Gość Arturo72 05.04.2014 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 To nie argument. Ja liczę kasę - Ty jakieś pierdoły piszesz o pokojówkach i gosposiach. Który z nas się ośmiesza? Ty,wydajac na dom 1,2mln.zł a rocznie na pokojówkę 20tys.zł i na palacza 24tys.zł robisz problem z 4tys.zł. To albo ściemniasz albo ćwok z Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 05.04.2014 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 ...Inwestycja w pompę ciepła 16tys.zł(taką miałem od instalatora na umowie)-rachunki obecne do dziś w taryfie G11 za c.o+cwu-1500zł... Pieknie, teraz prosze skany faktury za pompe i rachunki i temat bedzie do zamkniecia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.04.2014 23:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Pieknie, teraz prosze skany faktury za pompe i rachunki i temat bedzie do zamkniecia Faktur za pompę nie przedstawię,rachunki z zużycia energii jak najbardziej,są już zapodane na forum w dziale elektryki. Zużycie energii z licznika pompy w moim dzienniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 05.04.2014 23:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Nie mam pokojówki ani palacza. Nie stać mnie. A ile wydam na dom - pańska sprawa i chłopa nie dotyczy. Liczymy koszt źródła ciepła, koszt dodatkowej izolacji budynku żeby się to źródło wyrobiło oraz koszt ogrzewania i CWU dla tego budynku - żeby potwierdzić lub zanegować tezę zadaną w tytule wątku. Reszta jest tutaj bez znaczenia. Reszta - czyli ile ja mam kasy a ile Ty jej masz. Nie stresuj się swoim stanem posiadania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.04.2014 23:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 (edytowane) Nie mam pokojówki ani palacza. Nie stać mnie. a ile wydam na dom - pańska sprawa i chłopa nie dotyczy. Przecież sam napisałeś,że na dom wydajesz 1,2mln.zł dlatego też napisałem,ze się ośmieszasz. Kto Ci codziennie sprząta 300m2 ? Ile to jest pomieszczeń ? 20 ? Nie stać mnie. Standartowa odpowiedź Gość,który wydaje 1,2mln zł na dom.... kobra,postaraj się,na forum są bardziej inteligentni goście od Twoich klientów łykających węgielne g..o Edytowane 6 Kwietnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 06.04.2014 00:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Faktur za pompę nie przedstawię.... a to dlaczego? to by poprawilo Twoja wrecz zerowa wiarygodnosc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 06.04.2014 00:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 (edytowane) a to dlaczego? to by poprawilo Twoja wrecz zerowa wiarygodnosc Bo nie,masz innych użytkowników mających te same pompy co ja i przedstawiających koszty swoich instalacji. Możesz liczyć z nadmiarem 20tys.zł za samą pompę,chociaż na allegro występuje po 17tys.zł. Dla mnie i dla innych mogę mieć i minusową wiarygodność. Najważniejsze jest to,żeby każdy inwestor sam sobie policzył i wyliczył a nie bazował na papce marketingowej obojętnie jakiej dziedziny,jak widać w przeważającej większości sprzedawców wszelkiej maści węgla. A dla orientacji: Edytowane 6 Kwietnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 06.04.2014 00:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Nie mam pokojówki ani palacza. Nie stać mnie. A ile wydam na dom - pańska sprawa i chłopa nie dotyczy. Liczymy koszt źródła ciepła, koszt dodatkowej izolacji budynku żeby się to źródło wyrobiło oraz koszt ogrzewania i CWU dla tego budynku - żeby potwierdzić lub zanegować tezę zadaną w tytule wątku. Reszta jest tutaj bez znaczenia. Reszta - czyli ile ja mam kasy a ile Ty jej masz. Nie stresuj się swoim stanem posiadania. Generalnie to chyba z biedy to wszystko I na litość boską, nie wypisujcie bzdur o "czystym spalaniu ekogroszku", bo; 1. ani on ekogroszek tylko ZWYKŁY ORDYNARNY WĘGIEL tylko lekko młotkiem potraktowany 2. ani on u was eko - bo spalanie w skali makro w elektrociepłowni jest kilka jeśli nie kilkanaście razy czystsze od tego w waszych domowych kotłowniach 3. i ani on groszek - bo do zielonego groszku do sałatek tak mu daleko jak do diamentów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 06.04.2014 00:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Bo nie... bez komentarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 06.04.2014 00:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 (edytowane) bez komentarza Spoko,nie komentuj. Jako inwestor możesz jedynie a nawet przede wszystkim zastanowić się nad swoim domem,bo on i Ty tego potrzebujesz a nie komentować czyichś wypowiedzi. To przede wszystkim dom i Ty decydujesz o doborze źródła ciepła a nie nikt na forum i nikt z sąsiadów czy znajomych. Jeśli dom potrzebuje dużo energii do ogrzania to zmniejsz mu ją,zyskasz na tym. Dowiedz się ile on potrzebuje tej energii,jeśli się nie dowiesz to nie wiesz co będzie dla niego i dla ciebie najlepsze i najtańsze. Faktury i rachunki czy zużycie kogokolwiek nie mają nic wspólnego z Twoim domem,on jest i będzie inny niż tych którzy podają takie dane dla swoich domów. Nie można patrzeć na innych bo nikt nie ma identycznego domu jak Ty,nikt się nie kąpie w takiej samej ilości wody co Ty i nikt nie ma identycznej temperatury w domu jak Ty. Edytowane 6 Kwietnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 06.04.2014 00:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Przecież sam napisałeś,że na dom wydajesz 1,2mln.zł dlatego też napisałem,ze się ośmieszasz. Kto Ci codziennie sprząta 300m2 ? Ile to jest pomieszczeń ? 20 ? Standartowa odpowiedź Gość,który wydaje 1,2mln zł na dom.... kobra,postaraj się,na forum są bardziej inteligentni goście od Twoich klientów łykających węgielne g..o Ja kolego ( mojego osła ) piszę jak jest. Sam zadałeś tytuł wątku - chodzi o kasę. Nie o pokojówki, palaczy ani o zielono mi eko. O kasę. Więc Ci odpowiadam - co do kasy to ekogroszek jest w przypadku mojej planowanej chaty The Best. Na starcie mam oszczędność 40 tysięcy PLN - czyli dość kasy na 11 lat grzania CO + CWU. Nie widzę jakoś propozycji tańszego źródła ciepła zapewniającego nawet po wydaniu tych 40 tysi porównywalnych kosztów grzania - więc co rok moje oszczędności będą rosnąć. Ja to widzę - dlatego jestem bogaty i stać mnie na chatę za milion dwieście. Ty nie widzisz - i dlatego jeszcze i Twoje dzieci będą spłacać kurnik za 3 stówki. Quod erat demonstrandum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 06.04.2014 00:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 (edytowane) Ja kolego ( mojego osła ) piszę jak jest. Sam zadałeś tytuł wątku - chodzi o kasę. Nie o pokojówki, palaczy ani o zielono mi eko. O kasę. Więc Ci odpowiadam - co do kasy to ekogroszek jest w przypadku mojej planowanej chaty The Best. Na starcie mam oszczędność 40 tysięcy PLN - czyli dość kasy na 11 lat grzania CO + CWU. Nie widzę jakoś propozycji tańszego źródła ciepła zapewniającego nawet po wydaniu tych 40 tysi porównywalnych kosztów grzania - więc co rok moje oszczędności będą rosnąć. Ja to widzę - dlatego jestem bogaty i stać mnie na chatę za milion dwieście. Ty nie widzisz - i dlatego jeszcze i Twoje dzieci będą spłacać kurnik za 3 stówki. Quod erat demonstrandum. Jeszcze raz,ośmieszasz się. Jeździsz maluchem ? Raczej tak bo na starcie masz 70tys.zł w porównaniu do nowej Kii. Sorki,budujesz za 1,2mln.zł czyli na starcie masz ok.500tys.zł w porównaniu do nowej beemy 7 bo zapewne stać Cię na nią budując taki dom. Pochwal się malaczem,zapodaj zdjęcie. Jak powiedziałeś A chcąc grzać syfem w domu za 1,2mln.zł to powiedz B i zapodaj zdjęcie malacza... Zapewne jeżdżąc maluchem zamiast autem za 50tys.zł Twoje oszczędności będą rosły...dlatego jesteś bogaty ale tak po prawdzie jesteś bardzo biedny... Edytowane 6 Kwietnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 06.04.2014 01:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Nie czaisz tematu który sam zadałeś. Przypomnę Ci - chodzi o ekonomiczną zasadność systemu grzewczego na ekogroszek w nowych domach . I nic tu nie ma do rzeczy czym kto jeździ. A tak między nami - nie lubię niemieckich aut. Taki pozarozumowy sprzeciw przeciwko temu co fryce są nam historycznie winni. Moi dziadkowie przepracowali na przymusowych robotach łącznie 98 miesięcy. Kiedy Odrodzona Rzesza zapłaci ich spadkobiercom ( czyli mojemu ojcu i jego rodzeństwu ) za te miesiące + odsetki za 70 lat - być może postaram się polubić albo chociaż zaakceptować produkty niemieckiego przemysłu. Jednak dokąd to nie nastąpi uważam ich za bandę złodziei, dorobionych kosztem mojej i setek tysięcy innych polskich ( i nie tylko polskich ) rodzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 06.04.2014 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 ... czyli ogólnie masz jakieś kompleksy. Niemców nie lubisz, świecisz na forum tym jaki to bogaty nie jesteś, sprzedajesz ludziom węgiel, którego za jakiś czas i tak nikt nie kupi, żonie każesz sprzątać 400 m2, jak ktoś grzeje prądem mały ciepły domek to wyjeżdżasz z ekologią i popiołem, a sam gotujesz na prądzie w godzinach szczytu, a do tego Twój dom jakoś specjalnie ekologiczny nie jest. ale z drugiej strony się nie dziwię, coraz więcej ludzi wybiera bezobsługowe ogrzewanie - takie czasy idą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybniczanin 06.04.2014 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Ależ panowie przecież kobra64 podał wam przykład zaprzeczający tytułowi wątku " Dlaczego system grzewczy na ekogroszek nie jest opłacalny ekonomicznie w nowych domach". Dlaczego rzuciliście się na niego, jak wam coś udowodnił . Jestem za wprowadzaniem ekologicznych źródeł energii w domu, ale nie za wszelką cenę. Próbujecie udowadniać tylko swoją racje bez odpowiedniej retoryki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 06.04.2014 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 (edytowane) Ja kolego ( mojego osła ) piszę jak jest. Sam zadałeś tytuł wątku - chodzi o kasę. może przeczytałeś, że kilka razy pisałem, że im większym dom, tym taniej wychodzi węgiel, a nie izolacja i bardziej bezobsługowe źródło ciepła? Twój dom to ewenement, ale skoro przy 400 m2 nie stać Cie na bezobsługowe źródło, to widocznie nie jesteś aż tak bogaty jak podkreślasz. na szczęście prawo wymusi stopniowo stosowanie coraz grubszej warstwy izolacji, a co za tym idzie nowe domy będą ją już standardowo miały taką, że zapewne nawet w większych domach węgiel stanie się nieopłacalny. skoro już naginamy fakty, że opał nie potrzebuje miejsca i robimy tak jak nam pasuje (bo tak chemy, np. kobra nie chce instalacji 3-fazowej i chce 400 m2), to ja nagnę w drugą stronę - zaoszczędziłem 6000 zł na kominie (bo miał być ładny), 15 m2 czyli 22500 zł na kotłowni (bo miała być wygodna, poza tym zielony dach nad nią do najtańszych nie należy). robocizna sporo mnie kosztuje. 6000 - 8000 zł zaoszczędziłem na kotle. na mój kocioł wydam maksymalnie 2000 zł, czyli na systemie grzewczym jestem do przodu 34000 zł, które włożyłem w izolację, wentylację i okna. myślę, że koszt ogrzewania będę miał niższy niż sąsiedzi ogrzewający śmieciuchem. Edytowane 6 Kwietnia 2014 przez imrahil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.04.2014 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 No widzisz , jesteś inteligentniejsza od większości "pompowców" ... Jeśli w domu jest pomieszczenie w którym jest zamontowane tam jakieś żródło ciepła (pompa ciepła , kocioł na gaz , kocioł na paliwo stałe) , będą tam inne elementy CO (bojler , rekueprator i itd) to jest to KOTŁOWNIA. A to że może być używana także do innych celów (np tak jak u mnie jako pralnio-suszarnia jak i spiżarnia) to ciągle jest to kotłownia. Jeśli ktoś nie ma takiego pomieszczenie WOGÓLE w domu a źródło ciepła , rekueprator , bojler ma np. na korytarzu czy w innym pomieszczeniu wtedy może mówić że nie ma kotłowni ... Niby proste i zrozumiałe ale widać mimo setek wiadomości ciągle wielu tego nie może zrozumieć ... Niezły kretynizm. A czy kotłownią nie nazywamy pomieszczenia w którym stoi KOCIOŁ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.04.2014 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Tereska w trakcie budowy trafila na forum i zaczela czytac:D I zamiast oszczednosci wydaje wiecej;) Bo okna musialy byc "lepsiejsze", wm i teraz jeszcze pompe chce miec. W doopie sie Teresce poprzewracalo;) Czyli potwierdzasz fakt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.04.2014 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 I znów wiesz lepiej niż ja ?? Gdybym wybrał kocioł taki jak oferował deweloper i chciał go tak postawić jak chciał deweloper to nie musiałbym powiększać kotłowni. Ja chciałem aby on stał sobie na tej ścianie gdzie jest bojler , ale okazało się że źle policzyłem i na siłę by tam wszedł (na długośc wnęki) ale w razie awarii nie mógłbym go rezebrać (podajnika). No i w czym problem? Dostosowałeś m2 do kotła. Oczywiście za darmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.04.2014 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Nie stoję po niczyjej stronie, no chyba, że po stronie rozumu. Niedouczeni handlowcy zrobili wodę z mózgu wielu inwestorom. Liwko mieszkasz już kilka lat w swoim domu, a nie wiesz ile kosztują filtry i jak często się je wymienia. To trzeba wiedzieć nawet jak liczymy na elektronikę. Ja nie wiem ile kosztują filtry??? Przecież napisałem jak krowie na rowie, 4zł rocznie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts