bobasxx 01.04.2014 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 (edytowane) Najpierw piszesz że: Teoretyczne zapotrzebowanie na moją chałupę to 12000kWh na CO + CWU wyliczone na oko A później przyjmujesz prawie dwa razy tyle ekogroszku: Dla ekogroszku 4t przy sprawności 65% (nierealane w większości przypadków) to 2736zł + transport z kopalni. Przy zakładanej sprawności kotła na poziomie 65 otrzymujemy 20222 kWh Jaki operator i jaka taryfa ? W przeliczeniu na prąd po 25gr mamy 5055zł + opłata abonamentowa 6,5zł/mc. Wykonaj porządne OZC, to z projektu to lipa jest. U mnie w projekcie był kocioł gazowy 24 kW. Edytowane 1 Kwietnia 2014 przez bobasxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RST 01.04.2014 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 Podlogowki też nie liczę bo ona przynależy do każdego systemu grzewczego. Przy okazji grzejniki ścienne w domu to moim zdaniem błąd. Co wchodzi dokładnie w te 10tys.zł ? To jest cena całego systemu grzewczego łącznie z kominem i obróbka ponad dachem ? 10 tys. liczyłem na kocioł + bojler na CWU + wszystkie kształtki i robocizna. Komin kosztował mnie 4,5 tys. Jak by nie patrzeć to przy PC będę zadowolony bo rączki czyste i małe rachunki, przy ekogroszku trochę się popracuje ale też będę zadowolony bo rachunki małe, przy zwykłym kotle + bufor 1000l też będę zadowolony bo rachunki jeszcze mniejsze choć trzeba będzie codziennie rozpalać, trochę ruchu nie zaszkodzi. Nie wiem jeszcze co wybiorę ale pewnie będę zadowolony jak wszyscy na tym forum, każdy swoje chwali i każdy jest zadowolony ze swojego źródła ciepła. Uogólniając "będzie Pan zadowolony" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 01.04.2014 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 Do kaszpir007 Mnie też nie stać na inwestycje typu PC dlatego idę w stronę pieca na groszek lub pieca + bufor. Przedstawiłem swoje rozważania bo może się okazać że ekogroszek jest nawet atrakcyjny w nowych domach. A może się okazać że nie.... bo każdy i tak chwali swoje rozwiązania. Dom dobrze ocieplony, po podłogach 240m2. Koszt grzania CWU, Co od lipca do teraz 1700zl kiepskim miałem. Piec na eko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RST 01.04.2014 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 Dziwne:o Stać Cię było na dom energooszczędny, a nie stać Cię na pompę za 20tys, żeby normalnie żyć w swoim nowym pięknym domu:confused: Chyba nigdy już tego nie zrozumiem - wybudować dom o podwyższonym standardzie i wpakować do niego eko-syfka, bo jakoś to będzie - przykre:cry: Więcej styropianu i WM "tymi ręcami" nie wymagają wielkiego nakładu finansowego, a jak masz nadwyżkę kasy to mogę podać swoje konto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RST 01.04.2014 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 Dom dobrze ocieplony, po podłogach 240m2. Koszt grzania CWU, Co od lipca do teraz 1700zl kiepskim miałem. Piec na eko. Jak widać powyżej (nawiązując do tematu wątku) może być opłacalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 01.04.2014 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 Kotłownia służy za spiżarnie i pralnio-suszarnię ... Nie kurzy się, nie brudzi? Raczysz żartować, zwłaszcza, że jak piszesz masz miał węglowy - chyba najbardziej pylące paliwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.04.2014 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 (edytowane) 10 tys. liczyłem na kocioł + bojler na CWU + wszystkie kształtki i robocizna. Komin kosztował mnie 4,5 tys. ) Jak widzisz,system grzewczy na ekogroszek będzie Cię kosztował min.15tys.zł czyli o ok.12tys.zł wiecej od systemu na prąd,o rachunkach już pisalem. W którym momencie ekogroszek byłby dla Ciebie opłacalny ?Sądzę,że wcześniej będziesz zmuszony wymienić kocioł a ekogroszek dalej nie byłby opłacalny w stosunku do prądu u Ciebie. Druga sprawa,pisales,że miałes ofertę na powietrzną za 20tys.zł czyli o max.5tys.droższą od systemu na ekogroszek. Co zadecydowało o postawieniu komina i zabraniu sobie sporo m2,za które płaciłeś i których nie wykorzystasz ? Edytowane 1 Kwietnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 01.04.2014 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 mam doświadczenia z ekogroszkiem no i powoli zamykam 2 sezon na grzaniu powietrzną. temat jest złożony no ale system grzewczy na ekogroch za 15 tyś zł to głupota z wydawaniem kasy mi sezon grzewczy 1 wrz.- 1 maj łyknie około 2000-2100 kwh na co i cwu i 1m .p drewna[mocno przesadziłem bardziej 0,7-0,8] jak słyszę że ktoś pali miałem- do tej pory ekogroszki nie miały realnej konkurencji teraz powietrzne są max 5 tyś droższe gruntowe max 10 tyś plus jeszcze problem z domami z zapotrzebowaniem 3-5 kw i przewymiarowanymi piecami. może was rozsmiesze -wyobrażam sobie sytuację że palę w z wykłym piecu [ale tylko brykietem drzewnym] plus podłogówka i jakś buforek-czemu nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 01.04.2014 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 (edytowane) Najpierw piszesz że: A później przyjmujesz prawie dwa razy tyle ekogroszku: Jaki operator i jaka taryfa ? . Doczytaj. 4 tony to dla domku normowego według norm o powierzchni około 130m2. Skąd 4 tony? Z życia. Mało tego. Inny kolego także palił 4tony w mniejszym domku. Po dorzuceniu 10cm na ściany z porothermy 44 zszedł do 3t na CO + CWU. Ale to już nie jest normowy, ma docieplenie na ścianach. U mnie według OZC z projektu jest przeszło 5 ton. Te 12000kWh to dla domku docieplonego ponad normę, czyli tak jak w podpisie. Według projektu to mam na CO 31000 kWh, trochę więcej jak 5 ton Nwet 6t przekroczy Edytowane 1 Kwietnia 2014 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 01.04.2014 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 Jaki operator i jaka taryfa ? . http://duon.pl/przez-internet-najtaniej Widzę że co miesiąc to inna cena. Do ceny nocnej u mnie należy doliczyć w zaokrągleniu: opłata jakościowa 1gr, opłata zaprzesył około 4gr. Wychodzi poniżej 20gr z przesyłem. Ostatnio kiedy patrzyłem było 18,5 na duonie, w dziennej 38gr. U mnie w tauronie nocna to 18,5gr, dzienna około 43gr + opłata jakościowa i przesył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 01.04.2014 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 U mnie w tauronie nocna to 18,5gr, dzienna około 43gr + opłata jakościowa i przesył. Czyli jaka jest kwota brutto, energia + dystrybucja + abonament + VAT? Bo to nas przecież interesuje, ile za to płacimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 01.04.2014 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 Czyli jaka jest kwota brutto, energia + dystrybucja + abonament + VAT? Bo to nas przecież interesuje, ile za to płacimy. Abonament muszę zapłacić tak czy tak. Nie liczę go do grzania. W nocy z taurona wychodzi około 25gr/kWh. Za dnia około 65gr. Dziś mamy kwiecień. Nie wiem czy tauron coś nie zmienił w cenniku. Stary obowiązywał do wczoraj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 01.04.2014 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 Plus 90 zl doplaty eksra na rok za taryfę z takimi cenami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 01.04.2014 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 Abonament muszę zapłacić tak czy tak. Nie liczę go do grzania. W nocy z taurona wychodzi około 25gr/kWh. Za dnia około 65gr. Dziś mamy kwiecień. Nie wiem czy tauron coś nie zmienił w cenniku. Stary obowiązywał do wczoraj. Masz takie kwoty na fakturze czy tylko szacujesz ? Na folderach reklamowych wszystko piękniej się prezentuje. To co na czerwono uwzględniłeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 01.04.2014 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 Nie kurzy się, nie brudzi? Raczysz żartować, zwłaszcza, że jak piszesz masz miał węglowy - chyba najbardziej pylące paliwo. Już pisałem wielokrotnie i nie chce mi się w kółko powtarzać niedowiarkom ... Są sposoby aby ZMINIMALIZOWAĆ ilość pylenia i brudzenia do minimum. Wyeliminować się nie da , ale da się to ograniczyć do minimum. Podaje "wiedzę tajemną". 1. Kupić kocioł z poziomymi kanałami. Takie kotły trochę szybciej sie brudzą , ale za to bardzo łatwo i bez brudzenia siebie ani kotłowni się je czyści. 2. Popiół wywalamy w całości na tacy 3. Opał TYLKO workowany. Wrzucamy cały worek do podajnika i go otwieramy i wyciągamy powoli pusty worek. 4. Podczas załadunku dmuchawa pieca MUSI być wyłączona. 5. Po załadunku czyścimy kotłownię (mopem). 6. Oczyszczanie kotła , wyczystki wykonujemy odkurzaczem do popiołu. Ja MUSZĘ mieć czysto , bo kotłownia jest pomiędzy kuchnią a garażem. Jest pomieszczeniem "przelotowym" ... Gwarantuję że jak będą zachowane w/w zasady to w kotłowni będzie dość czysto, Tylko trzeba chcieć ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 01.04.2014 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 http://duon.pl/przez-internet-najtaniej Widzę że co miesiąc to inna cena. Przecież DUON to tylko sprzedawca prądu i nic wiecej ... Musisz mieć jeszcze drugą umową z firmą która Ci ten prąd dostarczy (przesył). Poczytaj dokładnie umowę to się dowiesz , choć czytanie z zrozumieniem dla posiadaczy pomp zauważyłem jest czymś bardzo ciężkim ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 01.04.2014 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 Przecież DUON to tylko sprzedawca prądu i nic wiecej ... Musisz mieć jeszcze drugą umową z firmą która Ci ten prąd dostarczy (przesył). Poczytaj dokładnie umowę to się dowiesz , choć czytanie z zrozumieniem dla posiadaczy pomp zauważyłem jest czymś bardzo ciężkim ... Napisałem wcześniej o przesyle. Zresztą wyliczenie dla 25gr jest dla Tautona Czy będę brać prąd z taurina czy duona, koszt przesyłu mam ten sam. W nocy około 4gr. Z mojej stopki jasno widać że jeszcze nie mieszkam. Wyliczenia są teoretyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 01.04.2014 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 Generalnie to prąd traktuję jako zamiennik gazu. Koszt kWh podobny, jednak koszt inwestycji niższy o około 8k złotych.Piszę z konòrki. Nie mam możliwości poprawy literòwek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 01.04.2014 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 Super... Sprzedam PC lub zamienie na eko cos tam...uzywana przez kobiete, nie bita... Stoi pod zadaszeniem, serwisowana, od pierwszego wlasciciela... Grzeje do minimum -25* Nie tuningowana. Czyli tzw IGŁA;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 01.04.2014 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 Super... Sprzedam PC lub zamienie na eko cos tam...uzywana przez kobiete, nie bita... Stoi pod zadaszeniem, serwisowana, od pierwszego wlasciciela... Grzeje do minimum -25* Nie tuningowana. Nie rozumiem dlaczego taka ironia ? Mam podobnie do kolegi kaszpir007 tzn. też mam "kotłownię" przejściową i mam w niej czysto. Skąd to zdziwienie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts