asolt 05.04.2014 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Proszę liczyć - wszak macie kalkulatory. Oby to liczenie nie okazało sie zbędne. Wieliczka niedaleko od Krakowa, w Krakowie juz oboiązuje zakaz ogrzewania kotłami na paliwo stałe w nowych PNB, od klientów z całej Polski otrzymuje sygnały o braku pozwolenia w PNB na ogrzewanie paliwami stałymi. Radzę sie pospieszyć z dokumentami o PNB bo moze byc za pozno. W 2017 zaczną obowiązywać bardziej zaostrzone przepisy odnosnie Ep i jego skutkiem moze byc całkowity zakaz ogrzewania palliwami stałymi w nowych domach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 05.04.2014 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 a ja widzę taki, że gdyby było mnie stać na dom 400 m2, to raczej bym się nie bawił w węgiel . ale różni ludzie i różne sposoby spędzania wolnego czasu. poza tym taki dom duży dom z taką przedpotopową izolacją jest bardzo nieekologiczny - o ile dobrze pamiętam ekologia to Twój argument w walce z bezobsługowym prądem czy pompą ciepła. masz już pozwolenie na budowę? bo nie wiem czy wiesz, że 10 cm styro grafit na ścianie to U= około 0,3 licząc razem ze ścianą. zatem takiego domu legalnie nie da się już wybudować. Co do tego czy byś się bawił - Twoja rzecz. Co do legalności - zależy co będzie pod grafitem. Da się zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 05.04.2014 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 W 2017 zaczną obowiązywać bardziej zaostrzone przepisy odnosnie Ep i jego skutkiem moze byc całkowity zakaz ogrzewania palliwami stałymi w nowych domach. I trzeba będzie się przebranżowić ze sprzedaży węgla na coś bardziej przyszłościowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 05.04.2014 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 I trzeba będzie się przebranżowić ze sprzedaży węgla na coś bardziej przyszłościowego Nadal argumentu nie widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.04.2014 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 A możesz to wyliczyć dla tej PC 9KW na moim kalkulatorze nie chcę wyjść 1,5kW . OMG... Ale dlaczego ma wyjsc akurat 1.5kW ? To byl tylko przykład pracy z COP 3 i moca oddana 4,5kW, czyli modulacja 50% Jezeli zakładamy pompę 9kW, która potrafi modulowac od 30% to najmniejsza wartość mocy, jaką odda wyniesie 2.7kW. Jeśli w danych warunkach pracuje z COP=3 to będzie pobierała 0.9kW W charakterystyce spręzarki wykorzystanej z danej PC powinna byc informacja na temat minimalnego i maksymalnego poziomu pobieranej mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 05.04.2014 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Nadal argumentu nie widzę. ostatnio robiłeś mi wykłady o tym ile popiołu w elektrowni produkuje pompa ciepła w niewielkim domu, teraz piszesz o planach budowy domu 400 m2 mającego niewiele wspólnego z ekologią, więc wychodzi na to, że po prostu jesteś hipokrytą próbującym opchnąć swój produkt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 05.04.2014 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 ostatnio robiłeś mi wykłady o tym ile popiołu w elektrowni produkuje pompa ciepła w niewielkim domu, teraz piszesz o planach budowy domu 400 m2 mającego niewiele wspólnego z ekologią, więc wychodzi na to, że po prostu jesteś hipokrytą próbującym opchnąć swój produkt Nie kolego. Buduję dom jaki mi pasuje. Nie zasłaniam się ekologią. Będę grzał ekogroszkiem - chyba że dasz rozsądną alternatywę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.04.2014 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Nie kolego. Buduję dom jaki mi pasuje. Nie zasłaniam się ekologią. Będę grzał ekogroszkiem - chyba że dasz rozsądną alternatywę. Czemu nie prąd ? Taniej niż ekogroszek. Liczę na konstruktywną odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 05.04.2014 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Czemu nie prąd ? Taniej niż ekogroszek. Liczę na konstruktywną odpowiedź. Daj wyliczenie. Koszt źródła ciepła + koszt roczny na ogrzewanie. Wtedy pogadamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 05.04.2014 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Nie kolego. Buduję dom jaki mi pasuje. Nie zasłaniam się ekologią. Będę grzał ekogroszkiem - chyba że dasz rozsądną alternatywę. no popatrz, jak była mowa o pompie ciepła to zasłaniałeś się ekologią i losem ludzi, którzy mają problem z popiołem z elektrowni Bełchatów. teraz już aspekt ekologiczny nie ma znaczenia, bo akurat nie pomaga Ci w sprzedaży węgla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.04.2014 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Daj wyliczenie. Koszt źródła ciepła + koszt roczny na ogrzewanie. Wtedy pogadamy. Ty budujesz jakiś tam dom,ja nie wiem jaki także ja nie mogę dać Ci wyliczenia. Zatem powtarzam pytanie,czemu nie prąd w tym domu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 05.04.2014 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Nie rozumiem i nie zrozumiem,dom to nie jest wymiana telefonu na nowy,to jest inwestycja 300-1mln.zł. Nie znam mentalności tych,którzy decydują się na ekogroszek ani ich portfela ale dla mnie taka kwota na budowę domu skłania do dogłębnego przyjrzenia się tematowi,żeby było jak najtaniej bo to moja,ciężko zarobiona kasa idzie na budowę a dla mnie nawet te min.300tys.zł to jest majątek i chciałbym wiedzieć dokładnie co i czy za to kwotę można wydusić i nigdy nie opierałbym się na sąsiadach,znajomych itp. W projekcie gotowym miałem źródło ciepła na gaz ziemny,gaz ziemny miałem przy działce,zrezygnowałem z gazu,czemu ? bo dla mnie był za drogi...podobnie jak ekogroszek. Czemu tak stwierdziłem ? Bo chciałem budować jak najtaniej,bo dla mnie 300tys.zł to kupa kasy,bo miałem ograniczenia budżetowe. Jak widać ekogroszkowcy nie przejmują się kasą wydaną na budowę bo nie zależy im na tanim budowaniu bo wszscy ekogrszkowcy wydali więcej niż ja na budowę ale mimo tego uważają,że nie stać ich na prąd czy pompę ciepła. Nie tędy droga,nigdy czarno na białym nie będzie faktycznie czarnym na białym jeśli samemu tego nie zweryfikujemy. Ktoś kto łyka zapewnienia sprzedawców aut o spalaniu dla mnie jest jeleniem lub nie doświadczonym przez życie czyt.nie posiadającym chociaż jednego auta uczniakiem. No prosze !! jak się chce to można napisać normalny post?? można... Ciebie widac jak sie nie opieprzy to..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 05.04.2014 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Ty budujesz jakiś tam dom,ja nie wiem jaki także ja nie mogę dać Ci wyliczenia. Zatem powtarzam pytanie,czemu nie prąd w tym domu ? w tym przydługim poście wszystko jest opisane. Przeczytaj, policz i daj wyliczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 05.04.2014 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Najmniejszy pobór prądu jaki zaobserwowałem w tym sezonie grzewczym przy pompie ciepła 9kW to 1,6kWh na godzinę pracy przy temperaturze +12st.C i temp.zasilania 35st.C Największy pobór prądu w tej samej pompie przy -18st.C to 2,8kWh na godzinę pracy przy zasilaniu 38st.C No widzisz jakbyś tak pisał to nawet bym się nie czepiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 05.04.2014 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 OMG... Ale dlaczego ma wyjsc akurat 1.5kW ? To byl tylko przykład pracy z COP 3 i moca oddana 4,5kW, czyli modulacja 50% Jezeli zakładamy pompę 9kW, która potrafi modulowac od 30% to najmniejsza wartość mocy, jaką odda wyniesie 2.7kW. Jeśli w danych warunkach pracuje z COP=3 to będzie pobierała 0.9kW W charakterystyce spręzarki wykorzystanej z danej PC powinna byc informacja na temat minimalnego i maksymalnego poziomu pobieranej mocy. Czy na prawdę nie można odpowiedzieć ile najmniej może pobrać PC 9kW. W twoim przykładzie przy COP 5 mamy już pobór 540W a przy COP 8 pobór 337W Jestem pod wrażeniem silnik 9 kW pobiera 300W. Polecam dane podane przez Arturo72 kilka postów wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 05.04.2014 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 no popatrz, jak była mowa o pompie ciepła to zasłaniałeś się ekologią i losem ludzi, którzy mają problem z popiołem z elektrowni Bełchatów. teraz już aspekt ekologiczny nie ma znaczenia, bo akurat nie pomaga Ci w sprzedaży węgla? Nie potrzeba mi pomocy w sprzedaży węgla. Chodzi o to, że węglem jest taniej - a i z punktu dbałości o ekologię też lepiej. Takie jest moje stanowisko. Masz odmienne - podaj argumenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 05.04.2014 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Czy na prawdę nie można odpowiedzieć ile najmniej może pobrać PC 9kW. W twoim przykładzie przy COP 5 mamy już pobór 540W a przy COP 8 pobór 337W Jestem pod wrażeniem silnik 9 kW pobiera 300W. Polecam dane podane przez Arturo72 kilka postów wyżej. nie regulujesz dostarczonego ciepła tylko mocą grzewczą i pobraną, ale też czasem działania. powtarzam pytanie - co jeśli dom potrzebuje 0,4 kW? jak wysterujesz kominek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 05.04.2014 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 no popatrz, jak była mowa o pompie ciepła to zasłaniałeś się ekologią i losem ludzi, którzy mają problem z popiołem z elektrowni Bełchatów. teraz już aspekt ekologiczny nie ma znaczenia, bo akurat nie pomaga Ci w sprzedaży węgla? A tak poza wszystkim - to chodziło o Elektrociepłownię Łęg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 05.04.2014 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 nie regulujesz dostarczonego ciepła tylko mocą grzewczą i pobraną, ale też czasem działania. powtarzam pytanie - co jeśli dom potrzebuje 0,4 kW? jak wysterujesz kominek? PCiarze są ekspertami od tego, a mają kominki 15KW i więcej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.04.2014 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Czy na prawdę nie można odpowiedzieć ile najmniej może pobrać PC 9kW. W twoim przykładzie przy COP 5 mamy już pobór 540W a przy COP 8 pobór 337W Jestem pod wrażeniem silnik 9 kW pobiera 300W. Polecam dane podane przez Arturo72 kilka postów wyżej. Ha, ha, COP 8 Czy Ty nie potrafisz czytać ze zrozumieniem.... Przeciez to już robi sie żałosne... Przecież napisałem wyraźnie W charakterystyce spręzarki wykorzystanej z danej PC powinna byc informacja na temat minimalnego i maksymalnego poziomu pobieranej mocy. Oczywiste jest, że przy wysokim COP sprężarka nie zejdzie tak nisko z mocą i takiej modulacji nie da się uzyskac. Ale przy tak wysokim COP (przy wysokich temperaturach) to i tak bez znaczenia, bo wtedy grzejemy juz tylko CWU, z reguły pelną mocą) Bardzo się ciesze, ze Arturo napisal tego posta. Dzieki temu dostalłeś formacje o tym, ze pompa płynnie steruje moca pobraną i oddaną. Rano, kiedy rozpoczynałes ten dzień, najwyraźniej o tym nie wiedziałeś.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts