map78 31.10.2014 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 wczoraj jechałem drogą, słońce już się schowało, ale bylo jeszcze jasno, temperatura na zewnątrz w okolicy 8-10C. Jechałem powoli i obserwowałem kominy. 9/10 jeśli nie więcej kopciło masakrycznie! No co Ty! na pewno Ci się wydawało, to tylko para wodna;) Ewentualnie jakiś syf z kominków tych co maja pompy ciepła i smród z pobliskiej elektrowni:D A tak na poważnie to u mnie dokładnie to samo:( Wieczorami biegam z psem to muszę na prawdę daleko od domostw się wypuszczać żeby w ogóle móc oddychać. MASAKRA!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 31.10.2014 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 widocznie w złym mieście dom wybudowałeś u mnie widać gwiazdy chociaż chwila - coś mnie tknęło i odpaliłam kominek ojjj byl dym ale przecież z kominka jak pompiarze piszę to EKOlogiczny dym Szkoda, że kilka stron RP na rozpałkę musiało pójść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 31.10.2014 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Nie chodzi tu o pompiarzy czy niepompiarzy, tylko kto co w tym kominku spala. Ja np pale brykietem z trocin. W tym roku chyba kupilem jakis mieszany, ale w zeszlym roku mialem lisciasty i tylko raz trzeba bylo w kominku umyc szybe. Spalilem z 10 paczek.Jak ktos pali niedosuszonym drewnem w jakims (nie daj Boze) kominko-kotle z PW, to z tego leci juz niezly syf, wiec nie generalizujmy. Czym innym jest tez palenie 10-12 wieczorow w sezonie, a czym innym 150 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 31.10.2014 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 hmm bukowe suche - to dymi lekko, mocno czy za mocno? jest eko czy nie:P 3 x w sezonie i więcej nie mam zamiaru - wolę mieć idealnie czysta szybę w kominku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 31.10.2014 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Jak 3x w seonie, to reszta praktycznie bez znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 31.10.2014 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Nie ma mowy - a na gwiazdy ledowe też jeszcze nie pora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 31.10.2014 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 wolę mieć idealnie czysta szybę w kominku Trzeba było dobry wkład kupić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 31.10.2014 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 No dobra, jak rozumiem, ostatnie kilka stron było o tym, jak to pompiarze zadymiają świat swoimi kominkami? A co z tymi, co kominków nie mają (ja)? Jak ktoś naprawdę nie widzi zależności pomiędzy czystością powietrza a ilością domów z piecami na węgiel, to radzę założyć lepsze okulary i pooddychać pełną piersią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 31.10.2014 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Jak ktoś naprawdę nie widzi zależności pomiędzy czystością powietrza a ilością domów z piecami na węgiel, to radzę założyć lepsze okulary i pooddychać pełną piersią. Ja nie widzę różnicy pomiędzy kominem z poprawnym spalaniem węgla a kominem nieczynnym. Termowizja na pewno by pokazała różnice. Wiadomoże większość kotłów źle spala węgiel. Elektrownie też produkowały masę zanieczyszczeń nim zaczęto o to dbać. Myślę że odpowiedniejszym krokiem było by dbanie już o poprawność spalania. Większa efektywność wykorzystania węgla w ogrzewaniu domu to również poprawa czystości powietrza. Mogę się założyć że żaden z tych zadymiarzy, których opisujecie jakie to dymy nie puszczają, nie czyta tego wątku. Ba pewnie w ogóle na ten wątek nie zagląda. Najsmutniejsze jest w tym wszystkim to że dym wszedł tak głęboko w mentalność ludzką że nawet Ci ludzie nie zastanowią się że to przecież z ich kieszeni. Każdy myśli że tak musi być i nawet Ci z pompami wiedzą o węglu nie odbiegają od ogółu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tymczasowy19 31.10.2014 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 No dobra, jak rozumiem, ostatnie kilka stron było o tym, jak to pompiarze zadymiają świat swoimi kominkami? A co z tymi, co kominków nie mają (ja)? chciałem tylko zauważyć, że to była nieudana próba zmiany tematu przez lobby węglowe... Jak ktoś naprawdę nie widzi zależności pomiędzy czystością powietrza a ilością domów z piecami na węgiel, to radzę założyć lepsze okulary i pooddychać pełną piersią. niektórzy tego nie zauważają....widzą elektrownie, autostrady i inne takie ciekawe, że,argumenty te podnoszone są przez palących węglem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tymczasowy19 31.10.2014 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Ja nie widzę różnicy pomiędzy kominem z poprawnym spalaniem węgla a kominem nieczynnym. Termowizja na pewno by pokazała różnice. Wiadomoże większość kotłów źle spala węgiel. Elektrownie też produkowały masę zanieczyszczeń nim zaczęto o to dbać. Myślę że odpowiedniejszym krokiem było by dbanie już o poprawność spalania. Większa efektywność wykorzystania węgla w ogrzewaniu domu to również poprawa czystości powietrza. Mogę się założyć że żaden z tych zadymiarzy, których opisujecie jakie to dymy nie puszczają, nie czyta tego wątku. Ba pewnie w ogóle na ten wątek nie zagląda. Najsmutniejsze jest w tym wszystkim to że dym wszedł tak głęboko w mentalność ludzką że nawet Ci ludzie nie zastanowią się że to przecież z ich kieszeni. Każdy myśli że tak musi być i nawet Ci z pompami wiedzą o węglu nie odbiegają od ogółu. są ludzie świadomi, którzy próbują propagować lepsze palenie...są przecież takie strony jak ta http://czysteogrzewanie.pl/ w komentarzach pod artykułami o smogu http://www.rybnik.com.pl/wiadomosci,rybnik-w-chmurze-smogu-wczoraj-padl-pierwszy-niechlubny-rekord-,wia5-3266-25405.html też o tym piszą....ale efekty są jakie są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 31.10.2014 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 tak to jest jak wątek z nudów żyje swoim życiem jedni udają głupa, ze piec podajnikiem to to samo co śmieciuch inni, że grzeją klimą a jeszzcze inni, ze ich rachunki to 500 zl za rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 31.10.2014 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Myślę że odpowiedniejszym krokiem było by dbanie już o poprawność spalania. Większa efektywność wykorzystania węgla w ogrzewaniu domu to również poprawa czystości powietrza. Mogę się założyć że żaden z tych zadymiarzy, których opisujecie jakie to dymy nie puszczają, nie czyta tego wątku. Ba pewnie w ogóle na ten wątek nie zagląda. Najsmutniejsze jest w tym wszystkim to że dym wszedł tak głęboko w mentalność ludzką że nawet Ci ludzie nie zastanowią się że to przecież z ich kieszeni. Każdy myśli że tak musi być i nawet Ci z pompami wiedzą o węglu nie odbiegają od ogółu. To kiedy się nauczą? Bo mija już kilkaset lat tej nauki. Dożyję? Wątpię. Nie wątpię, jestem pewien że nie dożyję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 31.10.2014 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 To kiedy się nauczą? Bo mija już kilkaset lat tej nauki. Dożyję? Wątpię. Nie wątpię, jestem pewien że nie dożyję. A tak zapytam ty już umiesz? W kominku jak palisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 31.10.2014 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 też o tym piszą....ale efekty są jakie są Jakoś takie tematy nie trafiają do samych "zainteresowanych". Ale za to zagorzali przeciwnicy skrzętnie to wykorzystują. Zastanawiam się czy czasem nie ze szkodą. W ludziach częściej postawa obronna się pojawia niż zrozumienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 31.10.2014 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Ja nie widzę różnicy pomiędzy kominem z poprawnym spalaniem węgla a kominem nieczynnym. Termowizja na pewno by pokazała różnice. Wiadomoże większość kotłów źle spala węgiel. Elektrownie też produkowały masę zanieczyszczeń nim zaczęto o to dbać. Myślę że odpowiedniejszym krokiem było by dbanie już o poprawność spalania. Jaja sobie robisz? I kto ma niby o to dbać? Nie ma bata, to nie będzie poprawy. Tylko bat (restrykcyjne, nieuchronne i bolesne finansowo prawo) może zadbać o poprawność spalania. Chyba, że wierzysz w krasnoludki. Większa efektywność wykorzystania węgla w ogrzewaniu domu to również poprawa czystości powietrza. Mogę się założyć że żaden z tych zadymiarzy, których opisujecie jakie to dymy nie puszczają, nie czyta tego wątku. Ba pewnie w ogóle na ten wątek nie zagląda. Najsmutniejsze jest w tym wszystkim to że dym wszedł tak głęboko w mentalność ludzką że nawet Ci ludzie nie zastanowią się że to przecież z ich kieszeni. Każdy myśli że tak musi być i nawet Ci z pompami wiedzą o węglu nie odbiegają od ogółu. Co do zadymiarzy - pełna zgoda. 99% ma to (dym, czystość powietrza) w głębokim poważaniu. Co do pompiarzy - wiedzą może i nie odbiegają. Bo nie muszą, mają PC. Wiedza o sposobie poprawnego spalania węgla jest im całkowicie zbędna. Wiedzą o węglu na tyle dużo, że nie zdecydowali się na węgiel w domu. Udawanie, że cały ten syf w powietrzu to wina elektrowni jest zwykłym trolingiem. Ewentualnie głębokim oderwaniem od rzeczywistości. Inaczej nie potrafię wytłumaczyć negowania wpływu węgla na powietrze. Co z tego, że można spalać węgiel poprawnie, skoro nikt tego nie robi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 31.10.2014 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 tak to jest jak wątek z nudów żyje swoim życiem jedni udają głupa, ze piec podajnikiem to to samo co śmieciuch inni, że grzeją klimą a jeszzcze inni, ze ich rachunki to 500 zl za rok Widzę że głowa na karku - czym możesz zawstydzić nie jednego tutaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 31.10.2014 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Widzę że głowa na karku... Ta... Na karku męża, który zapierdziela z woreczkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 31.10.2014 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Jaja sobie robisz? I kto ma niby o to dbać? Nie ma bata, to nie będzie poprawy. Tylko bat (restrykcyjne, nieuchronne i bolesne finansowo prawo) może zadbać o poprawność spalania. Chyba, że wierzysz w krasnoludki. O kury na gospodarstwie pytasz? Tak mam. W krasnoludki też kiedyś wierzyłem. A restrykcje owszem ale z głową a nie z bezmyślnością jak większość postów w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 31.10.2014 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Ta... Na karku męża, który zapierdziela z woreczkami Aż się zastanawiam czy Ty tak kochasz swoją żonę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts