Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego system grzewczy na ekogroszek nie jest opłacalny ekonomicznie w nowych domac

Gość Arturo72

Recommended Posts

Dalej bełkot marketingowy, ale spróbuj - Pompa 9 potrzeba 4,5 a ile popiera pompa w tej chwili dla tych 4,5. I jeszcze kogoś przekonasz.

jak dom potrzebuje akurat 4.5 to pompa pobiera 4.5/COP. COP zwykle dla ogrzewania niskotemperaturowego to 3-4, więc zwykle zwykle w takim przypadku pompa nie ciągnie z gniazdka więcej niż 1,5 kW, a oddaje te wymagane przez dom 4,5 kW. czego nie rozumiesz?

• Odpowiedzi 8,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To zależy od jej COP w tej chwili, jeśli założymy, że mamy około 5°C i COP dla tej temperatury wynosi 3, to moc pobrana 4,5/3=1,5 kW

Wiem że to dla Ciebie niepojete, ale ty jestes kilka lat za rynkiem...

To już tylko jedno pytanie jaki najmniejszy prąd ile W może pobrać pompa o mocy 9kW .

to ma sens tylko żeby chciało im sie tak projektować

i tu jest sedno problemu

a nie w pisaniu że jak ktoś wybiera węgiel to źle robi- gdyby miał wiedzę zawartą w projekcie to by robił inaczej

według mnie tu nie chodzi o to, żeby system czegokolwiek zakazywał. chodzi raczej o projektantów i instalatorów. ci pierwsi w dziedzinie energooszczędności mają sporo do nadrobienia. wspominałem architektowi o izolacji ściany szczytowej od góry - odpowiedź "to już sobie zrobicie jak tam chcecie". w ogóle nie są zainteresowani takimi sprawami, a potem co drugi dom ma ścianę szczytową pociągniętą aż do membrany dachowe. w interesie wszystkich jest, żeby takich baboli nie było.

instalatorzy natomiast też nie są lepsi. co trzeci poleciłby mi kocioł węglowy i to zapewne trzykrotnie przewymiarowany

a ludzie nie wiedzą i potem są przypadki, że do nowego domu 80 m2 wstawiają kocioł na węgiel. naprawdę, są takie przypadki.

o tym pisałem- jak projektant spieprzy to Kowalski nie poprawi wszystkiego- zwłaszcza jeśli w innych dziedzinach kształcony.Krucjata nie ma sensu ocali jednostki a masy nadal popłyną z prądem

instalatorzy to oddzielny temat- potrafią nawet najprostsze podłączenie skopać

i tu jest sedno problemu

a nie w pisaniu że jak ktoś wybiera węgiel to źle robi- gdyby miał wiedzę zawartą w projekcie to by robił inaczej

ale z drugiej strony jest tak, że to jednak inwestor mówi, że chce węgiel albo gaz. ludzie nie pomijają żadnego aspektu budowy tak bardzo jak doboru źródła ogrzewania. mają po prostu coś wpojone albo upatrzone i tak chcą.

To już tylko jedno pytanie jaki najmniejszy prąd ile W może pobrać pompa o mocy 9kW .

nie wiem z jaką minimalną mocą działać może pompa, ale nawet pompa bez inwertera może pracować przy podłogówce pół godziny na dobę albo 10 godzin na dobę ze swoją jedyną możliwą wydajnością, więc to akurat głupie pytanie. jak nagrzeje do odpowiedniej temperatury to się wyłączy. to tak jak ja bym Ciebie pytał czy kominek może pracować z mocną 0,1 kW, bo akurat takie jest zapotrzebowanie domu. z kominkiem o tyle gorzej że trudno nawet regulować czas jego działania.

Człowieku, pytasz o prąd (A), czy czy moc (W) ?

Kompletnie Cie to przerasta....

Ale jesli już chodzi ci o moc (w), to sprawdzasz maksymalną moc pobieraną przez sprezarke i zakres modulacji. Jesli pompa moduluje od 30%, to wartość o którą pytasz bedzie maks moc pobierana x 0.3

Ano to może policzmy - przecież mamy kalkulatory. Dom 16 x 12 z użytkowym poddaszem, około 300 m2 użytkowej + częściowe podpiwniczenie ( około 80m2 - garaż 2 stanowiska, kotłownia, warsztacik do zabaw z motorem, rowerami, nartami itp, pralnia i takie tam ). Koło 410 metrów całkowitej. Takiego domu potrzebuję i w takim będę się czuł komfortowo. Wiem czego mi brakuje w obecnym 235 metrów + garaż i piwnica i wiem ile mi na to co chcę mieć potrzeba metrów. W moim domu mieszkam 25 lat - dość czasu żeby wiedzieć czego jeszcze potrzebuję i co jeszcze chcę mieć. Być może w tym lub przyszłym roku rozpocznę budowę, o ile sfinalizuję negocjacje z klientem na obecną chatę ( jesteśmy na dobrej drodze, pozostała tylko kwestia umeblowania i wyposażenia do uzgodnienia bo chcę sprzedać dom ze wszystkimi gratami poza pamiątkami). Projekt w zasadzie mam wybrany - muszę go tylko kupić od architekta który rysował dom kuzyna + niewielkie zmiany wewnątrz. Naprawdę bardzo mi ten dom przypasował, kwestia kilku drobiazgów wewnątrz. Nowy dom będzie miał 280 m2 ścian nad ziemią, dach około 250 m2 w obrysie ścian + okapy, około 90 m2 zewnętrznych ścian fundamentowych w gruncie, około 200 m2 stropu nad fundamentem i piwnicą + 200 m2 stropu nad parterem do ocieplenia. Mam pięknie położoną 37 arów działkę budowlaną pod lasem. Prąd i woda w drodze po mojej stronie - czyli praktycznie w granicy, gaz jakieś 15 metrów od granicy, przez drogę powiatową. Budował będę dość daleko od drogi, front budynku wyjdzie jakieś 35 metrów od granicy działki z drogą. Tak wstępnie sobie zakładałem - dam 10 cm grafitu na ściany, 5 cm styroduru na fundament, w stropy i w podłogi, 20 cm waty między krokwie i 5 wierzchem na krokwie. Wentylacja będzie grawitacyjna, okna zwykłe dwuszybowe, podobnie balkony. Zapotrzebowanie przy tym ociepleniu, oknach i wentylacji wstępnie wyszacowane na 24 000kWh rocznie na CO + CWU. Instalacja CO będzie mieszana - około 70 metrów podłogówki ( hall + korytarze + wiatrołap + łazienki + kuchnia i aneks jadalny ). Reszta grzejniki ( jadalnia, salon, gabinet, biblioteka, sypialnie ). Tak chcę i tak ma być. Ogrzeję się ekogroszkiem za max.3,5 tys. rocznie wraz z CWU (przy normalnej zimie z miesiącem mrozów po - 25 nocą i około -15 w dzień i drugim miesiącem temperatur rzędu -10 do -15, bo w takim sezonie jak ten który się właśnie kończy starczy około 2,5 tysiąca ) . Ile muszę dołożyć do okien, tarasów, ocieplenia i wentylacji żeby zamknąć się w podobnej kwocie przy prądzie czy gazie? Ze wstępnego wyliczenia wyszła mi kwota tej dokładki lekko licząc około 40 tysięcy. I teraz słucham - kosztem poniesionym na dodatkowe ocieplenie, lepsze okna i tarasy oraz rekuperację obliczam że zredukuję zapotrzebowanie do jakichś 14 000 kWh. Podłogówki po całości nie chcę i jej nie będzie. Jakieś propozycje cenowe co do wykonania instalacji zapewniającej tych 14 000 kWh za rozsądne pieniądze? Grzejniki będą potrzebować w mroźne dni jakichś 45 stopni na zasilaniu. Przypominam, że w tytule wątku jest o opłacalności ekonomicznej, a ja jestem już 40 tysięcy w plecy. Wydane na tą poprawę izolacji - czyli na ogrzewanie, bo do niczego więcej izolacja lepsza niż ta wstępnie zakładana potrzebna mi nie jest. W związku z tytułem wątku proszę mi nie pisać o bezobsługowości, czystości itp. A już broń Boże o ekologii jeżeli grzanie ma być prądem. Koszt kotła + komin wychodzi mi z kosztorysu 12 tysięcy. Bardzo porządny kocioł 17 kW, bardzo skuteczny sterownik z dostępem przez internet i bardzo gustowny dobrze ocieplony komin systemowy z ceramiczną nasadą RCK na wylocie. Reszta instalacji niezależnie od źródła ciepła zostaje bez zmian - bojler, grzejniki i podłogówka pod terakotą. W części grzejnikowej oraz bojler instalacja będzie wykonana tak, żeby dała sobie radę grawitacyjnie - takie zabezpieczenie na wypadek dłuższego braku prądu. Więc do porównania kosztów liczy się tylko koszt kotła z montażem + komin czyli wydaję 12 tysięcy na źródło ciepła. Koszt obsługi - 20 minut tygodniowo w sezonie grzewczym, 20 minut raz na 6 tygodni latem + 150 PLN raz w roku za kominiarza. Kominka nie planuję - nie lubię, nie podoba mi się i nie będzie. Nienawidzę ogrzewania nadmuchowego - nawet darmo czegoś takiego nie chcę. Takie są założenia. Ile muszę wydać na inne źródło ciepła z montażem żeby mieć rachunki za CO i CWU na podobnym poziomie? Przy ekogroszku nie potrzebuję bufora, więc ewentualny bufor z niezbędną dla niego armaturą należy dodać do kosztu źródła ciepła - to tak dla ułatwienia. Dla kolejnego ułatwienia - przydział mocy 16 kW, nie potrzebuję więcej. Nie potrzebuję też gniazd trójfazowych w domu. Koszt wyższej opłaty przyłączeniowej dla większego przydziału mocy + koszt ewentualnej instalacji i gniazd trójfazowych na potrzeby źródła ciepła należy dodać do kosztu tegoż źródła ciepła. Dla kolejnego ułatwienia - nie będę ciągnął gazu do domu. Gotowanie na prądzie + awaryjnie na wypadek braku prądu kuchenka gazowa z butli w piwnicy, CWU z kotła całorocznie. Koszt ewentualnej instalacji gazowej wraz z projektem, odbiorem i przyłączem należy dodać do kosztu źródła ciepła.I jeszcze jedno - nie zamierzam iść w zmniejszanie na siłę powierzchni tej chaty. Jej rozmiar jest taki, jaki zapewni mi komfort. Tyle metrów potrzebuję - i tyle ma być. Proszę liczyć - wszak macie kalkulatory.

Dla mnie upierdliwe jest grzanie groszkiem jak muszę się tym sama zajmować - i tylko z tego powodu zmieniłabym to na np gaz.

Gdybym nie miała piwnicy - szukałabym projektu gdzie za garażem jest miejsce na kotłownie - taką która nikomu nie przeszkadza ( na piec) pod warunkiem, że nie ja tam bym musiała chodzić ;)

No i wyszło szydło z worka;) Moja żonka tez nie narzekała na ekogroszek dopóki byłem w domu. Rozpowiadała nawet wszystkim, że to zupełnie bezobsługowe;) Jakżeż zmieniła zdanie jak wypłynąłem zimą 2012 na 4 miesiące (grudzień-marzec):D Zaraz po powrocie dostałem ultimatum i niestety wspaniały groszek trzeba było wywalić.

jak dom potrzebuje akurat 4.5 to pompa pobiera 4.5/COP. COP zwykle dla ogrzewania niskotemperaturowego to 3-4, więc zwykle zwykle w takim przypadku pompa nie ciągnie z gniazdka więcej niż 1,5 kW, a oddaje te wymagane przez dom 4,5 kW. czego nie rozumiesz?

W zamierzchłych czasach moc PC to była moc silnika napędzającego sprężarkę i można było dowiedzieć się jaki może być zakres poboru prądu. Na rozruch na pracę w zależności od obciążenia. Dziś jest bełkot o sprężarkach inwertorowych i brak tych danych. (Falowniki były i wtedy - zmieniały charakterystykę poboru prądu lecz nie zmniejszały znacząco zużycia)

No i wyszło szydło z worka;) Moja żonka tez nie narzekała na ekogroszek dopóki byłem w domu. Rozpowiadała nawet wszystkim, że to zupełnie bezobsługowe;) Jakżeż zmieniła zdanie jak wypłynąłem zimą 2012 na 4 miesiące (grudzień-marzec):D Zaraz po powrocie dostałem ultimatum i niestety wspaniały groszek trzeba było wywalić.

Map ale to było oczywiste, że system bezobsługowy nie jest - wkurzało mnie to maksymalnie zanim nijako byłam zmuszona nauczyć się ustawień sterownika ( nieprzespany ponad tydzień bo alarm zawsze włączał się w nocy) - ale o dziwo jak na BABĘ jak to mnie tu nazwał "ktoś" poszło dość sprawnie i teraz to pikuś ;)

aczkolwiek nie jest to system skierowany ku kobietom :)

ale jak mój tam chodzi to całkiem mi to odpowiada - zapominam gdzie kotłownia ;)

Po tysiąckroć lepsze od syfu w domu a droższe od niego tylko o 10-15tys.zl czyli jakieś 2-3% kosztów budowy domu.

Podobnie jak każde inne bezobsługowe źródło ciepła w tym najtańsze czyli prąd.

Jakim trzeba być ignorantem,żeby to kwestionować.

Wy(ekogroszkowcy) zrobiliście ten błąd to niech nowi inwestorzy wybiorą sobie z pełną świadomością.

Jak czytam jakie mity powstają na temat prądu i pomp ciepła,szerzonych głownie przez użytkowników ekogroszka to jasnym jest,że trzeba je prostować dla dobra innych.

No na gaz wychodzi taniej od ekogroszku o jakieś 30% a od PC to jakieś 1000%

Gość Arturo72
nadal nie rozumiesz

Kowalski nie musi się znać

nie musi wiedzieć że dom potrzebuje 40W a nie 140 na każdy metr

jeśli więc w projekcie jest kocioł węglowy to Kowalski taki kupuje- bo nie musi się znać

Nie rozumiem i nie zrozumiem,dom to nie jest wymiana telefonu na nowy,to jest inwestycja 300-1mln.zł.

Nie znam mentalności tych,którzy decydują się na ekogroszek ani ich portfela ale dla mnie taka kwota na budowę domu skłania do dogłębnego przyjrzenia się tematowi,żeby było jak najtaniej bo to moja,ciężko zarobiona kasa idzie na budowę a dla mnie nawet te min.300tys.zł to jest majątek i chciałbym wiedzieć dokładnie co i czy za to kwotę można wydusić i nigdy nie opierałbym się na sąsiadach,znajomych itp.

W projekcie gotowym miałem źródło ciepła na gaz ziemny,gaz ziemny miałem przy działce,zrezygnowałem z gazu,czemu ? bo dla mnie był za drogi...podobnie jak ekogroszek.

Czemu tak stwierdziłem ? Bo chciałem budować jak najtaniej,bo dla mnie 300tys.zł to kupa kasy,bo miałem ograniczenia budżetowe.

Jak widać ekogroszkowcy nie przejmują się kasą wydaną na budowę bo nie zależy im na tanim budowaniu bo wszscy ekogrszkowcy wydali więcej niż ja na budowę ale mimo tego uważają,że nie stać ich na prąd czy pompę ciepła.

dostał jasno napisane że źródło a, b, c kosztuje tyle i tyle w eksploatacji pomyślałby chwilę dlaczego

jeśli dostaje szablon to i on szablonowo postępuje

idąc twoim torem rozumowania - dlaczego sprzedawcy aut wmawiają nam e spalanie jest na poziomie 5L/100km a jest 6,5?

bo na tym polega marketing i zarabianie pieniędzy

Nie tędy droga,nigdy czarno na białym nie będzie faktycznie czarnym na białym jeśli samemu tego nie zweryfikujemy.

Ktoś kto łyka zapewnienia sprzedawców aut o spalaniu dla mnie jest jeleniem lub nie doświadczonym przez życie czyt.nie posiadającym chociaż jednego auta uczniakiem.

Edytowane przez Arturo72

Liwko rocznie na wymianę filtrów wydaje 4 zł. Moje wpisy mają uzmysłowić konieczność wymiany filtrów, i co się dzieje gdy na tym zaoszczędzisz. Jeśli masz wiedzę na temat poprawnej wentylacji w pralnio-suszarni to proszę.

Pralnia wg normy wymaga 2 krotnej wymiany powietrza. Inne przepisy zabraniają łaczenia wentylacji mechanicznej z naturalną, dotyczy to nie tylko pralni ale i wszystkich innych pomieszczeń. Inaczej mówiąc nie moze byc w jednym pomieszczeniu obydwu rodzajów wentylacji, jezeli któs twierdzi ze mozna te rodzaje łaczyć tym samym ignoruje i nie przestrzega obowiązujących przepisów. Mniejszy problem jest gdy to zastosuje u siebie, gorzej jest gdy to głosi publicznie na forum.

Człowieku, pytasz o prąd (A), czy czy moc (W) ?

Kompletnie Cie to przerasta....

Ale jesli już chodzi ci o moc (w), to sprawdzasz maksymalną moc pobieraną przez sprezarke i zakres modulacji. Jesli pompa moduluje od 30%, to wartość o którą pytasz bedzie maks moc pobierana x 0.3

A możesz to wyliczyć dla tej PC 9KW na moim kalkulatorze nie chcę wyjść 1,5kW .

Pralnia wg normy wymaga 2 krotnej wymiany powietrza. Inne przepisy zabraniają łaczenia wentylacji mechanicznej z naturalną, dotyczy to nie tylko pralni ale i wszystkich innych pomieszczeń. Inaczej mówiąc nie moze byc w jednym pomieszczeniu obydwu rodzajów wentylacji, jezeli któs twierdzi ze mozna te rodzaje łaczyć tym samym ignoruje i nie przestrzega obowiązujących przepisów. Mniejszy problem jest gdy to zastosuje u siebie, gorzej jest gdy to głosi publicznie na forum.

Co z kominkiem w salonie. Co z suszarnią

nie widzę argumentu. Licz i podaj wyniki.

a ja widzę taki, że gdyby było mnie stać na dom 400 m2, to raczej bym się nie bawił w węgiel :). ale różni ludzie i różne sposoby spędzania wolnego czasu.

poza tym taki dom duży dom z taką przedpotopową izolacją jest bardzo nieekologiczny - o ile dobrze pamiętam ekologia to Twój argument w walce z bezobsługowym prądem czy pompą ciepła.

masz już pozwolenie na budowę? bo nie wiem czy wiesz, że 10 cm styro grafit na ścianie to U= około 0,3 licząc razem ze ścianą. zatem takiego domu legalnie nie da się już wybudować.

Gość Arturo72

Najmniejszy pobór prądu jaki zaobserwowałem w tym sezonie grzewczym przy pompie ciepła 9kW to 1,6kWh na godzinę pracy przy temperaturze +12st.C i temp.zasilania 35st.C

Największy pobór prądu w tej samej pompie przy -18st.C to 2,8kWh na godzinę pracy przy zasilaniu 38st.C

Edytowane przez Arturo72