Gość TwojPan 07.09.2014 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 Facet,nie jest wcale tak kolorowo. Mimo tego,że od 3 lat mam takiego dostawcę ,że nie ma mowy o mokrym opale,to za flaszkę chłopaki wrzuca wprost z auta.Nie wyobrażam sobie podjazdu z kostki za grubą kasę,i lejącej się nań czarnej wody z palet.Dlaczego przyjmujecie mokry towar?Wiecie ,że z worków jutowych kurzy się jak cholera jak opał jest już suchy?Mnie dostawcą pyta w jakich chcę workach.Opał ma być suchy,o odpowiedniej wadze i w foliowym woreczku.Nie inaczej.Ludzie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 07.09.2014 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 Czyli nic się nie zmieniło, wiesz że nic nie wiesz. Mundrale z was bo mieszkacie i wam rachunki pokazały ile zużywacie, ciekawe czy tacy pewni tego byliście przed przeprowadzką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 07.09.2014 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 olo... A moze zielony? Ponoc uspokaja... Racja, mnie to może uspokoi zielone, was to już raczej wyłącznie odzież z rękawami wiązanymi z tyłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 07.09.2014 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 Mundrale z was bo mieszkacie i wam rachunki pokazały ile zużywacie, ciekawe czy tacy pewni tego byliście przed przeprowadzką. Pewnosci nigdy nie ma, bo nawet jak to policzysz, to rachunki sa teoretyczne. Wykonawcy moga pomoc, albo mocno zaszkodzic tym wyliczeniom. Ja zakladalem, ze jak koszty CO+CWU beda rocznie nizsze niz 2-2,5k zl, to bede bardzo szczesliwy (liczylem ~200 zl/mc). Poki co tej "bariery" 2k nie przekroczylem i jesli jakos drastycznie nie wzrosnie u nas zuzycie CWU, to raczej nie przekrocze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 07.09.2014 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 Napisz znowu coś zabawnego bo się nudzę strasznie. Zapłaciłem ile zapłaciłem a poza izolacyjnością - dokładnie to wychodzi 0,158 bo mam z cieplejszego pustaka 0,68 - liczyłem też na odpowiednią wytrzymałość, mam jednak o 2 kondygnacje więcej niż ty i dwa stropy a BK miałem okazję trochę się pobawić i z takiego g...a to bym nawet stodoły nie postawił, max co to garaż, chyba, że z kostek 36 lub więcej. A tak się składa, że jestem z wykształcenia budowlańcem, i to podwójnie, nie praktykującym od lat do czasu budowy ale jednak coś tam zostało więcej niż 2 lata przeglądania forum i pisania nie zawsze mądrych rzeczy. Patrz pan,z wykształcenia budowlaniec i nie ma pojęcia o materiałach budowlanych Jakaś kiepska szkoła była Ja mam ścianę z bloczka gr.18cm,gdzie wytrzymałość jest większa niż Twojego porothermu Czyżby podobnie jak z ogrzewaniem zero wiedzy i dlatego głupoty się wypisuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 07.09.2014 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 (edytowane) Mundrale z was bo mieszkacie i wam rachunki pokazały ile zużywacie, ciekawe czy tacy pewni tego byliście przed przeprowadzką. Czy przed przeprowadzką nigdzie nie mieszkałeś,żeby orientować się w kosztach życia jeśli chodzi o zużycie prądu bytowego i cwu ? Co do przyszłego zużycia energii na cele grzewcze to przed budową z dużą dokładnością można a wręcz trzeba wyliczyć ile dom tej energii będzie potrzebował. Wtedy też wybiera się system grzewczy lub system budowy. Czy myślisz,że ja decydując się na ogrzewanie prądem nie wiedziałem ile dom zużyje energii ? Jeśli tak myślisz to jesteś w błędzie To już przed budową wyliczyłem,że dom na ogrzewanie zużyje ok.5000kWh energii a na cwu zakładałem 4000kWh. I nie mów,że jesteś budowlańcem bo takie tezy ośmieszają jedynie poziom polskiego nauczania. Edytowane 7 Września 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 07.09.2014 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 Czy przed przeprowadzką nigdzie nie mieszkałeś,żeby orientować się w kosztach życia jeśli chodzi o zużycie prądu bytowego i cwu ? Co do przyszłego zużycia energii na cele grzewcze to przed budową z dużą dokładnością można a wręcz trzeba wyliczyć ile dom tej energii będzie potrzebował. Wtedy też wybiera się system grzewczy lub system budowy. Czy myślisz,że ja decydując się na ogrzewanie prądem nie wiedziałem ile dom zużyje energii ? Jeśli tak myślisz to jesteś w błędzie I nie mów,że jesteś budowlańcem bo takie tezy ośmieszają jedynie poziom polskiego nauczania. To ty genialny jesteś, bo inni jak widzę po kolei twierdzą, że zużycia energii a wiec koszty rzeczywiste mniejsze są od spodziewanych. Arturo wszystko wie i znowu trafił w 10-kę, brawo. Jedna budowa za sobą i ekspert. Ja za to nie mam pewności i nie będę miał dopóki nie pomieszkam ze 2-3 zróżnicowane pogodowo sezony. Co to silikat i jaka ma wytrzymałość wiem, sądziłem, że masz dom z BK i tyle w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 07.09.2014 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 (edytowane) Co to silikat i jaka ma wytrzymałość wiem, sądziłem, że masz dom z BK i tyle w temacie. Widzisz,nie uległem presji otoczenia i do budowy domu wybrałem "najzimniejszy" materiał ale mam ścianę znacznie cieplejszą i tańszą niż Ty i np.feniks co to rzuca co chwila posty o dopłacie do izolacji.Gdyby pomyślał,nie byłoby tematu. W projekcie miałem 24BK i 12cm. Kolejny przykład na to,że to przed budową myśli się o budowie i używa kalkulatora bo po to już musztarda po obiedzie. Podobnie jest z systemem grzewczym,wbrew obiegowej opinii,że prąd jest drogi do ogrzewania wybrałem prąd a nie ekogroszek jak wszyscy,który oczywiście był droższy dla mnie od prądu. Edytowane 7 Września 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 07.09.2014 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 Widzisz,nie uległem presji otoczenia i do budowy domu wybrałem "najzimniejszy" materiał ale mam ścianę znacznie cieplejszą i tańszą niż Ty i np.feniks co to rzuca co chwila posty o dopłacie do izolacji.Gdyby pomyślał,nie byłoby tematu. W projekcie miałem 24BK i 12cm. Kolejny przykład na to,że to przed budową myśli się o budowie i używa kalkulatora bo po to już musztarda po obiedzie. Podobnie jest z systemem grzewczym,wbrew obiegowej opinii,że prąd jest drogi do ogrzewania wybrałem prąd a nie ekogroszek jak wszyscy,który oczywiście był droższy dla mnie od prądu. Nie wiem na jakiej podstawie uważasz, że masz ścianę znacznie tańszą niż ja a już zupełnie to do tego co piszesz o izolacyjności ściany nie pasuje słowo znacznie. Ta "znaczna" różnica w U muru to jest jeszcze na drugim miejscu po przecinku czy już na trzecim ? Ta "znaczna" oszczędność z tego tytułu rocznie to 10zł czy 20 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.09.2014 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 Olo , już ci to kiedyś pisałem, idź w węgiel chopie, a najlepiej ognisko na klepisku na środku chałupy. Ludzie kiedyś tak żyli to i teraz dadzą rady. A że mamy XXI wiek, kogo to obchodzi...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 07.09.2014 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 Olo nie dogadasz sie tutaj dyskusja trwa lata świetlne i wniosków nadal brak - niektórzy za priorytet uważają np. zbudowanie domu, posadzenie drzewa i spolodzenie syna - dla innych mottem i celem zycie jest PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.09.2014 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 Olo nie dogadasz sie tutaj dyskusja trwa lata świetlne i wniosków nadal brak - niektórzy za priorytet uważają np. zbudowanie domu, posadzenie drzewa i spolodzenie syna - dla innych mottem i celem zycie jest PC Jarasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 07.09.2014 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 Jarasz? rzuciłam - nie chciałam się uczyć na Waszych błędach tak palę węglem - tzn paliłam ub. zimy - tzn samo się paliło poza drobny scysjami tu nie chodzi o cel życia:D raczej o "ile można" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.09.2014 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 rzuciłam - nie chciałam się uczyć na Waszych błędach To tak jak ja. Nigdy więcej szkodzenia sobie i innym. A że czasem się pierdnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 07.09.2014 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 w ten spos. nie rzuciłam - aczkolwiek zmieniam diesla na benzynę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.09.2014 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 Taka sobie towarzysks dyskusja, bez zadnego celu... Myślę że jego problem polega na zbyt małej ilości testosteronu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.09.2014 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 Mundrale z was bo mieszkacie i wam rachunki pokazały ile zużywacie, ciekawe czy tacy pewni tego byliście przed przeprowadzką. Z 90% pewnoscią mogę ci rzec, że 750m3 gazu + 0.5-1mp drewna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 07.09.2014 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 Taka sobie towarzysks dyskusja, bez zadnego celu... Dokładnie, mam w tej chwili trochę czasu - wiecie, te ciche dni, to sobie wpadam. Bywa tu zabawnie dla takich co lubią czasem kotka pod włos pogłaskać. No i ciekawych rzeczy się dowiedzieć można, ostatnio np, ze popełniłem życiowy błąd, czegoś tam nie przemyślałem, nie policzyłem i mam dom z pustaka o U 0,15 a nie z jedynej słusznej silki za to z grubszym styropianem i U 0,13, tragedia po prostu, i jak tu żyć, jak żyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 07.09.2014 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 No i ciekawych rzeczy się dowiedzieć można, ostatnio np, ze popełniłem życiowy błąd, czegoś tam nie przemyślałem, nie policzyłem i mam dom z pustaka o U 0,15 a nie z jedynej słusznej silki za to z grubszym styropianem i U 0,13, tragedia po prostu, i jak tu żyć, jak żyć... Tylko się nie pochlastaj z tego powodu olo nie znudziło Ci się jeszcze walenie głową w "beton" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 07.09.2014 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 viessmann: węgiel jest najmniej ekologicznym paliwem, w porównaniu z np. gazem ziemnym, znacznie więcej emituje zanieczyszczeń do atmosfery (pył 100-krotnie, tlenki azotu NO2 6-krotnie, tlenków siarki SO2 ok. 7.000-krotnie, tlenki węgla CO 160-krotnie) węgiel nie jest już paliwem tak tanim jak jeszcze kilka lat temu - wzrost ceny jego zakupu w ciągu 4-ech ostatnich lat był ponad 6-krotnie większy niż gazu ziemnego w zależności od dostawcy węgla jego jakość będzie różna, co wpłynie na to ile paliwa będziemy potrzebować na sezon grzewczy, czy słabej jakości paliwo nie uszkodzi podajnika i innych elementów kotła, czy trzeba będzie częściej czyścić kocioł i komin eksploatacja kotłów węglowych wymaga w większym lub mniejszym stopniu ciągłej obsługi, związanej z uzupełnianiem paliwa, dostosowaniem pracy kotła do zmieniających się temperatur zewnętrznych, jego czyszczeniem itd. wzorem innych krajów UE, można się spodziewać i w Polsce, w niedalekiej przyszłości, wprowadzenie rygorystycznych norm ograniczania emisji zanieczyszczeń w lokalnych źródłach ciepła spowoduje wzrost kosztów ogrzewania węglem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts