Pyxis 12.09.2014 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Cały czas tak jest:yes: Właśnie dzwoniłem do szwagra, który pracuje w Enerdze. Mają co roku 3000kWh za 20% ceny + jakiś tam podatek. Dochodowy - tak pisal Asolt. Tylko on chyba o 35% mowil. Ze tyle wychodzi realna cena kWh z tym podatkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 12.09.2014 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Taryfa pracownicza przysługuje pracownikom grupy Energa - po przepracowaniu roku - w limicie 3 tys. kWh. Pracownik pokrywa koszty w wysokości 20 proc. rachunku za energię i usługę przesyłową. Pozostałą część należności reguluje pracodawca, z tym że dopłata stanowi przychód dla pracownika, od którego płaci podatek to z ZFŚŚ Energa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 12.09.2014 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 A tys widzial taka jednostke zewn? Probowales cos tam wsadzic? No ja nie. Znaczy - nie próbowałem. Ale napisałem wyrażnie - że Tobie może wyrządzić nieodwracalną szkodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 12.09.2014 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 (edytowane) nawet tu z forumwśród chłopaków od pomp i kablinie rozmawiamy tu o ludziach którzy w duonie płacą max 25 groszy za prąd. powtórze -daleki jestem od wywalania ekogroszków na złom no ale w domach budowanych w 2014 węgiel to problem - problem niewiedzy właściciela podpuszczeni przez wykonawców wszelakich panie się nie opłaca , węgiel będzie ok.napiszę wprost matołom nie chce się liczyć .mówimy o roku 2014 a co się będzie działo przy normach z 2017 czy wręcz przy 2022ewentualnie zasypowiec z dużym buforem w takich domachuwzględniając że trend w budownictwie jest budowa domów w okolicach 100m2 to taki zasypowiec z buforem zajmnie nam powierzchnię bezcennej spiżarki w takim domkuno ale wiadomo przy domach z dużymi garażami to mniejszy problem piszcie co chcecie -tak jestem bezczelny i się chwalę jak małe dzieckono ale ktoś może skorzystadopłacając do domu 123m2 15do 20 tyś i przede wszystkim wypierda....c z budowy wszelkich doradców i wykonawców[nawet od pompy]którzy bredzili że to się nie opłacazszedłem do całorocznych kosztów poniżej ponizęj 500zł na co i 500zł na cwu i to mocno Edytowane 12 Września 2014 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 12.09.2014 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Ty pamietasz? Nie, babcia opowiadała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 12.09.2014 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 . PC sa niebezpieczne... I nie wiarygodne. Ciepło z ognia - jak najbardziej. Ciepło z zimnego powietrza - czary jakieś albo magia diabła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.09.2014 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Ciepło z zimnego powietrza - czary jakieś albo magia diabła. Sie nie smiej, bo jak ekipa gorali ktora mi dach konczyla zapytala, po cholere tyle rury zakopuje na ogrodzie i to jeszcze tak niedbale "poplataniej" i dostala info "do ogrzewania", to od razu chcieli rozliczac czesc roboty, bo z wariatem nigdy nic nie wiadomo. Zlitowali sie nade mna i zaproponowali, ze w ramach roboty dachu z resztek wiezby i dachowki postawia mi na ogrodzie drewutnie. Wstawie "piec na drzewo" i bede mial cieplo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.09.2014 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Witam. Czy może ostatnio ktoś testował jakieś miały/ekomiały? Mam piec Stalmarka, szufladowy, 50kW i jestem z Chorzowa. Co roku zawsze jest ten sam problem, czyli jaki opał wybrać na zimę. Przez wiele lat walczyłem z ekogroszkiem i raz bywało lepiej, raz gorzej, a innym razem wręcz tragicznie. Co roku ten sam produkt inaczej się sprawuje, do tego dochodzą różnice pomiędzy dostawcami i wychodzi tyle zmiennych, że głowa mała. W zeszłym roku przerzuciłem się na miał siany z Kareny i w sumie złego słowa powiedzieć nie mogę. Może nie jest super idealnie, ale najważniejsze że piec działa stabilnie i bez większych niespodzianek. I zastanawiam się, czy w tym roku dalej iść tą drogą, czy poszukać czegoś innego, być może lepszego/tańszego. Może ktoś ma jakieś doświadczenia w temacie miałów? Kolejny biedaczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 12.09.2014 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 biedny... chyba sam szuka sobie problemu - my od 3 lat bierzemy z tego samego składu, w tej samej cenie i nikt nie zauważył żeby gorzej się spałał, palił, wypalał albo parametry trzeba było zmieniać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 12.09.2014 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 biedny... chyba sam szuka sobie problemu - my od 3 lat bierzemy z tego samego składu, w tej samej cenie i nikt nie zauważył żeby gorzej się spałał, palił, wypalał albo parametry trzeba było zmieniać A co, rozmawiasz z mężem na takie tematy? Czy sama się tym interesujesz? Pytam z ciekawości, bo moja żona dopóki nie musi to w ogóle nie interesuje się takimi sprawami - przy ekogroszku to niestety niemożliwe jak wyjeżdżam, ale jak kupiliśmy pompę, to zona dopiero latem ze zdziwieniem odkryła, że to ma jakąś jednostkę zewnętrzną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 12.09.2014 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 wolę torebki i buty zmuszona byłam 2 tyg tym się interesować w ub. zimę - i już mnie raczej CO w domu nie zaskoczy dyskutujemy - ale nie w sensie "źle czy dobrze" szkoda czasu na pierdoły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 12.09.2014 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 wolę torebki i buty To teraz wiadomo dlaczego taki smród wokół - jak Ty palisz torebkami i butami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.09.2014 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 biedny... chyba sam szuka sobie problemu Ja tam nie wiem, wiem tylko że to u węglarzy normalka. Co chwilę ktoś z czymś podobnym wyskakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 12.09.2014 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 ale jak kupiliśmy pompę, to zona dopiero latem ze zdziwieniem odkryła, że to ma jakąś jednostkę zewnętrzną To ty chyba ją w domu na kłódkę zamykasz, żonę, nie jednostkę zewnętrzną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 12.09.2014 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 To ty chyba ją w domu na kłódkę zamykasz, żonę, nie jednostkę zewnętrzną. Nie:D Ale montowaliśmy pod koniec września na bocznej ścianie domu, gdzie się zazwyczaj nie chodzi. Więc dopiero jak się zrobiło ciepło i więcej czasu na dworze zaczęło się spędzać to jej to ustrojstwo wpadło w oczy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 12.09.2014 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 (edytowane) I jak, upiekło ci się za tą zbrodnię na estetyce domu? Szczerze mówiąc to właśnie jest w tej chwili dla mnie najważniejszy argument przeciw PCPW. Pooglądałem sobie na you tube i na googlu różne piękne i mniej piękne domki...i te obrzydliwe wentylatory stojące przed lub obok domów pasują estetycznie do nich jak krowie korale. Myślałem, żeby sobie dziurę w ścianie wywalić w kotłowni lub pod schodami na jednostkę zewnętrzną, żeby się stała niewidoczna...ale, jak zobaczyłem kupę pary i płynącą wodę przy cyklach odmrażania to mi się odechciało.Poza tym, jak to zabezpieczyć przed nieplanowanym demontażem - 5 minut i sprzętu nie ma na podwórku, jeden na forum tak miał i to dzięki autoryzowanemu instalatorowi zacnej marki...więc i dla zorientowanych złodziei to nie problem. A ze złodziejami miałem już nieprzyjemne doświadczenia, ich bezczelność i pewność bezkarności jest zdumiewająca. Edytowane 12 Września 2014 przez _olo_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 12.09.2014 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Olo ale po co ukrywać? Pompiarze montują specjalnie tak, ze np grill jest urządzanych obok jedn zew bo to najważniejszy element domu piwko pijesz obok- a najlepiej jak zamontujesz oświetlenie oczywiście ledowe ( ma byc eko) a moze oni montuja obok domofonu? Albo skrzynki na listy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 12.09.2014 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 I jak, upiekło ci się za tą zbrodnię na estetyce domu? Szczerze mówiąc to właśnie jest w tej chwili dla mnie najważniejszy argument przeciw PCPW. Pooglądałem sobie na you tube i na googlu różne piękne i mniej piękne domki...i te obrzydliwe wentylatory stojące przed lub obok domów pasują estetycznie do nich jak krowie korale. Myślałem, żeby sobie dziurę w ścianie wywalić w kotłowni lub pod schodami na jednostkę zewnętrzną, żeby się stała niewidoczna...ale, jak zobaczyłem kupę pary i płynącą wodę przy cyklach odmrażania to mi się odechciało. Poza tym, jak to zabezpieczyć przed nieplanowanym demontażem - 5 minut i sprzętu nie ma na podwórku, jeden na forum tak miał i to dzięki autoryzowanemu instalatorowi zacnej marki...więc i dla zorientowanych złodziei to nie problem. A ze złodziejami miałem już nieprzyjemne doświadczenia, ich bezczelność i pewność bezkarności jest zdumiewająca. Olo, w mojej stopce jest link "Mój album" tam znajdziesz foto jak jest zamontowana moja jednostka i ocenisz, czy aż tak bardzo szpeci. Taka niebieska rurka, którą pod nią widać to jest odprowadzenie skroplin do kanalizacji deszczowej, także u mnie żadnej pary, ani wody nie uświadczysz. Co do kradzieży, to jakoś specjalnie się nie boję wazy to ponad 100kilo i w sumie bez jednostki wewnętrznej jest bezużyteczne - jeszcze nie słyszałem żeby komuś jednostkę zewn. ukradli, no oprócz tego kolegi z forum, ale przyznasz, ze to nieco odosobniony przypadek;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 12.09.2014 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 (edytowane) Kradziez to tez argument ... Dolicz koszt "klatki" , ogrodzenia etc. do PC! Albo zamontuj wysoko na elewacji... Zainstaluj monitoring... Z info na tel. Klatka też się przyda złomiarzom, wysoko na elewacji to jeszcze tragiczniej wygląda niż przed domem - ta woda z odmrażania i para...kiedy pierwszy remont elewacji ? No i można znaleźć opinie, że zamontowana na elewacji może powodować hałas w domu - na własnym "fundamencie" obok domu podobno znacznie mniejsza szansa na przydźwięki w domu.. A monitoring..., ja cię proszę, to takie powiadamianie, że ktoś mnie okradł, jak się dowiem o tym gdy wrócę do domu to nawet lepiej bo się np. na wczasach nie będę wkurzał. Jednostka zewnętrzna to więcej niż połowa ceny, wewnętrzną można dokupić. map78 - wyobrażasz sobie, że można ukraść rynny zamontowane na dachu ? A widzisz, a jednak można. Akurat u ciebie to nie wygląda tragicznie bo tam i tak masz jakieś pomieszczenie gospodarcze i składzik drewna. Ze zbieraniem wody do kanalizacji też nieźle, nie każdy ją ma w tym miejscu gdzie pompę wiesza i potem to tak wygląda: Edytowane 12 Września 2014 przez _olo_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 12.09.2014 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 OLO ZA CHWILĘ jadę opłacić ubezpieczenie domu jednostkę zewnętrzną ubezpieczyłem na 5 tyś ze skłaDKĄ 18ZŁ W ALIANZIEale fakt to trzeba przemyśleć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts