Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego system grzewczy na ekogroszek nie jest opłacalny ekonomicznie w nowych domac

Gość Arturo72

Recommended Posts

nie regulujesz dostarczonego ciepła tylko mocą grzewczą i pobraną, ale też czasem działania. powtarzam pytanie - co jeśli dom potrzebuje 0,4 kW? jak wysterujesz kominek?

Kominek steruje ilością palonego drzewa. Krążek bukowy 15cm gruby a o średnicy 22 cm pali się ca 4 h fachowcy policzą. Jak wyjdzie za dużo wkładam mniejszej średnicy, jak za mało większy krążek lub kilka małych.

Ja nie chcę regulować PC ja proszę o odpowiedz na pytanie ile najmniej pobierze 9kW.

• Odpowiedzi 8,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kominek steruje ilością palonego drzewa. Krążek bukowy 15cm gruby a o średnicy 22 cm pali się ca 4 h fachowcy policzą. Jak wyjdzie za dużo wkładam mniejszej średnicy, jak za mało większy krążek lub kilka małych.

Ja nie chcę regulować PC ja proszę o odpowiedz na pytanie ile najmniej pobierze 9kW.

ale co Ci da odpowiedź na to pytanie? pobierze najmniej tyle, ile licznik pokaże, pytanie ile wtedy wyprodukuje ciepła, bo głównie stosunek jednego do drugiego ma znaczenie (COP), a nie sama ilość pobranej energii elektrycznej.

Ha, ha, COP 8 :lol:

Czy Ty nie potrafisz czytać ze zrozumieniem.... Przeciez to już robi sie żałosne...

Przecież napisałem wyraźnie

Oczywiste jest, że przy wysokim COP sprężarka nie zejdzie tak nisko z mocą i takiej modulacji nie da się uzyskac. Ale przy tak wysokim COP (przy wysokich temperaturach) to i tak bez znaczenia, bo wtedy grzejemy juz tylko CWU, z reguły pelną mocą)

Bardzo się ciesze, ze Arturo napisal tego posta.

Dzieki temu dostalłeś formacje o tym, ze pompa płynnie steruje moca pobraną i oddaną.

Rano, kiedy rozpoczynałes ten dzień, najwyraźniej o tym nie wiedziałeś....

Rozmowa robi się bezprzedmiotowa piszesz bzdury z prospektów. Arturo napisał prawdę, tak jak ją widzi na swoich wskaźnikach. Porównaj jego dane i te wymyślone przez siebie.

Gość Arturo72
w tym przydługim poście wszystko jest opisane. Przeczytaj, policz i daj wyliczenie.

No fakt,post przydługi ale odpowiedź będzie też przydługa.

Widzę,że jesteś bogaty i budujesz z gestem,na dziś m2 budowy domu to ok.2,5tys.zł czyli ten dom będzie Cię kosztował 300m2*2,5tys.zł=750tys.zł

Znając życie będziesz do takiego domu musiał wynająć ekipę sprzątającą bo żona chcąca utrzymać codzienny porządek sobie z taką powierzchnią nie poradzi a nie sądzę,że chcesz mieć syf w takim domu czyli dodatkowo ok.2tys.zł miesięcznie pójdzie na gosposię,cóż,takie są prawa bogaczy :)

24000kWh na c.o+cwu to nie jest tragedia dla tak majętnego inwestora,grzejąc prądem to tylko 8tys.zł na rok czyli tylko 4 miesiące pracy gosposi.

Ale nawet bogatemu czasami przychodzi chwila "słabości" i chce oszczędzać,pakuje ok.20tys.zł z premii na podpaski w ocieplenie i w wentylację z odzyskiem i z 24000kWh robi się 12000kWh i już rachunek za ogrzewanie i cwu spada do 4tys.zł na rok czyli tylko do dwumiesięcznej wypłaty gosposi,bez syfu i bez konieczności zatrudnienia palacza za ok.2tys.zł miesięcznie do kotła bo nie sądzę,że dysponując taką kasą na budowę będziemy samemu bawić się w palacza...

Czyli taki inwestor automatycznie zyskuje min..20tys.zł rocznie na palaczu.

Edytowane przez Arturo72

No fakt,post przydługi ale odpowiedź będzie też przydługa.

Widzę,że jesteś bogaty i budujesz z gestem,m2 budowy domu to ok.2,5tys.zł czyli ten dom będzie Cię kosztował 300m2*2,5tys.zł=750tys.zł

Znając życie będziesz do takiego domu musiał wynająć ekipę sprzątającą bo żona chcąca utrzymać codzienny porządek sobie z taką powierzchnią nie poradzi a nie sądzę,że chcesz mieć syf w takim domu czyli dodatkowo ok.2tys.zł miesięcznie pójdzie na gosposię,cóż,takie są prawa bogaczy :)

24000kWh na c.o+cwu to nie jest tragedia dla tak majętnego inwestora,grzejąc prądem to tylko 8tys.zł na rok czyli tylko 4 miesiące pracy gosposi.

Ale nawet bogatemu czasami przychodzi chwila "słabości" i chce oszczędzać,pakuje ok.20tys.zł z premii na podpaski w ocieplenie i w wentylację z odzyskiem i z 24000kWh robi się 12000kWh i już rachunek za ogrzewanie i cwu spada do 4tys.zł na rok czyli tylko do dwumiesięcznej wypłaty gosposi.

i wszystko jasne

ale co Ci da odpowiedź na to pytanie? pobierze najmniej tyle, ile licznik pokaże, pytanie ile wtedy wyprodukuje ciepła, bo głównie stosunek jednego do drugiego ma znaczenie (COP), a nie sama ilość pobranej energii elektrycznej.

Ciepła wyprodukuje tyle ile wskaże licznik ciepła. Prądu pobierze tyle ile wskaże licznik prądu. To po co piszecie bzdury o wyliczaniu zużycia prądu z COP. Arturo choć podał jakieś dane, zaobserwowane u siebie. Inni liczą a jak wychodzą bzdury pobór 09kW to stają się niegrzeczni.

Ciepła wyprodukuje tyle ile wskaże licznik ciepła. Prądu pobierze tyle ile wskaże licznik prądu. To po co piszecie bzdury o wyliczaniu zużycia prądu z COP. Arturo choć podał jakieś dane, zaobserwowane u siebie. Inni liczą a jak wychodzą bzdury pobór 09kW to stają się niegrzeczni.

NO własnie jak to liczyłeś?? w jakich taryfach?

Zauważ,że nikt nic nie wciska inwestorom,którzy już popełnili błąd i weszli w ekogroszek.

Nikt im nie każe kupować pomp,zakładać prądu czy ocieplać domów.

Wpakowali się w g..o to teraz ich problem.

Temat jest dla inwestorów dopiero chcących budować,żeby nie popełnili błędów innych grzejących syfem.

A ty ciągle brniesz i wiesz lepiej od inwestorów ...

A co jeśli Ci inwestorzy wcale nie uważają że popełnili błąd i są zadowoleni ?

Zadowoleni że mają źródło ciepła kilka razy tańsze i nie musieli super domu ocieplać i koszty ogrzewania są dla nich akceptowalne ?

Ale przecież to niemożliwe ????

Rozmowa robi się bezprzedmiotowa piszesz bzdury z prospektów. Arturo napisał prawdę, tak jak ją widzi na swoich wskaźnikach. Porównaj jego dane i te wymyślone przez siebie.

Ale o czymTy w ogóle piszesz ?

Nawet nie wiwesz, jaki zakres modulacji ma pompa, ktora grzeje Arturo (moze nie modulowac od 30, a od 40%), nie wiesz nawet na jakim poziomie modulacji pracowala akurat wtedy, kiedy Arturo zrobił pomiar...

Ty myślisz, że on tam caly czas siedzi i co godzine odpisuje wskazania licznika ?

Po drugie jej modulacją steruje krzywa grzewcza, z zaleznosci od temp zewnetrznej.

Moze ma ustawioną taka krzywą, która nie wykorzystuje nawet najniższej modulacji ?

Za duzo zmiennych, jak na ciebie ?

Gość Arturo72
A ty ciągle brniesz i wiesz lepiej od inwestorów ...

A co jeśli Ci inwestorzy wcale nie uważają że popełnili błąd i są zadowoleni ?

Zadowoleni że mają źródło ciepła kilka razy tańsze i nie musieli super domu ocieplać i koszty ogrzewania są dla nich akceptowalne ?

Ale przecież to niemożliwe ????

Czemu zatem popełniłeś wentylację mechaniczną z odzyskiem dopiero po budowie kupując reku od TB ?

Czemu zastanawiasz się nad zmianą systemu grzewczego na pompę ciepła ?

Czemu nie chcesz do końca istnienia mieć swojego systemu ?

Czemu przed budową nie chciałeś grzać tańszym w inwestycji prądem ?

Edytowane przez Arturo72

no nie mogę tyle stron tłumaczyliśmy, że ogrzewanie to nie tylko sprzęt ale i pomieszczenie a nawet mozna dodać działkę , już z niektórymi uzgodniliśmy że źrodło ciepła należy dobrać do zapotrzebowania i nie trzeba ładować kasy w ocieplenie tylko wtedy zamiast czystym pradem grzeje sie pompa albo gazem jak ktoś ma a jak ktos chce to robi ocieplenie 30 cm i wtedy wisi mu czym grzej i bierze brąd bo najtansza inwestycja

myślisz, że pompa gruntowa by wyszła drożej w użytkowaniu niż węgiel?:confused:

Myślę że przy różnicy w cenie - kocioł na ekogroszek vs pompa gruntowa z odwiertami pionowymi (poziome nie wchodza u mnie w rachubę) miałbym BEZPŁATNE GRZANIE kotłem przez minimum 20-25 lat ...

Więc tak. Ogrzewanie wynosiło by u mnie 0 przez 20-25 lat :)

Nawet nie wiwesz, jaki zakres modulacji ma pompa, ktora grzeje Arturo (moze nie modulowac od 30, a od 40%), nie wiesz nawet na jakim poziomie modulacji pracowala akurat wtedy, kiedy Arturo zrobił pomiar...

Ty myślisz, że on tam caly czas siedzi i co godzine odpisuje wskazania licznika ?

Po drugie jej modulacją steruje krzywa grzewcza, z zaleznosci od temp zewnetrznej.

Moze ma ustawioną taka krzywą, która nie wykorzystuje nawet najniższej modulacji ?

Współczuje, żegnam.

No i trzeba wziąć jeszcze poprawkę na 2 taryfy, gdzie mamy tylko 10 godzin do wykorzystania.

Arturo ma 1 taryfę, więc może modulować całą dobę.

PCiarze w 99% decydują się na 2 taryfę i jadą z pełną mocą ile fabryka dała, a jak nie starczy zawsze mają kominek 15KW i skład drewna przed domem

Ściągnij sobie manual producenta sprężarki i odczytaj wartosci, które Cie interesuja...

Przypominam, że jeszcze wczoraj myliłes moc grzewcza z pobieraną i byłes swięcie przekonany, ze spreżarka niezależnie od zapotrzebowania, pobiera zawsze tyle samo energii...

Jak sie Tobie poswieci trochę czasu, to jakies efekty jednak są... :)

Myślę że przy różnicy w cenie - kocioł na ekogroszek vs pompa gruntowa z odwiertami pionowymi (poziome nie wchodza u mnie w rachubę) miałbym BEZPŁATNE GRZANIE kotłem przez minimum 20-25 lat ...

Więc tak. Ogrzewanie wynosiło by u mnie 0 przez 20-25 lat :)

tak odpowiedziałem, bo kolega pisał, że pomija koszt instalacji. wiadomo że to nie takie proste.