Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego system grzewczy na ekogroszek nie jest opłacalny ekonomicznie w nowych domac

Gość Arturo72

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A to z jakiego powodu ?

U mnie 1 kWh to koszt tylko 58 groszy :)

A gdzie COP? Skąd nagle 58 groszy? Ja sobie nie wyobrażam kąpieli w łazience w której jest 22 czy tam 22,5 stopnia. To jakaś masakra, survival normalnie. Co robisz żeby tam mieć cieplej? Bo to zysków od słońca specjalnie w łazienkach nie ma ( okna w łazienkach przeważnie niewielkie, czasem nawet z mleczną szybą ).

To lepiej sobie plazmę powieś i puść na niej nagranie ognia, więcej z niej ciepła uzyskasz niż z takiego bio kominka, jak starszego typu to i z 400W grzania.

zaraz będzie że jak w domu nie ma 25 stopni to tak jakby ogrzewania nie było, taka temp. jest znośna jak sie lezy w gaciach na kanapie.

z tego co pamietam to dyskomfort psychiczny jest od 24 stopni a skutki fizyczne 26

Jak się z wanny wyłazi to te 24 to jest minimum komfortu. Ja się wychodząc z kąpieli dobrze czuję jak w łazience jest koło 25.

Gość Arturo72
Pytałem o dogrzewanie łazienek. Znaczy że pompa już chodzi i podłogi w łazienkach grzejesz żeby się kąpać w ludzkich warunkach?

Nie chodzi bo nie ma takiej potrzeby,w domu jest ok.23st.C

Łazienkę mam od południa,jak coś ci to mówi. ..

Po pierwsze - Arturo chyba nie ma ręcznikowców? Tak się mi kojarzy, mogę się mylić. Po drugie - zużycie takiej grzałki sumuje się później do kosztów CO - czy to pomijalny koszt jest ( w odróżnieniu od zużycia 4-ro watowego wyświetlacza sterownika kotła, który w czasie kiedy nie są wprowadzane żadne zmiany bierze 2 waty )?

Gość Arturo72
wycierasz się mokrym ręcznikiem? czy za każdym razem bierzesz czysty i suchy ( zużycie prądu Ci i tak wzrośnie -pralka) - czy suszysz na uchwycie z piekarnika? :p

Mam wydajną wentylację w łazience i to wystarczy.

Gość Arturo72
No to w takie jak dzisiejszy dni - grzejesz jakoś łazienki czy nie?

Nie ma potrzeby grzania bo w łazience jest ciepło czyt.male straty energii.

Drabinke mam na strychu gotową do założenia z grzałka ale nie ma takiej potrzeby.

Edytowane przez Arturo72

Po drugie - zużycie takiej grzałki sumuje się później do kosztów CO - czy to pomijalny koszt jest ?

Oczywiście że sumuje. Ciężko to policzyć, dlatego oprócz zużycia samej pompy podaję zużycie całego domu. To też nie jest do końca ok, ponieważ uwzględnia i garaż i ogród.

Tak czy owak taka grzałka jest takim samym producentem ciepła jak TV, piekarnik, pralka czy lodówka. Wszystko co jest w domu i dostarcza ciepła składa się na roczne zużycie na CO. Dlatego weglarze również powinni podawać zużycie energii elektrycznej swojego domu.

Ludzie, czy co niektórych z was do cna porąbało już?

A mieszkający w bloku co mają zrobić? Umrzeć? Większość z nich nie ma żadnego wpływu na to, kiedy zaczną grzać, a w łazienkach nie mają ani podłogówki ani drabinki, a jednak ręczniki suche i nie umierają z zamarznięcia po wyjściu z wanny.

Dlaczego każdy wątek, w którym pojawia się hasło "pompa ciepła" oraz "ekogroszek" musi mieć wielostronicowe oftopy z ciągłym przekomarzaniem? 20-22 stopnie są dla większości odpowiednią temperaturą. Jak ktoś ma potrzebę życia w 30 stopniach, to czemu musi tonem autorytatywnym formułować obowiązek utrzymywania takiej temperatury przez wszystkich?