Liwko 08.09.2014 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 te5-10 tys odejdzie 9,5m2 za 5-10 tysięcy, razem z fundamentami i dachem? Nie ma takiej opcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 08.09.2014 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 przy prostej bryle, pietrowka tymi recami może bez komina 10 wyjdzie, bez płytek itd. takie minimumdla kompromisu 10 można przyjąc a z kominem 15 żeby nie mówili że się przesadza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.09.2014 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 Dzięki, skoro beton to niech będzie beton, żadna obelga nie przyznać racji takim argumentom. Suszarnie za darmo a kotłownie po 2800/m2. Stary, to jest wycena pracowni projektowej! Jeżeli uda ci się zejść z fundamentami i dachem dla jednej kondygnacji poniżej 2000zł to będziesz dobry. Ale nawet wtedy to będzie 19000zł! I do tego komin! Dalej grasz głupa? Sam podałeś przykłady projektów, które ci się podobają. W pierwszym i ostatnim można zrezygnować z m2 i nie wstawiać kotła na węgiel, w drugim lepiej sobie temat węgla zupełnie odpuścić. To twoje wybory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 08.09.2014 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 Ale wy macie talent do uogólnień, budownictwo to nie kiełbasa, odetniesz połowę to połowę będzie kosztowała ta połowa co została. Gdybym ja w swoim domu nie zrobił tej kotłowni to co bym tam zrobił na 6m2 podłużnego pomieszczania ? Ano nic, większy wiatrołap niż teraz więc stracona powierzchnia bo ten jest ok. Gdybym nie zrobił tej przestrzeni w ogóle to co - zwężył bym już i tak waski dom i z optymalnych pokoi na górze wyszły by cztery kiszki lub 2 ok i 2 megakiszki, pomijając, że 2 z nich musiały by być już pokojami przejściowymi bo teraz jest na styk - ostatni lub pierwszy stopień schodów, drzwi, filarek międzydrzwiowy 25cm, kolejne drzwi i ściana łazienki. Uparliście się na tą kotłownię i suszarnię i przytaczacie takie beznadziejne argumenty, czym odstraszacie a nie zachęcacie do PC. Ja na szczęście ich serio nie biorę dlatego to jest nadal bez wpływu na moją decyzję odnośnie ogrzewania, częściowo już wyklarowaną z pewnymi nadal wątpliwościami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tereska77 08.09.2014 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 Zerknelam na te projekty... Domy zupelnie nie w moim guscie, ale gdybym musiala ktorys z nich zbudowac, to tylko ten Szmaragd ma 2 pomieszczenia gospodarcze:eek: Bez wzgledu na rodzaj ogrzewania, obydwa musialyby zostac. Pozostale dwa projekty.... no w jaki sposob zrezygnowac w nich z kotlowni???? W jednym jest "pomieszczenie gospodarcze", tutaj jedynym wyjsciem jest jakis czysty sposob ogrzewania, a w drugim (C275) jest tylko kotlownia i zadnego innego pomieszczenia gospodarczego. Czy pompa czy ekogroszek, nie ma mozliwosci rezygnacji z tego pomieszczenia, no chyba, ze kosztem garazu, co dla mnie jest nie do przyjecia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 08.09.2014 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 częściowo już wyklarowaną z pewnymi nadal wątpliwościami. Żeby uprzedzić głupawe docinki - nie, nie chodzi tu o kolor kociołka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 08.09.2014 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 Zerknelam na te projekty... Domy zupelnie nie w moim guscie, ale gdybym musiala ktorys z nich zbudowac, to tylko ten Szmaragd ma 2 pomieszczenia gospodarcze:eek: Bez wzgledu na rodzaj ogrzewania, obydwa musialyby zostac. Pozostale dwa projekty.... no w jaki sposob zrezygnowac w nich z kotlowni???? W jednym jest "pomieszczenie gospodarcze", tutaj jedynym wyjsciem jest jakis czysty sposob ogrzewania, a w drugim (C275) jest tylko kotlownia i zadnego innego pomieszczenia gospodarczego. Czy pompa czy ekogroszek, nie ma mozliwosci rezygnacji z tego pomieszczenia, no chyba, ze kosztem garazu, co dla mnie jest nie do przyjecia. Czekaj, zaraz Ci ktoś napisze, żeś głupia i się nie znasz, że wcale nie trzeba bo to baniak 300l i brzęcząca pompa może stać w kuchni. A linki do projektów to wstawiłem pierwsze z brzegu jak była gadka szmatka poza wątkiem o tym co się komu podoba w budownictwie a co nie, wyłącznie tu chodziło o bryłę budynku...ale tu nic nie można napisać tak od sobie, bo zaraz ci policzą ile tam kotłownia kosztowała i kominy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tereska77 08.09.2014 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 Bo wszystko się kiedyś kończy... ... oprócz "Mody Na Sukces" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.09.2014 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 (edytowane) Przecież ja właśnie wziąłem kalkulator i liczę ile muszę dopłacić do lepszej izolacji. Więc o co ci chodzi? Kontynuuję obliczenia (U ściany MAX 29): 15cm styropian (0,040) U = 0.2174 [W/m2K] 20cm styropian (0,031) U = 0.137 [W/m2K] Ile wynosi Cię m2 ściany z 0,13 a ile z 0,21 ? Edytowane 8 Września 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.09.2014 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tereska77 08.09.2014 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 Czekaj, zaraz Ci ktoś napisze, żeś głupia i się nie znasz, że wcale nie trzeba bo to baniak 300l i brzęcząca pompa może stać w kuchni. A linki do projektów to wstawiłem pierwsze z brzegu jak była gadka szmatka poza wątkiem o tym co się komu podoba w budownictwie a co nie, wyłącznie tu chodziło o bryłę budynku...ale tu nic nie można napisać tak od sobie, bo zaraz ci policzą ile tam kotłownia kosztowała i kominy. Kuchnia w tamtym ma 8m2, nie wlezie:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tereska77 08.09.2014 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 Liwko, bo Cie glowka rozboli;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.09.2014 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 Zerknelam na te projekty... Domy zupelnie nie w moim guscie, ale gdybym musiala ktorys z nich zbudowac, to tylko ten Szmaragd ma 2 pomieszczenia gospodarcze:eek: Bez wzgledu na rodzaj ogrzewania, obydwa musialyby zostac. Pozostale dwa projekty.... no w jaki sposob zrezygnowac w nich z kotlowni???? W jednym jest "pomieszczenie gospodarcze", tutaj jedynym wyjsciem jest jakis czysty sposob ogrzewania, a w drugim (C275) jest tylko kotlownia i zadnego innego pomieszczenia gospodarczego. Czy pompa czy ekogroszek, nie ma mozliwosci rezygnacji z tego pomieszczenia, no chyba, ze kosztem garazu, co dla mnie jest nie do przyjecia. Następna mądra. A niby dlaczego dwa by miały zostać? Ja bym wypieprzył te 9,5m2. W zupełności wystarczyło by mi na PC, pralkę, suszarkę i kilka innych rzeczy to pierwsze pomieszczenie. Z drugim zgoda, gaz, prąd lub PC. W tym trzecim można pod gaz, PC pomieszczenie pomniejszyć, a pod prąd można z niego zupełnie zrezygnować. Ale można w nim właśnie zorganizować pralnio-suszarnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.09.2014 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 (edytowane) Liwko, bo Cie glowka rozboli;) Od walenia w beton już mnie rozbolała Edytowane 8 Września 2014 przez Liwko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tereska77 08.09.2014 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 Następna mądra. A niby dlaczego dwa by miały zostać? Ja bym wypieprzył te 9,5m2. W zupełności wystarczyło by mi na PC, pralkę, suszarkę i kilka innych rzeczy to pierwsze pomieszczenie. Z drugim zgoda, gaz, prąd lub PC. W tym trzecim można pod gaz, PC pomieszczenie pomniejszyć, a pod prąd można z niego zupełnie zrezygnować. Ale można w nim właśnie zorganizować pralnio-suszarnie. Liwko, ty gadasz jak moj maz:P Cale zycie w bloku mieszkal i mu sie wydawalo, ze dom 100m2 to taaaaki duzy:D Najpierw nakupuje pierdol, bo mu WSZYSTKO potrzebne, a potem ja sie musze bujac, zeby gdzies to upchnac:mad: W zyciu bym nie zrezygnowala z tego drugiego pomieszczenia:no: A w tym trzecim projekcie to z czego pomniejszac, jak to takie malenstwo??? Zwroc uwage, ze to jest pomieszczenie z drzwami na dwoch scianach, mam tak samo u siebie, tylko jedna sciane mozna wykorzystac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.09.2014 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 Liwko, ty gadasz jak moj maz:P Cale zycie w bloku mieszkal i mu sie wydawalo, ze dom 100m2 to taaaaki duzy:D Najpierw nakupuje pierdol, bo mu WSZYSTKO potrzebne, a potem ja sie musze bujac, zeby gdzies to upchnac:mad: W zyciu bym nie zrezygnowala z tego drugiego pomieszczenia:no: A w tym trzecim projekcie to z czego pomniejszac, jak to takie malenstwo??? Zwroc uwage, ze to jest pomieszczenie z drzwami na dwoch scianach, mam tak samo u siebie, tylko jedna sciane mozna wykorzystac. No to skoro wiecznie brakuje wam miejsca, to jaki sens marnować je na kotłownie węglową??? A w tym trzecim PC można postawić/powiesić w garażu. Z kotłem na węgiel to nie przejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.09.2014 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 Zwroc uwage, ze to jest pomieszczenie z drzwami na dwoch scianach, mam tak samo u siebie, tylko jedna sciane mozna wykorzystac. Zlikwidować okno i będą 2 ściany do wykorzystania,mam tak samo u siebie,po jednej stronie system grzewczy,pod drugiej stronie pralnio-suszarnia,metraż pomieszczenia identyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tereska77 08.09.2014 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 Wybralam taki projekt, ze mi brakowac miejsca nie bedzie:DA w trzecim owszem, mozna w garazu, ale wtedy pompa zabiera miejsce, w ktorym moglbys umiescic cos innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.09.2014 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 A w trzecim owszem, mozna w garazu, ale wtedy pompa zabiera miejsce, w ktorym moglbys umiescic cos innego. No to jesteśmy w domu Dla PC nie potrzeba kotłowni Masz rację, PC zabiera miejsce. U mnie na ziemi jakieś 0,5m2 i na ścianie wiszą dwa zbiorniki jeden nad drugim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 08.09.2014 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 Olo wstawił projekty pierwsze lepsze a dyskusja i wyliczenia trwają - ojjj nudzi Wam się nudzi. Liwko ma chyba kompleks - najpierw edukacja i szkolnictwo - teraz mądrości się czepił Hej Tereska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts