malux20 02.09.2014 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 Malux, w UK można nabyć pompę PW Panasa 5kW za 10k, Luknij w wątek ksztu. Sam się nad nią zastanawiam. Na razie nie mam kasy. Dobry zamiennik dla Twojego pomysłu z węglowym syfem 3-5kW. Klaudiusz- obserwując moją stopkę to widzisz że aż tak bardzo nie kocham węgla czyli taki panasonic z robocizną , bojlerem zmiesci się w 15 tyś spokojnie do domu do 140 m2 rzetelnie ocieplonego spokojnie starczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 02.09.2014 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 (edytowane) Ale można??? A kocioł na węgiel można??? Zadam po raz któryś pytanie. Co potrzebuje dom, żeby móc wstawić do niego kocioł na węgiel? Po co pytasz skoro już wiesz - oczywiście kotłowni + komina za 30000pln. A te fotki to żałosne są, można, oczywiście tylko jak to wygląda ? A jak by to wyglądało z pompą PW i zasobnikiem CWU ? Szkoda gadać. Ciekaw jestem, ilu z Was by sobie tak urządziło pomieszczenie we własnym domu ? Wiesz co... Wez sobie kup jakas PC... Mam wrazenie ze "chce ale nie moge" Zacznij moze od malej... Takiej P/P. Potem moze jakis podchod do innej... A może chcę i w zasadzie to i mógłbym ? Tyle, że jeżeli się zdecyduję to w pełni świadom kosztów i korzyści, ten wątek temu niestety nie służy, a mógłby być bardzo pomocny zamiast odstraszać potencjalnych zainteresowanych. Edytowane 2 Września 2014 przez _olo_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 02.09.2014 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 olo producenci powietrznych mają w swoich ofertach jednostki wewnętrzne dla takich estetów jak ty - zazwyczaj za dopłatą 1czy 2 tyś złi wyglądają jak srebrne lodówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 02.09.2014 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 dobrze że olo drąży temat ale zachowuje się jakby stado os go obsiadło .tak przy okazji ja do tej pani od pompy chętnie pojadę na darmowy serwis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 02.09.2014 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 eee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 02.09.2014 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 olo producenci powietrznych mają w swoich ofertach jednostki wewnętrzne dla takich estetów jak ty - zazwyczaj za dopłatą 1czy 2 tyś zł i wyglądają jak srebrne lodówki Nie bajdurzcie już, jak chcecie to stawiajcie w kuchni takie klamoty tylko nie wmawiajcie ludziom, że to takie fajne, te całe orurowanie, naczynia przeponowe, pompy obiegowe też sobie możecie zamontować w kuchni, niektórzy lubią takie przemysłowe klimaty na widoku. No i pokażcie mi takie standardowe pompy 7-9kW do powiedzmy 17kzł w takim wykonaniu, że całość wraz z zasobnikiem zamknie się w postaci srebrnej lodówki za 1 czy 2 tys dopłaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 02.09.2014 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 (edytowane) A może chcę i w zasadzie to i mógłbym ? Tyle, że jeżeli się zdecyduję to w pełni świadom kosztów i korzyści, ten wątek temu niestety nie służy, a mógłby być bardzo pomocny zamiast odstraszać potencjalnych zainteresowanych. Odrstraszac przed czym ? Przed użyciem kalkulatora ? A może przed myśleniem nad domem jeszcze przed budową ? A czego tu się bać ? To powinny być naturalne czynności inwestora. A czy są ?Szczerze wątpię jeśli chodzi o użytkowników ekogroszka i dlatego przyszli inwestorzy mają pole do popisu. Edytowane 2 Września 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 02.09.2014 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 olo przepraszam że tak napiszę zachowujesz się jak bydlądko niegrzeczne i oczekujesz że inni będą grzecznija mam znajomego , który ma pompę na poddaszu z siłownią i takim kącikiem z saunąwygląda to jak na zdjęciu - a właściwie lepiej w całym domu kładł to i w kotłownii ma piękny kamień łącznie ze ścianami.wmawiaj sobie że to drogie i brzydkie przy pompie kotłownia wygląda identycznie jak przy gazie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.09.2014 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 Po co pytasz skoro już wiesz - oczywiście kotłowni + komina za 30000pln. A te fotki to żałosne są, można, oczywiście tylko jak to wygląda ? A jak by to wyglądało z pompą PW i zasobnikiem CWU ? Szkoda gadać. Ciekaw jestem, ilu z Was by sobie tak urządziło pomieszczenie we własnym domu ? Dyskusja z tobą jest dla mnie zabawna, ale powoli zaczyna mnie nudzić. Żadne argumenty do ciebie nie trafiają, a najbardziej obiektywni są dla ciebie nieobiektywni. Idź w węgiel! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 02.09.2014 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 (edytowane) Nie bajdurzcie już, jak chcecie to stawiajcie w kuchni takie klamoty tylko nie wmawiajcie ludziom, że to takie fajne, te całe orurowanie, naczynia przeponowe, pompy obiegowe też sobie możecie zamontować w kuchni, niektórzy lubią takie przemysłowe klimaty na widoku. No i pokażcie mi takie standardowe pompy 7-9kW do powiedzmy 17kzł w takim wykonaniu, że całość wraz z zasobnikiem zamknie się w postaci srebrnej lodówki za 1 czy 2 tys dopłaty. I widać,że nic nie wyniosles z tematu... Zerknij na moją "kotlownie" pokaż mi gdzie się tam znajduje orurowanie. Pompa obiegowa jest częścią jednostki wewnętrznej,która to sobie wisi na scianie, żadnej innej obiegowki nie ma.Z jednostki wewn . wychodzą dwie rury do rozdzielacza i to jest wszystko.Rozdzielacz w szafce podtynkowej,zabudowany. Widać jedynie zasobnik i naczynie przeponowe ale można je spokojnie zbudować kg a na to kafle takie jak na ścianie. Ot i cała maszynownia. Gdybym nie miał suszarni pompa wisialaby w spiżarni w kuchni. Spiżarnia powstała przez przydzielanie na całej szer.kuchni zabudową z drzwiami przesuwnymi. Edytowane 2 Września 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.09.2014 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 Nie bajdurzcie już, jak chcecie to stawiajcie w kuchni takie klamoty tylko nie wmawiajcie ludziom, że to takie fajne, te całe orurowanie, naczynia przeponowe, pompy obiegowe też sobie możecie zamontować w kuchni, niektórzy lubią takie przemysłowe klimaty na widoku. Ty widziałeś kiedyś taką kompaktową PC? Pytaj, czytaj i pytaj człowieku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 02.09.2014 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 Zadam po raz któryś pytanie. Co potrzebuje dom, żeby móc wstawić do niego kocioł na węgiel? Najlepiej piwnicę pod domem;) A i wszystkie graty chowane na zimę się tam też przy okazji zmieszczą, jak np ten wąż ogrodowy, co na tym zdjęciu stoi w salonie obok PC i tej pięknej Pani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 02.09.2014 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 (edytowane) Dyskusja z tobą jest dla mnie zabawna, ale powoli zaczyna mnie nudzić. Żadne argumenty do ciebie nie trafiają, a najbardziej obiektywni są dla ciebie nieobiektywni. Idź w węgiel! Ale o jakich argumentach mowa ? Że niby mogę PC w kuchni postawić i nie potrzeba całych 6m2 kotłowni ? Naprawdę myślicie, że taki argument kogokolwiek przekona ? Zwłaszcza, że nikt z Was nie ma u siebie więc i nie pokaże takiego rozwiązania a fotki z folderów reklamowych to wiecie sami ile warte. I widać,że nic nie wyniosles z tematu... Zerknij na moją "kotlownie" pokaż mi gdzie się tam znajduje orurowanie. To jednak nie w kuchni ? Edytowane 2 Września 2014 przez _olo_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 02.09.2014 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 olo dobry jesteśja mam kotłownię przerobionĄ na garderobo-przebieralnie-zadowolony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.09.2014 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 Najlepiej piwnicę pod domem;) Mnie nie było stać na piwnice, wolałem zdecydowanie tańszy podwójny garaż. Ludzie z piwnicami w nowych domach muszą być bardzo bogaci... ...a później pchają do domu kocioł na węgiel (nie dalej jak wczoraj o takim przypadku słyszałem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.09.2014 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 Ale o jakich argumentach mowa ? Że niby mogę PC w kuchni postawić i nie potrzeba całych 6m2 kotłowni ? Naprawdę myślicie, że taki argument kogokolwiek przekona ? Zwłaszcza, że nikt z Was nie ma u siebie więc i nie pokaże takiego rozwiązania a fotki z folderów reklamowych to wiecie sami ile warte. Zrozum tylko, że kocioł na węgiel potrzebuje kotłowni, a PC czy prąd nie. Ale skoro gdzieś chciałem mieć pomieszczenie na pralkę, suszarkę, stację uzdatniania wody, zlew przy garażu, miejsce na miotły to nie musiałem się też martwić gdzie wstawię PC, i nie musiała być to już pompa ze zintegrowanym zbiornikiem. Ale wyobraźmy sobie sytuację że dom już stoi i nie ma w nim choćby takiego pomieszczenia. Ktoś grzał np. gazem a chce przejść na PC. Nie ma problemu, wstawia PC i jedzie. A jezeli będzie chciał przejść z gazu na węgiel? Teraz rozumiesz różnicę czy nadal nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 02.09.2014 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 Mnie nie było stać na piwnice, wolałem zdecydowanie tańszy podwójny garaż. Ludzie z piwnicami w nowych domach muszą być bardzo bogaci... ...a później pchają do domu kocioł na węgiel (nie dalej jak wczoraj o takim przypadku słyszałem) Jak cie nie stać, to nie buduj;) Szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie domu bez piwnicy, baaa, nawet nie wyobrażam sobie mieszkania w mieście w bloku bez przydzielonej piwnicy. Piwnica to podstawa i jaka wygoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 02.09.2014 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 To jednak nie w kuchni ? Nie,ponieważ nie piore i nie suszę prania w łazience czy w kuchni tylko w pralnio-suszarni i tam przewidzialem moje źródło ciepła czyli w pierwszej wersji Kospela z bojlerem a docelowo pompę z zasobnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 02.09.2014 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 Jak cie nie stać, to nie buduj;) Szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie domu bez piwnicy, baaa, nawet nie wyobrażam sobie mieszkania w mieście w bloku bez przydzielonej piwnicy. Piwnica to podstawa i jaka wygoda. Teście mają. Można tam znaleźć przegląd rzeczy tzw niepotrzebnych, ale wartych przechowywania;) z co najmniej pół wieku:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 02.09.2014 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 (edytowane) olo dobry jesteś ja mam kotłownię przerobionĄ na garderobo-przebieralnie-zadowolony? No i ok. Ale co to ma do rzeczy. Właśnie to mnie denerwuje, mam uczulenie na odwracanie kota ogonem Nie obrażajcie się proszę, wiem że bywam denerwujący, ale mnie fakty interesują a nie takie 2 i 3 rzędne sprawy. A fakty dla mnie ważne i zapewne dla innych inwestorów to nie snucie niekończącej się opowieści na temat wyższości PC nad węglem lub na odwrót. fakty to dla mnie np: węgiel: kocioł zasypowy 7-10kW - 2000 komin (w tym kanały wentylacyjne) - 5000 pomieszczenie na kocioł 6m2 tyle ile dla PC zbiornik CWU - 400 PCPW: pompa 9kW - 18000 komin (tylko kanały wentylacyjne) - 4000 lub koszt WM z odzyskiem - 6000 pomieszczenie na pompę i zasobnik - 6m2 - tyle ile kotłownia zbiornik CWU - 1500 Pozostały osprzęt kotłowni/pompowni - koszty takie same. Czas amortyzacji sprzętu dla obu rozwiązań - 15 lat, koszty usuwania ewentualnych usterek zbliżone (chyba, że ktoś potrafi je wycenić w takim okresie czasu). Koszty ogrzewania/rok - jednakowe, załóżmy że wynoszą 1500. Koszty z uwzględnieniem amortyzacji sprzętu: węgiel - 1500 + 160 = 1660 PC - 1500 + 1300 = 2800 Nie uwzględniono kosztów zużycia komina lub WM. + 25% za uciążliwości związane z paleniem węglem - 1660 + 375 = 2035. Edytowane 2 Września 2014 przez _olo_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts