Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego system grzewczy na ekogroszek nie jest opłacalny ekonomicznie w nowych domac

Gość Arturo72

Recommended Posts

Gość Arturo72
zależy jaka była reprezentacja - jak dwuosobowa to nie.

ale skoro funkcji nie pełnisz (domniemanie) to Spółka musi Cię usunąć - jak nie zawiadamiasz sąd rejestrowy.

W czym problem?

Zawiadamiałem sąd.

• Odpowiedzi 8,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

- umiejscowienie

- dostępność do danych nośników

- wielkość

- straty ciepła

w pewnych warunkach nawet gaz nie ma sensu, bo zabiją go opłaty stałe i okaże się,że inny nośnik mniejszy inwestycyjnie wyjdzie korzystniej

co do gazu się zgadza ale w przypadku pomp ktorych nie lubicie, nośnikiem jest prąd który wszyscy mają, eksploatacja tania, inwestycja porównywalna, więc calkowite koszty porownywalne ale komfort zupełnie inny

projekt wymusza tanie i bezobsługowe grzanie. rozumiem, że i tak miałabyś te piwnice. gdybyś nie miała ich posiadania, to zrobiłabyś je tylko ze względu na ekogroszek? ludzie budują coraz mniejsze domy, a im mniejszy dom, tym większy jest koszt kotłowni na ekogroszek

piwnicę bym robiła bez względu na sposób ogrzewania -z prostego powodu - mam w niej duży garaż na 2 samochody i dużo miejsca na rowery i inne akcesoria, saunę.

Dla mnie upierdliwe jest grzanie groszkiem jak muszę się tym sama zajmować - i tylko z tego powodu zmieniłabym to na np gaz.

Gdybym nie miała piwnicy - szukałabym projektu gdzie za garażem jest miejsce na kotłownie - taką która nikomu nie przeszkadza ( na piec) pod warunkiem, że nie ja tam bym musiała chodzić ;)

co do gazu się zgadza ale w przypadku pomp ktorych nie lubicie, nośnikiem jest prąd który wszyscy mają, eksploatacja tania, inwestycja porównywalna, więc calkowite koszty porownywalne ale komfort zupełnie inny

jak wychodzi dom niskoenergetyczny to lepszym rozwiązaniem jest prąd. albo raczej był, bo ze względu na ograniczenie wartości Ep to chyba koniec domów grzanych czystym prądem

Znowu zależy od wielkości i strat ciepła, po co walić grube tysie na PC jak mega taniej wyjdą np. maty, które proponowałeś w przykładzie pisanym wyżej....

Zatrzymałes sie w technicznym rozwoju 10 lat temu...

Uwzasz, ze pompa P-W o mocy 9kW nie potrafi pracowac oddajac 4,5kW ?

To co piszesz to bełkot marketingowy. Ale proszę: po co mi pompa o mocy 9kW jak potrzebuje 4,5kW.

Poprawnie powinieneś napisać by mnie przekonać do PC: pompa o mocy 4,5kW pracuje - oddaje 9 kW.

http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-rododendronach-11-ver-2/mafb1f92f7f51f - jeśli ktoś buduje taki dom, to według was też węgiel? możecie wyjaśnić gdzie ten kocioł i opał wstawić?

do tego w życiu nie poleciłbym węgla

docieplić i pompa lub prąd nawet nie gaz moim zdaniem chociaż przy tej powierzchni różnica w kosztach na jego niekorzyść nie byłaby zbyt duża

System jest ok,to ludzi i ich myślenie trzeba zmieniać..

artur jeśli system dopuszcza takie projekty to ludzie będą je wybierali

jeśli system zabroni wstawiać do domu nieekonomiczne źródło ciepła to nie będzie wyjścia

i nie chodzi tu o przymus tylko o to że nie każdy musi mieć tą więdzę o energooszczędności

sam piszesz że ludzie nie wiedzą co to płyta, podłogówka czy solary- nie oczekuj więc że każdy będzie miał świadomość tego jakie konsekwencje pociąga za sobą decyzja o wyborze takiego a nie innego sposobu grzania domu

jeśli w projekcie będzie stać jasno

węgiel- orientacyjne koszty ogrzewania X

gaz - orientacyjne koszty Y

prąd- - orientacyjne koszty Z

olej - orientacyjne koszty V

pompa ciepła -orientacyjne koszty @

wtedy będzie o czym myśleć i co analizować

bez podstaw i podania tego ludziom przez system nie ma o czym marzyć nawet

Gdybym nie miała piwnicy - szukałabym projektu gdzie za garażem jest miejsce na kotłownie - taką która nikomu nie przeszkadza ( na piec) pod warunkiem, że nie ja tam bym musiała chodzić ;)

no widzisz. ale nadal szukałabyś projektu ze sporą kotłownią, czyli wygenerowałabyś spory koszt. punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, niektórzy chcą mieszkać w domu a nie w mieszkaniu, ale żeby koszt budowy ich nie przerósł muszą liczyć każdy metr. poza tym prawda jest taka, że ogrzewanie bezobsługowe jest przyjemniejsze w obsłudze od ogrzewania obsługowego ;) ale wiem, że niektórzy lubią czasem wyczyścić piec, ponosić opał i takie tam ;)

To co piszesz to bełkot marketingowy. Ale proszę: po co mi pompa o mocy 9kW jak potrzebuje 4,5kW.

Poprawnie powinieneś napisać by mnie przekonać do PC: pompa o mocy 4,5kW pracuje - oddaje 9 kW.

Co Ty bredzisz ? Potrzebujesz 9kW przy temperaturze -20 stopni. A jak jest cieplej, to pompa pracuje na np 50% i oddaje 4,5, bo tyle wystarcza.

A moc pompy podajemy odnoszac sie do tego, co potrafi maksymalnie ODDAĆ, uswiadom to sobie wreszcie !

Edytowane przez fotohobby

tylko że w tym przypadku musi być zaplanowana kotłownia a jeśli wybierzemy prąd to trzeba zmienić projekt zeby tej kotłowni nie budować, nie dotyczych tych co mają nadmiar pieniedzy

Gość Arturo72

jeśli system zabroni wstawiać do domu nieekonomiczne źródło ciepła to nie będzie wyjścia

i nie chodzi tu o przymus tylko o to że nie każdy musi mieć tą więdzę o energooszczędności

sam piszesz że ludzie nie wiedzą co to płyta, podłogówka czy solary- nie oczekuj więc że każdy będzie miał świadomość tego jakie konsekwencje pociąga za sobą decyzja o wyborze takiego a nie innego sposobu grzania domu

Od 2009r nie można sprzedawać projektów,w których ściany przekraczają 0,3W/m2K a co za tym idzie w domu ok.200m2 obciążenie cieplne będzie na poziomie 6-7kW.

Zatem pytanie do inwestorów i sprzedawców kotłów ekogroszek,czemu inwestorzy instalują a sprzedawcy kotłów sprzedają im kotły o mocach znacznie przekraczających potrzebną moc grzewczą czyli 10-12-17kW ?

System w tym wypadku jest ok i to sprzedawcy kotłów robią głupa z inwestorów bo to oni,gdyby byli uczciwi powinni informować nie znających się na budowie inwestorów.

Edytowane przez Arturo72

Co Ty bredzisz ? Potrzebujesz 9kW przy temperaturze -20 stopni. A jak jet cieplej, to pompa pracuje na 50% i oddaje 4,5, bo tyle wystarcza.

A moc pompy podajemu odnoszac sie do tego co potrafi maksymalnie ODDAĆ, uswiadom to sobie wreszcie !

Dalej bełkot marketingowy, ale spróbuj - Pompa 9 potrzeba 4,5 a ile popiera pompa w tej chwili dla tych 4,5. I jeszcze kogoś przekonasz.

a ilu tych nowych inwestorów zagląda na fora?

Dokladnie! Ja trafilam na forum, bo musialam dowiedziec sie chociaz podstawowych rzeczy o budowie domu, zeby wiedziec jak z majstrem gadac i rozumiec o czym on do mnie mowi;) Wierzcie mi, kobiecie, trudno jest zrozumiec pewne sprawy zwiazane z budowa, ale nie bylo wyjscia, musialam sama podejmowac decyzje i czesto dopiero po fakcie maz dowiadywal sie, ze bedzie tak a nie inaczej.

Nie wiem, czy gdybym miala okazje byc codziennie na budowie i nie byla ograniczona do "nadzorowania" budowy przez wiekszosc czasu tylko telefonicznie, to zajrzalabym na forum. Bo i po co??? Nikt z moich znajomych budujacych na zadne fora nie zagladal, domy pobudowali i sie ciesza;) I co, mam im powiedziec: nie bedziesz juz moja kolezanka/kolega, bo masz piec na ekosyf, a ja jestem taka zajebista i bede miala pompe ciepla i dlatego juz Was nie lubie:P

To tylko i wylacznie ich wybor.

Pytalam jednych w trakcie ich budowy, czy beda mieli wm, odkurzacz centralny. Nie, bo odkurzacz jest za drogi, a wm sie nie oplaca, bo tez za duzo kosztuje. Ich dom, ich decyzja. Dla jednych wazny jest komfort, dla innych plytki za 200zl;)

według mnie tu nie chodzi o to, żeby system czegokolwiek zakazywał. chodzi raczej o projektantów i instalatorów. ci pierwsi w dziedzinie energooszczędności mają sporo do nadrobienia. wspominałem architektowi o izolacji ściany szczytowej od góry - odpowiedź "to już sobie zrobicie jak tam chcecie". w ogóle nie są zainteresowani takimi sprawami, a potem co drugi dom ma ścianę szczytową pociągniętą aż do membrany dachowe. w interesie wszystkich jest, żeby takich baboli nie było.

instalatorzy natomiast też nie są lepsi. co trzeci poleciłby mi kocioł węglowy i to zapewne trzykrotnie przewymiarowany

a ludzie nie wiedzą i potem są przypadki, że do nowego domu 80 m2 wstawiają kocioł na węgiel. naprawdę, są takie przypadki.

Od 2009r nie można sprzedawać projektów,w których ściany przekraczają 0,3W/m2K a co za tym idzie w domu ok.200m2 obciążenie cieplne będzie na poziomie 6-7kW.

Zatem pytanie do inwestorów i sprzedawców kotłów ekogroszek,czemu inwestorzy instalują a sprzedawcy kotłów sprzedają im kotły o mocach znacznie przekraczających potrzebną moc grzewczą czyli 10-12-17kW ?

System w tym wypadku jest ok i to sprzedawcy kotłów robią głupa z inwestorów.

nadal nie rozumiesz

Kowalski nie musi się znać

nie musi wiedzieć że dom potrzebuje 40W a nie 140 na każdy metr

jeśli więc w projekcie jest kocioł węglowy to Kowalski taki kupuje- bo nie musi się znać

gdyby dostał jasno napisane że źródło a, b, c kosztuje tyle i tyle w eksploatacji pomyślałby chwilę dlaczego

jeśli dostaje szablon to i on szablonowo postępuje

idąc twoim torem rozumowania - dlaczego sprzedawcy aut wmawiają nam że spalanie jest na poziomie 5L/100km a jest 6,5?

bo na tym polega marketing i zarabianie pieniędzy

instalatorzy natomiast też nie są lepsi. co trzeci poleciłby mi kocioł węglowy i to zapewne trzykrotnie przewymiarowany

.

a to juz wina ludzi , chyba nawet dzisiaj pisałem że ludzie oczekują od instalatora żeby wiedział jaki mają dom a jak instalator da za mały kocioł to nie wytłumaczy ze w te pare dni lepiej dogrzać prądem bo przez reszte sezonu na sprawności się nadrobi a jak da za duzy to nikt złego słowa nie powie bo jest ciepło a że nie ekonomicznie to tego nie wiedzą bo nie maja porownania

Dalej bełkot marketingowy, ale spróbuj - Pompa 9 potrzeba 4,5 a ile popiera pompa w tej chwili dla tych 4,5. I jeszcze kogoś przekonasz.

To zależy od jej COP w tej chwili, jeśli założymy, że mamy około 5°C i COP dla tej temperatury wynosi 3, to moc pobrana 4,5/3=1,5 kW

Wiem że to dla Ciebie niepojete, ale ty jestes kilka lat za rynkiem...