Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego system grzewczy na ekogroszek nie jest opłacalny ekonomicznie w nowych domac

Gość Arturo72

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

artur

a ilu tych nowych inwestorów zagląda na fora?

1%?

10%?

99%?

a ilu kupuje projekt i buduje bez zmian żadnych bo im pasuje?

1% 10% czy może 99%

jedyne co wymaga zmiany to podejście projektujących

inwestor wiedzy mieć nie musi

jeśli chcesz żeby budował ekologicznie czysto i tanio w eksploatacji to nie próbuj zmieniać jednostek na tym czy innym forum

spróbuj zmienić system - to on jest zły

zmieniając decyzję jednostki będziesz miał nadal brudne parapety od swojego rekreacyjnego kominka bo ta kropla utonie w morzu innych rozwiązań

napisz do redakcji aby wycofała wszystkie projekty z kotłami na paliwo stałe- potem napisz co ci odpisali i wtedy będziesz wiedział ile to całe twoje nawracanie jest warte

No właśnie, zmienić system :bash:

Należy zakazać budowy nowych domów ogrzewanych paliwami stałymi, wtedy wszystkim włączy się myślenie :yes:

skoro już naginamy fakty, że opał nie potrzebuje miejsca i robimy tak jak nam pasuje (bo tak chemy, np. kobra nie chce instalacji 3-fazowej i chce 400 m2), to ja nagnę w drugą stronę - zaoszczędziłem 6000 zł na kominie (bo miał być ładny), 15 m2 czyli 22500 zł na kotłowni (bo miała być wygodna, poza tym zielony dach nad nią do najtańszych nie należy). robocizna sporo mnie kosztuje. 6000 - 8000 zł zaoszczędziłem na kotle. na mój kocioł wydam maksymalnie 2000 zł, czyli na systemie grzewczym jestem do przodu 34000 zł, które włożyłem w izolację, wentylację i okna. myślę, że koszt ogrzewania będę miał niższy niż sąsiedzi ogrzewający śmieciuchem.

zapomniałem jeszcze o fakcie, że decydując się na rekuperator, zrezygnowałem jeszcze z wentylacji grawitacyjnej w kuchni, łazienkach, wiatrołapie i garderobie. w sumie to nawet nie wiem ile na tym zaoszczędziłem. a za jakiś czas rekuperator i tak będzie normą, żeby zmieścić się w normach, także ten koszt odpadnie bo będzie normą w każdym domu, podobnie jak 20 cm i więcej izolacji w ścianach oraz okna U<0,9 (tylko okna o takich parametrach będą dopuszczone do sprzedaży od 2021 r.). także z roku na rok zbliżamy się do miejsca, kiedy i tak będzie trzeba wybudować ciepły dom i kiedy ta dyskusja tutaj naprawdę stanie się bez sensu.

Nic i nikt nie przekona palacza węglowego jak co najmniej 3-4 letnie korzystanie z pieca. Ładowanie, czyszczenie, znowu ładowanie,znowu czyszczenie. W tak zwanym międzyczasie wymiana zawleczki lub ślimaka po naładowaniu na full pojemnika itd. No miód malina. Ja mam dość i odliczam miesiące do przeprowadzki.:no: Wyjazd na dłużej niż 5 dni nie wchodzi w rachubę jak zaufanego osobnika w pobliżu brak.

Zawsze jest sąsiad co kocioł przeczyści, komin przeczyści, żonę przeczyści... :D

Imrahil no nie - ale do tego zmusza projekt też nijako.

Inaczej: skoro mam piwnicę 80 m2 to nie mam problemów z żadnym system zasilania - mogę piec wstawić i kupić 10 ton groszku na parę lat.

Oczywiście musisz jeszcze dodać że za darmo ta piwnica. To od Boga dla wszystkich grzejących węglem :yes:

Zawsze jest sąsiad co kocioł przeczyści, komin przeczyści, żonę przeczyści... :D

Ja na Twoim miejscu, przy takiej aktywności na FM, martwiłbym się bardziej, kiedy Twoją starą kominiarz odwiedzi.

Pisałem wcześniej. 12,5k zł kotłownia+komin. 990zł ostatni sezon CO+CWU. To jest odpowiedż na zadane w wątku pytanie. Reszta to chu..jnia, na której czytanie szkoda czasu.

Ano to może policzmy - przecież mamy kalkulatory. Dom 16 x 12 z użytkowym poddaszem, około 300 m2 użytkowej + częściowe podpiwniczenie ( około 80m2 - garaż 2 stanowiska, kotłownia, warsztacik do zabaw z motorem, rowerami, nartami itp, pralnia i takie tam ). Koło 410 metrów całkowitej. Takiego domu potrzebuję i w takim będę się czuł komfortowo. Wiem czego mi brakuje w obecnym 235 metrów + garaż i piwnica i wiem ile mi na to co chcę mieć potrzeba metrów. W moim domu mieszkam 25 lat - dość czasu żeby wiedzieć czego jeszcze potrzebuję i co jeszcze chcę mieć. Być może w tym lub przyszłym roku rozpocznę budowę, o ile sfinalizuję negocjacje z klientem na obecną chatę ( jesteśmy na dobrej drodze, pozostała tylko kwestia umeblowania i wyposażenia do uzgodnienia bo chcę sprzedać dom ze wszystkimi gratami poza pamiątkami). Projekt w zasadzie mam wybrany - muszę go tylko kupić od architekta który rysował dom kuzyna + niewielkie zmiany wewnątrz. Naprawdę bardzo mi ten dom przypasował, kwestia kilku drobiazgów wewnątrz. Nowy dom będzie miał 280 m2 ścian nad ziemią, dach około 250 m2 w obrysie ścian + okapy, około 90 m2 zewnętrznych ścian fundamentowych w gruncie, około 200 m2 stropu nad fundamentem i piwnicą + 200 m2 stropu nad parterem do ocieplenia. Mam pięknie położoną 37 arów działkę budowlaną pod lasem. Prąd i woda w drodze po mojej stronie - czyli praktycznie w granicy, gaz jakieś 15 metrów od granicy, przez drogę powiatową. Budował będę dość daleko od drogi, front budynku wyjdzie jakieś 35 metrów od granicy działki z drogą. Tak wstępnie sobie zakładałem - dam 10 cm grafitu na ściany, 5 cm styroduru na fundament, w stropy i w podłogi, 20 cm waty między krokwie i 5 wierzchem na krokwie. Wentylacja będzie grawitacyjna, okna zwykłe dwuszybowe, podobnie balkony. Zapotrzebowanie przy tym ociepleniu, oknach i wentylacji wstępnie wyszacowane na 24 000kWh rocznie na CO + CWU. Instalacja CO będzie mieszana - około 70 metrów podłogówki ( hall + korytarze + wiatrołap + łazienki + kuchnia i aneks jadalny ). Reszta grzejniki ( jadalnia, salon, gabinet, biblioteka, sypialnie ). Tak chcę i tak ma być. Ogrzeję się ekogroszkiem za max.3,5 tys. rocznie wraz z CWU (przy normalnej zimie z miesiącem mrozów po - 25 nocą i około -15 w dzień i drugim miesiącem temperatur rzędu -10 do -15, bo w takim sezonie jak ten który się właśnie kończy starczy około 2,5 tysiąca ) . Ile muszę dołożyć do okien, tarasów, ocieplenia i wentylacji żeby zamknąć się w podobnej kwocie przy prądzie czy gazie? Ze wstępnego wyliczenia wyszła mi kwota tej dokładki lekko licząc około 40 tysięcy. I teraz słucham - kosztem poniesionym na dodatkowe ocieplenie, lepsze okna i tarasy oraz rekuperację obliczam że zredukuję zapotrzebowanie do jakichś 14 000 kWh. Podłogówki po całości nie chcę i jej nie będzie. Jakieś propozycje cenowe co do wykonania instalacji zapewniającej tych 14 000 kWh za rozsądne pieniądze? Grzejniki będą potrzebować w mroźne dni jakichś 45 stopni na zasilaniu. Przypominam, że w tytule wątku jest o opłacalności ekonomicznej, a ja jestem już 40 tysięcy w plecy. Wydane na tą poprawę izolacji - czyli na ogrzewanie, bo do niczego więcej izolacja lepsza niż ta wstępnie zakładana potrzebna mi nie jest. W związku z tytułem wątku proszę mi nie pisać o bezobsługowości, czystości itp. A już broń Boże o ekologii jeżeli grzanie ma być prądem. Koszt kotła + komin wychodzi mi z kosztorysu 12 tysięcy. Bardzo porządny kocioł 17 kW, bardzo skuteczny sterownik z dostępem przez internet i bardzo gustowny dobrze ocieplony komin systemowy z ceramiczną nasadą RCK na wylocie. Reszta instalacji niezależnie od źródła ciepła zostaje bez zmian - bojler, grzejniki i podłogówka pod terakotą. W części grzejnikowej oraz bojler instalacja będzie wykonana tak, żeby dała sobie radę grawitacyjnie - takie zabezpieczenie na wypadek dłuższego braku prądu. Więc do porównania kosztów liczy się tylko koszt kotła z montażem + komin czyli wydaję 12 tysięcy na źródło ciepła. Koszt obsługi - 20 minut tygodniowo w sezonie grzewczym, 20 minut raz na 6 tygodni latem + 150 PLN raz w roku za kominiarza. Kominka nie planuję - nie lubię, nie podoba mi się i nie będzie. Nienawidzę ogrzewania nadmuchowego - nawet darmo czegoś takiego nie chcę. Takie są założenia. Ile muszę wydać na inne źródło ciepła z montażem żeby mieć rachunki za CO i CWU na podobnym poziomie? Przy ekogroszku nie potrzebuję bufora, więc ewentualny bufor z niezbędną dla niego armaturą należy dodać do kosztu źródła ciepła - to tak dla ułatwienia. Dla kolejnego ułatwienia - przydział mocy 16 kW, nie potrzebuję więcej. Nie potrzebuję też gniazd trójfazowych w domu. Koszt wyższej opłaty przyłączeniowej dla większego przydziału mocy + koszt ewentualnej instalacji i gniazd trójfazowych na potrzeby źródła ciepła należy dodać do kosztu tegoż źródła ciepła. Dla kolejnego ułatwienia - nie będę ciągnął gazu do domu. Gotowanie na prądzie + awaryjnie na wypadek braku prądu kuchenka gazowa z butli w piwnicy, CWU z kotła całorocznie. Koszt ewentualnej instalacji gazowej wraz z projektem, odbiorem i przyłączem należy dodać do kosztu źródła ciepła.I jeszcze jedno - nie zamierzam iść w zmniejszanie na siłę powierzchni tej chaty. Jej rozmiar jest taki, jaki zapewni mi komfort. Tyle metrów potrzebuję - i tyle ma być. Proszę liczyć - wszak macie kalkulatory.

Jezus Maria, nowy dom z rakiem... :(

Oby to liczenie nie okazało sie zbędne. Wieliczka niedaleko od Krakowa, w Krakowie juz oboiązuje zakaz ogrzewania kotłami na paliwo stałe w nowych PNB, od klientów z całej Polski otrzymuje sygnały o braku pozwolenia w PNB na ogrzewanie paliwami stałymi. Radzę sie pospieszyć z dokumentami o PNB bo moze byc za pozno. W 2017 zaczną obowiązywać bardziej zaostrzone przepisy odnosnie Ep i jego skutkiem moze byc całkowity zakaz ogrzewania palliwami stałymi w nowych domach.

Miód na moje serce :)

Myślę że przy różnicy w cenie - kocioł na ekogroszek vs pompa gruntowa z odwiertami pionowymi (poziome nie wchodza u mnie w rachubę) miałbym BEZPŁATNE GRZANIE kotłem przez minimum 20-25 lat ...

Więc tak. Ogrzewanie wynosiło by u mnie 0 przez 20-25 lat :)

PC-10tyś. Odwiery-10tyś. Reszta bebechów taka sama jak przy węglu. Policz różnicę i wylicz ile tych lat ci ubędzie.

Przebrnolem przez caly watek i poza obrzucaniem blotem przez zalozyciela watku jak i jemu podobnym, PRZYDATNEGO info...RZETELNYCH porwnan cen/kosztow nie zauwazylem. Jeden z forumowiczow podkreslil problem - niewiedza wynika z braku informacji o kosztach grzewczych przy zastosowaniu roznych sysytemow w projektach ale zostalo to zupelnie zignorowane... w tym watku rowniez....stad wnioskuje, ze caly ten watek ma niewiele wspolnego z pomoca/doinformowaniem i jest to kolejna NACHALNA nagonka na 'jedynie sluszne' rozwiazanie :sick:

Masz rację, jedyne. Prąd, gaz, PC.

Gość Arturo72

Bardzo fajne porównanie kilku źródeł ciepła,czy ekogroszkowcy zrobią lub zrobili podobnie ?

Przedstawię moje wyliczenia kosztów ogrzewania . Ceny kotłów, instalacji itd. są jak najbardziej reale i liczone na podstawie rzeczywistych cen obowiązujących na tą chwilę.

Według OZC zużycie roczne na ogrzewanie przy temperaturze w domu 22 stopnie wyniesie 5300 kWh, powiększyłem tą wartość o 10% na poczet ewentualnych mostków termicznych do 5900 kWh. Na CWU przyjąłem 3000 kWh. W tej chwili jest Nas dwójka ale niedługo będą dzieci to zużycie wzrośnie a ogrzewanie to inwestycja długofalowa. Z resztą żonie marzy się wanna bo aktualnie w mieszkaniu mamy tylko prysznic, więc zużycie będzie pewnie spore.

Podłogówki nie liczę bo i tak będzie czy przy gazie czy przy PC.

Cena gazu liczona zgodnie z cennikiem PGNiG. Kocioł kondensacyjny, sprawność na poziomie 97-98% więc straty pominąłem jako nieistotne. Przyjąłem 9,8 kWh z m3 gazu co jak czytam mało się ma do rzeczywistości, ale niech będzie tak jak podają.

Cena prądu za pomocą kalkulatora http://ure.gov.pl/ftp/ure-kalkulator/ure/formularz_kalkulator_html.php. Przyjąłem zużycie prądu na rok 2600kWh gdy nie ma ogrzewania PC czy czystym prądem w taryfie G11. Przy ogrzewaniu PC zmiana taryfy na G12, zużycie prądu w poszczególnych taryfach noc/dzień CO 90/10; CWU 75/25; prąd bytowy 30/70. Średnia wychodzi 65/45 PC PW, 75/25 kable.

Dystrybucja/Sprzedawca prądu to PGE, w przypadku zmiany sprzedawcy cena by była niższa o 5gr/kWh ale dla wyliczeń przyjąłem że za wszystko odpowiada PGE.

Koszt 1 kWh z gazu w taryfie W2.1 to 0,2636

Koszt 1 kWh prądu przy założeniach jak wyżej to 0,3338

Są to ceny brutto uwzględniające wszystko, ceny końcowe do zapłaty.

Koszt instalacji gazowej:

Przyłącz ze skrzynką - 1800

Przyłącz ze skrzynki do domu 40m, wraz z instalacją w środku 5m - 4000

Projekt przyłącza od skrzynki, wraz z projektem instalacji wewnętrznej w domu liczę około 1000, tutaj nie jestem pewny ile.

Kocioł kondensacyjny z zasobnikiem - 5000

Komin do kotła przez ścianę lub dach - 350

Montaż pieca i pierwsze uruchomienie (gwarancja) - 600zł

Sterownik pogodowy - 100

Spięcie kotła z instalacją - 400

---------------------------------------------------------------

SUMA - 13250 zł

Roczne koszty dodatkowe :

- przegląd instalacji gazowej i kominowej (wymóg ubezpieczenia) - 150

- przeglądu kotła nie liczę ale pewnie pasowało by doliczyć (gwarancja)

- koszt prądu na pompki CO i CWU, automatykę itd. - 100

Suma: 250 zł

Roczny koszt CO i CWU - 8900 kWh x 0,2636 = 2346 zł

Roczny koszt CO i CWU z opłatami dodatkowymi 2596 zł

Instalacja - 13250 zł

Koszt instalacji PC PW:

Koszt zwiększenia mocy z 14 na 17kW (prawdopodobnie niepotrzebny) - 210

Podłączenie elektryczne PC z zabezpieczeniami - 300

Spięcie PC z zasobnikiem CWU i podłogówką - 1200

Zasobnik CWU do PC - 3000

PC PW Panasonic Aquarea 7kW jednofazowa ogrzewanie/chłodzenie KIT-WC07CE5 - 16094 z montażem bez podłączenia hydraulicznego (na allegro ceny za wersję bez chłodzenia zaczynają się od 14320 zł z montażem, ja mam za daleko do nich i cena wychodzi podobna jak u lokalnego dystrybutora)

SUMA: 20804zł

Kosztów dodatkowych typu pompka CO, CWU brak, uwzględnione w COP PC.

Do obliczeń przyjąłem średnioroczny COP wraz ze wszystkimi pompkami, automatyka równy 2,3. Gdzieś widziałem na forum opomiarowaną PC i wychodziło trochę wyżej ale lepiej się mile zaskoczyć. Z resztą jednej zimy wyjdzie wyższy drugiej niższy.

Roczny koszt CO i CWU - 8900 kWh / 2,3 x 0,3338 = 1292 zł

Roczny koszt CO i CWU 1292 zł

Instalacja - 20804 zł

Buduję z kredytu, więc PC muszę kupić na kredyt, a tym co oszczędzę na ogrzewaniu sukcesywnie nadpłacam kredyt za PC żeby odsetki wyszły jak najmniejsze więc różnica w instalacji musi zostać powiększona o jakieś 16-17%.

Różnica instalacji między gazem/PC PW - 20804 - 13250 = 7554 x 1.16 = 8762 zł.

Różnica w rocznych kosztach ogrzewania PC PW/gaz - 2596 - 1291 = 1305 zł.

Zwrot w 8762/1305 ~ 6.7 roku. Czyli jak widać w moim konkretnym przypadku opłaca się inwestować w pompę ciepła.

Nawet licząc amortyzację kotłów i całkowitą wymianę kotła gazowego 5000/10lat, pompy ciepła 14000/15 lat (przypuszczam że ceny PC PW spadną, nie trzeba też będzie może wymieniać wszystkiego tylko może agregat czy kto tam wie co) to zwrot wydłuża się w czasie do 10 lat ale jest to w dalszym ciągu szybciej niż przewidywana żywotność PC PW.

Dla porównania jeszcze szybka kalkulacja ogrzewania czystym prądem i kablami w podłodze. Po ponownym przeliczeniu zużycia prądu w taryfach, ble ble ble cena kWh prądu wyniesie 0,3268.

Nakład instalacyjny na kable i CWU jakieś 8000 zł, tutaj przypuszczam więc jak coś źle piszę niech mnie ktoś poprawi.

Koszt roczny ogrzewania 8900 x 0,3268 = 2908 zł

W stosunku do gazu wychodzi tylko 313zł drożej.

Za to koszty instalacyjne są niższe o 13250+3500(podłogówka)-8000 = 8750 zł. Oszczędzam jeszcze na odsetkach od kredytu i tu różnica zwiększa się już do 15225 co wystarcza na kompensację prawie 50 lat większych nakładów finansowych na ogrzewanie rok rocznie.

W stosunku do PC PW wychodzi drożej o 1644zł.

Koszty instalacyjne są niższe o 20804+3500(podłogówka)-8000 = 16304 zł. Odsetki od kredytu będą niższe bo za różnicę w ogrzewaniu która jest dość spora nadpłacam kredyt i tutaj rośnie tylko do 21195 zł. PC PW zwraca się w niecałe 13 lat, czyli dalej w okresie przewidywalnej jej żywotności. A nie jestem uzależniony od jednego źródła energii bo do wodnej podłogówki mogę później podpiąć cokolwiek innego w późniejszym czasie, a do zasilenia PC w przypadku braku prądu wystarczy generator.

Uwzględniając amortyzację kotła gazowego 5000zł/10lat to ogrzewanie kablami wychodzi nawet taniej niż gazem, czyli nigdy się nie zwróci gaz.

W przypadku PC PW jest to 40 lat, pompa ciepła po tym czasie dawno się rozpadnie czyli także nigdy się nie zwróci.

Jak widać z załączonych obliczeń nie uwzględniając amortyzacji urządzeń grzewczych najkorzystniej wychodzi PC PW, uwzględniając za to amortyzację kotłów to bezsprzecznie najkorzystniej wychodzą kable i czysty prąd. Wraz ze wzrostem cen prądu różnica między kablami/PC PW będzie maleć, ale będzie to prawdopodobnie w sposób mało zauważalny.

Nie mam zielonego pojęcia czy kable grzejne mogą się zepsuć (przepalić?) a wtedy koszt ich wymiany może być znaczy bo trzeba zdzierać podłogi, kuć wylewki i wszystko robić od nowa, dlatego nie uwzględniałem tego w obliczeniach. Jak ktoś ma dane na temat żywotności takich kabli to chętnie posłucham. Jeżeli ktoś znajdzie jakieś błędy w wyliczeniach to też chętnie posłucham bo czas na wybór ogrzewania zbliża się nieubłaganie, wstępnie typuję PC PW.

Wyliczenia są dla mojego konkretnego przypadku, dla moich konkretnych cen energii i kosztów instalacyjnych.