malux20 08.09.2014 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 kotłownia jest za darmo bo dom i tak się budujeoj liwko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 08.09.2014 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 kotłownia jest za darmo bo dom i tak się buduje oj liwko tyle razy to pisali i jeszcze nie zajarzył, musi dokładniej czytać bo jeszcze przez przypadek zapłaci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 08.09.2014 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 to że na innym paliwie byłoby drożej nie upoważnia do wyśmiewania tańszych rozwiązań liwko dobre ze szkołaą Masz racje - moze w końcu Pompiarze zrozumieją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 08.09.2014 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 ale ja nie podejrzewam że liwko płaci 3 tyś za co+cwubardziej za cały dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 08.09.2014 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 tyle razy to pisali i jeszcze nie zajarzył, musi dokładniej czytać bo jeszcze przez przypadek zapłaci ja niedokładnie czytam -przepraszam ja słyszałem że pompy się powoli kończą na rynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 08.09.2014 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 ja niedokładnie czytam -przepraszam ja słyszałem że pompy się powoli kończą na rynku to była ironia dlaczego maja sie konczyć? coś więcej wiesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 08.09.2014 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 tak -podobno przy minus 15 w domach bardzo zimno jest.i się psują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.09.2014 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 dlaczego maja sie konczyć? coś więcej wiesz? Bo wszystko się kiedyś kończy... ... oprócz "Mody Na Sukces" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 08.09.2014 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 za rok - to putin zdecyduje co będzie lepsze dla POLAKÓW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 08.09.2014 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 Teraz tylko kable i PC P/P do obnizania rachunkow. Sterowanie temp co do 0.1* 365/24/7 To lepsze niż średniowieczno-nowoczesne kotły na ekogroszek, które potrzebują OSOBNEGO pomieszczenia jak Hrabia Szczydomiski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 08.09.2014 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 za rok - to putin zdecyduje co będzie lepsze dla POLAKÓW podobno warszawe chce podgrzać atomem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 08.09.2014 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 (edytowane) Na przykładzie pierwszego i trzeciego projektu widać idealnie, jaką głupotą jest budowanie kotłowni na paliwa stałe w nowym domu. W trzecim podany jest koszt 405 000zł za 144m2, czyli 2800zł/m2 Zbędna kotłownia ma 9,5m x 2800zł = 26 600zł!!! Doliczmy do tego komin i wyjdzie ponad 30 000zł! Jakieś pytania olo? Liwko, tak na zdrowy chłopski rozum - gdyby budować wg tego projektu i nie zrobić tej kanciapy na kotłownię, naprawdę poważnie twierdzisz, że będzie o 26000 taniej ??? Super, to ja szukam już projektu z największą kotłownią jaka jest, nie zrobię jej i mam stan surowy za darmo a może coś mi jeszcze zostanie Ale może to i racja, bo przecież kotłownie na węgiel wykańcza się w standardzie jak pomieszczenia użytkowe, gratuluje poczucia humoru i przepraszam za moje docinki, mam wyrzuty sumienia teraz, nie zazdroszczę mieszkania w domu wykończonym na poziomie mojej kotłowni, za to szacun dla was, jesteście jednak twardziele. Poza tym przypominam, że to pomieszczenie, które służy do postawienia w niej PC i zasobnika też kosztuje...ale wy to rzekomo macie tam suszarnie a tylko przy okazji stoi zasobnik i pompa, tak od niechcenia, bo przecież można w kuchni postawić...no ubawić się można przy was przednio, tu szacun za poczucie humoru i tolerancyjne kobiety, które by wam pozwoliły baniaka 300l i inne klamory w kuchni postawić. Edytowane 8 Września 2014 przez _olo_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.09.2014 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 Liwko, tak na zdrowy chłopski rozum - gdyby budować wg tego projektu i nie zrobić tej kanciapy na kotłownię, naprawdę poważnie twierdzisz, że będzie o 26000 taniej ??? Super, to ja szukam już projektu z największą kotłownią jaka jest, nie zrobię jej i mam stan surowy za darmo a może coś mi jeszcze zostanie Ale może to i racja, bo przecież kotłownie na węgiel wykańcza się w standardzie jak pomieszczenia użytkowe, gratuluje poczucia humoru i przepraszam za moje docinki, mam wyrzuty sumienia teraz, nie zazdroszczę mieszkania w domu wykończonym na poziomie mojej kotłowni, za to szacun dla was, jesteście jednak twardziele. Wiedziałem że taki głupi argument przytoczysz. A ja sądzę, że nawet jak tam nie położysz tynków, to ta kotłownia wyjdzie za m2 drożej niż pozostała część domu. Zakład? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 08.09.2014 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 (edytowane) Niby dlaczego ?Twierdzisz, że mój domek będzie kosztował - licząc po tej cenie m2 jaką podałeś - >650 000 ? W standardzie wykończenia kotłowni ? Super te obliczenia. No i bardzo mądry z Twojej strony ten argument. Edytowane 8 Września 2014 przez _olo_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.09.2014 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 Niby dlaczego ? A ponoć myślenie nie boli... Zauważ że w tym projekcie, dla części domowej są wspólne fundamenty i dach dla obu kondygnacji, a dla kotłowni są wyłącznie dla niej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 08.09.2014 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 Tak, tak, palnąłeś głupstwo i teraz trzeba z twarzą z tego wyjść, powiem ci w sekrecie, że mnie się też zdarza i tak samo robię. Uppsss, już wszyscy wiedzą bo to nie priv był Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.09.2014 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 Tak, tak, palnąłeś głupstwo i teraz trzeba z twarzą z tego wyjść Ja palnąłem głupstwo??????? Myślałem że nareszcie przyznasz rację, bo argumenty są niepodważalne, ale jak to bywa na forum budowlanym, wszędzie beton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 08.09.2014 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 (edytowane) ... np.feniks co to rzuca co chwila posty o dopłacie do izolacji.Gdyby pomyślał,nie byłoby tematu. W projekcie miałem 24BK i 12cm. Kolejny przykład na to,że to przed budową myśli się o budowie i używa kalkulatora bo po to już musztarda po obiedzie. ..... Przecież ja właśnie wziąłem kalkulator i liczę ile muszę dopłacić do lepszej izolacji. Więc o co ci chodzi? Kontynuuję obliczenia (U ściany MAX 29): 15cm styropian (0,040) U = 0.2174 [W/m2K] 20cm styropian (0,031) U = 0.137 [W/m2K] Edytowane 8 Września 2014 przez fenix2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 08.09.2014 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 Ja palnąłem głupstwo??????? Myślałem że nareszcie przyznasz rację, bo argumenty są niepodważalne, ale jak to bywa na forum budowlanym, wszędzie beton Dzięki, skoro beton to niech będzie beton, żadna obelga nie przyznać racji takim argumentom. Suszarnie za darmo a kotłownie po 2800/m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 08.09.2014 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 może 26 tys to duza przesada ale nie da sie zaprzeczyć ze potrzeba mniej miejsca niz przy weglu i można zrobic wspolne pomieszcze z gospodarczym, więc odpada działówka z fundamentem i sam obrys budynku sie zmniejsza, mniej sciany, fundamentu, izolacji itd. te5-10 tys odejdzie, no i jak ktos zaplanował WM to jeszcze komin wylatuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts