już wyżej pisałem, Polska Śląskiem nie stoi. Centralne i północne mazowieckie małe nie jest, mieszka tu od diabła ludzi palących węglem. Mało tego, wyżej miałeś zacytowane ceny użytkowników forum, jakie mają normalni ludzie za węgiel. Czy może akurat na forum wypowiadają się tylko ci z niekorzystnych dla zakupów okolic? Dziwnym trafem, nikt prócz sprzedawców węgla nie słyszy o takich (400 pln) cenach. Masz na to jakieś wytłumaczenie? Bo ja mam: Normalna cena za ekogroszek zbliżona jest do 700-800 pln. 400 pln to jest ewenement. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.08.2014 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 Miał 22 MJ z Bostaru. Oni "klamliwie" zanizaja jego wartosc opalowa do 19 MJ/kg. Chyba chca taniej sprzedawac kretacze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 30.08.2014 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 (edytowane) Wlasnie jestem w ich sklepie on line: WĘGIEL KAMIENNY WOREK MIAŁ 20KG WOREK MIAŁ 19 GRANULACJA: 0-20 MM WARTOŚĆ OPAŁOWA: 19 000 KJ/KG http://www.sklep-bostar.pl:8888/images/12601_1_WEGIEL%20KAMIENNY%20WOREK%20MIAL%2020KG.JPG Cena 10 zl/20kg co daje 500 zl/tona + transport Smacznego! Znajdź w tymże sklepie wysiewkę 22 MJ. Nie miał 19, tylko miał 22 MJ odsiewka granulacja 0 - 20 mm. Podaj tutaj jej cenę. Potem pogadamy o posiłku. PS. To chyba na drugiej stronie w sklepie jest. Trzeba na dole strony kliknąć " następne " i się otworzy druga strona. Edytowane 30 Sierpnia 2014 przez kobra64 dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 30.08.2014 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 I mało kto ma 100% przebicia na sprzedawanym przez siebie towarze. Kwa kwa. Nie wiem co Ty po łąkach zbierasz - węgiel o którym piszę jest pełnowartościowym opałem. Miał 22 MJ z Bostaru. Jaret w wypadku kolegi Wuwoka. Rusek na wschodniek ścianie, czech z Ledvic lub Komoran na Dolnym Śląsku. Nie wiem kogo próbujesz ściemniać,może tych naiwnych,którzy wierzą jedynie właśnie takim jak ty ale potem zdziwko bo tani opał to: ja zakupiłem poprzedniego sezonu platinum bo zależało mi, na jak najmniejszej ilości popiołu, a efekt PORAŻKA! czekając z nadzieją rychłego wypalenia, po prostu DUPA I POPIOŁU KUPA!!! W nowym domu takie coś ?? Jak kto woli ale czy kto zdaje sobie z tego sprawę ? czyli jak za wesoła z transportem płacę 860zł to za czeskiego musiałbym płacić poniżej 570zł aby się opłacało, do tego dochodzi więcej popiołu i dużo więcej czyszczenia pieca na brunatnym. Też z wczoraj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 30.08.2014 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 Oni "klamliwie" zanizaja jego wartosc opalowa do 19 MJ/kg. Chyba chca taniej sprzedawac kretacze. Powyżej Ci odpowiedziałem także i na tą wątpliwość. Głupio tak się spinać. Wyluzuj - i przejrzyj całą ofertę, nie tylko pierwszą stronę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.08.2014 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 Znajdź w tymże sklepie wysiewkę 22 MJ. Nie miał 19, tylko miał 22 MJ odsiewka granulacja 0 - 20 mm. Podaj tutaj jej cenę. Potem pogadamy o posiłku. PS. To chyba na drugiej stronie w sklepie jest. Trzeba na dole strony kliknąć " następne " i się otworzy druga strona. Dziekuje za instruktarz. Ja tego akurat nie bralem pod uwage, bo nie kazdy weglarz ma w domu silos, zeby luzem mial kupowac do swojego kotla. Ma go wsypac do garazu, czy jak to sobie wyobrazasz? Wzialem najtanszy WORKOWANY. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 30.08.2014 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 No i teraz patrząc na dylematy osoby palącej węglem, można się zastanowić: czy inwestor naprawdę chce co roku takich przebojów w nowym domu? Najpierw szukanie dobrego węgla, który może się okazać wcale nie taki dobry, a potem palenie z całą tego otoczką. Wspieranie polskiej gospodarki? Też nie, sami sprzedawcy węgla mówią, że dużo ludzi kupuje węgiel od naszych sąsiadów. Dziwny jest ten świat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 30.08.2014 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 Nie wiem kogo próbujesz ściemniać,może tych naiwnych,którzy wierzą jedynie właśnie takim jak ty ale potem zdziwko bo tani opał to: W nowym domu takie coś ?? Jak kto woli ale czy kto zdaje sobie z tego sprawę ? Też z wczoraj. No widzisz Łowco - same błędy w Twoim poście. Ten Platinium to akurat bodaj najdroższy z dostępnych u tego konkretnego sprzedawcy był. Bardzo dobry węgiel z bardzo dobrej kopalni. Niestety - nie nadający się do kotła z podajnikiem. Ktoś mający równie mało co Ty wiedzy zabrał się widać za handel opałem i sobie wymyślił że drogie musi być dobre. No i wtopa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 30.08.2014 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 (edytowane) Dziekuje za instruktarz. Ja tego akurat nie bralem pod uwage, bo nie kazdy weglarz ma w domu silos, zeby luzem mial kupowac do swojego kotla. Ma go wsypac do garazu, czy jak to sobie wyobrazasz? Wzialem najtanszy WORKOWANY. Przepraszam jeszcze warto by dodać. Bo już mnie od czci i wiary odsądziłeś ku uciesze gawiedzi. Ekogroszki, ekomiały i groszkomiały luzem stanowią jakieś 70% mojej sprzedaży opału do kotłów z podajnikiem. Tak to jest, że większość kotłów z podajnikiem funkcjonuje jednak w starych domach, gdzie zastąpiły zużyte śmieciuchy. W takich domach zazwyczaj jest miejsce na składowanie opału. Te 4 tony miału to wiesz - silos raczej byłby przesadą. Jakieś max 5 m3 potrzeba. Edytowane 30 Sierpnia 2014 przez kobra64 dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 30.08.2014 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 Dziekuje za instruktarz. Ja tego akurat nie bralem pod uwage, bo nie kazdy weglarz ma w domu silos, zeby luzem mial kupowac do swojego kotla. Ma go wsypac do garazu, czy jak to sobie wyobrazasz? Wzialem najtanszy WORKOWANY. zawsze można powiększyć powierzchnię domu o skład węgla. te dodatkowe metry i tak każdy dostaje w gratisie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 30.08.2014 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 No i teraz patrząc na dylematy osoby palącej węglem, można się zastanowić: czy inwestor naprawdę chce co roku takich przebojów w nowym domu? Najpierw szukanie dobrego węgla, który może się okazać wcale nie taki dobry, a potem palenie z całą tego otoczką. Wspieranie polskiej gospodarki? Też nie, sami sprzedawcy węgla mówią, że dużo ludzi kupuje węgiel od naszych sąsiadów. Dziwny jest ten świat Dokładnie,najśmieszniejsze jest to,że inwestorzy już po pierwszym sezonie w nowym domu już są zdziwieni,czemu tak drogo,czemu tak brudno i zaczyna się jazda z wymyślaniem czegoś "taniego" czy "czystego" a sądzę,że skończy się na pakowaniu podpasek do kotła... A miało być tak kolorowo i tanio Po wprowadzeniu embarga na ruski węgiel dopiero zacznie się jazda. Stawiam,że w przyszłym sezonie polski ekogroch będzie po 1500zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 30.08.2014 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 Tak to jest, że większość kotłów z podajnikiem funkcjonuje jednak w starych domach, gdzie zastąpiły zużyte śmieciuchy. W takich domach zazwyczaj jest miejsce na składowanie opału. Te 4 tony miału to wiesz - silos raczej byłby przesadą. Jakieś max 5 m3 potrzeba. Ale to wątek o nowych domach. Proponujesz powiększenie kotłowni o przestrzeń na składowanie węgla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.08.2014 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 Przepraszam jeszcze warto by dodać. Bo już mnie od czci i wiary odsądziłeś ku uciesze gawiedzi. Ekogroszki, ekomiały i groszkomiały luzem stanowią jakieś 70% mojej sprzedaży opału do kotłów z podajnikiem. Tak to jest, że większość kotłów z podajnikiem funkcjonuje jednak w starych domach, gdzie zastąpiły zużyte śmieciuchy. W takich domach zazwyczaj jest miejsce na składowanie opału. Te 4 tony miału to wiesz - silos raczej byłby przesadą. Jakieś max 5 m3 potrzeba. No koowa mam Cie przepraszac, jak Ty takie manipulacje robisz!? Sam sobie kupuj mial luzem do domu jesli chcesz. To juz trzeba byc naprawde desperatem, zeby takie paliwo stosowac do kotla. Przez chwile myslalem, ze faktycznie wglem jak sie uprze to mozna tanio, ale to gowno prawda jak widac. Zazeraj ten kapelusz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 30.08.2014 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 Ale to wątek o nowych domach. Proponujesz powiększenie kotłowni o przestrzeń na składowanie węgla? Na moim składzie opału często ma miejsce taka sytuacja: Panie po ile ekogroszek? Po X. A workowany? Po X + 80 PLN. A jakbym sobie sam zworkował? No to po X oczywiście, tak jak luzem. I chłop przywozi worki, 2 bezrobotnych spod budy z piwem i jadą. Liczmy koszty: 30 małych worków jutowych po 0,60 PLN za sztukę. Razem 18 PLN do tony - 72 PLN do 4 ton. Stówka dla tych dwóch - bo to przy 4 tonach są 3 godziny roboty razem z przywiezieniem ich do mnie na plac i potem ze zniesieniem przez nich tego węgla we wskazane miejsce. 172 przez 4 podzielić - daje dodatkowe 43 PLN do tony. Czyli z Bostaru kupi już w workach mieszkaniec Krzeszowic tą odsiewkę za 373 PLN. Pomimo że jej w ofercie workowanej nie ma. kWh wyjdzie mu 0,076 PLN. To dalej taniej jak Pyxisowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 30.08.2014 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 No koowa mam Cie przepraszac, jak Ty takie manipulacje robisz!? Sam sobie kupuj mial luzem do domu jesli chcesz. To juz trzeba byc naprawde desperatem, zeby takie paliwo stosowac do kotla. Przez chwile myslalem, ze faktycznie wglem jak sie uprze to mozna tanio, ale to gowno prawda jak widac. Zazeraj ten kapelusz! Pisałem Ci już - głupio się tak spinać. Myślałem że z inteligentnymi ludźmi gadam. Napisałem wyraźnie w poście w którym podałem cenę tej odsiewki że pojadę po ekstremach. Chyba jasno z tego wynikało że podam cenę węgla najkorzystniej wychodzącego w przeliczeniu PLN za MJ? I że nie będę tej ceny podnosił o koszt workowania? Zresztą żadnym słowem w tym poście nie zasugerowałem że to cena za opał workowany. Więc mój kapelusz nadal na głowie tkwił będzie - a Ty przeprosić powinieneś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 30.08.2014 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 z tej dyskusji wynika tylko, że żeby mieć tanio, muszę:- przeprowadzić się do Krzeszowic- mieć miejsce w domu na węgiel- szukać bezrobotnych pod budką z piwem- podrzucić bezrobotnych do składu i czekać na załadunek- kupić worki- mieć jednak sporo syfu, bo w bajki o czystej kotłowni nie uwierzę (znam ludzi, którzy palą grochem, więc wiem jak to wygląda - sami narzekają, że przy manipulacji z tym paliwem jest więcej pyłu niż przy poczciwym orzechu, którego używali przed wymianą kotła)- co roku szukać paliwa i ryzykować, że jednak nie będzie odpowiednie- zasypywać kocioł i wynosić popiół lub - kupić pompkę jak Pyxis, zrobić dolne źródło i zapomnieć o kwestii ogrzewania inne opcje to rozwiązania tańsze inwestycyjnie (bez przeprowadzki, bez gruntowej pompy ciepła), ale nieco droższe w eksploatacji (groszek, gaz, prąd w taniej taryfie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.08.2014 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 Kobra, a jak sobie posiadacz kotla w biedaszybie ten wegiel urobi, to bedzie mial jeszcze taniej. Czy to podpada pod Twoje "ekstremum"? To co wypisujesz, to jest pie...nie kotka. Wlasnie dlatego, ze masz do czynienia z ludzmi inteligentnymi, to nie wypisuj takich farmazonow o samodzielnym workowaniu mialu w worki jutowe, tylko zryj kapelusz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.08.2014 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 Ja to mam notesik w kotłowni z zapiskami ustawień pod dany węgiel Hehe ja także - i z wynikami na różnych węglach, sterownikach itd. Przewod doktorski mozna spokojnie robuc z tego tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 30.08.2014 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 Pyxis stawiając siebie za przykład pojechałeś po extremach troszkę - masz pompę gruntową, COP koło 4 i mieścisz się w taniej taryfie ze zużyciem. Dla takich Arturów i innych z powietrznymi w ujęciu rocznym cena kWh realnie wyniesie koło 0,13 - 0,15 PLN - zależy jak dużo w drogiej im zużycia wyjdzie. To ja Ci też po extremach pojadę. W Krzeszowicach firma Bostar sprzedaje wysiewkę 22 MJ ( z grubych sortów Janki, Sobieskiego i Piasta ). Po 330 PLN. Ziarno 0-20mm, przewaga takich granulek jakby 1 - 2 mm. Bardzo ładnie się to pali w palnikach 2 generacji i w tłokach. Ile wyjdzie za kWh mieszkańcowi Krzeszowic i okolicy który toto spali w swoim kociołku? Podpowiem Ci - koło 0,07 PLN przy - nie będącej w sezonie grzewczym jakimś cudownym osiągnięciem - sprawności rzędu 80%. Taniej ma od Ciebie. PS. Ja to od nich hurtem biorę, po doliczeniu transportu i mojej marży po 4 stówki u siebie sprzedaję. To mieszkaniec moich okolic ma kWh za 0,082 PLN. Nie lubię bardzo sam siebie cytować - ale widzę że wyjścia nie ma. Jest w tym poście podane jaki opał i cena? Jest. Jest napisane że po ekstremach pojadę? Jest. Jest jakakolwiek sugestia że cena dotyczy opału workowanego? NIE MA. Tym bardziej że firma prowadzi sklep internetowy gdzie wyraźnie jest napisane że to opał luzem - więc kiedy podałem jej nazwę i lokalizację każdy mógł zobaczyć że takiego właśnie opału cena dotyczy. Jeżeli sobie wydumałeś że to cena za opał workowany i przyjąłeś to za obowiązującą wykładnię - to może i o Twoim wybujałem egocentryzmie świadczy ( na zasadzie - tak sądzę ja, więc tak ma być ). Na pewno nie o Twojej inteligencji. Tzn. o niej też, ale może niekoniecznie tak jakbyś sobie życzył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.08.2014 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 Ja porownalem pompe ciepla gruntowa, ktora w brew pozorom jest dominujacym typem tego typu urzadzen, a nie zadnym "ekstremum", do opalu typowego jakim jest jednak workowany ekogroszek a nie mial: Jesli jakim cudem kupisz ekogrocha, [...] A Ty mi wyjezdzasz z samodzielnie workowanym mialem i budowaniem sie przy skladzie opalu w Krzeszowicach. Manipulacja. Moze i geniuszem nie jestem, ale nie jestem tez na tyle glupi, zeby ronicy nie wylapac pomiedzy tymi rodzajami wegla. Teraz dalej "mataczysz". Po co? Podaj wyniki degustacji kapelusika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts