Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego system grzewczy na ekogroszek nie jest opłacalny ekonomicznie w nowych domac

Gość Arturo72

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-rododendronach-11-ver-2/mafb1f92f7f51f - jeśli ktoś buduje taki dom, to według was też węgiel? możecie wyjaśnić gdzie ten kocioł i opał wstawić?

na sciany 30cm styro i kable grzejne w podłogę i jazda w 2 taryfie, chyba że mniej styro to cos innego :)

myślę, że oprócz emerytów nikt domu gdzie pokój ma 8-9 m2 u góry nie buduje ..... może nawet nie emeryci - można mieć za cenę takiego domu dość komfortowe mieszkanie, bez jakiejkolwiek kotłowni.

(aczkolwiek mam koleżankę buduje podobny - wiek rozrodczy.. piec na groch wstawia na parterze w tej pseudokotłowni.... ale nie przegadasz )

Widzisz, na szczęście wreszcie udało ci się pojać, że sa pompy ciepła, ktor potrafia modulowac swoja moc w zakresie 30-100%.

Co do Twoich komiinków - jak jestes w tej branzy taki dobry, to sie w niej udzielaj, a nie kompromituj sie w tematach PC i WM.

Dalej produkujesz wiedzę z folderów reklamowych, piszesz bzdury zamieszczone w reklamach i przyjmujesz je jako objawienie.

myślę, że oprócz emerytów nikt domu gdzie pokój ma 8-9 m2 u góry nie buduje ..... może nawet nie emeryci - można mieć za cenę takiego domu dość komfortowe mieszkanie, bez jakiejkolwiek kotłowni.

(aczkolwiek mam koleżankę buduje podobny - wiek rozrodczy.. piec na groch wstawia na parterze w tej pseudokotłowni.... ale nie przegadasz )

moja siostra będzie budować i też pewnie będzie mieć bez kotłowni, za to z ogrodem.

Gość Arturo72
Bo co by nie założyli (nie licząc inwestycji) to i tak by ich drożej wyszło w użytkowaniu , proste? ...proste

Co by nie założyli to i tak wyjdzie im zawsze drożej.

Bo zmieniać jeden system grzewczy na drugi to znaczy wywalenie kasy za ten pierwszy system do kosza.

Gość Arturo72
hehe Zwłaszcza jak zakupią u Ciebie, nie???

Nie xxxxza niedługo będziesz przepraszał oficjalnie na forum za swojexxx..

Nie sprzedaje niczego.

Edytowane przez Delphion1
Panowie kultury troszke

Gość Arturo72
JA nie jestem kłamca !!! Tylko TY , wszyscy widzieli krs gdzie figurujesz jako współwłaściciel firmy montującej PC !!!

Ja tam moge oficjalnie przeprościć pod warunkiem że jest za co....

Nie tylko będziesz musiał przeprosić.

jeszcze raz teoretycznie

robie projekt, 3 pokoje, lazienka, kuchnia, wiatrolap, korytarz, gospodarcze kosztuje to pewną kwotę, zostaje mi do wydania 25 tys i tu mam wybór

a) kotłownia +kocioł eko + instalacja+komin

b) powiększenie gospodarczego o 2 metry + gaz/pompa+ instalacja

koszty praktycznie takie same, w pierwszym przypadku zostajesz palaczem w drugim ustawiasz sobie raz sterownik i śmiga przez zimę a w lato nie musisz palić na wodę

dla mnie wybór jest oczywisty że przy tych samych kosztach wybiore to co wygodniejsze, fakt że wybuduję troche mniejsze ale z tymi metrami nic nie zrobie bo leżałby tam węgiel

prosze o opinie na temat mojego rozumowania

wklejam to poraz 3 i do tej pory ani razu nie przeczytałem gdzie popełniłem błąd

Gość Arturo72
a czemu z KRS się nie usunąłeś Arturaś?

przecież wpisy sąd usuwa i to dość szybko...... zresztą z ustawy jest obowiązek po ewentualnej zmianie

Jako były członek zarządu nie mogę sam siebie usunąć z KRS.

Jest obowiązek zgłoszenia rezygnacji członka zarządu ale ciąży to na obecnym członku zarządu w tym wypadku na p.Prezes.

wklejam to poraz 3 i do tej pory ani razu nie przeczytałem gdzie popełniłem błąd

- umiejscowienie

- dostępność do danych nośników

- wielkość

- straty ciepła

w pewnych warunkach nawet gaz nie ma sensu, bo zabiją go opłaty stałe i okaże się,że inny nośnik mniejszy inwestycyjnie wyjdzie korzystniej

Imrahil no nie - ale do tego zmusza projekt też nijako.

Inaczej: skoro mam piwnicę 80 m2 to nie mam problemów z żadnym system zasilania - mogę piec wstawić i kupić 10 ton groszku na parę lat.

projekt wymusza tanie i bezobsługowe grzanie. rozumiem, że i tak miałabyś te piwnice. gdybyś nie miała ich posiadania, to zrobiłabyś je tylko ze względu na ekogroszek? ludzie budują coraz mniejsze domy, a im mniejszy dom, tym większy jest koszt kotłowni na ekogroszek