_olo_ 04.10.2014 03:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 Ja też piszę tylko i wyłącznie o PCPW. To co to za chinka PCPW za 9,5kzł co da mi 8kW w -15 z copem min 2,0 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 04.10.2014 03:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 Värmepumpsägare, sam widzisz, 9kW...ale nie kosztuje zapewne tyle co panas a 2x więcej bo t o17-ka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 04.10.2014 03:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 olo... ty sie moze zastanow o co masz "pretensje" , co ci nie pasuje, ze PC PW traca moc w raz z e spadkiem temperatury... czy ze nie ma danych dla mocy przy -15*C... czy ze za drogo.... czy ze Chinke bys chcial ale nie napewno... Panas fajny ale... ale co COP za duzy, za maly, kolor nie ten. Zastanow sie jak chcesz ogrzewac dom a potem rob tak aby ta forma ogrzewania sie zmiescila w budzecie..... Ale z tego co czytam rozumiem ze wegiel jednak dla ciebie... Było pytanie czy za 7kzł można zrobić kotłownię, i można, nawet do domu 300m2. Za to pompą najtańszą nawet za 9,5 kzł ciężko ogrzać cokolwiek w mrozy. Nawet taką za 30kzł może być ciężko jak się źle - po samej deklaracji mocy dobierze. I tyle w temacie. Ja pretensji nie mam o nic. Ot taka luźna rozmowa na temat dla czego porównanie najtańszego kotła do najtańszej pompy nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 04.10.2014 04:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 (edytowane) Mój pewnie z 6kW, do grzania w II taryfie 9kW w sam raz.Daj linka do pompek w Polskich sklepach, z Polską gwarancją, za 3k$, min 6kW dla -15. No właśnie, znowu te "argumenty". A myślałem, ze w końcu mówimy o technicznych sprawach a nie jakiejś ideologii. Edytowane 4 Października 2014 przez _olo_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 04.10.2014 04:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 Bo nie są uzasadnione, w niektórych przypadkach ewidentnie nie są, w innych mniej rażąco.Pisałem, i owszem ale chyba też wspominałem, że problem może być z elektroniką bo ta już zapewne typowa nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 04.10.2014 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 Nie wiadomo dla jakich warunków są podawane te dane, choćby to, że pompka ma kilka biegów, producent może podawać dla np 3 a pomiar 433W może być np na I, poza tym dane mogą być dla jakichś warunków temp. np dla 7/35st a pomierzono w innych warunkach. Może być także rozrzut pomiędzy egzemplarzami, bo to tania pompa a nie szwajcarski zegarek, 220V w gniazdku a nie np 230 etc etc. Te wszystkie czynniki sprawiają, że i producent może podawać dane z zapasem. To nie tak. Dane podawane przez producenta mają (powinny) przedstawiać prawdę. W materiałach reklamowych pomija się złe wieści a akcentuje dobre. Zakres pracy PC to mierzalny i najważniejszy parametr. Użytkownika powinno właśnie interesować w jakim zakresie będzie pobierana energia elektryczna. Dane uzysku ciepła to ciepłomierz, który możesz założyć sam. Producenci pomp ze skromności nie włączają tej funkcji. (tak samo robią producenci solarów) Do rzeczy. Zawyżając najmniejszy możliwy pobór mocy producent ukrywał by swoją przewagę nad konkurencją i sprzedawał sprzęt lepszy niż w specyfikacji. Można w to wierzyć? Pobór mocy silnika sprężarki w granicach określonych przez inwerter jest ściśle określony. Nigdy nie będzie mniejszy i większy od możliwości konstrukcji. Bez zabezpieczeń przekroczenie tych ram spowodowało by zniszczenie urządzenia. W tym konkretnym przypadku wystarczyło powiedzieć "błąd pomiaru" lecz wyznawcy PC niemający pojęcia o konstrukcji własnych "bóstw" mogą tylko pisać o uzysku, który jest nie mierzony tak jak powinno. _olo zwróć uwagę "ciemni węglowcy" wymieniają pompy cyrkulacyjne na energio-oszczędne i zobacz jaki mają z tego zysk. Światli wyznawcy PC lekceważą możliwość oszczędności 67W pobieranych według nich stale, bo ich pompy inwerterowe pracują non-sto i "modulują". (chwilowy spadek napięcia spowoduje zwiększony pobór prądu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.10.2014 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 Rozumiem ze TY wiesz dokladnie jak sa skonstruowane PC, jak pracuja i ile pobieraja pradu w naszych domach? Taaa... Jurgonka już sto lat temu montował, budował, badał, mierzył i nauczał. Do wora z TB? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.10.2014 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 Hm... to jest powazna obraza.... Dla Jurgonki czy TB? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.10.2014 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 on jest tylko zlosliwy... Poza tym że kompletnie na niczym się nie zna, w dodatku feruje wyroki, nic nigdy sam sensownego nie zbudował i nie zrobił, jest panem wszystkowiedzącym a inni to idioci, to masz rację, jest złośliwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 04.10.2014 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 Nie bede z toba polemizowal... bo to nie ma sensu...pozatym pieknie ironizujesz...ale jako informacja dla reszty forumowiczow.... Rozumiem ze TY wiesz dokladnie jak sa skonstruowane PC, jak pracuja i ile pobieraja pradu w naszych domach? Wiesz do jakich wartosci sa w stanie modulowac swoja moc i jaki maja pobor pradu. Tak tylko sie zgrywasz ze niby cos tam chcesz sie dowiedzeic... a tak naprawde jestes specem ktory chce osmieszyc posiadaczy PC.... Nie wiem jaki masz w tym cel, ale srednio ci wychodzi. Ale jak juz tak sobie kpisz i ironizujesz to powiedz czy silnik elektryczny bedzie mial te same obroty nie zaleznie od czestotliwosci? Oswiec nieuka. Nie zaluj sobie... wysmiej moja niewiedze i glupote posiadania PC. Falowniki, inwertery sterują obrotami silników poprzez zmianę częstotliwości. Ta wiedza nie ma znaczenia dla użytkownika PC, ale jest potrzebna do ogłupiania ewentualnego klienta. Zamiast informacji: pompa pobiera od 05KW do 1,5KW w zależności od zapotrzebowania i grzeje z mocą od -do słyszymy pompa modeluje i oddaje z takim a takim COP (dla Liwka - COP to w przeszłości Centralny Okręg Przemysłowy skrót znany wszystkim Polakom). Nie atakuje osób, walczę z mówieniem nieprawdy. Powiedz dlaczego nie odniesiesz się do danych podanych przez Fotohobby. Wiem, że łatwiej atakować mnie. Możecie mi nie wierzyć, że widziałem PC i proponować jej obejrzenie. To tylko Wasz problem. Nawet jeśli 100% forumowiczów i Liwko w to uwierzy nie zmieni to nic. Kłamstwa dalej będą kłamstwami. Jestem w stanie uwierzyć, że podajecie dane w dobrej wierze. Że nie wy je tworzycie. Tylko dlaczego pokazujecie brak szacunku dla innych, z poza klanu PC. W przeszłości chciałem podyskutować na temat prawidłowego doboru PC. Mocy i rodzaju, spotkałem się (i od Ciebie jeśli dobrze pamiętam) z atakiem na moją osobę. nie na blednę (Waszym zdaniem) stwierdzenia. Bywa, że nie mam racji i wtedy to przyznaje, czy Tobie się to zdarza. (nie mówię o Liwko on jest nieomylny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tymczasowy19 04.10.2014 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 Jurgonka - za bardzo generalizujesz, wiesz o tym?piszesz i zarzucasz kłamstwa wszystkim, a doskonale zdajesz sobie sprawę, że sporo użytkowników PC nie ma inwertera (w tym Liwko)I tak, sprawdzałem pobór prądu dla wybranych punktów pracy i zgadzały się z danymi podawanymi przez producenta.Nie wiem czemu ma służyć twoje takie a nie inne drążenie tematu, bo statystycznego użykownika to nie interesuje - jak już ktoś wcześniej napisał.Chyba że chcesz wywołać zadymę, to przepraszam, nie przeszkadzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.10.2014 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 (edytowane) To nie tak. Dane podawane przez producenta mają (powinny) przedstawiać prawdę. W materiałach reklamowych pomija się złe wieści a akcentuje dobre. Zakres pracy PC to mierzalny i najważniejszy parametr. Użytkownika powinno właśnie interesować w jakim zakresie będzie pobierana energia elektryczna. Dane uzysku ciepła to ciepłomierz, który możesz założyć sam. Producenci pomp ze skromności nie włączają tej funkcji. (tak samo robią producenci solarów) Do rzeczy. Zawyżając najmniejszy możliwy pobór mocy producent ukrywał by swoją przewagę nad konkurencją i sprzedawał sprzęt lepszy niż w specyfikacji. Można w to wierzyć? Pobór mocy silnika sprężarki w granicach określonych przez inwerter jest ściśle określony. Nigdy nie będzie mniejszy i większy od możliwości konstrukcji. Bez zabezpieczeń przekroczenie tych ram spowodowało by zniszczenie urządzenia. W tym konkretnym przypadku wystarczyło powiedzieć "błąd pomiaru" lecz wyznawcy PC niemający pojęcia o konstrukcji własnych "bóstw" mogą tylko pisać o uzysku, który jest nie mierzony tak jak powinno. Ale jaki bład pomiaru ? Podłaczasz watomierz, odczytujesz wartosc i tyle. Tych pomiarów qubic robił wiele. Trudno zakładać, że jego urzadzeniepomiarowe daje bład w granicach 20% Zużycie masz czarno na białym. Skoto pompa pobiera mniej, niż producent podał, to tylko się cieszyć. Ty oczywiscie nie wierzysz, ze tak moze byc, ale to mapradę nie jest problem dla uzytkownikow PC Edytowane 4 Października 2014 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 04.10.2014 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 Jurgonka - za bardzo generalizujesz, wiesz o tym? piszesz i zarzucasz kłamstwa wszystkim, a doskonale zdajesz sobie sprawę, że sporo użytkowników PC nie ma inwertera (w tym Liwko) I tak, sprawdzałem pobór prądu dla wybranych punktów pracy i zgadzały się z danymi podawanymi przez producenta. Nie wiem czemu ma służyć twoje takie a nie inne drążenie tematu, bo statystycznego użykownika to nie interesuje - jak już ktoś wcześniej napisał. Chyba że chcesz wywołać zadymę, to przepraszam, nie przeszkadzam Masz racje za bardzo generalizuje, przepraszam. Mój błąd. Odnieś się proszę do : "Skoto pompa pobiera mniej, niż producent podał, to tylko się cieszyć." Miałeś taki wypadek. Moim celem nie jest zadyma, ale wiedza. Jeśli odebrałeś to inaczej - moja wina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 04.10.2014 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 I trzemu teraz pajacujesz? Ile razy staralem Ci sie to wytlumaczyc? Co bylo na poprzednim obrazku... [ATTACH=CONFIG]282843[/ATTACH] jestem w stanie uszanowac ze mnie znasz angielskiego... ale juz kiedys bylo tlumaczone... jak PC z Inverterem dziala i ze wartosci poboru pradu jak i oddanej mocy grzewczej sa zmienne... zalezne od zapotrzebowania jak i od temperatury na zewnatrz. i zadanej wewnatrz Heating capacity.... grzeje od 0,9-4,3kW Heating Input... pobiera 0,23-1kW Moze byc? A teraz powiedz czy to dostosowanie mocy nastepuje poprzez zmiane czestotliwosci i czy ma to wplyw na grzanie.... I tak ta praca ma wplyw na COP... Bo COP bedzie wyzszy przy 50% anizeli 100% oddanej mocy grzewczej.... A dane nie wysysam z palca tylko opisywalem obserwacje z podlicznika... rozumiesz... faktyczny pobor pradu przez pompe... nie silnik , nie wiatrak nie sprezarke, nie pompe obiegowa tylko cala PC... tyle ile pobierala na dana chwile.... I nie badz taki skromny ze chciales sie cos dowiedziec a ja Cie zaatakowalem... nigdy nikomu nie odmowilem porady, lub informacji na miare moich mozliwosci, czego by nie dotyczyly.... Ale moze wroc sie myslami wstecz i przemysl jaka ty miales postawe... I tak, jak nie mam racji przyznaje sie do tego... ale nie bede zaklamywal faktow albo podawal danych dopasowanych pod twoja wyobraznie wbrew temu co widze. Nie wychodze tez z zalozenia ze kazdy czlowiek chce mnie swiadomie oszukac... Ładnie piszesz i przepraszam jeśli Cię uraziłem. Jest jednak ale, dlaczego: Heating capacity.... grzeje, a Heating Input... pobiera. Dlaczego obie nie robią tego samego;) Następne:"Bo COP bedzie wyzszy przy 50% anizeli 100% oddanej mocy grzewczej...." a więc COP będzie tym lepszy in mniejszy pobór prądu. Oczywiście w ramach modulacji pompy. (Piszę tylko o inwerterach, bo one mnie interesują) Dlatego między innymi interesuje mnie minimalne a nie maksymalne dane zużycia prądu. I jeszcze: czy możesz skomentować : "Skoto pompa pobiera mniej, niż producent podał, to tylko się cieszyć." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 04.10.2014 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 Ale jaki bład pomiaru ? Podłaczasz watomierz, odczytujesz wartosc i tyle. Tych pomiarów qubic robił wiele. Trudno zakładać, że jego urzadzeniepomiarowe daje bład w granicach 20% Zużycie masz czarno na białym. Skoto pompa pobiera mniej, niż producent podał, to tylko się cieszyć. Ty oczywiscie nie wierzysz, ze tak moze byc, ale to mapradę nie jest problem dla uzytkownikow PC Fotohobby proszę - paluszek, chusteczka i kanał wyciągowy w kuchni. Załóż, że nie mam ukrytych celów, poza wiedzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 04.10.2014 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 Czekam nadal na tą chinkę z inverterem konkurencyjną parametrami do panasa, co ją można kupić za 9,5kzł, ale nie w chinach a do kupienia w Polsce, najlepiej w jakimś sklepie na południu. Może być namiar na dystrybutora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.10.2014 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 Fotohobby proszę - paluszek, chusteczka i kanał wyciągowy w kuchni. Załóż, że nie mam ukrytych celów, poza wiedzą W całym Wejherowie nie ma nikogo z wentylacją mechaniczną i indukcją? Zapukaj, poproś, dotknij i poliż, inaczej nigdy nikomu tu nie uwierzysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 04.10.2014 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 To chyba teraz żaden karoka,minertu,kobra,kaszpir,jarecki,zyzolek,pawko,zbigmas,adkwapniewski,olo,bobas,wuwok,jurgonka,timon,malymiki, i inni ekogroszkowi nie mają moralnego prawa do negowania twierdzenia,że pompa ciepła powietrze-woda jest tańsza od ekogroszku. Fajnie że mnie dostrzegasz Na końcu cytatu powinieneś dodać: w nowo budowanym domu i po odpowiedniej adaptacji projektu. I tak nie miałbym zastrzeżeń, natomiast w moim domu czy innych jak to nazwałeś "ekogroszkowych", nadal ekogroszek jest tańszy od PC PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 04.10.2014 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 W całym Wejherowie nie ma nikogo z wentylacją mechaniczną i indukcją? Zapukaj, poproś, dotknij i poliż, inaczej nigdy nikomu tu nie uwierzysz Są nawet montowane przeze mnie. (indukcje, wentylacji w Wejherowie nie zakładałem. Nie mogę, jestem "uwięziony". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.10.2014 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 Są nawet montowane przeze mnie. (indukcje, ... Już to widzę A napisz mi proszę jak długo rozgrzewa się indukcja na najwyższym poziomie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts