mitch 05.10.2014 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Mitch, jak dałeś ciała to twoja sprawa, ja nie dałem o czym już pisałem. Ja bym sobie w kuchni lub łazience tego nie postawił więc się cieszę, że mam kotłownię, jak bym budował kolejny dom to też ją zrobię w podobnym wymiarze jak mam. A jak ty za piec i śrubki dałeś 14 kzł to ja się nie dziwię, że wam wychodzi drożej od PC. Co nie znaczy, że nie może wyjść o połowę taniej. Jak ty robisz wypasioną kotłownię na wypasionych śrubkach to ją może porównamy do pompowni na PCPW nibe za 42kzł a nie na takiej za 16 ? Do tego dodamy to co miało cię kosztować 7kzł między kotłem a rozdzielaczem i masz 49kzł. Chryste panie. Jak Ty nie rozumiesz, co się do Ciebie pisze, to ja już rozumiem, czemu tak pianę bijesz. Nie śrubki, a śrubunki. Śrubka do śrubunku dosyć daleko ma, także cenowo. Nie wiem, czy zauważyłeś, ale nie mam pieca na ekogroszek, tylko PC PW. Więc nie dałem 14 tys. A generalnie mam zasadę, że jak się za coś biorę, to robię to porządnie, nie na odpierdol. Ty proponujesz zrobić kotłownię na ekogroszek za 7 tys, czyli na odpierdol. Żaden szanujący się hydraulik tak nie zrobi. Chyba, że mówimy o czymś na sztukę - wtedy ok. Ale wtedy porównuj taką instalację do tzw. "chinek" odpalanych przez użytkowników. I tak, taka chinka przy moim ociepleniu dałaby radę ogrzać dom. Zapewne nie drożej niż ekogroszek, a nadal bezobsługowo. Ponadto masz tendencję utożsamiania wyboru rodzaju źródła ciepła (PC vs węgiel) z systemem CO (podłogówka vs grzejniki), wentylacją (WM vs WG) i grubością ocieplenia. O co Ci chodzi? To są wzajemnie niepowiązane systemy! Ciężko to pojąć? Jakbym miał ekogroszek i tak miałbym WM i podłogówkę i takie ocieplenie jak mam. Komin i taka wielka kotłownia byłyby mi zbędne. A jak jeszcze mi wytłumaczysz, czemu uważasz (normy prawne, rozporządzenia, ustawy prawne, cokolwiek!), że nie mógłbym mieć pieca na gaz bez komina, to już będę w siódmym niebie. Bo jak na razie cały czas bijesz pianę. To że Ty nie możesz już mieć tańszej instalacji PC, to wynika z Twoich wcześniejszych decyzji. Zwykła matematyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 05.10.2014 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 No to może inaczej. Trzymasz pralkę w pomieszczeniu 1x1? Liwko, jesteście śmieszni z tymi argumentami, dajecie ludziom takie propozycje a żaden z was z niej by nie skorzystał, żaden normalny człowiek nie postawi sobie tych klamorów w kuchni, jeden na drugim, to są doprawdy dobre żarty. Co jeszcze wymyślicie, pralnia, teraz miejsce na konfitury....to ja może dorzucę, że mam w kotłowni ten m2 miejsca wolnego (skoro węgiel można z samochodu przynieść w woreczku) i tam mi się pędzi wino lub takie inne wino z ziemniaków lub hoduję w banioku karpie na wigilię. Normalnie można się uśmiać z tej argumentacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.10.2014 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Zadam jeszcze raz bo chyba ci umknęło. Czy pralkę można wstawić do pomieszczenia 1x1? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 05.10.2014 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Ale wtedy porównuj taką instalację do tzw. "chinek" odpalanych przez użytkowników. I tak, taka chinka przy moim ociepleniu dałaby radę ogrzać dom. Zapewne nie drożej niż ekogroszek, a nadal bezobsługowo. Nadal proszę o chinkę która zapewni mi 6-8kW przy -15-20st w cenie zestawu z całą resztą 7kzł - jakoś nie mogę się doczekać. Ponadto masz tendencję utożsamiania wyboru rodzaju źródła ciepła (PC vs węgiel) z systemem CO (podłogówka vs grzejniki), wentylacją (WM vs WG) i grubością ocieplenia. O co Ci chodzi? To są wzajemnie niepowiązane systemy! Doprawdy ? Niepowiązane ? To teraz doradź komuś tanie grzejniki w połączeniu z pompą, może być chinka, może być markowa i zapewnij go, że będzie zadowolony i z efektów ogrzewania i z kosztów. To teraz doradź komuś likwidację kominów...więc i WG bo do PC nie potrzeba a zamiast tego doradź WM z zapewnieniem, że wyjdzie taniej. Na pewno bedzie ci wdzięczny. Doradź jeszcze likwidację kotłowni czy jak tam zwał i postawienie PC w kuchni, jedno na drugim by mało miejsca zajęło albo zakup takiej fajnej jak Liwko wkleja - na pewno bedzie ci "wdzięczny" i na pewno wyjdzie to wszystko razem "taniej". To są wszystko sprawy ze sobą ściśle powiązane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 05.10.2014 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 On nie ma lazienki tylko... pralnie? Ja mam pralkę w garderobie. Pralka w łazience nie pasowała mi wizualnie do reszty O miejscu nie wspominając. Co do PC, w garażu znalazłoby się na nią miejsce. Ale do czegoś takiego, trzeba - jak to mówią - wyjść z pudełka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 05.10.2014 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Zadam jeszcze raz bo chyba ci umknęło. Czy pralkę można wstawić do pomieszczenia 1x1? Odpowiem jak w końcu się dowiem gdzie jest taka PC chinka z osprzętem porównywalna do kotła na odp...ol z osprzetem za 7kzł co zapewni wydajność 6-8kW przy -15. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.10.2014 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Czy pralkę można wstawić do pomieszczenia 1x1? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 05.10.2014 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Czy za 7kzł można zrobić pompownię "na odpierdol" co da 8kw/-15 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 05.10.2014 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Doprawdy ? Niepowiązane ? To teraz doradź komuś tanie grzejniki w połączeniu z pompą, może być chinka, może być markowa i zapewnij go, że będzie zadowolony i z efektów ogrzewania i z kosztów. To teraz doradź komuś likwidację kominów...więc i WG bo do PC nie potrzeba a zamiast tego doradź WM z zapewnieniem, że wyjdzie taniej. Na pewno bedzie ci wdzięczny. Doradź jeszcze likwidację kotłowni czy jak tam zwał i postawienie PC w kuchni, jedno na drugim by mało miejsca zajęło albo zakup takiej fajnej jak Liwko wkleja - na pewno bedzie ci "wdzięczny" i na pewno wyjdzie to wszystko razem "taniej". To są wszystko sprawy ze sobą ściśle powiązane. I znowu, nie czytałeś. Ja (i wiele innych osób) zrobiłem podłogówkę. Niezależnie od wyboru źródła ciepła. Nie grzejniki. Podłogówkę i już. Jak ktoś wybiera grzejniki - ok, to jego broszka. To Ty cały czas wiążesz systemy ze sobą niepowiązywalne w żaden sposób. Zrozum to wreszcie - WM, podłogówka i ocieplenie nie mają nic wspólnego ze źródłem ciepła. Nic, a nic. Null, zero, nada... Bijesz pianę. Ja twierdzę, że jeśli ktoś wybierze takie systemy jak ja, będzie zadowolony, czy wyjdzie taniej - nie wiem, wystarczy że weźmie drogiego instalatora i plany wezmą w łeb. Ale skoro wykazujesz taką wielką chęć cięcia kosztów przy węglu, nie wątpię, że wykażesz podobną chęć przy wybieraniu ofert na PC. Chyba, że wcale nie o to chodzi, a o bicie piany i postawienie na swoim. Wtedy i złota rybka nie pomoże. I nadal będę wybierał bezobsługowe źródła ciepła, np. gaz. Do gazu komin jest niepotrzebny. Ale ten temat widzę jest nieco niewygodny dla Ciebie. PC nie stawiałbym w kuchni, bo mam małą i nie zmieściłaby się. Ale już przy schodach lub w garażu spokojnie wejdzie (a mam tam nieco niewykorzystanego miejsca). Ale to już pewnie jest problem, bo zaciąłeś się na tej kuchni nieszczęsnej. W sensie, dalej bijesz pianę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 05.10.2014 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Chyba, że wcale nie o to chodzi, a o bicie piany i postawienie na swoim. Wtedy i złota rybka nie pomoże. To jest raczej oczywiste, dlatego proponuje odpuszczenie bezsensownej dyskusji, bo tylko tworzy się kolejne strony do czytania, z których nic nie wynika. Lepiej podyskutować o rozwiązaniach technicznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.10.2014 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Czy za 7kzł można zrobić pompownię "na odpierdol" co da 8kw/-15 ? To nie ze mną na ten temat dyskutujesz. A ja się ciebie pytam, czy można wstawić pralkę do pomieszczenia 1x1? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 05.10.2014 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 I znowu, nie czytałeś. Ja (i wiele innych osób) zrobiłem podłogówkę. Niezależnie od wyboru źródła ciepła. Nie grzejniki. Podłogówkę i już. Jak ktoś wybiera grzejniki - ok, to jego broszka. To Ty cały czas wiążesz systemy ze sobą niepowiązywalne w żaden sposób. Zrozum to wreszcie - WM, podłogówka i ocieplenie nie mają nic wspólnego ze źródłem ciepła. Nic, a nic. Null, zero, nada... Bijesz pianę. Ja twierdzę, że jeśli ktoś wybierze takie systemy jak ja, będzie zadowolony, czy wyjdzie taniej - nie wiem, wystarczy że weźmie drogiego instalatora i plany wezmą w łeb. Ale skoro wykazujesz taką wielką chęć cięcia kosztów przy węglu, nie wątpię, że wykażesz podobną chęć przy wybieraniu ofert na PC. Chyba, że wcale nie o to chodzi, a o bicie piany i postawienie na swoim. Wtedy i złota rybka nie pomoże. I nadal będę wybierał bezobsługowe źródła ciepła, np. gaz. Do gazu komin jest niepotrzebny. Ale ten temat widzę jest nieco niewygodny dla Ciebie. PC nie stawiałbym w kuchni, bo mam małą i nie zmieściłaby się. Ale już przy schodach lub w garażu spokojnie wejdzie (a mam tam nieco niewykorzystanego miejsca). Ale to już pewnie jest problem, bo zaciąłeś się na tej kuchni nieszczęsnej. W sensie, dalej bijesz pianę Ma sporo wspólnego, wszystko to jest jeden system ogrzewania i niestety w przypadku PC musi lub powinien być w wariancie droższym, w przypadku wegla/gazu może być w wariancie tańszym. Cały czas proszę o taką naj naj naj tańszą PC co da mi 6-8kW/-15 i podziała do -20, mam chęć wybierania takiej oferty PC i was proszę o to, ekspertow od PC....i jakoś się doprosić nie mogę....bo takich nie ma. To wy bijecie pianę. Na kolanach mam was błagać o wskazanie dystrybutora takich PC ? Jeżeli twierdzicie, że takie są to zapewne wiecie też gdzie można nabyć. Tak się zaciąłem na tej kuchni jak wy na pralnio-suszarni. Do garażu owszem, możesz wstawić PC i zasobnik 300l, przecież tak wszyscy robią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 05.10.2014 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 To nie ze mną na ten temat dyskutujesz. A ja się ciebie pytam, czy można wstawić pralkę do pomieszczenia 1x1? A co to ma do rzeczy. Ja tu nie dyskutuję o pralkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 05.10.2014 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 To jest raczej oczywiste, dlatego proponuje odpuszczenie bezsensownej dyskusji, bo tylko tworzy się kolejne strony do czytania, z których nic nie wynika. Lepiej podyskutować o rozwiązaniach technicznych Dokładnie. Dla tego proponuję podać tą magiczną konfigurację pompowni tańszej od taniej kotłowni na ekogroszku i temat będzie zamknięty. Niestety stale się opowiada, że PC taniej od ekogroszku w instalacji ale gdy trzeba podać taką konfigurację kotłowni po kosztach na PC w porównaniu do podobnej na ekogroszek to się zaczyna co się zaczyna, konfitury i pranie w pompowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.10.2014 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 A co to ma do rzeczy. Ja tu nie dyskutuję o pralkach. Dojdziemy i do sedna, ale małymi kroczkami, z tobą nie można inaczej. Czy można wstawić pralkę do pomieszczenia 1x1? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 05.10.2014 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Znowu temat zastępczy ? A te wyceny - to mi przypomina wasze wyceny komin + kotłownia. To niemal wasze słowa nie moje. Z lat 80-ty ch ? Te by potrzebowały min. 2x więcej i nie wystarczyła by PC co daje 6kW / -15 a 12kW ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.10.2014 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Nie wiem jak wy, ale ja cały czas podejrzewam, że olo to żona karoki Kobry może też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 05.10.2014 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Mamy jechac i ci kupic... przywiesc... za ciebie zamowic... Chcesz tania Chinke poszukaj... czy nalezysz do tych co nie maja w sklepie za rogiem to znaczy ze nie ma... Dokładnie, kocioł na węgiel kupie w markecie za rogiem, PC, wiem towar nie tak popularny, może być w promieniu 100km od katowic lub wysyłka od polskiego importera z polską gwarancją i serwisem - mało ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 05.10.2014 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Skad mam wiedziec gdzie taka nabyc... nie nabylem takiej... za to pokazalem ci dobra PC za 900£... NADAL NIE PASUJE? 10kW przy -20*C... za malo? Mamy jechac i ci kupic... przywiesc... za ciebie zamowic... Chcesz tania Chinke poszukaj... czy nalezysz do tych co nie maja w sklepie za rogiem to znaczy ze nie ma... Nie pozostaje nic innego, tylko poprosić _olo_, jak już wszystko kupi, czy to węgiel czy PC, o podsumowanie kosztów. Może inni skorzystają z tych informacji przynajmniej, bo z tego bicia piany przez niego, na pewno nic nie wyniosą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 05.10.2014 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Z waszego bicia piany tym bardziej skoro nie potraficie przedstawić kosztów ofert które dostaliście, kosztów i komponentów do wykonania taniej kotłowni na PC tylko ciągle szukacie tematów zastępczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts