baps 30.10.2014 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 Kominki posiadają wszyscy, niezależnie od sposobu ogrzewania. Ja mam co prawda pompę ale kominka nie mam. Jakoś sama pompa daje radę Jasne zielona energia z wiatraków płynie tylko do pompiarzy, a brudna z elektrowni węglowych prosto węglarzy. Przykład idiotycznego rozumowania pseudo-ekologów. Energia z wiatraków strasznie jest zielona. Na razie nikt nie jest w stanie przewidzieć kiedy przestanie wiać i wiatraki staną więc jak myślisz skąd mamy prąd kiedy śmigła się nie kręcą? Uruchomienie bloku w elektrowni to nie jest szybka sprawa, dochodzi problem synchronizacji z siecią więc aby prądu nie zabrakło konwencjonalne elektrownie i tak muszą sobie chodzić na pól gwizdka. Czytałem też kiedyś opracowanie w jakim stopniu jest wykorzystywany prąd wyprodukowany przez wiatraki u naszych zachodnich sąsiadów - to nie jest nawet 10%. Niestety, nie pamiętam już gdzie, więc nie mogę podać linka.Największe korzyści z wiatraków mają firmy je produkujące i eksploatujące. Odbiorcy tylko do tego interesu dokładają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 30.10.2014 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 A powiedz mi kolego co się dzieje w elektrowniach w nocy, gdy prądu mniej potrzeba? Wyłączają bloki? A może w tym czasie prąd jest marnotrawiony i dlatego zachęty w postaci tańszej taryfy? A co robią wtedy ci co grzeją prądem czy PC? W około 90% wykorzystują właśnie ten prąd! Inaczej poszedłby w komin Ale wy i tak tego nie zrozumiecie. To szlachetne ale uważam że słusznie antulek zwrócił uwagę: Zastanawia mnie czemu na tym forum pompiarze tak zaciekle atakują użytkowników kotłów na ekogroszek, a nie zauważają palących w „śmieciuchach”. Czyżby chodziło potencjalną grupę odbiorców produktów które promują? Wiadomo że ktoś kto pali w „śmieciuchu” nawet nie spojrzy na pompę bo go na nią nie stać. Wystarczy porównać wymagania np na znak bezpieczeństwa ekologicznego "jabłuszka" pomiędzy kotłami z załadunkiem ręcznym a z podajnikiem. Oczywiście pozostaje jeszcze mentalność i niedowierzanie że można spalać bezdymnie. Częstą polityką firm kotlarskich jest by produkt się sprzedał a jakość spalania schodzi na drugi plan i powstają beznadziejne konstrukcje. Zapytam Cię czy każda pompa to cud techniki czy znalazł byś takie, których nie zamontowałbyś w domu nawet z dopłatą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 30.10.2014 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 Za to działaja klimatyzatory, których chyba jest wiecej... Nie jesteś pewien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 30.10.2014 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 Liwko, jaką masz niską emisję z kominka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.10.2014 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 Zapytam Cię czy każda pompa to cud techniki czy znalazł byś takie, których nie zamontowałbyś w domu nawet z dopłatą? Nawet najgorsza pompa będzie zawsze lepsza od najlepszego kotła na węgiel. I mówię to całkiem szczerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an2lec 30.10.2014 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 Energia z wiatraków strasznie jest zielona. Na razie nikt nie jest w stanie przewidzieć kiedy przestanie wiać i wiatraki staną więc jak myślisz skąd mamy prąd kiedy śmigła się nie kręcą? Uruchomienie bloku w elektrowni to nie jest szybka sprawa, dochodzi problem synchronizacji z siecią więc aby prądu nie zabrakło konwencjonalne elektrownie i tak muszą sobie chodzić na pól gwizdka. Czytałem też kiedyś opracowanie w jakim stopniu jest wykorzystywany prąd wyprodukowany przez wiatraki u naszych zachodnich sąsiadów - to nie jest nawet 10%. Niestety, nie pamiętam już gdzie, więc nie mogę podać linka.Największe korzyści z wiatraków mają firmy je produkujące i eksploatujące. Odbiorcy tylko do tego interesu dokładają. Mnie nie musisz tego tłumaczyć. Co gorsza ta „zielona energia” ma pierwszeństwo i jak zaczyna mocniej wiać to nie ma co zrobić z „czarną”. Wszyscy płacimy za przekręt zwany globalnym ociepleniem, albo jak kto woli globalnym ocipieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.10.2014 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 Ja mam co prawda pompę ale kominka nie mam. Jakoś sama pompa daje radę Nie możliwe! Nie kłam, nie łżyj, nie nie nie!!! Pompiarze mają kominki zawsze! Nawet jak nie mają, to mają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.10.2014 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 Liwko, jaką masz niską emisję z kominka? Chciałbym powiedzieć, że taką jak ty, ale nie mogę. Mam kominek dużo mniejszej mocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.10.2014 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 Mnie nie musisz tego tłumaczyć. Co gorsza ta „zielona energia” ma pierwszeństwo i jak zaczyna mocniej wiać to nie ma co zrobić z „czarną”. Wszyscy płacimy za przekręt zwany globalnym ociepleniem, albo jak kto woli globalnym ocipieniem. Ty to widzisz w ten sposób, a ja widzę to tak, że należy znaleźć szybko sposób na magazynowanie energii. To jest podstawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.10.2014 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 Nie jesteś pewien. Kiedy sobie zliczę, ile widziałem klimatyzatorów chlodzacych latem, , a ile pomp ciepła grzejacych zima, to jestem pewien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 30.10.2014 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 Chciałbym powiedzieć, że taką jak ty, ale nie mogę. Mam kominek dużo mniejszej mocy To znaczy? Zmierzyłeś to ciepłomierzem i podpiąłeś analizator spalin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 30.10.2014 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 I pewnie jeździsz poczciwym dizlem 1.9 TDI z czerwonym DI;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.10.2014 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 To znaczy? Zmierzyłeś to ciepłomierzem i podpiąłeś analizator spalin? No wiesz, Twoj kominek wyglada jak maszyna parowa na Titanicu, wiec jest domniemanie generowania duzej mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.10.2014 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 I pewnie jeździsz poczciwym dizlem 1.9 TDI z czerwonym DI;) Najczęściej rowerkiem Z samochodu korzystam tylko wtedy gdy muszę. Samochód pozbawia pieniędzy, odkłada tłuszcz Rower pozbawia tłuszczu, odkłada pieniądze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an2lec 30.10.2014 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 Ty to widzisz w ten sposób, a ja widzę to tak, że należy znaleźć szybko sposób na magazynowanie energii. To jest podstawa Jak znajdziesz to daj znać Od siebie tylko dodam że elektrownie szczytowo-pompowe mają małą sprawność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baps 30.10.2014 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 (edytowane) Ty to widzisz w ten sposób, a ja widzę to tak, że należy znaleźć szybko sposób na magazynowanie energii. To jest podstawa Liwko tu pełna zgoda. Tylko, że nie zanosi się żeby to jakoś szybko nastąpiło. Na dzisiaj to jedyny sposób jaki mi się nasuwa to elektrownia szczytowo- pompowa gdzie wiatraki zasilają silniki od pomp pompujących wodę na górę i nie są podłączone do sieci. Generatory kręcą się cały czas więc nie ma problemu z synchronizacją. Słaba strona to jeśli nie będzie wiało dłuższy czas woda się skończy. Można wtedy ewentualnie wykorzystać nadwyżki energii nocą, tak jak się to robi teraz. Największy minus tego rozwiązania to nieodwracalna ingerencja w krajobraz. Zresztą to mi się w wiatrakach najbardziej nie podoba - pomijając wątpliwe korzyści energetyczne to są po prostu okropne. O wiele lepiej wyglądają zapory i elektrownie wodne. Jak znajdziesz to daj znać Od siebie tylko dodam że elektrownie szczytowo-pompowe mają małą sprawność. Widzę, że myślimy o tym samym Edytowane 30 Października 2014 przez baps Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.10.2014 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 Dlatego atom, tylko atom. Cała reszta powinna poczekać na dobre i tanie akumulatory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an2lec 30.10.2014 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 (edytowane) O wiele lepiej wyglądają zapory i elektrownie wodne. Też jestem zwolennikiem zapór, zbiorników retencyjnych i elektrowni wodnych. Niestety nie podobają się one ekologom Dlatego atom, tylko atom. Mało Ci Czernobyla i Fukushimy? Energetyka jądrowa jest bardzo droga. W końcu reaktory wymyślono nie po to żeby produkować energię, ale po to by wzbogacać uran do broni jądrowej. Być może uda się kiedyś opanować syntezę jądrową. Chińczycy podobno budują elektrownię na tor, ale póki co atom to droga i ryzykowna zabawka. Edytowane 31 Października 2014 przez an2lec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 31.10.2014 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 zapomniales pewnie Buenos Aires... ( wbrew nazwie ), Mexico City, Shanghai... itp. Jak juz porownywac do Rybnika to poprawnie , a nie jakis Madryt... Może mu chodziło o Rzym, Paryż i Wenecję pod Gnieznem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tymczasowy19 31.10.2014 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 A powiedz mi czyja to wina, że mamy zacofaną energetykę, moja? Ale to i tak o niebo lepiej, niż setki tysięcy kopcących potworków na naszych osiedlach. Prąd jest bardzo czystą energią, a że Polska jest czarną wyspą bez elektrowni jądrowej, to wina tylko naszego zacofania! Jesteśmy głąbami energetycznymi wczoraj jechałem drogą, słońce już się schowało, ale bylo jeszcze jasno, temperatura na zewnątrz w okolicy 8-10C. Jechałem powoli i obserwowałem kominy. 9/10 jeśli nie więcej kopciło masakrycznie! Poprawiło się znacząco jak dojechałem na blokowisko, tam domków znacząco mniej, dymu z kominów też było zauważalnie mniej. trzeba być naprawdę c....m żeby pisać, że to wina elektrowni. No ale czego się spodziewać po kimś, kto nie wie nawet przez jakie miasta autostrady w rejonie przechodzą Nawet najgorsza pompa będzie zawsze lepsza od najlepszego kotła na węgiel. I mówię to całkiem szczerze. oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts