Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego system grzewczy na ekogroszek nie jest opłacalny ekonomicznie w nowych domac

Gość Arturo72

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jest różnica Arturo podał dane ty licząc skłamałeś - zawierzyłeś folderom. Dalej okłamujesz innych wierząc w dane z folderów. Dobrze, że dzięki mnie już wiesz, że nie istnieją sprężarki inwertorowe, i się nie ośmieszasz cytujac foldery reklamowe.

Ale beton ;)

Przeciez napisalem, ze minimalne i maksymalne wartosci poboru mocy podaje producent.

Nie wierzysz im - Twoj problem.

Ale teraz posluchamy co, jeśli nie sprężarkę z inwenterem posiada pompa, jaka ma np Arturo.

Biorac pod uwage Twoje dyletanctwo techniczne to moze byc interesujący tekst:)

Mozesz jeszcze wyjaśnic, bo ostatnio jakos o tym zapomniales, ile to w koncu dni w roki pompa P-W wiecej energii pobiera, niz oddaje ?

Kiedys twierdziles, ze przez wiekszosc dni w roku i tez musieliśmy cie z kol .Varme uświadamiać...

Edytowane przez fotohobby

Gość Arturo72
Zamiast przerzucać się ze mną grzecznościami - daj koszt źródła ciepła. Już wiem, że na ociepleniu tej chaty zaoszczędziłem 40 tysięcy. Teraz jestem ciekaw, ile mi zostanie ze źródła ciepła. Tytuł wątku przecież sam ustaliłeś.

http://allegro.pl/elterm-major-aszn-12kw-kociol-wodny-elektryczny-gd-i4055966269.html

Nie za tani dla Ciebie ?

Toż to tylko 0,2% kosztów budowy...czyli jedynie miesięczna wypłata dla gosposi.

Edytowane przez Arturo72

Ale beton ;)

Przeciez napisalem, ze minimalne i maksymalne wartosci poboru mocy podaje producent.

Nie wierzysz im - Twoj problem.

Ale teraz posluchamy co, jeśli nie sprężarkę z inwenterem posiada pompa, jaka ma np Arturo.

Biorac pod uwage Twoje dyletanctwo techniczne to moze byc interesujący tekst:)

"Przeciez napisalem, ze minimalne i maksymalne wartosci poboru mocy podaje producent."

To co Ty wyliczyłeś = 09kW Co to było do czego się odnosiło

"sprężarkę z inwenterem"??? Powinno być sprężarkę napędzaną silnikiem inwertorowym (silnikiem sterowanym falownikiem - inwerorem) Popularnie inwertorem nazywa się spawarkę inwertorową jest to bardzo popularny skrót.

Gość Arturo72
Artek. zachowaj honor i jako zalozyciel tego watku udowodnij kobrze64, ze system ekogrochu w jego domu jest/bedzie 'nie opłacalny ekonomicznie'...dasz rade nie takie historie tworzyles.

Podaję wszystko na tacy :)

Nie miałem jeszcze styczności z kimś kto dysponuje 1,2 mln złotych w kieszeni,nie ten poziom,ja budowałem dom jako zwykły człowiek,dla którego ekogroszek był za drogi :)

Widocznie w innych sferach syf znaczy prestiż :)

Czemu zatem popełniłeś wentylację mechaniczną z odzyskiem dopiero po budowie kupując reku od TB ?

Czemu zastanawiasz się nad zmianą systemu grzewczego na pompę ciepła ?

Czemu nie chcesz do końca istnienia mieć swojego systemu ?

Czemu przed budową nie chciałeś grzać tańszym w inwestycji prądem ?

Pisałem już że chciałem od początku WM ale otrzymałem oferty na montaż z rekuperatorem za około 20tys zł. i po otrzymaniu tych wycen dałem sobie spokój.

W pierwszym sezonie walczyłem w olbrzymią wilgocią. Mimo wietrzenia kilka razy dziennie , otwieranych okien , wygrzewania nie mogłem się pozbyć wilgoci. Wszedł mi grzyb :(

Wpadłem na pomysł że sam sobie zrobię WM ...

Niestety mimo że wielu było na forum wentylacja "fachowców" to ŻADEN nie chciał mi pomóc. Za kasę oczywiście mogli mi zrobić ale bezinteresownie pomóc już nie ...

Skontaktowałem się z TB i on jako jedyny mi pomógł. Pomógł z wyliczeniami , pomógł z dopasowaniem , wytłumaczył zasady.

Zależało mi aby WM była bezgłośna w całym zakresie pracy.

Udało mi się wykonać całą WM z rekuperatorem za około 3000zł i jestem WDZIĘCZNY TB za pomoc.

Wilgoci się pozbyłem i jest suchutko.

W zimę brak skroplin i pary na oknach :)

Czemu zastanawiam się nad zmianą systemu ?

A kto powiedział że aż do śmierci będę miał kocioł na ekogroszek ?

Jak się obecny kocioł rozsypie będę musiał kupić nowe źródło ciepła.

Nie mam pojęcia co to będzie , bo aż tak daleko nie sięgam , ale zapewne w przyszłosci będzie to pompa albo gaz ...

Tyle że mówimy o przyszłości i sądzę że dalekiej ...

Naprawdę uważasz że przy moim ociepleniu (nie mam żadnych grafitów i itd , tylko materiały raczej z niskiej półki , okna U=1.0 , więc z całą ramą zimniejsze i itd) gdybym grzał prądem to bym zapłacił mniej niż ekogroszkiem(miałem) ?

Bo ja niestety w to wątpie ...

http://allegro.pl/elterm-major-aszn-12kw-kociol-wodny-elektryczny-gd-i4055966269.html

Nie za tani dla Ciebie ?

Toż to tylko 0,2% kosztów budowy...czyli jedynie miesięczna wypłata dla gosposi.

Widzę że zasilanie 400V - czyli dodatkowy koszt instalacji i gniazda trójfazowego. Poza tym nie wyrobi się w taniej taryfie - wszak nie ma bufora. Czyli 1 kWh = 0,58 PLN według taryfy Taurona. 14 000 kWh = 8 120 PLN. Czyli wydałem na starcie 40 tysięcy więcej na ocieplenie chaty, a co rok zapłacę o 4620 PLN więcej za CO i CWU. Plus koszt trójfazowego gniazda wyłącznie na potrzeby CO + CWU. Nie stać mnie - jestem bogaty więc liczę moje pieniądze.

"Przeciez napisalem, ze minimalne i maksymalne wartosci poboru mocy podaje producent."

To co Ty wyliczyłeś = 09kW Co to było do czego się odnosiło

"sprężarkę z inwenterem"??? Powinno być sprężarkę napędzaną silnikiem inwertorowym (silnikiem sterowanym falownikiem - inwerorem) Popularnie inwertorem nazywa się spawarkę inwertorową jest to bardzo popularny skrót.

To ja poprosze jeden fachowy artykul w ktorym pisze się o "sprężarce napedzenej silnikiem sterowanym falownikiem" w pompie PC.

Mozesz tez wyjasnic czym strasznym skutkuje uzywanie okreslenia sprezarka inwentorowa, ktorym poslugują sie producenci i instalatorzy pom ciepla ?

I to tacy instalatorzy, którzy wiedzą, ze prąd, to nie [W]...

I tyle.

Ja wyliczyłem 0,9 dla pompy 9kW startującej od 30%. O ile mi wiadomo od tylu startuje ostatnia seria Daikina

Od ilu startuje Panasonic Arturo nie wiem.

I juz nawet nie chce mi sie szukać, bo żadna satysfakcje dokształcac niewiernego Tomasza.

Edytowane przez fotohobby

Gość Arturo72
Pisałem już że chciałem od początku WM ale otrzymałem oferty na montaż z rekuperatorem za około 20tys zł. i po otrzymaniu tych wycen dałem sobie spokój.

W pierwszym sezonie walczyłem w olbrzymią wilgocią. Mimo wietrzenia kilka razy dziennie , otwieranych okien , wygrzewania nie mogłem się pozbyć wilgoci. Wszedł mi grzyb :(

Wpadłem na pomysł że sam sobie zrobię WM ...

Niestety mimo że wielu było na forum wentylacja "fachowców" to ŻADEN nie chciał mi pomóc. Za kasę oczywiście mogli mi zrobić ale bezinteresownie pomóc już nie ...

Skontaktowałem się z TB i on jako jedyny mi pomógł. Pomógł z wyliczeniami , pomógł z dopasowaniem , wytłumaczył zasady.

Zależało mi aby WM była bezgłośna w całym zakresie pracy.

Udało mi się wykonać całą WM z rekuperatorem za około 3000zł i jestem WDZIĘCZNY TB za pomoc

I to jest przykład na to,że trzeba czytać ale czytać ze zrozumieniem...

Jak się pisze,że WG to syf i nie nadaje się do nowych domów to tak jest.

Jakbyś czytał TB czy innych od początku a nie słuchał dewelopera czy sprzedawców kotłów to nie miałbyś syfu w domu tylko prąd lub pompę w niższych kosztach niż obecny syf.

Ja jakoś samemu sobie zaprojektowałem wentylację,być może,że więcej interesowałem się tematem na temat całości budowy domu i także czytałem z uwagą m.in TB od 2009r.czyli jeszcze na dwa lata przed budową.

Czemu zastanawiam się nad zmianą systemu ?

A kto powiedział że aż do śmierci będę miał kocioł na ekogroszek ?

Jak się obecny kocioł rozsypie będę musiał kupić nowe źródło ciepła.

Czyli automatycznie jesteś w plecy z kasą o jeden system grzewczy.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Widzę że zasilanie 400V - czyli dodatkowy koszt instalacji i gniazda trójfazowego. Poza tym nie wyrobi się w taniej taryfie - wszak nie ma bufora. Czyli 1 kWh = 0,58 PLN według taryfy Taurona. 14 000 kWh = 8 120 PLN. Czyli wydałem na starcie 40 tysięcy więcej na ocieplenie chaty, a co rok zapłacę o 4620 PLN więcej za CO i CWU. Plus koszt trójfazowego gniazda wyłącznie na potrzeby CO + CWU. Nie stać mnie - jestem bogaty więc liczę moje pieniądze.

Nie liczysz wypłaty dla palacza czyli ok.24tys.zł rocznie ?

Nie mów,że milioner z domem za 1,2mln.zł samemu będzie pilnował kotła i babrał z syfem.

A poza tym 4 klocki to tylko 2 miesiące dla gosposi,którą musisz zatrudnić,bo żonę zajedziesz a i tak nie da rady ze sprzątaniem 300m2.

Toć to dla Ciebie nie tylko kasa na podpaski ale nawet na waciki.

Edytowane przez Arturo72

Nie liczysz wypłaty dla palacza czyli ok.24tys.zł rocznie ?

Nie mów,że milioner z domem za 1,2mln.zł samemu będzie pilnował kotła i babrał z syfem.

A poza tym 4 klocki to tylko 2 miesiące dla gosposi.

Toć to dla Ciebie nie tylko kasa na podpaski ale nawet na waciki.

Podałem koszt obsługi kotła - 20 minut tygodniowo w sezonie i 20 minut co 6 tygodni latem ( na CWU ). Rocznie wychodzi około 15 godzin. Nie stać mnie na to, żeby za tych 15 godzin rocznie zapłacić komuś 4620 PLN. Bo to wychodzi 308 PLN za godzinę. Może w City tyle zarabiają - mnie jakoś trudno się pogodzić z taką pensją dla palacza. No i ciągle pozostaje kwestia tych 40 tysi wydanych na starcie + koszt trójfazowej instalacji wyłącznie na potrzeby CO + CWU.

Gość Arturo72
Kolejne pytanie do zalozyciela watku - czemu nie zafundowales sobie kotla elektrycznego za 3 tys skoro tak goraco go polecasz? oraz dlaczego poszedles w prad majac dostep do gazu? interesuja mnie liczby oczywiscie nie puste argumenty typu 'pensja pokojowki' jak wyzej...

Priorytetem w domu było ogrzewanie bez syfu czyli w grę wchodził jedynie gaz i prąd,gaz mam przy działce,zrobiłem jedynie przyłącze prądu.

Planowane zużycie energii na ogrzewanie wg OZC na c.o 5000kWh a na cwu 4000kWh czyli w sumie 9000kWh.

Inwestycja w prąd 4tys.zł z bojlerem,grzanie w G12,rachunki 9000*0,33=2970zł

Inwestycja w gaz 10tys.zł z zasobnikiem cwu-rachunki 9000*0,25=2250zł

Inwestycja w pompę ciepła 16tys.zł(taką miałem od instalatora na umowie)-rachunki obecne do dziś w taryfie G11 za c.o+cwu-1500zł,w G12 byłoby ok.800zł.

We wszystkich przypadkach wykreśliłem komin z projektu i kotłownię przerobiłem na pralnio-suszarnię.

Edytowane przez Arturo72