Liwko 06.04.2014 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Jestem na biezaco., mam 3 oferty. Cena za odwierty od 70 do 100zl za metr (netto). Zadzwoń i powiedz, że zapłacisz 70 ale brutto. Zrobią, a będziesz miała lepszą cenę ode mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 06.04.2014 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 skoro już tak rzucamy niewydarzonymi kosztami ogrzewania, to z innego wątku dom 220m2, 280 m2 po podłogach Od 1.03 do 3.04 zużycie na CO+CWU 340 KWh, prawdę mówiąc nie chciało mi się obniżać podbicia i czasem było w domu za gorąco Od 1.11 do 3.04 pompa zużyła 2165 KWh na CO i CWU i pracowała 746 h, wszystko prócz pomki CO w taniej taryfie Październik to jakieś 40h pracy PC, ale tego nie zapisałem sobie w notatkach Koszt z październikiem poniżej 800 zł za dość spory dom AAA z 15 razy palone było w kominku, zwłaszcza jak było bardzo mroźno, z tym że paliłem głównie paletami które się do obiegu nie nadawały a i map78 może napisać coś o kosztach ogrzewania ekogroszkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tereska77 06.04.2014 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Jak sprawdzasz szczelność kominka? Sprawdź jaka powinna być wentylacja w pomieszczeniu z kominkiem. Sprawdź dlaczego nie może być mechaniczna i powiedz dlaczego twoja niewiedza zagraża twojej rodzinie. Wiesz co, rece opadaja po prostu.... Poczytaj sobie: http://www.wentylacja.org.pl/pages-88.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 06.04.2014 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 temat ten od poczatku nie był żadną dyskusją a jedynie kącikiem wzajemnej adoracji posiadaczy i sprzedawców pomp. Oni przeżywają grupowy orgazm jak słyszą słowo "pompa". Dla nich pompa to jedyne źródło ciepła i sens ich istnienia. Oni nie potrafią liczyć ani pomóc , oni tylko mogą pomóc w zakupie pompy u nich lub w "dobrym" miejscu ... Kobra zadał pytanie , daj parametry , dał dane i zadał proste pytanie. oczywiście ZERO odpowiedzi , bo jak przyznać się do błędu i do bzdur jakie się wypisuje ... przecież pisałem, że się nie opłaci do domu kobry nic innego jak czarne złoto. tylko że taki dom to mało realny przykład. kobra kręci jak chce, byle węgiel sprzedać, za chwilę Ciebie zacznę podejrzewać o to samo, panie darmowa kotłownia. rzuciłem Ci przykład co się dzieje jak człowiek ma problemy ze zdrowiem i co mogłoby się dziać gdyby miał kotłownię jaką proponujesz. nie sprzedaję pomp, pewnie nie będę nawet takiej miał u siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 06.04.2014 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Nowy problem - dobrze. Najpierw zakończmy poprzedni:Jak sprawdzasz szczelność kominka? Sprawdź jaka powinna być wentylacja w pomieszczeniu z kominkiem. Sprawdź dlaczego nie może być mechaniczna i powiedz dlaczego twoja niewiedza zagraża twojej rodzinie. czyli jeśli mamy kominek, to rezygnujemy z wentylacji mechanicznej? podobnie jak przy mokrych gruntach albo przy pralni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tereska77 06.04.2014 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Zadzwoń i powiedz, że zapłacisz 70 ale brutto. Zrobią, a będziesz miała lepszą cenę ode mnie Nie ma szans, juz mi zjechali z ceny na 70zl:( Pozostali za tyle nawet palcem nie rusza:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 06.04.2014 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Jestem na biezaco., mam 3 oferty. Cena za odwierty od 70 do 100zl za metr (netto). A w 2009 i 2010 jak się interesowałem było 100-130 NETTO! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.04.2014 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Nowy problem - dobrze. Najpierw zakończmy poprzedni:Jak sprawdzasz szczelność kominka? Sprawdź jaka powinna być wentylacja w pomieszczeniu z kominkiem. Sprawdź dlaczego nie może być mechaniczna i powiedz dlaczego twoja niewiedza zagraża twojej rodzinie. Ach przepraszam, zagraża mojej rodzinie. Kominek pobiera powietrze z zewnątrz (rurą bezpośrednio do niego podłączoną), wywala kominem. W czym problem? Z fizyki wiem (zresztą tu mnie Piotr Batura poparł), że kominek będzie pobierał powietrze z tego punktu z którego ma najłatwiej, a najłatwiej ma z...? Co się stanie jak nie wymienię filtrów na czas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 06.04.2014 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Wiesz co, rece opadaja po prostu.... Poczytaj sobie: http://www.wentylacja.org.pl/pages-88.html Przeczytałem i dalej stawiam te same pytania. Kominek zamknięty - nowość?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 06.04.2014 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 A w 2009 i 2010 jak się interesowałem było 100-130 NETTO! odkąd ja się zacząłem interesować 3-4 lata temu to spokojnie można było zejść do 80 zł brutto, więc musiał być jakiś gwałtowny spadek cen związany z kryzysem po 2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.04.2014 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Jak dla mnie szkoda czasu i nerów ... temat ten od poczatku nie był żadną dyskusją a jedynie kącikiem wzajemnej adoracji posiadaczy i sprzedawców pomp. Oni przeżywają grupowy orgazm jak słyszą słowo "pompa". Dla nich pompa to jedyne źródło ciepła i sens ich istnienia. Oni nie potrafią liczyć ani pomóc , oni tylko mogą pomóc w zakupie pompy u nich lub w "dobrym" miejscu ... Kobra zadał pytanie , daj parametry , dał dane i zadał proste pytanie. oczywiście ZERO odpowiedzi , bo jak przyznać się do błędu i do bzdur jakie się wypisuje ... Ten wątek to żenada. Każdy argument który obala ich głupote i czcze wymysły i mity od razu jest negowany i wyśmiewany , choć wielu pokazało nawet zdjęcia. Ale paranoików nikt nie przekona ... Liwko i Arturo to tacy "Macierewicze" z PIS , gdzie w oczach widać obłęd , obłudę i głupotę , ale najważniejsze jest dla nich po trupach zdobywac poparcie i ... klientów ... Następne kretynizmy palacza. Masz węgiel w domu to go miej. Pozwól tylko aby inni mieli lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tereska77 06.04.2014 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 tereska a jak wyglądają Twoje koszty pompy (eksploatacja) Ja jeszcze nie mam pompy, dopiero w lipcu odwierty zrobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tereska77 06.04.2014 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Przeczytałem i dalej stawiam te same pytania. Kominek zamknięty - nowość?? Kominki z zamkniętą komorą spalania można instalować w domach z dowolnym systemem wentylacji: z wentylacją naturalną, mechaniczną nawiewno-wywiewną lub mechaniczną wywiewną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 06.04.2014 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Kominki z zamkniętą komorą spalania można instalować w domach z dowolnym systemem wentylacji: z wentylacją naturalną, mechaniczną nawiewno-wywiewną lub mechaniczną wywiewną. Jurgonka raczej jest niereformowalny, uważa, że pompa ciepła to urządzenie które przez większość sezonu pobiera więcej energii niż oddaje, wierzy tylko w wentylację grawitacyjną, szczególnie na podmokłych terenach. w dodatku ma jakiś swój specjalny tajemny sposób instalacji kominka żeby był tańszy w eksploatacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.04.2014 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 czyli jeśli mamy kominek, to rezygnujemy z wentylacji mechanicznej? podobnie jak przy mokrych gruntach albo przy pralni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.04.2014 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 (edytowane) Zobacz moje przepychanki z sektą PC nawet nie potrafią podać ile pompa pobiera prądu w danej chwili - tu wyłamał się Arturo. Podają absurdalny sposób liczenia, lecz do tych obliczeń nie chcą przyjąć danych podanych przez Arturo. Im z obliczeń wychodzą absurdy - silnik 2,7kW pobiera np500W. Ja chcę taki silnik mniejsza o PC. Człowieku, Ty jeszcze parę dni temu nie sądziłeś, że pompa o mocy 9kW potrafi oddać 4,5 kW. Byłeś przekonany,że nawet, jak oddaje 4,5 kW, to nadal pobiera 9kW, bo to jej wartość znamionowa. Parę miesięcy temu napisałeś, że "przez większość dni w roku pompa PW więcej energii pobiera, niż oddaje" Ja podałem że sprężarka pompy 9kW potrafi pobrać minimalnie 0.9kW, powiedzmy, że pomyliłem się o te 700W i pobiera jednak 1.6 u Arturo. Albo o 200W, bo pobiera 1.1, jak u kol Värmepumpsägare I co z tego ? Po prostu będzie pracowała krócej, bo wcześniej dostarczy wymaganą ilość energii cieplnej. Twój brak wiedzy na tematy, którymi zajmujesz się zawodowo poraża... Edytowane 6 Kwietnia 2014 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.04.2014 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Nie ma szans, juz mi zjechali z ceny na 70zl:( Pozostali za tyle nawet palcem nie rusza:D To i tak nieźle. I co teraz biedny Zyzolek powie? Biedaczysko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 06.04.2014 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Twój brak wiedzy na tematy, którymi zajmujesz się zawodowo poraża... Takich to mamy ekspertów, potem się nie ma co dziwić, że wszyscy grzeją węglem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.04.2014 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 A w 2009 i 2010 jak się interesowałem było 100-130 NETTO! Zwęszyli widać owieczkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 06.04.2014 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Ach przepraszam, zagraża mojej rodzinie. Kominek pobiera powietrze z zewnątrz (rurą bezpośrednio do niego podłączoną), wywala kominem. W czym problem? Z fizyki wiem (zresztą tu mnie Piotr Batura poparł), że kominek będzie pobierał powietrze z tego punktu z którego ma najłatwiej, a najłatwiej ma z...? Co się stanie jak nie wymienię filtrów na czas? Skończmy z kominkiem: mamy dwa rodzaje kominków (wkładów) monolity i skręcane z elementów. Dla ułatwienia pomijam inne kominki. Skąd wiesz, że Twój kominek jest szczelny, nie pękł monolit lub wypaliła się uszczelka pomiędzy elementami kominka. Spytaj się swojego doradcy(Piotr Batura) skąd kominek (nieszczelny) weźmie powietrze i o wiele ciekawsze co zrobią spaliny. (czad) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts