Pyxis 01.09.2014 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 Czesc Liwko przyjacielu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 01.09.2014 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 (edytowane) Kazdy w mlodosci pakowal, ale jak skonczylem studia, to jakos mi przeszlo. Nie mam zamiaru tego ciagnac do emerytury, albo i dluzej... Mnie dziwi, ze kazdy z Was pali taniutkim i czystym mialem, w bezobslugowym kotle, z nieprawdopodobnie wysoka sprawnoscia. Do tego sklad opalu i kociolek mieszcza sie luzem na 2m2. Oczywiscie to nie jest "naginanie prawdy" tylko czyste (jak to dziwnie brzmi w polaczeniu z mialem) fakty. Pisałem w innym wątku że z palenia miału jest dużo syfu,brudu w kotłowni. Dla tego kupiłem w tym roku eko. I jest o wiele czyściej.Mam garaż i tam składuje opał. Nie twierdze że palenie węglem jest najlepszym sposobem grzania domu. Dla mnie jest na tyle tanie że mogę poświecić troszkę czasu by mieć tanio i ciepło . Myślę że wasze Panie więcej kilogramów przeniosą w siatkach,reklamówkach w skali roku. Ciekawe czy o nie tak samo się martwicie Edytowane 1 Września 2014 przez wuwok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.09.2014 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 A ja Ci napisze, ze moja pompa kosztowala 25k zl wraz z DZ. Dla mnie bylo to na tyle tanio w instalacji i jest na tyle tanio w eksploatacji, ze spokojnie konkuruje z ekogrochem i mialem.Gdzie tu "naginanie prawdy"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 01.09.2014 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 Odnośnie wysiłku..w młodości 115 kg na klacie furczało . Jestem pełen podziwu. Pewnie napakowany jesteś jak Pekaes do Lichenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 01.09.2014 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 (edytowane) Malux, w UK można nabyć pompę PW Panasa 5kW za 10k, Luknij w wątek ksztu.Sam się nad nią zastanawiam. Na razie nie mam kasy. Dobry zamiennik dla Twojego pomysłu z węglowym syfem 3-5kW. Edytowane 1 Września 2014 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 02.09.2014 04:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 (edytowane) Matko jedyna. Próbowałeś kiedyś coś wysuszyć w mikrofalówce? Po całej stercie wypisywanych przez ciebie idiotyzmów, na twoim miejscu dawno bym się zapadł pod ziemie. A przede wszystkim zaczął bym czytać, dużo czytać. A na forum pytać, a nie ferować wyroki w tematach, w których nie ma się kompletnego pojęcia. Radzę się nad tym dobrze zastanowić. Tak, ale w takiej z opiekaczem oczywiście ! Byłem pewny, że nikt tego o mikrofali poważnie nie potraktuje, a tu patrz, jednak. A tytułem sterty idiotyzmów, to się sami w pierś uderzcie. Kominy i kotłownie za 30000, PC w kuchni, niezniszczalne, nieulegające amortyzacji pompy, WM za grosze, niezwykle wykańczająca orka z wrzuceniem dwóch worków węgla co drugi dzień do zasobnika i tym podobne kwiatki. Sami siebie poczytajcie, jesteście stronniczy do bólu, nie wszyscy i nie zawsze ale często. pzdr Edytowane 2 Września 2014 przez _olo_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.09.2014 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 PC w kuchni... To ty nie trzymasz PC w kuchni? Ziemianka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.09.2014 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 ech... http://bi.gazeta.pl/im/e1/86/d7/z14124769Q,Standardowym-wyposazeniem-gruntowych-pomp-ciepla-j.jpg A tutaj fajnie widać i le pompa może potrzebować miejsca http://www.aimeko.pl/userfiles/file/WZS.jpg Wstaw do tych wszystkich pomieszczeń kocioł na węgiel http://bi.gazeta.pl/im/9/9339/z9339749Q,Ogrzewanie-podlogowe-we-wspolpracy-z-pompa-ciepla.jpg http://www.hvacr.pl/public/styles/img_640/public/article/mainPhoto/zehnder1.jpg A jak ją ktoś sprytnie zabuduje może być kompletnie niewidoczna. Spróbuj tak z kotłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 02.09.2014 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 A tytułem sterty idiotyzmów, to się sami w pierś uderzcie. Kominy i kotłownie za 30000, PC w kuchni, niezniszczalne, nieulegające amortyzacji pompy, WM za grosze, niezwykle wykańczająca orka z wrzuceniem dwóch worków węgla co drugi dzień do zasobnika i tym podobne kwiatki. Sami siebie poczytajcie, jesteście stronniczy do bólu, nie wszyscy i nie zawsze ale często. Moja kotłownia na ekogroszek miała kosztować ok 14 tys. Nie wiem co tam miało być, bo "kosztorys" poszedł wieki temu do kosza. Do PC dorzuciłem 9 tys. Gdyby nie to, że decyzja o grzaniu PC zapadła tak późno, nie musiałbym budować komina, a pomieszczenie na piec mogłoby być mniejsze i dzięki temu zyskałyby inne pomieszczenia. To są wymierne koszty, których można uniknąć. A praca przy węglu? Nie mam na to czasu, uwierz mi. Tyle w tej kwestii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 02.09.2014 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 ech... A jak ją ktoś sprytnie zabuduje może być kompletnie niewidoczna. Spróbuj tak z kotłem Jak ktoś ... Ale jakoś tutaj żadnego "ktosia" nie ma i nikt z tutaj wymienionych nie ma pompy , rekuperatora , bojlera 300L , pomp , skrzynki rozdzielczej i itd w kuchni i sypialni ... A to co pokazują producenci to inna kwestia ... Mój rekuperator ma wymiary dopasowane do szafki 60cm i może być montowany w szafce. Nigdy bym go nie zamontował w kuchni bo nawet na najniższych obrotach jest słyszalny i to dośc mocno , mimo że producent opisuje że poziom hałasu na najniższych obrotach to tylko 20 dB ... To takie same bzdury jak w reklamach Pani odkurza pokój odkurzaczem a obok śpi dziecko ... Jakoś tutaj każdy ma w/w elementy w osobnym pomieszczeniu ... Niby można mieć to wszytko w kuchni , sypialni ale jakoś nikt się na to nie decyduje .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 02.09.2014 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 Jak ktoś ... To takie same bzdury jak w reklamach Pani odkurza pokój odkurzaczem a obok śpi dziecko ... Jakoś tutaj każdy ma w/w elementy w osobnym pomieszczeniu ... Z tym się zgodzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 02.09.2014 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 Jakoś tutaj każdy ma w/w elementy w osobnym pomieszczeniu ... Niby można mieć to wszytko w kuchni , sypialni ale jakoś nikt się na to nie decyduje .... Na wątku o pompach jest koleś (zapomniałem nicka) co montuje PCi w przestrzeni pod schodami... Z pompą jest tak jak właśnie z przytoczonym przez ciebie rekuperatorem, odkurzaczem centralnym, czy choćby pralką lub suszarką. Są to urządzenia techniczne, które w miarę możliwości staramy się ukryć, więc montujemy w pomieszczeniach technicznych. Cały pic polega na tym, że gdy tego miejsca "technicznego" nie mamy to pompę możemy zamontować wszędzie, a kocioł na paliwa stałe już nie - to jest ta subtelna różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 02.09.2014 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 Cały pic polega na tym, że gdy tego miejsca "technicznego" nie mamy to pompę możemy zamontować wszędzie, a kocioł na paliwa stałe już nie - to jest ta subtelna różnica. Dokładnie,jeśli ktoś buduje lub będzie budował z głową i oszczędnie i nie będzie potrzebował osobnej suszarni to pompkę lub Kospela z bojlerem umieści gdziekolwiek np we wnęce z drzwiami rozsuwanymi jak na powyższych zdjęciach. Ale po co myśleć,najlepiej ponarzekać że drogo ale chawira 150-200m2 z kotłownią i stoma kominami musiała być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 02.09.2014 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 http://www.aimeko.pl/userfiles/file/WZS.jpg Daj mi namiar na tę POMPĘ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.09.2014 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 Niby można mieć to wszytko w kuchni , sypialni ale jakoś nikt się na to nie decyduje .... Ale można??? A kocioł na węgiel można??? Zadam po raz któryś pytanie. Co potrzebuje dom, żeby móc wstawić do niego kocioł na węgiel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 02.09.2014 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 Zadam po raz któryś pytanie. Co potrzebuje dom, żeby móc wstawić do niego kocioł na węgiel? Palacza. Znaczy się, Arturo się nadaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 02.09.2014 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 Ciekawe porównanie,domy 120-130m2 trzy pompy powietrze-woda trzech różnych producentów czyli Atlantic,Dimplex i Panasonic o trzech różnych mocach a zużycie energii roczne podobne 01.09.2013 do 31.08.2014 - 3244kWh. Nie mam już ciepłomierza i nie wiem jaki jest SPF. mitch ma zużycie c.o+cwu 4037kWh a ja za c.o+cwu 3250kWh czyli zużycie mam mniejsze o prawie 800kWh. mitch-owi koszt kWh wyszedł 1360zł/4037kWh= 0,33zł a ja mam cenę kWh 0,55zł czyli 3250kWh*0,55zł=1787zł Zatem,gdyby mitch grzał u mnie w jednej taryfie zapłaciłby za prąd nie 1360zł a 4037kWh*0,55=2220zł czyli o 900zł więcej niż obecnie a nie 2800zł. Od pażdziernika przechodzę na G12w bo taką mają u nas wprowadzić a wtedy będę chwalił się grzaniem w tańszej taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 02.09.2014 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 Palacza. Znaczy się, Arturo się nadaje Dokładnie,palacz doskonały jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.09.2014 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 Palacza. Znaczy się, Arturo się nadaje Ja już dwa i pół roku mam to za sobą Zacząłem inaczej się odżywiać, biegam. Niestety za chwile bieganie będę musiał znowu na pół roku odłożyć, jak aktywują się na osiedlu kopcące potworki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.09.2014 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 A jak ją ktoś sprytnie zabuduje może być kompletnie niewidoczna. Spróbuj tak z kotłem Tylko, ze te aranzacje sa sztuczne, az zeby bola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts