Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego system grzewczy na ekogroszek nie jest opłacalny ekonomicznie w nowych domac

Gość Arturo72

Recommended Posts

Nie masz racji. PC daje niska cene za kWh, a wiec odzysk z wentylacji bedzie najmniejszy z mozliwych ( w zlotowkach).

Ty nadal nei rozumiesz, ze WM jest przede wszystkim zeby miec swieze powietrze i w kazdym pomieszczeniu tyle ile go trzeba?

Mowa nie o tym co lepsze czy gorsze bo znowu odwracanie kota ogonem, a o tym co tańsze a co droższe. Ja zrobiłem komin i nie straciłem na tym tylko zyskałem, gdybym go nie miał było by drożej a nie taniej bo musiał zrobić WM a ona kosztowała by drożej a nie taniej.

Nie mam w tej chwili WM i żadnych zapaszków nie czuję. Żaden znajomy jej nie ma i zapaszków też nie czuję.

• Odpowiedzi 8,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chyba mówisz już o całej instalacji wraz z rekupuratorem i to naprawdę z wyższej półki.

No tak, a o czym mam mówić - zlikwidowany komin to była cała instalacja więc i o całej instalacji WM mowa. Recu normalny, nie Luna ze styropianu za 1500

Materiał na całą podłogówkę bez kotłowni (200m2 po podłogach) 4,5K

A robota ?

Bo grzejnik to tyle od punktu co podłogówka od m2.

I nie będziesz czuł ale te kilka stówek rocznie wylatuje bez sensu tamtędy bez odzysku i to w dodatku wtedy kiedy najmniej potrzeba.

Ile stówek/rok ?

3, 4, 5 ?

Jeżeli 3 to za 50lat wypuszczę tą WM przez komin, Ty ją w tym czasie zapewne już zdążysz wymienić. Kanały może wcześniej gdy ci się w nich coś zalęgnie grzybopodobnego.

No tak, a o czym mam mówić - zlikwidowany komin to była cała instalacja więc i o całej instalacji WM mowa. Recu normalny, nie Luna ze styropianu za 1500

Z robocizną za 8K spokojnie znajdziesz

Materiał na całą podłogówkę bez kotłowni (200m2 po podłogach) 4,5K

A robota ?

Bo grzejnik to tyle od punktu co podłogówka od m2.

Jak by mi hydraulik powiedział 5K za rozłożenie rurek (dla niego to 1 dzień) to wybacz ale sam z żoną bym to zrobił w dwa dni.

. Kanały może wcześniej gdy ci się w nich coś zalęgnie grzybopodobnego.

Gdzieś wyczytał tą mądrość? Przy poprawnie działającym reku nie ma takiej możliwości. To pewnie tak jak z tym że kanały najlepiej co roku czyścić bo tam syf i nie wiadomo co. Ciekawe kiedy ktoś czyścił kanały przy WG.

Ciekawe kiedy ktoś czyścił kanały przy WG.

Powtórzę to co wyżej - po co jak to są wyloty a nie wloty ?

Dzięki za info o tym czyszczeniu kanałów WM, upewniłeś mnie w przekonaniu, że nie warto dla tych 2-3 stówek zysku rocznie dokładać do WM 10kzł, a może mniej niż 2-3 stówek gdy się odliczy prąd do WM.

Edytowane przez _olo_

Tu już wchodzimy w niebezpieczną dyskusję o standardach;) Czy NOWY DOM budowany w dzisiejszych czasach zazwyczaj posiada 100% grzejników - nie:no: 10-15lat temu - tak:yes: bo wtedy jak ktoś se walnął podłogówkę w łazience,czy nie daj boże w korytarzu to już był ekscentryk:D

Dalej, czy NOWY DOM budowany w dzisiejszych czasach zazwyczaj posiada WG - ja bym powiedział pół na pół, choć myślę, ze większość już decyduje się na WM. A co było 10-15 lat temu? Nikt nawet nie słyszał o WM i rekuperacji. I tak można by wymieniać jeszcze kilka rzeczy.

Arturo zakładając ten wątek i pisząc o nowym domu zapewne miał na myśli dom o współczesnych standardach, a nie myśl techniczną z poprzedniego wieku, także podsumowując - zgadzam się z Tobą, że jak wybudujesz archaiczny, nieocieplony budynek, z archaicznymi systemami to najtaniej będzie zastosować do niego ogrzewanie węglowe, natomiast jeżeli mówimy o budynkach technologicznie budowanych wg obecnych standardów to się nie zgadzam:no:

Tylko jest mała różnica - moje to wylotowe więc i huba może w nich wyrosnąć, gorzej z waszymi nadmuchowymi. ;)

Poczytaj nieco więcej o wentylacji. Mam wrażenie, że umknęły Ci dość spore fragmenty wiedzy o WM i WG.

A co do wątku - budujesz w 2014 roku przestarzały dom. Mimo że nowy, to stary.

Tak to już niestety u nas jest. Liczy się tu i teraz. Co będzie za 5-10 lat, to już nikogo nie obchodzi. Myślenie przyszłościowe u nas nie ma przyszłości. Dlatego większość osób wyląduje z głodową emeryturą. Ech...

Wyloty? :D

WG działa zawsze? :D

Nigdy nie ma w niej cofki? :D

Nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz :no:

Taa, może się trafić cofka, wy ją macie bez przerwy.

A co do wątku - budujesz w 2014 roku przestarzały dom. Mimo że nowy, to stary.

Tak to już niestety u nas jest. Liczy się tu i teraz. Co będzie za 5-10 lat, to już nikogo nie obchodzi. Myślenie przyszłościowe u nas nie ma przyszłości. Dlatego większość osób wyląduje z głodową emeryturą. Ech...

Nie przestarzały a z WG.

A za 5-10 lat to i twój i mój będzie przestarzały - i co z tego, wyburzysz go czy będziesz mieszkał przez kolejne 30 ?

Edytowane przez _olo_

Z WG i grzejnikami. Twój przestarzały jest już dzisiaj. Alergik mógłby Ci powiedzieć, co myśli o WG. W prostych żołnierskich słowach :lol2:

Mój jeszcze nie jest, a czy będzie teraz czy za 5 lat to bz.

Alergik ? Ja mam częste katarki i nic na mnie gorzej nie działa niż dmuchające powietrze, innym to nie przeszkadza, nawet alergikom. Alergik to by mógł powiedzieć co myśli raczej o WM :p

Nie słyszałem o alergii na WG.

Grzejniki to już prędzej mogą na alergików działać. A właściwie działały gdy się budowało "zimne" domy i z żeliwnymi grzejnikami o powierzchni 3m2 nagrzewanymi do 80st by ogrzać pomieszczenie.

Dziś wystarczą estetyczne grzejniczki o powierzchni 3x większej przy mniejszych gabarytach i praca na 50st.

Edytowane przez _olo_

Sprzedawców pomp są setki w całej Polsce i kazdy ma inne ceny,zależnie od negocjacji cenowych róznica może być i kilka tys.zł

A Ty biedny nie zmieściłeś się w tych setkach przez tak Ci dupsko urywa.

Napisz mi może panie inteligentny dlaczego do groszka liczysz te najdroższe kominy a swój też jak pisałeś kupiłeś w cenie spod regału ?

Dlaczego podajesz pod publikę ceny najtańszych pompek jeszcze na 8% a kotłów na 23% i to tych najdroższych :)

Ty mi będziesz pieprzył o oszustwach ?

Nie ja latałem po budowach jak Ty doradzając i łowiąc jelonków a wstyd było Ci się przyznać że to Ty jesteś tym bezinteresownym doradcą Arturo72 z forum muratora ?

Ty będziesz mi o oszustwach pisał ?

Chcesz się wybielić na czyichś plecach naciągaczu ?