kobra64 30.08.2014 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 Manipulacji brak - trzeba tylko czytać co jest napisane. I nie dośpiewywać sobie niczego do tego co napisane. Powiedz - jeżeli ludzie kupujący kotły z podajnikiem obecnie w zdecydowanej większości ( a w przypadku ludzi zorientowanych chociaż odrobinę w temacie - w 100% ) kupują takie z palnikami przeznaczonymi do spalania miału albo przynajmniej mogącymi spalać miał - to po co? Żeby w tych kotłach palić tanim miałem ( który parametry miewa bardzo dobre, zarówno wartość opałową jak i zawartość popiołu czy siarki porównywalne do słabszych ekogroszków a są też i takie miały które parametrami równają do tych 26 MJ ekogroszków po 9 stówek za tonę )? Czy może po to żeby wykorzystać palnik za który zapłacili - i jednak miałem palić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 30.08.2014 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 A jeszcze drobiazg - nie wiem jak wygląda procentowy podział rynku między pompy gruntowe i PC PW. I nie zamierzam tego zgłębiać. Jednak na podstawie obserwacji tutaj się wypowiadających userów można odnieść wrażenie że tych z PC PW jest jednak wielokrotnie więcej. Ty masz gruntową. I Liwko. I to by było na tyle spośród wszystkich tutaj się udzielających userów pomp ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.08.2014 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 Skoro juz o drobiazgach piszesz, to ilu z tych co biora palnik z mozliwoscia spalania mialu faktycznie tym mialem pali, i ilu z nch mieszka w Krzeszowicach gdzie go sobie samodzielnie zaworkuja, zeby byl faktycznie w dobrej cenie? Ta tu co do pomp ciepla i ich udzialu w runku wg typu (porownaj czerwone z niebieskim): http://instalreporter.pl/wp-content/uploads/2011/02/Wykres-1.png Samo forum nie odzwierciedla tego co jest na rynku. Ani w pompach, ani w weglu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 30.08.2014 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 A jeszcze drobiazg - nie wiem jak wygląda procentowy podział rynku między pompy gruntowe i PC PW. I nie zamierzam tego zgłębiać. Jednak na podstawie obserwacji tutaj się wypowiadających userów można odnieść wrażenie że tych z PC PW jest jednak wielokrotnie więcej. Ty masz gruntową. I Liwko. I to by było na tyle spośród wszystkich tutaj się udzielających userów pomp ciepła. Pomp gruntowych w Polsce jest kilkukrotnie więcej niż powietrznych (mowa o pełnowartościowej PCi, a nie do CWU) Tu masz rynek pomp za 2013rok: http://gramwzielone.pl/uploads/images/wykres2A.png Obecnie faktem jest, że rynek gruntowych się zatrzymał, a powietrznych szybko rośnie, dlatego można wyciągać takie mylne skądinąd wnioski;) http://gramwzielone.pl/uploads/images/wykres1A.png Jak widać na powyższych wykresach najwyższy procent rynku stanowią klienci pomp do CWU, a te kupuje nie kto inny jak palący paliwami stałymi:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 30.08.2014 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 map78 zapewne jesteś w posiadaniu danych potwierdzających Twoją tezę że najwięcej PC do CWU kupują użytkownicy kotłów węglowych? Czy tak sobie tylko palcami po stole? Mam kilkuset klientów palących w kotłach z podajnikiem. Spośród nich może kilku - a na pewno nie więcej niż dziesięciu - ogrzewa CWU inaczej niż kotłem. To naprawdę trzeba niekumatym być żeby kupować jakieś inne źródło ciepła do grzania CWU. Solary, PC czy cokolwiek innego. Albo mieć chęć i kasę na eksperymenty - kaprysy wolno mieć każdemu. Jeszcze mogę pojąć grzałkę w bojlerze i tanią taryfę - bo to groszówki w inwestycji i jakieś zabezpieczenie na wypadek awarii kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 30.08.2014 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 map78 zapewne jesteś w posiadaniu danych potwierdzających Twoją tezę że najwięcej PC do CWU kupują użytkownicy kotłów węglowych? Czy tak sobie tylko palcami po stole? Mam kilkuset klientów palących w kotłach z podajnikiem. Spośród nich może kilku - a na pewno nie więcej niż dziesięciu - ogrzewa CWU inaczej niż kotłem. To naprawdę trzeba niekumatym być żeby kupować jakieś inne źródło ciepła do grzania CWU. Solary, PC czy cokolwiek innego. Albo mieć chęć i kasę na eksperymenty - kaprysy wolno mieć każdemu. Jeszcze mogę pojąć grzałkę w bojlerze i tanią taryfę - bo to groszówki w inwestycji i jakieś zabezpieczenie na wypadek awarii kotła. Posiadacze pomp ciepła nie kupują ich na pewno, bo niby po co skoro już jedną mają Pozostają zatem posiadacze kotłów gazowych i na paliwa stałe. Nie mam oczywiście dostępu do opracowań jak to się procentowo rozkłada, ale wiem że sporo ludzi (moim zdaniem większość) wygasza kotły na lato i wtedy szukają jakiejś alternatywy - dla jednych są to solary, dla innych grzałka, a jeszcze inni kupują PCi do CWU. Pomijam oczywiście tych co grzeją CWU butelkami PET, a i takich niestety mam sąsiadów:( Może inaczej, kobra zastanów się na spokojnie i powiedz jak Ty myślisz - kto kupuje te PCi do CWU? Wiemy, że nie pompiarze, to kto, skoro tak dużo się ich sprzedaje:confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 30.08.2014 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 Ja tez wiem, bo sprawdzilam przed zrobieniem ocieplenia. Dla mojej sciany U=0,1532, wiec bedzie spelnialo "normy" i 2021r. Przegrody tak, ale zostaje jeszcze współczynnik energii pierwotnej - max 70 kWh/(m2*rok) na CO i CWU i to głównie na tym polegać ma problem, szczególnie w zimniejszych rejonach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 30.08.2014 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 Przegrody tak, ale zostaje jeszcze współczynnik energii pierwotnej - max 70 kWh/(m2*rok) na CO i CWU i to głównie na tym polegać ma problem, szczególnie w zimniejszych rejonach. Ep=70 kWh/m2*a ale od 2017 r. obecnie obowiązuje 120 kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 30.08.2014 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 Ep=70 kWh/m2*a ale od 2017 r. obecnie obowiązuje 120 kWh od 2021 . w 2017 coś pomiędzy 70 a 120. ciekawe na ile rzeczywiście nowe domy będą spełniały takie normy? gdzieś czytałem, że urzędnik będzie mógł wyrywkowo kontrolować charakterystyki, co powinno ukrócić zakupy na allegro fikcyjnych świadectw za 30 zł. z drugiej strony rozwiązaniem może się okazać jakiś kocioł na paliwo stałe i "współspalanie biomasy" w projekcie domu. wtedy wystarczą normowe przegrody i wszystko będzie OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 30.08.2014 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 Moze ci co pozbyli sie PC i przeszli na palenie weglem... Z sentymentu No być może;) Ja nawet przyjąłbym, że to gazownicy, ale Ci płacą przecież abonament, więc nijak to by się im nie opłacało, bo kwestii komfortu tu rozważać nie trzeba. Pozostają zatem wszelkiej maści węglarze, pelleciarze, czy kominkowcy - chyba, że się mylę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 30.08.2014 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 od 2021 . w 2017 coś pomiędzy 70 a 120. ciekawe na ile rzeczywiście nowe domy będą spełniały takie normy? gdzieś czytałem, że urzędnik będzie mógł wyrywkowo kontrolować charakterystyki, co powinno ukrócić zakupy na allegro fikcyjnych świadectw za 30 zł. z drugiej strony rozwiązaniem może się okazać jakiś kocioł na paliwo stałe i "współspalanie biomasy" w projekcie domu. wtedy wystarczą normowe przegrody i wszystko będzie OK. Tak masz rację, od 2017 95 kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 30.08.2014 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 Tak masz rację, od 2017 95 kWh Urzędnik moze skontrolować juz teraz, tylko kiedy ma to zrobic, odbiorów duzo pracowników mało, do tego dochodzą odbiory budunków gdzie pracownik nadzoru musi byc obowiązkowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 30.08.2014 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 Dokładnie,najśmieszniejsze jest to,że inwestorzy już po pierwszym sezonie w nowym domu już są zdziwieni,czemu tak drogo,czemu tak brudno i zaczyna się jazda z wymyślaniem czegoś "taniego" czy "czystego" a sądzę,że skończy się na pakowaniu podpasek do kotła... A miało być tak kolorowo i tanio Po wprowadzeniu embarga na ruski węgiel dopiero zacznie się jazda. Stawiam,że w przyszłym sezonie polski ekogroch będzie po 1500zł. Kolego, znowu się mijasz z prawdą, małe domki ludzie ogrzewają 2-2,5 t ekogroszku, na śląsku można i za 600zł kupić, 1200 za opalanie domu to drogo ? Przeginasz w tej reklamie walorów PC zdrowo. Gdyby wprowadzono embargo na rosyjski węgiel, "rozprawiono" się ze spekulantami nasz Polski bardzo dobrej klasy mógłby być sporo tańszy nisz dziś - ekonomia - więcej wydobycia i sprzedaży= mniejsze koszty stałe wydobycia / T węgla. Tylko tu by musiał mieć rząd jaja a nie fistaszki by zablokować Rosyjski, bezpośrednio dotowany więc nieuczciwie konkurujący z Polskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.08.2014 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 Zalezy jakiego domu. Takiego 100m2 to duzo. Takiego 300m2 to malo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 30.08.2014 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 Ale to wątek o nowych domach. Proponujesz powiększenie kotłowni o przestrzeń na składowanie węgla? Imrahil,twój cały dom wygląda jak "przestrzeń na składowanie węgla"-u ciebie problemu by nie było. A właśnie,możesz też zamiast sypialni zrobić mały składzik opału.Przecież pisałeś ,że możesz ją mieć gdzie chcesz I zabierz proszę fotkę kurnika z pod nicka,niedobrze się robi .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 30.08.2014 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 Imrahil,twój cały dom wygląda jak "przestrzeń na składowanie węgla"-u ciebie problemu by nie było. A właśnie,możesz też zamiast sypialni zrobić mały składzik opału.Przecież pisałeś ,że możesz ją mieć gdzie chcesz I zabierz proszę fotkę kurnika z pod nicka,niedobrze się robi .. No proszę, ESTETA palący WĘGLEM;) A myślałem, że to się wyklucza:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 30.08.2014 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 No proszę, ESTETA palący WĘGLEM;) A myślałem, że to się wyklucza:D Nie zmieniaj tematu.Obiecałeś podać namiary na panią architekt.Koleś buduje fermę i potrzebuje projekt.Właściwie twój byłby dobry bez adaptacji.No może północny taras trzeba by zlokalizować ponownie.Kura mądrzejsza w twoim wypadku od człowieka.Wie,że energia słoneczna to życie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 30.08.2014 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 Wiesz, ja nawet słyszałem od jednego instalatora, że mały dom jak dobrze kocioł dobierze to 1,5t - 900-1000zł, jednak pomijam takie ekstremalne opinie i nie bardzo w to wierzę, ale może w błędzie jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 30.08.2014 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 Nie zmieniaj tematu.Obiecałeś podać namiary na panią architekt.Koleś buduje fermę i potrzebuje projekt.Właściwie twój byłby dobry bez adaptacji.No może północny taras trzeba by zlokalizować ponownie.Kura mądrzejsza w twoim wypadku od człowieka.Wie,że energia słoneczna to życie. Chyba mnie z kimś pomyliłeś Ja akurat domu nie budowałem, a kupiłem - co więcej jest to bliźniak:) Taras akurat mam skierowany idealnie na Południe (co nie o każdej porze jest akurat fajne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 30.08.2014 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 (edytowane) Chyba mnie z kimś pomyliłeś Ja akurat domu nie budowałem, a kupiłem - co więcej jest to bliźniak:) Taras akurat mam skierowany idealnie na Południe (co nie o każdej porze jest akurat fajne) Oczywiście przepraszam, wszyscy wiemy że chodzi o kolegę ,który wybrał mrok.Ma za to tanio ogrzewanio Co do tarasu,masz rację.Nie o każdej porze dnia masz fajnie.Ale pomyśl,gdybyś miał od północy-miałbyś o każdej porze roku niefajnie. Edytowane 30 Sierpnia 2014 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts