map78 31.10.2014 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 O kury na gospodarstwie pytasz? Tak mam. W krasnoludki też kiedyś wierzyłem. A restrykcje owszem ale z głową a nie z bezmyślnością jak większość postów w tym temacie. Dlatego cały czas piszę, że najrozsądniej będzie zakazać montowania ogrzewania węglowego w nowo budowanych domach. W tedy i tylko wtedy w jakimś policzalnym terminie sytuacja może się zmienić. Zmusi to też inwestorów do myślenia bo obecnie świadomość przeciętnego człowieka kończy się na gazie i węglu:( Ewentualnie zamiast zakazywać można by podnosić sukcesywnie ceny paliw stałych (co zresztą powoli się dzieje), ale to uderzy w tych najbiedniejszych, którzy palą węglem z biedy i spowoduje tylko, że będą palić śmieciami i czym popadnie. Także z dwojga złego uważam za lepsze rozwiązanie zakazać tym bogatym - bo kogoś kto buduje dom nie można nazwać biednym, a edukację zostawić dla tych co już w to w depnęli lub sie z tym urodzili, wychowali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 31.10.2014 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Dokładnie, ewolucja a nie rewolucja. Zakazać nowo budowanym, wymieniać na nowocześniejsze w starych domach, ocieplać i karać ile wlezie za palenie byle czym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arczi721 31.10.2014 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 tak to jest jak wątek z nudów żyje swoim życiem jedni udają głupa, ze piec podajnikiem to to samo co śmieciuch inni, że grzeją klimą a jeszzcze inni, ze ich rachunki to 500 zl za rok Bo naczelny zadymiacz...kominkiem ma urlop U nas na ulicy wszyscy mają kotły z podajnikiem bo była akcja wymiany przez gminę na "ekologiczne" i co ? Zapraszam do mnie to się przekonasz co po takich wymianach leci z kominów.Rano i po południu zadyma na całą ulicę. Po przejściu na G12w w 500zl się nie zmieszcze ale w 1000zl powinienem. .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 31.10.2014 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Aż się zastanawiam czy Ty tak kochasz swoją żonę. Ja kocham całą swoją rodzinę i między innymi chciałem im zaoszczędzić tego, co miałem sam w dzieciństwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 31.10.2014 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Podniesienie wymagań co do energooszczędności nowego budownictwa już jest krokiem w lepsze. Zakazanie węgla w nowym budownictwie nie będzie złotym środkiem. Są przecież kotły poprawnie spalające - więc można. Moim zdaniem większym znaczeniem będzie przewymiarowanie kotła i za to karać się powinno. Może kara powinna uderzyć również po kieszeniach sprzedawców bo często winą jest "fachowe" doradztwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 31.10.2014 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 co miałem sam w dzieciństwie Może chcesz o tym pogadać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 31.10.2014 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Podniesienie wymagań co do energooszczędności nowego budownictwa już jest krokiem w lepsze. Zakazanie węgla w nowym budownictwie nie będzie złotym środkiem. Są przecież kotły poprawnie spalające - więc można. Moim zdaniem większym znaczeniem będzie przewymiarowanie kotła i za to karać się powinno. Może kara powinna uderzyć również po kieszeniach sprzedawców bo często winą jest "fachowe" doradztwo. Ha, ha, ha. Dobre! I Ty mówisz o bezmyślnym karaniu? W jaki sposób chciałbyś napisać prawo, które karałoby sprzedawcę za sprzedaż przewymiarowanego kotła? To jest przykład jak nie wolno i nie powinno się tworzyć prawa. Bo w każdym tak sformułowanym prawie znajdzie się furtka. Nie wspominając o braku możliwości uzasadnienia prawnego karania sprzedawcy. Karać możesz wyłącznie użytkownika, nie sprzedawcę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 31.10.2014 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Ha, ha, ha. Dobre! I Ty mówisz o bezmyślnym karaniu? W jaki sposób chciałbyś napisać prawo, które karałoby sprzedawcę za sprzedaż przewymiarowanego kotła? To jest przykład jak nie wolno i nie powinno się tworzyć prawa. Bo w każdym tak sformułowanym prawie znajdzie się furtka. Nie wspominając o braku możliwości uzasadnienia prawnego karania sprzedawcy. Karać możesz wyłącznie użytkownika, nie sprzedawcę. Dobrze piszesz. Problem nie łatwy do rozwiązania. Patrząc na obecną sytuacje to sprzedawca ma korzyść z sprzedaży większego kotła. Większość porad jest na gębę. Użytkownik końcowy nie dość że mu znika więcej opału to jeszcze po czterech literach go za karę. Łupać bogatszych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 31.10.2014 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Palenie śmieciami jest w naszym kraju karane.Tylko to jest martwy przepis i nikt tego nie kontroluje.Tak samo przy każdym badaniu technicznym pojazdu powinna być przeprowadzona analiza spalin. Jakoś nigdy tego nie doświadczyłem. A w Niemczech ASU jest obowiązkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 31.10.2014 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Podniesienie wymagań co do energooszczędności nowego budownictwa już jest krokiem w lepsze. Zakazanie węgla w nowym budownictwie nie będzie złotym środkiem. Są przecież kotły poprawnie spalające - więc można. Właśnie zakazanie węgla w nowym budownictwie będzie złotym środkiem. Wiem to po sobie - u mnie nie było gazu, więc musiał być węgiel:( bo człowiek miał klapki na oczach:( Co więcej zakaz montowania kotłów węglowych w nowych domach może de facto pozytywnie wpłynąć zarówno na sprzedaż (ceny) węgla jak i podajnikowych kotłów, które cechują się wyższą kulturą spalania. Jak się jednym zakaże to jest na prawdę duża szansa, ze uruchomi to lawinę edukacji i ci co dziś palą w śmieciuchach zaczną się zastanawiać - dlaczego zakazali? I tak po nitce do kłębka zaczną rozumieć, że można taniej, lepiej, czyściej, wygodniej - tacy wtedy najczęściej zdecydują się na kocioł z podajnikiem, bo ich instalacja niczego innego nie przyjmie, a nowi inwestorzy od razu będą zmuszeni budować z głową, a nie bezmyślnie:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 31.10.2014 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 ....................... karałoby sprzedawcę za sprzedaż przewymiarowanego kotła? o braku możliwości uzasadnienia prawnego karania sprzedawcy. Karać możesz wyłącznie użytkownika, nie sprzedawcę. Hola hola Koleżanki i Koledzy !! Kto z naszych klientów przychodzących po kominek lub piecyk wie ile potrzebuje kWh do ogrzania swojego domu ?? Zazwyczaj na pytanie "Jaka jest obliczona strata ciepła w Państwa domu ? " słyszę odpowiedź "NIE WIEM !! Nikt się o to jeszcze nie pytał... " Nawet w projektach robionych pod danego klienta brakuje takich obliczeń , zazwyczaj jest wpisany piec gazowy dwu funkcyjny o mocy max 24kW ... i tyle . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 31.10.2014 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 No jak już Darka obudziło znaczy że może skutkować. Wybacz że tak piszę. Jeśli pytasz klientów o zapotrzebowanie to myślę że wiesz co robisz. Problem jest z tymi co nie pytają tylko wciskają ten na którym więcej zarobią. Zygolek analizę spalin mi zrobili jak pojechałem z nowym zakupem sprawdzić. Na okresowych rzeczywiście nie patrzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tymczasowy19 31.10.2014 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 U nas na ulicy wszyscy mają kotły z podajnikiem bo była akcja wymiany przez gminę na "ekologiczne" i co ? Zapraszam do mnie to się przekonasz co po takich wymianach leci z kominów.Rano i po południu zadyma na całą ulicę. Po przejściu na G12w w 500zl się nie zmieszcze ale w 1000zl powinienem. .. jesteś pewny, że oni wszyscy wymienili kotły ekologiczne? co rozumiesz przez ekologiczne, że z podajnikiem są? bo może to są takie ekologiczne bez podajnika....(u nas w okolicy też były lata temu wymiany na takie "ekologiczne" - stąd wątpliwości) jak jesteś pewny że jest z podajnikiem, to byłbym wdzięczny za fotkę...jakoś nie chce mi się wierzyć, żeby kocioł z podajnikiem tak syfił jak piszesz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tymczasowy19 31.10.2014 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Hola hola Koleżanki i Koledzy !! Kto z naszych klientów przychodzących po kominek lub piecyk wie ile potrzebuje kWh do ogrzania swojego domu ?? Zazwyczaj na pytanie "Jaka jest obliczona strata ciepła w Państwa domu ? " słyszę odpowiedź "NIE WIEM !! Nikt się o to jeszcze nie pytał... " Nawet w projektach robionych pod danego klienta brakuje takich obliczeń , zazwyczaj jest wpisany piec gazowy dwu funkcyjny o mocy max 24kW ... i tyle . Widzisz, to się zmienia, ale bardzo powoli zaczęło się to kilka lat od potencjalnych nabywców PC i ogrzewających prądem - bo tak w przypadku PC każdy dodatkowy kw mocy był bardzo drogi, a w przypadku grzejących "czystym" prądem też to było bardzo istotne. Coraz więcej ludzi wie co to jest OZC i projektowe obciążenie cieplne i je liczy....w skali forum to już całkiem spora ilość, ale w skali kraju pewnie promil - tak jak piszesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arczi721 31.10.2014 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 jesteś pewny, że oni wszyscy wymienili kotły ekologiczne? co rozumiesz przez ekologiczne, że z podajnikiem są? bo może to są takie ekologiczne bez podajnika....(u nas w okolicy też były lata temu wymiany na takie "ekologiczne" - stąd wątpliwości) jak jesteś pewny że jest z podajnikiem, to byłbym wdzięczny za fotkę...jakoś nie chce mi się wierzyć, żeby kocioł z podajnikiem tak syfił jak piszesz.... Na pewno 6 najbliższych sąsiadów bo z nimi rozmawiałem na temat sposobu zalatwienia dotacji do "ekologicznych" źródeł ciepla a o 2 calkiem nowych domach obok mnie nie wspominając gdzie z komina kopci się pięknie. Fotka może będzie jutro bo dzisiaj już ciemno będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an2lec 31.10.2014 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 „Ekologiczne” to bardzo względne pojęcie Lepiej dowiedz się w czym palą, czym palą i jak palą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 31.10.2014 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 No jak już Darka obudziło znaczy że może skutkować. Wybacz że tak piszę. Jeśli pytasz klientów o zapotrzebowanie to myślę że wiesz co robisz. Problem jest z tymi co nie pytają tylko wciskają ten na którym więcej zarobią. . Autentycznie pytam wszystkich ... czasami na tym tracę klienta. Często wciskają nie ten na którym więcej zarobią tylko taki jaki mają do opchnięcia .... Mój ulubiony tekst usłyszany od Pana Hydraulika , podobno bardzo poszukiwany specjalista we Francji , autentyk " Bo z drewna to się inaczej kilowaty liczy" .... Że niby innej mocy są to kilowaty... bo z drewna ... w projekcie było straty max coś około 16kWh a kominek miał być KONIECZNIE 24 !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.11.2014 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 Liwko znając naszą polską rzeczywistość ... A kto mówi o polskiej? Wystarczy że Unia się za to weźmie Zresztą już się wzięła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tereska77 01.11.2014 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 Zasady forum: 2.3 Użytkownik ma prawo do posiadania wyłącznie jednego konta (...) Czy normalny czlowiek zaklada sobie 5 kont???:bash: Jesli ktos dostaje bana, to czeka az go "odwiesza", albo zarzuca focha i idzie na inne forum:P Pomijajac posiadanie tych 5 kont..... Pisanie jednego dnia z dwoch roznych, to juz naprawde przegiecie:sick: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lysy1l 01.11.2014 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 (edytowane) A arturo72, arturo bis, tymczasowy19, wskazówka, arczi mógł przemyśleć temat i nie budować domu w zapyziałej okolicy i przy okazji dostać dożywotniego bana za wiele kont i spam. Okolica wcale nie jest zapyziała, jest OK, znam te tereny bardzo dobrze i wiem, gdzie mieszka. Pan maruda gdyby chciał kupić działkę w tak zwanej lepszej okolicy Gliwic, wśród samych pomp i gazów, musiałby wybecalować za nią mniej więcej wartość swojego domu. Tyle w temacie. Ciekawe czy tak fika do sąsiadów, jak do użytkowników na forum? Nie sądzę, bo nakopaliby mu do dupy i tyle by było z jego ekologii. Kupił sobie (czy dostał ) działkę w takiej, a nie innej okolicy i chyba jako niesamowicie zapobiegliwy inwestor wiedział czym palą dookoła i w co się pakuje. W dwóch kwestiach muszę przyznać mu bezdyskusyjnie rację. Dziwię się ludziom budującym nowe domki z małym zapotrzebowaniem cieplnym, że pakują się w kotły na paliwa stałe mając dostęp do innych typów ogrzewań typu gaz, prąd, ostatecznie już nawet pellet. Kwestia numer dwa - budując dom należy zadbać o jego znakomitą termoizolację i tu również ma rację. Żeby to wiedzieć i rozumieć nie trzeba 373 stron dyskusji (o ile można to tak nazwać). Edytowane 1 Listopada 2014 przez lysy1l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts