Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego system grzewczy na ekogroszek nie jest opłacalny ekonomicznie w nowych domac

Gość Arturo72

Recommended Posts

Ależ panowie przecież kobra64 podał wam przykład zaprzeczający tytułowi wątku " Dlaczego system grzewczy na ekogroszek nie jest opłacalny ekonomicznie w nowych domach". Dlaczego rzuciliście się na niego, jak wam coś udowodnił . Jestem za wprowadzaniem ekologicznych źródeł energii w domu, ale nie za wszelką cenę. Próbujecie udowadniać tylko swoją racje bez odpowiedniej retoryki.:(

Bo jest wręcz wzorcowym przykładem do tego, dlaczego powinien zostać wprowadzony zakaz budowy nowych domów ogrzewanych paliwami stałymi. Ma siana jak lodu a wybiera kopciucha. Mam rację?

• Odpowiedzi 8,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak brak węgla w domu, jak brak kaloryferów w domu, jak brak kominów w domu, jak brak wentylacji grawitacyjnej w domu, jak brak porządnego ocieplenia domu, jak brak okien trzyszybowych w domu itd. To wszystko takie nie polskie.

Proszę o informacje jak jest rozwiązana u Ciebie wentylacja w pomieszczeniu gdzie mieści się kominek rekreacyjny. Oczywiście kominek bez komina bo komin to zacofanie i koszty.

Nie pytam o przepisy.

Proszę o informacje jak jest rozwiązana u Ciebie wentylacja w pomieszczeniu gdzie mieści się kominek rekreacyjny. Oczywiście kominek bez komina bo komin to zacofanie i koszty.

Nie pytam o przepisy.

Żałościo ty moja jedyna, komin do kominka mam, osobne doprowadzenie powietrza do kominka mam, szczelny kominek mam. Jeszcze jakieś pytania?

Aha, wentylacja oczywiście jedyna działająca zawsze, mechaniczna. I do tego rekuperator z filtrami za 4 złote rocznie. :D

Żałościo ty moja jedyna, komin do kominka mam, osobne doprowadzenie powietrza do kominka mam, szczelny kominek mam. Jeszcze jakieś pytania?

Aha, wentylacja oczywiście jedyna działająca zawsze, mechaniczna. I do tego rekuperator z filtrami za 4 złote rocznie. :D

Jak sprawdzasz szczelność kominka? Sprawdź jaka powinna być wentylacja w pomieszczeniu z kominkiem. Sprawdź dlaczego nie może być mechaniczna i powiedz dlaczego twoja niewiedza zagraża twojej rodzinie.

Tanie ogrzewanie pompą w standardowo ocieplonym domu :)

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?156154-expresssem-%29/page8&highlight=zubadan

Dziennik prowadzi kobieta której mąż instaluje pompy ciepła i kupował najlepszą (najdroższą) wtedy pompę ciepła powietrzną - zubadan.

Oto krótki wpis autorki ...

"no niestety.... w ubiegłym sezonie od 13.10 do 28,04 czyli 7mc wyszło nam za cwu i ogrzewanie 4tyś . Teraz do końca kwietnia zostało 2,5mc i koszt jest na poziomie tego co w roku ubieglym. Zobaczymy jakim wynikiem się zakonczy..."

Tanio jak cholera :) Pompa za 30 tys a rachunki że hoho ...

Ale Pani ma normalnie ocieplony dom , nie pali w kominku i zna się na matematyce ;)

Pamiętam że właśnie ten dziennik mocno ostudził mój zapał w przypadku pompy ...

Ja zbliżony wielkością dom grzeję prawie 3x taniej a koszty tez były 3x mniejsze ...

Ale zapewne będzie że napewno kobitka płaci , zapewne sprzedaje węgiel i wogóle to niemożliwe a zapewne jej dziennik to prowokacja i to niemożliowe i itd ...

Błąd, nie zakażenia a skażenia? Tobie nic nie zagraża (w/g starego przysłowia) Dlaczego uważasz, że należy przemilczeć problemy związane z brakiem terminowej wymiany filtrów.

Jakiego skażenia? :D

No to może trochę podyskutujmy. Co takiego się wydarzy, jak na czas nie zmienię filtrów?

skoro już naginamy fakty, że opał nie potrzebuje miejsca i robimy tak jak nam pasuje (bo tak chemy, np. kobra nie chce instalacji 3-fazowej i chce 400 m2), to ja nagnę w drugą stronę - zaoszczędziłem 6000 zł na kominie (bo miał być ładny), 15 m2 czyli 22500 zł na kotłowni (bo miała być wygodna, poza tym zielony dach nad nią do najtańszych nie należy). robocizna sporo mnie kosztuje. 6000 - 8000 zł zaoszczędziłem na kotle. na mój kocioł wydam maksymalnie 2000 zł, czyli na systemie grzewczym jestem do przodu 34000 zł, które włożyłem w izolację, wentylację i okna. myślę, że koszt ogrzewania będę miał niższy niż sąsiedzi ogrzewający śmieciuchem.

odniesie się ktoś do tego? to mój żywy przykład, pominąłem rezygnację z wentylacji grawitacyjnej. z roku na rok dodatkowy koszt izolacji będzie spadał, bo normy są zmienione i domy będą coraz cieplejsze.

myślę że przykład bliższy rzeczywistości niż 410 m2 bez sprzątaczki z kotłem na węgiel :)

Dziennik prowadzi kobieta której mąż instaluje pompy ciepła i kupował najlepszą (najdroższą) wtedy pompę ciepła powietrzną - zubadan.

Buahaha :D

Kiedyś wszyscy jej pojechaliśmy na forum, że wciska drogie zubadany a kompletnie się na tym nie zna. Faktycznie fajnymi autorytetami się podpierasz :D

Brawo brawo brawo! Tylko zastanów się jak twój stary będzie po 70-tce to kto tym będzie się zajmował? Opiekun bez balkonika?

dokładnie. ja mam przykład z życia wzięty - ojciec dobrego znajomego miał spore problemy z serce w średnim wieku. przez długi czas zakaz jakiegokolwiek wysiłku, akurat tak trafiło że sezon grzewczy jeden, potem następny. dzieci na studiach, dom na węgiel. i musiał zapłacić za przerzucenie opału do kotłowni. na szczęście kotłownia spora, potem sobie już jakoś radził. bo gdyby miał kotłownię rzędu 3-6 m2, to by musiał zatrudnić palacza, żeby ten opał przenosić z garażu albo blaszaka.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?156154-expresssem-%29/page8&highlight=zubadan

Dziennik prowadzi kobieta której mąż instaluje pompy ciepła i kupował najlepszą (najdroższą) wtedy pompę ciepła

powietrzną - zubadan.

"no niestety.... w ubiegłym sezonie od 13.10 do 28,04 czyli 7mc wyszło nam za cwu i ogrzewanie 4tyś . Teraz do końca kwietnia zostało 2,5mc i koszt jest na poziomie tego co w roku ubieglym. Zobaczymy jakim wynikiem się zakonczy..."

Ale Pani ma normalnie ocieplony dom , nie pali w kominku i zna się na matematyce ;)

Ja zbliżony wielkością dom grzeję prawie 3x taniej a koszty tez były 3x mniejsze ...

Ale zapewne będzie że napewno kobitka płaci , zapewne sprzedaje węgiel i wogóle to niemożliwe a zapewne jej dziennik to prowokacja i to niemożliowe i itd ...

Zobacz moje przepychanki z sektą PC nawet nie potrafią podać ile pompa pobiera prądu w danej chwili - tu wyłamał się Arturo. Podają absurdalny sposób liczenia, lecz do tych obliczeń nie chcą przyjąć danych podanych przez Arturo. Im z obliczeń wychodzą absurdy - silnik 2,7kW pobiera np500W. Ja chcę taki silnik mniejsza o PC.

Zadzwoń do producenta mojej PC i zapytaj ile kosztowała przed 2009 rokiem. Będziesz miał informację z pierwszej ręki.

120mb odwiertów za 10 tysi to tak mało? Kolega obok zrobił je za 65zł/mb :bye:

dokładnie, ceny na odwierty bardzo spadły, wystarczy poszukać :). mnie co prawda i tak się nie opłaci, ale jak ktoś ma głowę na karku i trochę czasu, to jest w stanie w przyzwoicie izolowanym domu spokojnie zrobić instalację na pompie gruntowej w cenie instalacji na ekogroszek wraz z kominem i wygodnym składem opału

Oni kupili ten dom, wiec nie mieli wplywu na okna, ocieplenie itd... I cos kojarze, ze dosyc mrozna zima wtedy byla, wiec i rachunki wieksze.

Mialam oferte na ich pompe, niestety cena jak gruntowej:(

dokładnie, ceny na odwierty bardzo spadły, wystarczy poszukać :). mnie co prawda i tak się nie opłaci, ale jak ktoś ma głowę na karku i trochę czasu, to jest w stanie w przyzwoicie izolowanym domu spokojnie zrobić instalację na pompie gruntowej w cenie instalacji na ekogroszek wraz z kominem i wygodnym składem opału

Jestem na biezaco., mam 3 oferty. Cena za odwierty od 70 do 100zl za metr (netto).

Jakiego skażenia? :D

No to może trochę podyskutujmy. Co takiego się wydarzy, jak na czas nie zmienię filtrów?

Nowy problem - dobrze. Najpierw zakończmy poprzedni:Jak sprawdzasz szczelność kominka? Sprawdź jaka powinna być wentylacja w pomieszczeniu z kominkiem. Sprawdź dlaczego nie może być mechaniczna i powiedz dlaczego twoja niewiedza zagraża twojej rodzinie.

Zobacz moje przepychanki z sektą PC nawet nie potrafią podać ile pompa pobiera prądu w danej chwili - tu wyłamał się Arturo. Podają absurdalny sposób liczenia, lecz do tych obliczeń nie chcą przyjąć danych podanych przez Arturo. Im z obliczeń wychodzą absurdy - silnik 2,7kW pobiera np500W. Ja chcę taki silnik mniejsza o PC.

Jak dla mnie szkoda czasu i nerów ...

temat ten od poczatku nie był żadną dyskusją a jedynie kącikiem wzajemnej adoracji posiadaczy i sprzedawców pomp. Oni przeżywają grupowy orgazm jak słyszą słowo "pompa". Dla nich pompa to jedyne źródło ciepła i sens ich istnienia.

Oni nie potrafią liczyć ani pomóc , oni tylko mogą pomóc w zakupie pompy u nich lub w "dobrym" miejscu ...

Kobra zadał pytanie , daj parametry , dał dane i zadał proste pytanie.

oczywiście ZERO odpowiedzi , bo jak przyznać się do błędu i do bzdur jakie się wypisuje ...

Ten wątek to żenada.

Każdy argument który obala ich głupote i czcze wymysły i mity od razu jest negowany i wyśmiewany , choć wielu pokazało nawet zdjęcia.

Ale paranoików nikt nie przekona ...

Liwko i Arturo to tacy "Macierewicze" z PIS , gdzie w oczach widać obłęd , obłudę i głupotę , ale najważniejsze jest dla nich po trupach zdobywac poparcie i ... klientów ...