Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego system grzewczy na ekogroszek nie jest opłacalny ekonomicznie w nowych domac

Gość Arturo72

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To przede wszystkim,a przy budowie to priorytetami były niski koszt budowy,niskie koszty eksploatacyjne,zero syfu z węgla,bezobslugowe ogrzewanie a to wszystko ze względu na zdrowie całej rodziny i dlatego że jest to dla mnie pierwszy i ostatni dom.

Koniec końców udało się zrealizować wszystkie priorytety.

Buehehe, to już rozumiem o co ci chodzi. Wybudowałeś sobie domek taki a nie inny ze względu na zdrowie twojej rodziny ogrzewany ekologicznie....a tym czasem spojrzałem niedawno w twój dziennik budowy i zdaje się o ile mnie pamięć nie myli że ujrzałem kosteczki nieizolowane w sąsiedztwie, pewnie na wungiel i to tak po 8t/chałupę....no wiec arturo wyprawił się na wojnę z węglarzami, na razie słowną na forum ale kosę już pewnie ostrzy. Wieć to nie mój kociołek będzie czerwony a twoja okolica.

Buehehe, to już rozumiem o co ci chodzi. Wybudowałeś sobie domek taki a nie inny ze względu na zdrowie twojej rodziny ogrzewany ekologicznie....a tym czasem spojrzałem niedawno w twój dziennik budowy i zdaje się o ile mnie pamięć nie myli że ujrzałem kosteczki nieizolowane w sąsiedztwie, pewnie na wungiel i to tak po 8t/chałupę....no wiec arturo wyprawił się na wojnę z węglarzami, na razie słowną na forum ale kosę już pewnie ostrzy. Wieć to nie mój kociołek będzie czerwony a twoja okolica.

Mam podobny problem (między innymi dlatego walczę z węglem w nowych domach), nie idzie czasami nosa wytknąć na zewnątrz tak smrodzą niektórzy. O bieganiu zimą nie ma nawet mowy. Na szczęście mam WM i dwa filtry, i w domu jest ok, ale filtry co miesiąc do wymiany :yes:

Gość Arturo72

No i ciekawych rzeczy się dowiedzieć można, ostatnio np, ze popełniłem życiowy błąd, czegoś tam nie przemyślałem, nie policzyłem i mam dom z pustaka o U 0,15 a nie z jedynej słusznej silki za to z grubszym styropianem i U 0,13, tragedia po prostu, i jak tu żyć, jak żyć...

No ciekawych,bo to Wy(ekogroszki) narzekacie na koszty bezobskugowego ogrzewania a bezmyślnie wydajecie kasę na coś co moglo być tańsze i lepsze.

Także pretensje tylko do siebie,że przed budową się nie myślało zamiast narzekać jakie to drogie i ile trzeba dołożyć.

Gość Arturo72

Nie raz pisałem o zalegajacej cały rok sadzy na parapetach.

OLO -PODAJ NAZWĘ PROJEKTU-jeśli to nie tajemnica

Projekt nietypowy, zrobiony na zamówienie, bryła prosta w klimacie "budy dla psa" kalenicą prostopadle do ulicy, układ w środku prosty do bólu - piętro 4 pokoje w 4 rogach budynku, w środkowej części klatka schodowa, przedsionek i łazienka, na parterze zbieżnie z piętrem - zamiast dwóch pokoi jeden salon, zamiast łazienki kuchnia częściowo połączona z salonem, zamiast pozostałych dwóch pokoi - mini garaż, łazienka, pomieszczenie gospodarcze 6m2 (np na kotłownię/ciepłownię, spiżarnię, przechowalnie klamotów etc) i wiatrołap - jak zamkniesz oczy to sobie wyobrazisz bo to proste i raczej typowe rozwiązanie.

Dlaczego pytasz, chcesz mi ogrzewanie zaprojektować ?

No ciekawych,bo to Wy(ekogroszki) narzekacie na koszty bezobskugowego ogrzewania a bezmyślnie wydajecie kasę na coś co moglo być tańsze i lepsze.

Także pretensje tylko do siebie,że przed budową się nie myślało zamiast narzekać jakie to drogie i ile trzeba dołożyć.

Daj spokój, jaka to będzie różnica w tych kosztach ogrzewania przy tym U różnym o 0,02 ? NIEZAUWAŻALNA. Ty natomiast wywaliłeś parterowca z wielkim dachem. Niekorzystna to bryła o ile mi wiadomo ze względu na straty ciepła no i koszt dachu może być mniejszy, lepiej zbliżać się do sześcianu - to kostkowcy z PRL-u mają optymalne proporcje domów...ale jakoś tego nie krytykuję bo budując dom chce się też, żeby się podobał właścicielowi no nie ?

Budując jeszcze raz to samo co buduję zrobił bym ściany nie z 18, nie 25 a z 30-ki, wbrew temu co piszesz + 15cm grafitu (ok. 45 to wg mnie nieprzekraczalna granica grubości muru z izolacją )

Gość Arturo72
No tak, kolor pieca jest niezwykle ważny... Musi przecież pasować do reszty wystroju kotłowni! ;)

Dokładnie,pralni a nie kotłowni ;)

Gdybym miał jednak kotłownie i pralnię to stałby dumnie kocioł w kolorze pomarańczowo-czarnym czyli albo Lazar albo r-eco.Oba są zarabiste i szkoda że nie mam kotłowni to nawet dla oka bym jednego tam wstawił ;)

Gość Arturo72
Daj spokój, jaka to będzie różnica w tych kosztach ogrzewania przy tym U różnym o 0,02 ? NIEZAUWAŻALNA. Ty natomiast wywaliłeś parterowca z wielkim dachem. Niekorzystna to bryła o ile mi wiadomo ze względu na straty ciepła no i koszt dachu może być mniejszy, lepiej zbliżać się do sześcianu - to kostkowcy z PRL-u mają optymalne proporcje domów...ale jakoś tego nie krytykuję bo budując dom chce się też, żeby się podobał właścicielowi no nie ?

Budując jeszcze raz to samo co buduję zrobił bym ściany nie z 18, nie 25 a z 30-ki, wbrew temu co piszesz + 15cm grafitu (ok. 45 to wg mnie nieprzekraczalna granica grubości muru z izolacją )

Ale ja nie piszę w sensie kosztów ogrzewania a w sensie inwestycji,co najmniej 20zl/m2 a to już parę tys . zł się uzbiera.

I tak tysiaczek do tysiaczka i nie trzeba było budować kotłowni i pralni jako dwóch osobnych pomieszczen.

Edytowane przez Arturo72

Nie raz pisałem o zalegajacej cały rok sadzy na parapetach.

Aaa, to się jednak przyznałeś, że to nie ja czy Pyxis popełniliśmy największy błąd śmiąc budować z czegoś innego niż silki 18cm a to Ty go popełniłeś kupując parcelę i budując dom w okolicy, gdzie ludzie palą śmieciuchami (w tym zapewne i śmieciami) w nieizolowanych domach. Mogłeś sobie wybrać miejsce z samymi nowo powstającymi domkami, zapewniam cię, że nawet przy samych kotłach na ekogroszek miałbyś znacznie czystsze powietrze a jak byś wybrał miejsce, gdzie magistrala gazowa istnieje to miałbyś 3/4 domków ogrzewanych gazem.